No, s tímhle dalekohledem to bude boj, Tam se zřejmě prohýbá všecko. To je bohužel vlastnost všech těchto low-end "astrografů" (a tohle je opravdu ten z nejlevnějších, a to že je určený pro astrofoto je oproti klasickému ne-astrofoto dané jen polohou ohniska vůči výtahu, je více venku, aby šlo zaostřit s korektorem, a možná má o maličko větší sekundár než ten na vizuál, jinak ale nic). Sám jsem začínal podobně a nebyl jsem první ani poslední. Po zjištění kolik stojí opravdový astrograf jsem se pustil cestou stavby dalekohledů, což se stalo mým koníčkem spolu s astronomií a astrofotografí.
Bohužel, přístroj který je mechanicky stabilní tak, aby vyhověl maličkým pixelům na současných fotoaparátech a astro-kamerách, by stál minimálně 4x-5x tolik. Rakouská ASA segment malých astrografů opustila (ty byly až na pár drobností OK). Něco málo se dá nalézt v nabídce TS.
Pořád si v hlavě pohrávám s myšlenkou, jestli by byl v Evropě (myslím tedy hlavně u nás v ČR) koncept výroby newtonů opravdu použitelných na astrofoto, vůbec životaschopný. Při ceně práce a zdanění zde by ty přístroje ve velikosti 200-400mm vycházely hrubým odhadem cenově 60-250 tisíc za kus. Ty rakouské stály ještě 2x tolik (což je důsledek ceny práce a kupní síly tam) a zřejmě i důvod, proč se na to ASA vykašlala a vyrábí už jen profi přístroje 0.7m a více do observatoří.
Anglický Orion Optics, to je taky úlet. 8" Newton skoro 120k (a provedení tomu podle mne bohužel moc neodpovídá). 400-ka za 300 000,- To je realita.
A číňan tohle zatím nedělá. Všecko co z nich padá, nemá se skutečným astrografem mnoho společného.
Ale zpět k věci. Namiř to do místa, kde pak budeš fotit, a zkolimuj to v té poloze, a uvidíš. Pak to zkus zmířit pod jiným úhlem, ajk se to změní. Zkus třeba 30° nad obzor a zenit. Obávám se že při f/4 stejně budeš muset ve finále provést kolimaci na hvězdách. Ono totiž nezaručíš, že korektor (byť vytěsněný) a kolimátor, jsou uloženy ve výtahu oba shodně. A ten výtah taky bohužel žádná sláva není. Jenže při ceně dalekohledu 11 tisíc na něj nelze dát výtah za 5-6 tisíc. Jo, a taky ověř, že máš zjustovaný kolimátor (že ti tečka při otáčení kolimátorem nešmajdá).
Ad červené halo s UHC-čkem - no, ono to UHC-čko primárně není vůbec určené pro astrofoto, je to vizuální filtr. Hrany propustných pásem nejsou moc strmé, a hlavěn pouští i v IR oblasti. Dřív se občas používalo na foto jako dual bandpass filtr, protože nic jiného nebylo, ale pokud vím tak tyhle červené kroužky dělalo skoro každému (i mě). Na úzkopásmo přes barevnou kameru jsou dnes už lepší filtry, třeba Optolong L Pro nebo L-Extreme.
A pokud optika není dokonale apochromatická, a vyžaduje přeostření mezi červeným a modrým kanálem, tak ty dvoupásmové filtry úplně optimální nejsou. jedna z barev bude vždy trochu nezaostřená, a budou vznikat barevné lemy.
Jakým způsobem máš modifikoavný foťák ? Náhradní BCF ? Nebo jen ponechaný prachotřes, nebo vše ven ?
No, a co s tím ? Buď se s tím smiř, a foť i s tím že rohy nebudou dokonalé, a nekoukej na to na monitoru ze 40cm 1:1, to je fakt blbost. Metr dvacet velkou fotku na zdi taky přeci nezkoumáš z blízka, ne ?
No, a pokud se s tím smířit nechceš, tak si přichystej několikanásobně větší obnos, nebo si zařiď dílnu a začni konstruovat a stavět, pokud máš pro to předpoklady. Jiné rady mě už bohužel nenapadají