V zasade jsem velmi spokojen s svou hvezdarnickou a jedinne co bych priste udelal jinak je, ze bych jeste vice zvysil sloup a "zvysene prizemi" vlastni pozorovatelny. Ted je cca 75 cisel nad podlahou pracovny a to je sice OK z pohledu vlastni pozorovatelny (dalekohled je dost vysoko nad stenami), ale pod podlahou je velmi mizerne vyuzitelny prostor pro skladovani kramu.
Docela se osvedcil zpusob stavby, kdy jsme jednotlive panely z tramku 80x80 a 18mm silne OSB desky pripravili u kamarada ve velke dilne (v relativnim teple a suchu) a predsmontovane privezli a umistili na zaklad (vlastni stavba pak probehla za par hodin).
Otazka mit ci nemit pracovnu, byt jsem na zahrade u sveho domu, je spise reakci na fakt, ze muj RD neni moc velky a ma rodina se rozrostla na 3 deti, takze se mala soukroma pracovna v boude docela hodi.
Zatim je brzo na finalni hodnoceni meho atypickeho reseni pro pojezd strechy do stran. Po doplneni kladek a protizavazi je to nyni naprosta parada co se tyce manipulace, s klasickym pojezdem mohasetkilovych strech se to neda vubec strovnavat. Ale oproti vyzkousene klasice to ma jeste par drobnosti na doreseni (kraje hrebenace, relativne vetsi mezera mezi posuvnou strechou a pozednici...
Zatim tedy +/-.
Jako idealni povazuji vnejsi oplastovani pozorovatelny bilymi plastovymi palubkami a polystyrenovou izolaci. V nejvetsich vedrech konce letoniho srpna (maxima okolo 35st), bylo v pracovne podvecer o az 5st mene nez venku. S vedlejsi obycejnou drevenou boudou na zahradni nacini se to neda srovnat, tam byva za slunecneho dne teplota o 10-15 vyssi nez je venkovni...
Paradoxem je, ze zaroven s dokoncenim sve pozorovatelny na zahrade okresniho mesta (max SQM-L okolo 20.00) jeden kolega nasel skvele misto 20km za mestem a za posledni mesic se podarilo dojednat pronajem pozemku a obecni stavby (pristavba nepouzivane pozarni zbrojnice) na miste s vybornym vyhledem (a max SQM-L okolo 21.50)...

Takze pokud se misto a spoluprace s obci osvedci tak budu cca za rok stavet svuj druhy pozorovaci domecek (do te doby pocitam jen se zapustenym statiovvoym sloupem na pronajatem pozemku)...
Jeste posledni postreh. Jsem v uzasu z sikovnosti nekterych mistnich kolegu, kteri si vse delaji sami (ja mel par pomocniku) a z cen, za ktere umi nakoupit material. Mne moje hvezdarnicka o rozmerech 5x2,5m prisla radove na 100.000. Nekde jsem to tady uz vycisloval...