Prosím poraďte

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Neostré snímky

Příspěvek od MMys »

No primárně je problém v tom, že je to rozkolimované. OK je akorát pravý horní roh, ostatní už je deformované do čárek. ES-HR komakorektor je docela dlouhý korektor, a k jeho správné funkci je třeba, aby byl ve výtahu uložený zcela rovně. Pokud ho máš jen přitažený šroubky, tak rozhodně rovně nebude. Je potřeba ho ve výtahu vytěsnit, aby nevaklal.

No a pak zkolimoavat. Ale pokud to máš standardní N200/800 s plechovým tubusem a držákem sekundáru na tenkých plíšcích, tak to stejně bude nestabilní, a kolimace se při míření do různých částí oblohy rozhodí.

A jaký na tom máš výtah ?

Tohle je na běžný sériově vyráběný GSO 200/800 spíš lepší výsledk, skoro bych řekl nejlepší možný :-) Na lepší výsledek už bude asi nutná přestavba toho přístroje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astar
Věk: 68

Re: Neostré snímky

Příspěvek od astar »

Jak už jsem ti psal v jiném vláknu, je to ten stejný snímek , tak tady je korektor nakloněn:
viewtopic.php?f=38&t=1995&start=138
Toto neseřízení nemá skoro žádný vliv nato,aby se nedalo ve středu pole lépe zaostřit . Pro f 800 , velikost pixelu a lepším seeingu ,by měla být pološiřka tak 2-2,5 pixelu tedy cca 2,4-3" . Bachtinovu masku nemám , ostřím na pološířky přes Maxima. 3,5" pak považuji za špatné podmínky , pokud nefotím nízko nad obzorem , tam mívám i přes 4".
Udělej si sérii snímků po 10 sec zaostření po kroku třeba 0,025mm(raději několik na jednu polohu). Pak si ty série vyhodnoť a případně konfrontuj s tou Bachtinovou maskou.
Můžeš si taky vyzkoušet jak se ti to bude měnit při změně polohy dalekohledu, př. 45°na východ a pak 45°na západ. Pokud nedojde pozorovatelné změně po celém poli , tak tuhost nebude až tak špatná .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Jackxl
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím poraďte

Příspěvek od Jackxl »

Martine, korektor je tam vložen spolu s tlustou planžetou (planžeta okolo korektoru samozřejmě) tak natěsno, že drží i bez šroubů a na vytažení je třeba velká síla. Takže pokud je nakřivo, tak je nakřivo spíše celý výtah než korektor ve výtahu.
Jedná se o tento dalekohled http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3730.html
Astrografický speciál to teda určitě není, když s ním nejdou vyfotit pořádné snímky.
Tohle jsem vyfotil tento víkend, Na fotce je Capella.

https://uloz.to/file/eTNKPgoSdaHp/img-5872-cr2
https://uloz.to/file/3Hx8vn6Ja8aZ/img-5807-cr2
https://ulozto.cz/file/AL1rX8icIaMj/img-5808-cr2
https://ulozto.cz/file/83kPBY1KyyyG/img-5809-cr2
https://ulozto.cz/file/78cOVdD6lbJ2/img-5810-cr2

Co dělá to červené halo okolo hvězd ? Nemám nakonec jen problém s filtrem ?
Lze to halo nějak v PI odstranit ?
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod
astar

Příspěvek od astar »

No proč jsi neudělal těch 10 sec expozice? Tady je hodně málo hvězd na posouzení . Ale jen to co bylo vidět , tak je to stále nakloněné. Oválky hvězd v LH rohu směřují do středu naproti tomu PD roh je jejich směru kolmý . Tedy LH roh je dál , PD je bliž.
Pokud můžeš a máš možnost korektor vyklonit ( př. povolit šroubení ) a pak poznáš jak se obrazy hvězd změní , jasně zaostřené to nebude , ale bude jednoznačně vidět co se stane.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Jackxl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackxl »

Ten korektor je nadoraz. Jediná možnost jak s ním dál pohnout, je pohnout s celým výtahem.
Jak mám udělat krok 0,025mm ? Já nemám elektronické ostření a stupnice na Crayfordu není tak přesná.
A naklonění korektoru určitě nezpůsobuje to červené halo okolo všech hvězd, včetně těch uprostřed.
Kdyby to bylo způsobeno nakloněním, tak to přece v některých místech bude ostré, nebo tam to halo nebude.
To červené halo je vidět i na tom snímku s bahmatinem.

Navíc jsem potřeboval nafotit lighty a neztrácet spoustu času testováním. Ve čtvrtek a pátek jsem testoval až příliš a pak mi vylezl Měsíc.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, s tímhle dalekohledem to bude boj, Tam se zřejmě prohýbá všecko. To je bohužel vlastnost všech těchto low-end "astrografů" (a tohle je opravdu ten z nejlevnějších, a to že je určený pro astrofoto je oproti klasickému ne-astrofoto dané jen polohou ohniska vůči výtahu, je více venku, aby šlo zaostřit s korektorem, a možná má o maličko větší sekundár než ten na vizuál, jinak ale nic). Sám jsem začínal podobně a nebyl jsem první ani poslední. Po zjištění kolik stojí opravdový astrograf jsem se pustil cestou stavby dalekohledů, což se stalo mým koníčkem spolu s astronomií a astrofotografí.

Bohužel, přístroj který je mechanicky stabilní tak, aby vyhověl maličkým pixelům na současných fotoaparátech a astro-kamerách, by stál minimálně 4x-5x tolik. Rakouská ASA segment malých astrografů opustila (ty byly až na pár drobností OK). Něco málo se dá nalézt v nabídce TS.

Pořád si v hlavě pohrávám s myšlenkou, jestli by byl v Evropě (myslím tedy hlavně u nás v ČR) koncept výroby newtonů opravdu použitelných na astrofoto, vůbec životaschopný. Při ceně práce a zdanění zde by ty přístroje ve velikosti 200-400mm vycházely hrubým odhadem cenově 60-250 tisíc za kus. Ty rakouské stály ještě 2x tolik (což je důsledek ceny práce a kupní síly tam) a zřejmě i důvod, proč se na to ASA vykašlala a vyrábí už jen profi přístroje 0.7m a více do observatoří.

Anglický Orion Optics, to je taky úlet. 8" Newton skoro 120k (a provedení tomu podle mne bohužel moc neodpovídá). 400-ka za 300 000,- To je realita.

A číňan tohle zatím nedělá. Všecko co z nich padá, nemá se skutečným astrografem mnoho společného.

Ale zpět k věci. Namiř to do místa, kde pak budeš fotit, a zkolimuj to v té poloze, a uvidíš. Pak to zkus zmířit pod jiným úhlem, ajk se to změní. Zkus třeba 30° nad obzor a zenit. Obávám se že při f/4 stejně budeš muset ve finále provést kolimaci na hvězdách. Ono totiž nezaručíš, že korektor (byť vytěsněný) a kolimátor, jsou uloženy ve výtahu oba shodně. A ten výtah taky bohužel žádná sláva není. Jenže při ceně dalekohledu 11 tisíc na něj nelze dát výtah za 5-6 tisíc. Jo, a taky ověř, že máš zjustovaný kolimátor (že ti tečka při otáčení kolimátorem nešmajdá).

Ad červené halo s UHC-čkem - no, ono to UHC-čko primárně není vůbec určené pro astrofoto, je to vizuální filtr. Hrany propustných pásem nejsou moc strmé, a hlavěn pouští i v IR oblasti. Dřív se občas používalo na foto jako dual bandpass filtr, protože nic jiného nebylo, ale pokud vím tak tyhle červené kroužky dělalo skoro každému (i mě). Na úzkopásmo přes barevnou kameru jsou dnes už lepší filtry, třeba Optolong L Pro nebo L-Extreme.

A pokud optika není dokonale apochromatická, a vyžaduje přeostření mezi červeným a modrým kanálem, tak ty dvoupásmové filtry úplně optimální nejsou. jedna z barev bude vždy trochu nezaostřená, a budou vznikat barevné lemy.

Jakým způsobem máš modifikoavný foťák ? Náhradní BCF ? Nebo jen ponechaný prachotřes, nebo vše ven ?

No, a co s tím ? Buď se s tím smiř, a foť i s tím že rohy nebudou dokonalé, a nekoukej na to na monitoru ze 40cm 1:1, to je fakt blbost. Metr dvacet velkou fotku na zdi taky přeci nezkoumáš z blízka, ne ?

No, a pokud se s tím smířit nechceš, tak si přichystej několikanásobně větší obnos, nebo si zařiď dílnu a začni konstruovat a stavět, pokud máš pro to předpoklady. Jiné rady mě už bohužel nenapadají :(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jackxl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackxl »

Hmm, tak to bude asi nejjednodušší oddělat ten UHC :( a se zbytkem se smířit. Pak jsem asi ani nemusel pořizovat tak drahý korektor.
EDčka mají taky takové problémy ?
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No to je ještě rozumně levný korektor. Jestli jsi měl na mysli ty levné krátké dvoučočkové, typu MPCC a podobné, tak ty při f/4 už moc dobře fungovat nebuodu a jsou ještě barevnější. To byla vůbec katastrofa. Ještě slušně kreslí APS formát tak při f/5.

Ty kroužky jou primárně spíš problém toho UHC-čka, ale nenapsal jsi, jakým způsobem je modifikovaný ten foťák.
astar

Příspěvek od astar »

Sám jsem měl HR Expolre korektor a ten byl špatně sestaven . Při značné saturaci barev byl jeden okraj hvězdy modrý druhý červený. S tím halem nemohu přesně říci čím by to bylo , proč je dočervena . Trochu bych to přisuzoval barvě Calelly BV index 0,78. Já mám také velké halo kolem jasných hvězd př. 57 Cyg v Pelikánu , ta je ale modrá .
Co se týče té tuhosti dalekohledu . Nevím jak je na tom 200/800 . Já mám SW 250/1000 jen s vyměněným pavoukem . Dalekohled převážím a nepozoroval jsem , že by se mi kolimace nějak měnila nebo se pohyboval korektor díky méně kvalitnímu výtahu. Poznám to při ostření , jak vypadají tvary hvězd. Při rozostření jsem schopen detekovat odchylky osy korektoru o několik desetin mm 0,3 a víc . Podle mne veškeré problémy jsou vtom držení korektoru vůči výtahu . Sám jsem stím bojoval dlouho a ani teď to není na 100% . Další věc je jak přesně kolmo je nastaven čip v té zrcadlovce? Odchylky v setinách mohou být vidět. Myslím , že se o tom tady taky někde psalo. Jasně chápu, že nechceš ztrácet čas seřizováním , ale to se pak lepších výsledku nedočkáš.
peta62

Příspěvek od peta62 »

MMys píše:Pořád si v hlavě pohrávám s myšlenkou, jestli by byl v Evropě (myslím tedy hlavně u nás v ČR) koncept výroby newtonů opravdu použitelných na astrofoto, vůbec životaschopný.

A číňan tohle zatím nedělá. Všecko co z nich padá, nemá se skutečným astrografem mnoho společného.
Jsem presvedcen, ze druha veta je odpovedi na prvni. Cinan dela tvrde na zarucenou rentabilitu, rekl bych ze jsou schopni vyropit temer vse v libovolne kvalite, ale musi mit duvod - zisk.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Jackxl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackxl »

Z foťáku odstraněn pouze IR.
Astar: já to sežizuji celkem dost, ale když mám na focení 2 hodiny, tak nebudu 2 hodiny věnovat tomu, zda je vpravo roh trochu jinak než vlevo, když vím, že je korektor vložen bez vůle a už s ním nic neudělám.
Bill

Příspěvek od Bill »

MMys píše:Pořád si v hlavě pohrávám s myšlenkou, jestli by byl v Evropě (myslím tedy hlavně u nás v ČR) koncept výroby newtonů opravdu použitelných na astrofoto, vůbec životaschopný.
Ono to už zaznělo v jiném vlákně - ale podle mne řadě ONTC od TS se toho nedá moc vytknout:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... zable.html

Tlustý sendvičový karbonový tubus (tloušťka podle velikosti dalekohledu), speciální antireflexní barva, v Německu dělaný držák primáru a sekundáru, výtah podle přání zákazníka, možnost umístit primár do třech různých poloh podle zvoleného korektoru a výtahu, velký sekundár s černěnými okraji, kontrola každého kusu na optické lavici před odesláním...

Samozřejmě optika bude čínská pravděpodobně GSO...
M:736 750 113
Nicholas

Příspěvek od Nicholas »

Čistě informativně, v čem by takový Newton byl lepší než třeba astrograf RASA f/2 8" za 50 tisíc?
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Bill

Příspěvek od Bill »

Tak Rasa má kameru před objektivem - takže například nemůžeš použít chlazenou kameru s filtrovým kolem. Ale já jsem jenom chtěl říct, že rozumně použitelný astrograf se dá koupit...
Samozřejmě - pokud má někdo možnost si něco nechat vyrobit, vyjde to levněji, než komerční produkt, kde se mechanické díly dělají v Německu.
M:736 750 113
Nicholas

Příspěvek od Nicholas »

Filtrové kolo, to je pravda. Plus i široké pole, tj. malé zvětšení malých objektů, které nelze změnit, narozdíl od barlow ve výtahu atp. Hm, vše má svůj účel a jeden přístroj je málo.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Odpovědět