Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Myslim ze jsem to uz zminoval ale na vyzvu tedy znovu.

V zasade jsem velmi spokojen s svou hvezdarnickou a jedinne co bych priste udelal jinak je, ze bych jeste vice zvysil sloup a "zvysene prizemi" vlastni pozorovatelny. Ted je cca 75 cisel nad podlahou pracovny a to je sice OK z pohledu vlastni pozorovatelny (dalekohled je dost vysoko nad stenami), ale pod podlahou je velmi mizerne vyuzitelny prostor pro skladovani kramu.

Docela se osvedcil zpusob stavby, kdy jsme jednotlive panely z tramku 80x80 a 18mm silne OSB desky pripravili u kamarada ve velke dilne (v relativnim teple a suchu) a predsmontovane privezli a umistili na zaklad (vlastni stavba pak probehla za par hodin).

Otazka mit ci nemit pracovnu, byt jsem na zahrade u sveho domu, je spise reakci na fakt, ze muj RD neni moc velky a ma rodina se rozrostla na 3 deti, takze se mala soukroma pracovna v boude docela hodi.

Zatim je brzo na finalni hodnoceni meho atypickeho reseni pro pojezd strechy do stran. Po doplneni kladek a protizavazi je to nyni naprosta parada co se tyce manipulace, s klasickym pojezdem mohasetkilovych strech se to neda vubec strovnavat. Ale oproti vyzkousene klasice to ma jeste par drobnosti na doreseni (kraje hrebenace, relativne vetsi mezera mezi posuvnou strechou a pozednici...

Zatim tedy +/-.

Jako idealni povazuji vnejsi oplastovani pozorovatelny bilymi plastovymi palubkami a polystyrenovou izolaci. V nejvetsich vedrech konce letoniho srpna (maxima okolo 35st), bylo v pracovne podvecer o az 5st mene nez venku. S vedlejsi obycejnou drevenou boudou na zahradni nacini se to neda srovnat, tam byva za slunecneho dne teplota o 10-15 vyssi nez je venkovni...

Paradoxem je, ze zaroven s dokoncenim sve pozorovatelny na zahrade okresniho mesta (max SQM-L okolo 20.00) jeden kolega nasel skvele misto 20km za mestem a za posledni mesic se podarilo dojednat pronajem pozemku a obecni stavby (pristavba nepouzivane pozarni zbrojnice) na miste s vybornym vyhledem (a max SQM-L okolo 21.50)... ;)

Takze pokud se misto a spoluprace s obci osvedci tak budu cca za rok stavet svuj druhy pozorovaci domecek (do te doby pocitam jen se zapustenym statiovvoym sloupem na pronajatem pozemku)...

Jeste posledni postreh. Jsem v uzasu z sikovnosti nekterych mistnich kolegu, kteri si vse delaji sami (ja mel par pomocniku) a z cen, za ktere umi nakoupit material. Mne moje hvezdarnicka o rozmerech 5x2,5m prisla radove na 100.000. Nekde jsem to tady uz vycisloval...
Pavel Vabrousek
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Vabra:
díky za zkušenosti...
K poslednímu odstavci - možná jste to myslel jako nadsázku, ale pokud opravdu žasnete nad nízkými cenami realizovaných staveb, potom bych podotkl, že ne vše je tak, jak se říká či píše... V lepším případě lidé zapomínají, že i materiál, který měli doma nějaký čas, museli kdysi koupit ( pokud jej nedostali darem ).
Habl

Příspěvek od Habl »

To Vabra - dík za zprávu, Hamr dík za příslib, budeme se těšit...

Hlasování bude ukončeno k 16.11. 2011...

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Vabra

Příspěvek od Vabra »

možná jste to myslel jako nadsázku, ale pokud opravdu žasnete nad nízkými cenami realizovaných staveb, potom bych podotkl, že ne vše je tak, jak se říká či píše... V lepším případě lidé zapomínají, že i materiál, který měli doma nějaký čas, museli kdysi koupit ( pokud jej nedostali darem ).
Jiste z casti jde o nadsazku, ale take trochu jako varovani nasledovnikum.

Urcite se najdou sikulove, kteri si udelaji vlastni dvere, ... drevo sezenou pod cenou a bez dokladu na pile...maji vlastni dilnu a kompletni sadu naradi...

Navic ja jsem tam dal dost prvku, ktere pro vlastni hvezdarnu nejsou uplne nezbytne - tri plastova okna a dvoje dvere z akci v hobby marketu a z prebytku kamarada stavitele... - izolace z polystyrenu, oplasteni bilymi plastovymi palubkami (kvuli izolaci a bezudrzbovosti), lehoucka hlinikova strecha, vlastne cela pracovna,... ale ktere notne zvysuji vyuzitelnost teto stavbicky...

Takze urcite se da realizovat pozorovatelna notne levneji nez ta moje, ale drive uvadene ceny okolo 10-20 tisic mi prijdou hodne podhodnocene... ;)
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Urcite se najdou sikulove, kteri si udelaji vlastni dvere, ... drevo sezenou pod cenou a bez dokladu na pile...maji vlastni dilnu a kompletni sadu naradi...

Promiň, připadám si jak na odborářské schůzi.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Promiň, připadám si jak na odborářské schůzi.
Proboha, proc?  :-/
Tohle bylo mineno sebeironicky!
Treba to drevo  u znameho na pile jsem kupoval bez dokladu i ja a naradi mam vice nez dokazu efektivne pouzivat. I kdyz dvere a okna jsem si vyrobit netroufnul a koupil plastova...

S odbory jsem se nastesti setkal  v zivote jen parkrat, ovsem vzdy byli tak trochu na druhe strane barikady  ;)
Pavel Vabrousek
RKal

Příspěvek od RKal »

Je pravda, že se stavbou jsem už cca 2 měsíce hotov, a ještě jsem nenapsal žádné info jak to dopadlo. Takže pár postřehů:

1) Největší bolest celého návrhu jsou pojezdové kola, někdo to už tady psal, nepoužívat kola s gumovou obručí!!!. Budu muset na jaře kompletně vyměnit.
2) Nezvýšená podlaha v místnosti pro dalekohled. To je dle mého názoru dost diskutabilní. Pokud nepozoruji vizuálně, ale naopak fotím, příjde mi celkem zbytečná. Pokud ovšem plánuji do budoucna vizuální pozorování tak to opravdu z žebříku nejde.
Je zde ovšem ještě jeden aspekt. Odsouvací střecha ve výšce cca 2.10 nad podlahou a ještě se špatnýma kolečkama je nejlepší recept na vyhození plotýnek při zavírání.
3) Místnost určená jako pracovnička, je opravdu dobrý nápad, a myslím, že to teprve ocením až příjdou mrazy. Rozměr 1,3 x 2,3 m  je asi minimum.
4) Tepelná izolace, v pracovně určitě ano, v pozorovací místnosti asi není úplně nutná, zatím jsem nějaké problémy kvuli absenci nezaznamenal.
5) Na co jsem úplně zapoměl, a budu muset, dodělat, je ventilace pracovny, Vzhledem k tomu, že jsem dost silný kuřák, tak je to problem. (nebo přestat kouřit).
6) Určitě, je dobré řešit již při návrhu uložení kabeláže v podlaze, tak aby kolem sloupku nic na podlaze neleželo.
7) Potvrzuji co píse OndraP nekupovat v HobyMarketech, i ten spojovací materiál se značně prodraží. A s kvalitou je to opravdu mnohdy ouvej.
8) Cena: počítal jsem to dost nahrubo ale odhadem se pohybuji někde kolem 40 - 45 tis. KČ i s vnitřním obkladem. Rozhodně ale této investice nelituji. Je to naprosto super pokud nemusím vše stále tahat ven a ustavovat a pak zase schovávat.

9) Ještě jeden postřech ná závěr, možná to bude znít samozřejmě ale přesto to sem píšu. Dřevo je materiál který se změnou vlhkosti pracuje, a je třeba s tím počítat. Musel jsem již přehoblovat futra vchodových dveří, protože jsem je udělal dost natěsno a s příchodem vlhkého počasí venkovní obklad pracoval a trochu je ztáhnul a s tím sem jednoduše při stavbě nepočítal.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Kdyz tady ctu to o gumovych koleckach, sesedani drevene konstrukce a strese s madlem ve vysce 2,1m nad podlahou neda mi si neprihodit nasledujici postrehy:

1. klasickou odsuvnou strechu jsem zamitnul po navsteve u kolegy, u nejz jsem i kdyz mel kolejnici a kovova kolecka nebyl prakticky schopen pohnout s jeho strechou (hlavnim duvodem bylo zrejme sednuti drevene konstrukce po prvnim roce od stavby, pripadne jeji celkove velka hmotnost).

2. i s moji lehouckou do stran se rozjizdejici sedlovou strechou jsem zpocatku parkrat radeji vytahnul na testovani trojnozku s malou montazi z lenosti abych nemusel stahovat strechu. Alespon do te doby nez jsem premazal vsechny pojezdy a udelal protizavazi pres kladku.

Nyni by mne to uz ani nenapadlo. Naopak je ted proces stahnuti a zpetneho vytahnuti strechy tak lehky, ze kolikrat i za nejisteho pocasi behem 1 minuty a bez namahy odtahnu strechu kvuli temperaci jen kdyz vecer prijedu z prace a pokud se pocasi neumoudri tak ji zase pozdeji zatahnu.

Pri sve lenosti povazuji prave u pozorovatelny na zahrade snadnost manipulace se strechou za klicovou a mozna nejdulezitejsi vlastnost domaci pozorovatelny. Pokud uz nekam jedu 20km autem tak mi navic trocha namahy s odsunem nebude vadit tolik, jako doma... ;)

Toz se tu mejte a ja du na odborarskou schuzi.... ;)
Dnes odpoledne jedeme "kolaudovat" a uklizet novou astrofoticskou bazi na Kokorinsku.
Pavel Vabrousek
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

Tak ja jsem na tenhle problem s gumovymi kolecky byl od Roberta(RKal) upozornen, za coz mu moc dekuju a poridil jsem kolecka nylonova, se kterymi neni vubec problem.
Po pokryti strechy asfaltovym sindelem a pobitim boku a stitu  palubkami, lze strechu stale pomerne snadno odtahnout jednou rukou behem cca 5 vterin.
Uvidim jak to bude vypadat za rok, to si ted netroufam odhadovat. U 5m dlouhe strechy uz by to ale urcite byl problem.
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
RKal

Příspěvek od RKal »

Jen pro upřesnění, střechu otevřu cca během 15ti vteřin, ale musím k tomu používat nějaké bidlo. to s tou výškou je myšleno tak, že když chcete pohnout něčím vodorovně  co je ve výšce 2 metry a váží několik set kilo tak je to opravdu na záda zrovna né úplně OK. Předpokládám, že po výměně koleček by to již takový problém být neměl.
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Slíbil jsem, že o víkendu sepíšu taky pár poznatků z budování a krátkého provozování pozorovatelny:

1)Zavrhnul jsem budování domečku nebo hvězdárny na zahradě, kvůli ceně a pracnosti. Bylo by to sice hezké, ale trvalo by mi to dlouho a cena by byla jistě kolem 100 000,-.

2)Zvolil jsem odsuvnou střechu na hospodářském stavení ve dvoře s náklady do 20 000,- a rychlejší stavbou svépomocí.

3)Přes baráky bych koukal tak jako tak, ze zahrady i pozorovatelny. Jsem uprostřed vsi.

4)Umožnuje to lepší komfort pozorování, dalekohled je ustaven a smotován a nechávám si tam i další věci, jen noťas tam nosím.

5)Výhled je omezen na jižní obzor, to mi ale jako planetáři vyhovuje a stačí. Pro pokuk všude a případné focení něčeho jiného mám mobilní dalekohled N150/750 na EQ, který si můžu vzít na zahradu.

6)Blbý je, že na baráku mám komín a v zimě z něj leze teplý vzduch. Fotit lze proto mimo komín nebo v noci vypnout ventilátor na kotli. V létě není problém.

7)Na střeše pozorovatelny by byl lepší polykarbonát, z něj by sníh sjel, ale cena byla poloviční jako za celou pozorovatelnu 10 000,-, takže jsem to zatím vzdal a dal tam lepenku, což vede k tomu v zimě si sníh dlouhým hrablem stáhnout, aspoň ze štěrbiny.

8)Měl jsem udělat větší mezeru mezi střechou a odsuvnou částí, aby se dala roztáhnout i když bude na střeše víc sněhu. Teď opět musím sníh z kusu stávající střechy taky stáhnout.

9)Kolečka mám s gumou v ocelové kolejnici. Problém zatím není, střecha je lehká, odhaduju, že ta půlka má tak 150kg. Jde o to az kolečka časem „zpuchřej“ budu je muset vyměnit a nadzvedávat asi střechu vždy na jedé a pak druhé straně. Uvidím jak dlouho to vydrží.

10)Schody mám trochu nepohodlné, strmé, ale nebylo místo. Stupňů je ale jen asi 7, takže se to dá vydržet.

11)Podlaha z palubek na roštu mi vyhovuje, je zdvihlá o cca 50cm, takže jsem se dostal výš a lze pozorovat a fotit z podlahy nebo stoličky. Dřív jsem musel mít hliníkový žebříček.

No víc mě zatím nenepadá. Přiložil jsem ještě pro oživení o kterou pozorovatelnu jde, obrázky z výstavby - Luděk

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Je to moc pěkně udělané, ale ta střecha je fakt neštěstí - musí to extrémně kazit seeing, v létě zvláště v první polovině noci. Letos jsem ze začátku pozoroval Jupitera nad prakticky totožnou střechou a ten obraz byl celkem mizerie. Jakmile se dostal mimo střechu, byl to velmi viditelný rozdíl. On vlastně vyzařuje celý dům a ten vzduch kolem něj vytváří takový vzdušný komín a ty pozoruješ skrz něj.
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

No on ten Jupiter je teda teď nad stodolou, takže by to nemělo být tak hrozné. Jenže jak jsem psal, pokud člověk udělá pozorovatelnu v zástavbě, domy jsou všude :-[ a musí s tím počítat. To by musela být v polích a to jde blbě :'(. Zkusím pak někdy vytáhnout na focení Jupitera toho prcka 150/750 na zahradu, co to udělá???
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Víte já sleduji i různá jiná řešení na internetu a docela mě zaujalo u menších domečků možnost odsunu celé pozorovatelny, otevřením předních dveří... Střecha neruší :)
Lectorem iustus...
Habl

Příspěvek od Habl »

Pokud jsi sledoval všechny návrhy, tak kromě hvězdárničky s kopulí je druké nejčastější řešení pozorovací domeček s odjížděcí střechou a daleko méně je využíván odjížděcí domeček, který nemůže míti takové technické zázemí jako předchozí objekty...
Stabilní dalekohled by měl býti lépe zabezpečen...

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět