Odkaz :
https://tvn24.pl/tvnmeteo/polska/w-atmo ... -st8374498
Pokus jste bolid také viděli nebo máte úkaz dokonce nahraný na mobilu, podělte se s námi o pozorování.
Franta 62.
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem jestli byste mi nebyli schopni odpovědět případně odkázat někam. Dnes ráno při cestě do práce jsem na obloze viděl jasný relativně rychle se pohybující objekt, který měl za sebou zářící ocas. Objekt byl bílý až světle žlutý,ocas byl stejné barvy né moc dlouhý. Byl několika násobně větší než běžná hvězda. Bylo to 5:25 ráno na západní obloze, relativně nízkou nad obzorem v lokalitě Třinec. Jelikož už bylo jasno , i přesto byl krásné vidět. Viděl jsem ho cca 3 sekundy a pak zmizel. Zvuk jsem žáden neslyšel, měl jsem sluchátka na uších.
Nashledanou Skarke
Zdravím, aby to nevypadalo, že sem nereagoval, ale na zaslaný mail nešlo, nebyla tam adresa a v SZ na fóru jsem nenašel. Takže teď už reagovat mohu, ale kolegové už ti to vysvětlili lépe. Má ranní reakce byla tato:Realtoltek píše: ↑22. 03. 2025, 21:59 Zdravím,
ten meteorit jsem viděl přeletl mi asi 50-100 m před autem kousek znacky omezeni rychlosti na 110 jak končí dálnice při vjezdu do OV od FM. Musel dopadnout tak někde do 500-1km letěl už nizko viděl jsem ho zřetelně mohl byt tak 10m nad terenem. Kdyby ho někdo šel hledat tak mu můžu +- označit kde to bylo. Zrovna jsem přemýšlel o mém živém snu a najednou meteorit haha.
Sranda je, že v ten den měl premiéru film https://www.csfd.cz/film/1620037-mala-s ... e/plakaty/)).
Ano viděl si meteorit asi 10 metrů nad obzorem a kousek od tebe, dokonce si z auta slyšel zvuk jak padá, přestože zvuk má celkem omezenou rychlost šíření, přestože světelná dráha padajících meteorů je ve výškách desítek kilometrů a tedy tento vzhledem k výšce nad obzorem byl řádově spíše stovku a více km od tebe.Realtoltek píše: ↑23. 03. 2025, 14:14 Abych řekl pravdu, vím co jsem viděl a jak daleko to zhruba bylo... takže nemám potřebu se tu s někým dohadovat.
Ono to má dvě roviny. Za prvé, ne všechno co "na vlastní oči vidím" je pravda (na to je dobré nikdy nezapomínat!). Za druhé, z jednoho pozorovacího místa nikdo nedokáže určit vzdálenost objektu na obloze, u kterého nezná jeho rozměry. To je prostě fakt. Pro určení vzdálenosti jsou potřeba pozorování alespoň ze dvou míst a nedá se to nijak ošidit...Realtoltek píše: ↑23. 03. 2025, 14:14 Abych řekl pravdu, vím co jsem viděl a jak daleko to zhruba bylo... takže nemám potřebu se tu s někým dohadovat.
Doporučuji návštěvu Muzea fantastických iluzí (myslím že v IQlandii jsem taky viděl jednu pěknou ukázku na toto téma), případně nějaký dokument o tom, jak se dělaly filmové triky před nástupem CGI. Možná pak nebudete tolik věřit tomu, co "prostě vidíte".
Toto jsem psal o příspěvek výše- pokud neznám rozměry objektu, nemůžu vzdálenost ani odhadovat, nejde to.mike píše: ↑25. 03. 2025, 10:37 Hlavně je potřeba si připustit, že čistě pohledem není člověk schopen odhadnout vzdálenost jasně zářícího bodového objektu, a to ani řádově. V běžném životě a u objektů, které dobře známe, takže i podvědomě máme představu o jejich skutečné velikosti, tu vzdálenost odhadneme právě na základě těchto znalostí.
(...)
Jen pro úplnost- ještě můžeme urči/odhadnout úhlovou rychlost.
No toto téma měl pěknou přednášku Cyril Höschl, myslím, že v rámci "Večerů na FFUK" na Youtube. Ale nejsou to jen optické klamy, je toho opravdu hodně. Prostě je třeba mít na zřeteli, že zrak se dá oklamat až velmi snadno...mike píše: ↑25. 03. 2025, 10:37 (...)
Doporučuji návštěvu Muzea fantastických iluzí (myslím že v IQlandii jsem taky viděl jednu pěknou ukázku na toto téma), případně nějaký dokument o tom, jak se dělaly filmové triky před nástupem CGI. Možná pak nebudete tolik věřit tomu, co "prostě vidíte".
(...)