Meteor až bolid

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Franta62
Věk: 63

Re: Meteor až bolid

Příspěvek od Franta62 »

Zdravím, kolega z Třince mne upozornil na jasný bolid nad severozápadním až severním obzorem z pátečního rána 21-03-2025, který viděl osobně z auta na cestě do práce (cca v 05:35 hod). Na polském webu jsou nádherná videa pozorovatelů (z Polska) včetně předběžné mapky přeletu nad polským územím. (bohužel na českých webech jsem prozatím nic nenašel 🙁)
Odkaz :
https://tvn24.pl/tvnmeteo/polska/w-atmo ... -st8374498

Pokus jste bolid také viděli nebo máte úkaz dokonce nahraný na mobilu, podělte se s námi o pozorování.
Franta 62.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Na astro.cz mail dorazil jeden popis jevu, díky, žes upozornil na polský článek..
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem jestli byste mi nebyli schopni odpovědět případně odkázat někam. Dnes ráno při cestě do práce jsem na obloze viděl jasný relativně rychle se pohybující objekt, který měl za sebou zářící ocas. Objekt byl bílý až světle žlutý,ocas byl stejné barvy né moc dlouhý. Byl několika násobně větší než běžná hvězda. Bylo to 5:25 ráno na západní obloze, relativně nízkou nad obzorem v lokalitě Třinec. Jelikož už bylo jasno , i přesto byl krásné vidět. Viděl jsem ho cca 3 sekundy a pak zmizel. Zvuk jsem žáden neslyšel, měl jsem sluchátka na uších.
Nashledanou Skarke
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Realtoltek

Příspěvek od Realtoltek »

Zdravím,

ten meteorit jsem viděl přeletl mi asi 50-100 m před autem kousek znacky omezeni rychlosti na 110 jak končí dálnice při vjezdu do OV od FM. Musel dopadnout tak někde do 500-1km letěl už nizko viděl jsem ho zřetelně mohl byt tak 10m nad terenem. Kdyby ho někdo šel hledat tak mu můžu +- označit kde to bylo. Zrovna jsem přemýšlel o mém živém snu a najednou meteorit haha :).

Sranda je, že v ten den měl premiéru film https://www.csfd.cz/film/1620037-mala-s ... e/plakaty/ :))).
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To co píšeš je nesmysl. Ten bolid byl od tebe pravděpodobně mnoho desítek, ne-li stovky km. Když září, nachází se v horních vrstvách atmosféry mnoho desítek kilometrů nad zemí. A pokud byl nízko nad obzorem, byl tedy velmi daleko, určitě pár set km. Nezbylo z něj nic, shořel kompletně v atmosféře. Na to, aby z něj něco dopadlo, by to muselo jiné ohnivé divadlo, které by končící noc změnilo skoro v den.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Realtoltek

Tak to byl zřejmě ulomek protože jakoby zasyčel a začal hořet. A nebyl žadne desitky km... dobře jsem ten kamen viděl max 200m před autem.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No, zvuk se číří rychlostí kolem 300m/s, takže z 300 km tu bude 1/4 hodina. Proto sykot a pak světlo spolu nemůže souviset.A jen pro informaci, i kdybys ho měl nad hlavou, tak to bude ve výžce 25- 30 km, ne blíže. Tam už nezáří
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Realtoltek píše: 22. 03. 2025, 21:59 Zdravím,

ten meteorit jsem viděl přeletl mi asi 50-100 m před autem kousek znacky omezeni rychlosti na 110 jak končí dálnice při vjezdu do OV od FM. Musel dopadnout tak někde do 500-1km letěl už nizko viděl jsem ho zřetelně mohl byt tak 10m nad terenem. Kdyby ho někdo šel hledat tak mu můžu +- označit kde to bylo. Zrovna jsem přemýšlel o mém živém snu a najednou meteorit haha :).

Sranda je, že v ten den měl premiéru film https://www.csfd.cz/film/1620037-mala-s ... e/plakaty/ :))).
Zdravím, aby to nevypadalo, že sem nereagoval, ale na zaslaný mail nešlo, nebyla tam adresa a v SZ na fóru jsem nenašel. Takže teď už reagovat mohu, ale kolegové už ti to vysvětlili lépe. Má ranní reakce byla tato:

Honí se mi hlavou postesknutí nebo snaha vysvětlit reálnou podstatu jevů zvaných bolidy... Když vám někdo napíše
"ten meteorit jsem viděl přeletl mi asi 50-100 m před autem"
tak víte, že něco není v pořádku.. Za prvý šlo o meteor, spíše bolid a že letěl až kdesi nad Polskem už díky kamarádům a zprávám na netu vím... ale zpráva ještě pokračuje
"Musel dopadnout tak někde do 500 m - 1 km, letěl už nizko viděl jsem ho zřetelně mohl byt tak 10 m nad terenem."
No tak to už je opravdu na pováženou. Proč vám lidi popisují co viděli na obloze a píšou jak vysoko to bylo, nebo jak daleko od nich to bylo. To je tak častý jev v mailech, které mi chodí, že se musím o tom aspoň zmínit. proboha, tohle přece nemůže laik ani odborník vědět. Ale jedna věc je jistá, daleko spíš to bylo stovky km od něj, protože to bylo nízko a byl to bolid letící desítky km vysoko. Vemte rozum do hrsti, než popíšete jev na obloze.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Realtoltek

Abych řekl pravdu, vím co jsem viděl a jak daleko to zhruba bylo... takže nemám potřebu se tu s někým dohadovat.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To, že ignoruješ fakta, fyziku a fyzikální zákony, bohužel jen vypovídá něco o tobě. A to není předmětem diskuse.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Realtoltek píše: 23. 03. 2025, 14:14 Abych řekl pravdu, vím co jsem viděl a jak daleko to zhruba bylo... takže nemám potřebu se tu s někým dohadovat.
Ano viděl si meteorit asi 10 metrů nad obzorem a kousek od tebe, dokonce si z auta slyšel zvuk jak padá, přestože zvuk má celkem omezenou rychlost šíření, přestože světelná dráha padajících meteorů je ve výškách desítek kilometrů a tedy tento vzhledem k výšce nad obzorem byl řádově spíše stovku a více km od tebe.

Promiň, ale tenhle způsob odseknutí na jasná fakta by ti prošel na Novinky.cz, ale tady jsi ve společnosti normálních lidí, kteří mají alespoň základy selského rozumu, to už ani nejsou základy fyziky.
Vlastimil Vojáček (máčka)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlastimil Vojáček (máčka) »

K bolidu můžete nalézt informace z měření oddělení MPH v Ondřejově zde:
https://meteor.asu.cas.cz/cz/post/bolid_2025_03_21/
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Realtoltek píše: 23. 03. 2025, 14:14 Abych řekl pravdu, vím co jsem viděl a jak daleko to zhruba bylo... takže nemám potřebu se tu s někým dohadovat.
Ono to má dvě roviny. Za prvé, ne všechno co "na vlastní oči vidím" je pravda (na to je dobré nikdy nezapomínat!). Za druhé, z jednoho pozorovacího místa nikdo nedokáže určit vzdálenost objektu na obloze, u kterého nezná jeho rozměry. To je prostě fakt. Pro určení vzdálenosti jsou potřeba pozorování alespoň ze dvou míst a nedá se to nijak ošidit...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Hlavně je potřeba si připustit, že čistě pohledem není člověk schopen odhadnout vzdálenost jasně zářícího bodového objektu, a to ani řádově. V běžném životě a u objektů, které dobře známe, takže i podvědomě máme představu o jejich skutečné velikosti, tu vzdálenost odhadneme právě na základě těchto znalostí. (A ani to ne všichni.) U krátkých vzdáleností pak pomůže i prostorové vidění. Pokud se objekt pohybuje a známe aspoň přibližně jeho očekávanou rychlost, lze z toho opět odhadnout vzdálenost. Ale u de facto bodového a ještě k tomu zářícího objektu ve vzdálenosti od kilometru dál, jehož rychlost je mimo běžnou zkušenost se mozek prostě nemá čeho chytit. A právě u úkazů na obloze se běžně stává, že laici odhadují vzdálenost v rozsahu od desítek metrů do kilometru (tj. rozsah, se kterým se člověk běžně setkává), zatímco skutečná je od 100km výš. Naštěstí je jasný bolid obvykle pozorovatelný z velkého území a navíc zaznamenaný i na snímcích několika celooblohových kamer, takže jeho skutečnou dráhu jsme schopni rekonstruovat docela dobře. Takže když vám MaG říká, kudy a jak vysoko ten objekt letěl, můžete (resp. měl byste) mu věřit víc než vlastnímu odhadu.

Při podobném pozorování jediné, co má smysl, je mluvit o azimutu a úhlové výšce nad obzorem, případně jinak popsat část oblohy (souhvězdí, známé hvězdy). A samozřejmě v kombinaci s co nejpřesnější informací o vlastní poloze a čase.
Realtoltek píše: 23. 03. 2025, 14:14 vím co jsem viděl
Doporučuji návštěvu Muzea fantastických iluzí (myslím že v IQlandii jsem taky viděl jednu pěknou ukázku na toto téma), případně nějaký dokument o tom, jak se dělaly filmové triky před nástupem CGI. Možná pak nebudete tolik věřit tomu, co "prostě vidíte".
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

mike píše: 25. 03. 2025, 10:37 Hlavně je potřeba si připustit, že čistě pohledem není člověk schopen odhadnout vzdálenost jasně zářícího bodového objektu, a to ani řádově. V běžném životě a u objektů, které dobře známe, takže i podvědomě máme představu o jejich skutečné velikosti, tu vzdálenost odhadneme právě na základě těchto znalostí.
(...)
Toto jsem psal o příspěvek výše- pokud neznám rozměry objektu, nemůžu vzdálenost ani odhadovat, nejde to.
mike píše: 25. 03. 2025, 10:37 (...)
Při podobném pozorování jediné, co má smysl, je mluvit o azimutu a úhlové výšce nad obzorem, případně jinak popsat část oblohy (souhvězdí, známé hvězdy). A samozřejmě v kombinaci s co nejpřesnější informací o vlastní poloze a čase.
(...)
Jen pro úplnost- ještě můžeme urči/odhadnout úhlovou rychlost.
mike píše: 25. 03. 2025, 10:37 (...)
Doporučuji návštěvu Muzea fantastických iluzí (myslím že v IQlandii jsem taky viděl jednu pěknou ukázku na toto téma), případně nějaký dokument o tom, jak se dělaly filmové triky před nástupem CGI. Možná pak nebudete tolik věřit tomu, co "prostě vidíte".
(...)
No toto téma měl pěknou přednášku Cyril Höschl, myslím, že v rámci "Večerů na FFUK" na Youtube. Ale nejsou to jen optické klamy, je toho opravdu hodně. Prostě je třeba mít na zřeteli, že zrak se dá oklamat až velmi snadno...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Odpovědět