Fotky Měsíce

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
viator

Fotky Měsíce

Příspěvek od viator »

Krásny výsledok!
Popravde som sa nad podobnou témou zamýšľal v minulosti a - nedotiahol. Tak toto ma navnadilo, aby som to dotiahol:)
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Maser
Věk: 45

Fotky Měsíce

Příspěvek od Maser »

Trochu přispěju do tohoto hypertrofovaného vlákna. Fotografie Měsíce vycházejícího za hradem na Kunětické hoře nedaleko Pardubic. Pořízení snímku nestojí za zmínku ve srovnání s výpočtem času, souřadnic a správné vzdálenosti od hradu. Chtěl jsem to fotit ještě jednou s trochou slunečního světla, aby to nebylo tak utopené ve tmě, ale počasí rozhodlo jinak.Pěkná expozice s tím nasvíceným hradem. Jestli tomu dobře rozumím, tak sis vše pečlivě naplánoval?

Já už mám přesné souřadnice i čas pro snímek tohoto typu. Bude to však až v březnu. Diky tvému snímku se už fakt nemůžu dočkat.  :D

PS: Jen to počasí sem si ještě nenaplánoval. ;D
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Miloš Hroch

Fotky Měsíce

Příspěvek od Miloš Hroch »

Pěkná expozice s tím nasvíceným hradem. Jestli tomu dobře rozumím, tak sis vše pečlivě naplánoval?Přesně tak, jen ten problém měl poměrně málo stupňů volnosti, vzhledem k mé lenosti se plazit někde nějakými bažinami a křovím, takže jsem to měl napočítané na vyasfaltovanou lokální silničku (takřka bez provozu) v severojižním směru  8-). Při výpočtu jsem se sekl asi o 50 metrů, takže jsem musel popoběhnout.
denis.marc

Fotky Měsíce

Příspěvek od denis.marc »

Fotografie Měsíce vycházejícího za hradem na Kunětické hoře nedaleko Pardubic. Pořízení snímku nestojí za zmínku ve srovnání s výpočtem času, souřadnic a správné vzdálenosti od hradu

Tak tohle je tedy bomba. Podle toho, jak je hrad vidět bych stanoviště zhruba tipnul na silničku mezi Starým Hradištěm a místní částí Psínek, ale přijde na to, jaký je to ohnisko, takhle je to k hradu asi 2,5 km. Něco podobného jsem nezkoušel, protože bych na to musel mít delší sklo. :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od MaG »

Já si zatím troufl jen na Slunce. Jednou jsem takhle počítal východ největšího letošního úplňku za Černou studnicí při pohledu z Jablonce a nakonec jsem to stejně netrefil. Nejtěžší faktor byl ten, že s malou změnou pozorovacího stanoviště se měnila nadmořská výška a to je příliš těžká úloha pro mně. Tady popojít o 50 m málokdy znamená podobný úhel.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
denis.marc

Fotky Měsíce

Příspěvek od denis.marc »

Nejtěžší faktor byl ten, že s malou změnou pozorovacího stanoviště se měnila nadmořská výška a to je příliš těžká úloha pro mně. Tady popojít o 50 m málokdy znamená podobný úhel.

To se ti v v okolí Pardubic, na té rovině, kde je Kunětická hora jediný větší kopeček, jen tak nestane.  ;)

Speciálně v mnou navrhované oblasti je to prostě placatý.  ;D http://www.mapy.cz/s/2KLr
Maser

Fotky Měsíce

Příspěvek od Maser »

Já si zatím troufl jen na Slunce. Jednou jsem takhle počítal východ největšího letošního úplňku za Černou studnicí při pohledu z Jablonce a nakonec jsem to stejně netrefil. Nejtěžší faktor byl ten, že s malou změnou pozorovacího stanoviště se měnila nadmořská výška a to je příliš těžká úloha pro mně. Tady popojít o 50 m málokdy znamená podobný úhel.  Najít si spávné souřadnice pro východ Měíce za nejakým konkrétním objektem není zas až tak těžké. Já používám dva programy. Google Earth a CdC.
Horší je, jak se na takové místo v daný čas dostat.  ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MilAN
Věk: 76

Fotky Měsíce

Příspěvek od MilAN »

Bylo by hezké, kdyby to bylo na rovině a kdyby nebyla potřeba  přesnost  na několik úhlových minut.  Ve skutečném terénu nebo  s takto vysokými objekty je potřeba si  i "trochu "  započítat :). A nezapomenout na refrakci !
Obávám se, že s pomocí těchto programů se dostanu pouze k výchozí úvaze a potom začne teprve počítání.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Maser

Fotky Měsíce

Příspěvek od Maser »

Obávám se, že s pomocí těchto programůse dostanu pouze k výchozí úvaze a potom začne teprve počítání. Se svou přesností jsou tyto programy pro Měsíc a Slunce dostačující. Jediný výpočet co je asi potřeba je jen rozdíl nadmořské výšky stanoviště a foceného objektu (třeba Ještěd), tedy úhel.
Není v tom žádná věda, již nekolikrát sem to takto úspěšně aplikoval. ;)
Jo, když budu chtít vyfotit Jupiter přesně nad špicí 40km vzdáleného Ještědu, tak je pravda, že už to bude chtít přesnější výpočty.
André Sklenář

Fotky Měsíce

Příspěvek od André Sklenář »

Zdravím kolegové, chtěl bych se s vámi podělit o svůj první snímek měsíce. Foceno přes Newton 200mm s nastavcem na foťák, detaily si nepamatuji, upraveno v gimpu (křivky, doostřeno).

http://imageshack.us/photo/my-images/31/moonrp.jpg/
Maser

Fotky Měsíce

Příspěvek od Maser »

Na první pokus to není špatný.  ;)

Jen mi trochu vadí ta stránka kde to máš uloženo. Přez to bombardování reklamou sem ten snímek málem nevidel v plném rozlišení.

Jen se zeptám, čím si to fotil?
André Sklenář

Fotky Měsíce

Diky :)

Foceno nikonem D40
André Sklenář

Fotky Měsíce

Tak se nam v pet rano na dnesek roztahla obloha, tak sem zkusil jeste jednu fotku, ten samej setup jako predtim. Jen se chci zeptat, proc tam je, rekl bych, nejak malo detailu nebo tak.. ?

MaG
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od MaG »

Na úplňkovém Měsíci detaily jakoby chybí, protože chybí hra světla a stínů, jako je to vidět třeba v první čtvrti, kdy je toto rozhraní světla a tmy uprostřed kotouče. Při pohledu vpravo nahoru na okraji Měsíce můžeš vidět některé krátery ještě s ostrými konturami - tam někde je terminátor teď.

Snímek mi připadá, že má ještě rezervu v zaostření. Fotil jsem úplněk v podobné konstelaci přes ED80/600 a myslím, že přes 200 mm dalekohled by to mohlo být lepší. Takže bych ještě řešil to zaostření, pak bych zvážil, zda byl v době focení klidný vzduch (seeing) a taky by mně zajímalo co vlastně to je ten "nástavec pro foťák". Fotíš tak, že nasadíš foťák bez objektivu přímo do okulárového výtahu místo okuláru, nebo je to foceno foťákem s objektivem za okulárem dalekohledu? V druhém případě by vada ostrosti mohla být způsobena i okulárem a objektivem foťáku. Samotný dalekohled jeví vadu ke krajům pole (komu), takže i při dobrém zaostření bude okraj Měsíce hůře ostrý. To vše dohromady může vést k horším výsledkům.

Zkoušej dál a popiš podrobněji "setup". (pokud jsem popis přehlédl omlouvám se)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
André Sklenář

Fotky Měsíce

Jo, promin myslel sem ze sem to napsal, ale evidentne ne :)
Takze tedy fotim dobsonem 200mm a na okularovy vytah je nasroubovany T krouzek, ktery je nacvaknuty do nikonu D40. Seeing byl v tu chvili spatny, ale je mozne, ze to bylo proto, ze jsem fotil z bytu pres otevrene okno dokoran?
Odpovědět