Jak tedy zní dotaz?

rad by som nadviazal na svoj nedavny prispevok, nechal som si to prejst hlavou a zvazil som moznosti, rad by som sa teda opat nechal poucit, ci by mnou zvoleny postup daval zmyselspiky píše:ahojte, uz je to par mesiacov, co som kupil dobsona 130/650. podarilo sa mi par krat pozorovat. dnes som sa prvy krat dostal k skoremu rannemu pozorovaniu a prvy krat som sa pozrel na Jupiter cez https://www.dalekohlady-puskohlady.sk/t ... 5mm-detail
stale je dost nizko a trvalo len par sekund, kedy som ho videl pekne ostro bez nejakych "turbulencii". co mi ale prekazalo, bol az oslepujuci pohlad nan. popravde som doteraz nevedel, co presne ocakavat. na svietiacej zlto oranzovej guli som videl len naznaky pasov.
moja otazka je: da sa pouzit nejaky filter na stlmenie svetla, aby viac vynikli detaily na povrchu? takto som toho cez slziace oci vela nevidel. samozrejme nasiel som nejake farebne filtre, ale radsej by som si nechal poradit
Chápu, že láká naložit tomu co největší zvětšení, ale pro pozorování přírody je většinou lepší menší zvětšení (6x-15x). Tech 25x je rozumné maximum co se dá pro pozemní pozorování na delší vzdálenosti použít. Vyšší zvětšení hodně kazí tetelící se vzduch, takže obraz bude rozpatlaný a neostrý. Průměr objektivu tohoto dalekohledu je značně limitující a obraz bude s vyšším zvětšením nepříjemně tmavnout. A v neposlední řadě vyšší zvětšení bude mít menší zorné pole, takže se bude obtížně trefovat na požadované cíle.Winchester píše:Zdravím všechny, nedávno se mi podařilo získat za velice příznivou cenu spektiv Meopta Hermes 1 , též zvaný jako Meopta HA 70 a to za účelem pozorování přírody. Okulár mám pouze základní 25x a v tom jsem narazil na největší kámen úrazu. 25x není úplně vyhovující na větší vzdálenosti, raději bych 40x nebo 20-45x, jenže problém je v tom ,že se nedá vůbec žádný okulár sehnat ani po bazarech a nedaří se mi ani tady. Ačkoliv se v tomto vůbec, ale vůbec nevyznám nedá se použít nějaký jiný okulár co by pasoval nebo případně upravit aby šel použít? Budu rád za každou radu, nebo za naději že se dá někde koupit
. Kdyby se ale někdo chtěl zbavit svého okuláru, tak ho mile rád odkoupim
![]()
. Velice nerad bych Meoptu prodával kvůli malému přiblížení, je takřka nepoužívaná a má perfektní kvalitu obrazu a nerad bych místo ní nějaký plastový vergl s větším přiblížením
.
Nuz prizemny seeing je premenlivy(ale byva aj dobry pokia lclovek nepozoruje nad asfaltovou plochou. Ja preferujem Zoom okulare na pozorovacie dalekohlady, a pokial nieje sero alebo tma, tak do zvacsnia 1D to este ide. Takze tych 70x neni nerealnych.Winchester píše:Zdravím všechny, nedávno se mi podařilo získat za velice příznivou cenu spektiv Meopta Hermes 1 , též zvaný jako Meopta HA 70 a to za účelem pozorování přírody. Okulár mám pouze základní 25x a v tom jsem narazil na největší kámen úrazu. 25x není úplně vyhovující na větší vzdálenosti, raději bych 40x nebo 20-45x, jenže problém je v tom ,že se nedá vůbec žádný okulár sehnat ani po bazarech a nedaří se mi ani tady. Ačkoliv se v tomto vůbec, ale vůbec nevyznám nedá se použít nějaký jiný okulár co by pasoval nebo případně upravit aby šel použít? Budu rád za každou radu, nebo za naději že se dá někde koupit
. Kdyby se ale někdo chtěl zbavit svého okuláru, tak ho mile rád odkoupim
![]()
. Velice nerad bych Meoptu prodával kvůli malému přiblížení, je takřka nepoužívaná a má perfektní kvalitu obrazu a nerad bych místo ní nějaký plastový vergl s větším přiblížením
.
Jako že má skla z plastu? Ale kdepák.Winchester píše:například Celestronem Ultima 20-60x80 kvalita zpracování a skla pokud Celestron má vůbec skla bude asi znát, co myslíte?
Máš pravdu jsou to opravdu skla.Artaban píše:Jako že má skla z plastu? Ale kdepák.Winchester píše:například Celestronem Ultima 20-60x80 kvalita zpracování a skla pokud Celestron má vůbec skla bude asi znát, co myslíte?
No obvykle tak v deset, v jedenáct... Jupiter je v tuhle dobu nad horizontem už kolem devátéArtaban píše:Jupiter66: Ahoj na AF. Největší problém je v dalekohledu. Je to krátký achromát a ten nezvládá velká zvětšení. Přitom na planety je třeba zvětšení velké pokud potřebujem vidět detaily.
Druhý problém může být v tom, že jsi pozoroval moc brzo, když jsou planety ještě nízko na obloze.
Je třeba počkat, až vystoupají výš a pak bude obraz lepší. Teoreticky bys měl vidět dva hlavní oblačné pásy i zvětšením 66x které máš.