Kolimace newtonova dalekohledu
- naivemonarch
Bill, díky za ochotu Som vsak uplne mimo tej trate. Vcera vecer sme sa s tym trocha este pohrali, stredovy najvacsi srob sme radsej nechali tak (len by sa to zhorsilo), nakoniec partnerka dokazala povolit jeden z trojice malych kolimacnych sroubku. Asi to chcelo jemnejsi, viac citlivy dotyk. Ale urcite si este niekedy v buducnosti uzijeme kopec srandy pri vyberani stredoveho sroubu...
. Asi to chcelo jemnejsi, viac citlivy dotyk.Radši si dej bacha, abys jí někdy nepřišel do rány ;D PS: jestli to máš povolený, tak ten ožvejkanej šroub vyměň.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Podle mne pokud jsi povolil libovolný šroubek, tak by už měl jít bez problémů povolit i ten středový.
Bill
Bill
M:736 750 113
- naivemonarch
Ten stredovy sroub drzi ako prikovany... Pravdepodobne tu celu ceremoniu s povolovanim najvacsieho sroubu necham na niekedy inokedy, ked to bude naozaj potrebne. Vzdy, ked ho skusam povolit mam pocit, ze urvem ten kovovy uchyt, ktory drzi celu hlavu so sekundarom.
Můžeš tam dát kapku nějakého přípravku na povolování zarezlých, (zakouslých) šroubů, nechat aspoň den působit a pak zkusit povolit. Někdy pomůže šroub nahřát, v tomto případě bych nahřál co nejvíce příslušný bit a zkusil to s ním, někdy jsou důležité šrouby pojištěny lepidlem, které za tepla povolí. Nebo doufat, že ho nikdy vyndavat nebudeš muset, což je také docela pravděpodobné.
Nebo doufat, že ho nikdy vyndavat nebudeš muset, což je také docela pravděpodobné.To je přesně ono, proč ho je potřeba vůbec vyndávat, co tě k tomu vede ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Přiznávám, že jsem u našeho dalekohledu na ten prostřední šroub ještě nesáhl. Když jsme si přivezli newton SW, tak mě trochu zlobilo, že v návodu není řez, kde by bylo vidět, jak je to udělané. U hlavního zrcadla to je. Kdysi jsme měli dalekohled, který stavěl táta někdy před válkou. Tam byla na prostředním šroubu pružina, která držák sekundárního zrcadla přitlačovala na ostatní šrouby. Řekl jsem si, že to asi bude stejné, jen tam není ta pružina. Když povolím kterýkoli z těch tří okrajových šroubů, musím zas jiný přitáhnout. Pokud nechci posouvat sekundární zrcadlo dál nebo blíž k hlavnímu zrcadlu, s prostředním šroubem nemusím dělat nic.
SW 305/1500 Dobson, ED100+Vixen Porta II
- naivemonarch
MilAN: Sahal som na ten stredovy srob z toho dovodu, aby som tym povolil male kolimacne skrutky na sekundar (boli tiez utiahnute). Medzi tym sa nam ich vsak podarilo uvolnit. Tak prave uvazujem, ci je nutne na ten stredovy vobec sahat. Asi nie Kazdopadne v kratkej dobe sa budem snazit "upgradovat" vytah na okular, takze to asi aj tak bude nakoniec casom nutne.
Kazdopadne v kratkej dobe sa budem snazit "upgradovat" vytah na okular, takze to asi aj tak bude nakoniec casom nutne.Dražším výtahem na tom dalekohledu nic nevylepšíš - hlavně s ním pozoruj. Pokud budeš chtít s tím dalekohledem fotografovat - teprve potom má cenu uvažovat o eventuální výměně okulárového výtahu. To by se ale asi neobešlo bez celkové úpravy dalekohledu, včetně výměny sekundáru. A daleko jednodušší , lacinější a profesionálnější by stejně bylo vyměnit potom celý dalekohled
Nasiel by sa tu niekto kto by pozical laserovy kolimator v Bratislave?
Pozeral som si nieco o umelych hviezdach na doladenie kolimacie. Co som pochopil tak je len potrebne mat zdroj svetla tak maly a tak daleko aby bol mensi ako je rozlisovacia schopnost teleskopu. Mam tu take lacne laseove ukazovatko s 1mW laserom. Odmontoval som z neho prednu sosovku. Pri pohlade cez baader foliu sa mi aj z 1 cm zda ta laserova dioda vnutry bodova. Uvazujem teda ze ak ho umiestnim tych 20-30m od dalekohladu tak to bude perfektna hviezda.
Pozeral som si nieco o umelych hviezdach na doladenie kolimacie. Co som pochopil tak je len potrebne mat zdroj svetla tak maly a tak daleko aby bol mensi ako je rozlisovacia schopnost teleskopu. Mam tu take lacne laseove ukazovatko s 1mW laserom. Odmontoval som z neho prednu sosovku. Pri pohlade cez baader foliu sa mi aj z 1 cm zda ta laserova dioda vnutry bodova. Uvazujem teda ze ak ho umiestnim tych 20-30m od dalekohladu tak to bude perfektna hviezda.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Já bych to tohoto tématu zase vnesl trochu polemiky.
Kdysi, před érou laserových kolimátorů se kolimovalo pomocí různých pomůcek ( i zde občas doporučované jako ty pravé ...) a rovněž podle hvězd. Metod bylo více, ale když se objevil laserový klimátor, ukázalo se, jak daleko byla ta kolimace od skutečné a velmi rychle všichni zkušenější přešli na laserový kolimátor.
Dnes se tu razí teze, že laserovým kolimátorem se to nahrubo seřídí a pak pomocí různých krabiček s dírou nebo umělé hvězdy se to dotáhne k dokonalosti.
Pánové, tomuhle z vlastních zkušeností nevěřím. Vím co to obnáší. Laserový kolilmátor - i ten nejlacinější (samozřejmě sosený a neviklající se) vede vždy k velmi slušným výsledkům. A eventuelní korekce či jemné doladění na hvězdě zvládne jen ten, kdo to nedělá poprvé a ten, kdo rozumí jednak difrakčním obrazům a zvládá celý ten postup tak, aby té původní ( hrubé ? ) kolimaci spíše neublížil. Teze, že se mi nelíbí obraz po kolimaci laserovým kolimátorem a já to nějak vylepším , není zásadně správná. Po kolimaci laserovým kolimátorem bych na obraze hvězd ( planet), bez hludšího zkoumání a testování, neměl vidět žádnou chybu. Pokud ji tam vidím, tak jsem to laserem neměl dobře skolimováno.
Kdysi, před érou laserových kolimátorů se kolimovalo pomocí různých pomůcek ( i zde občas doporučované jako ty pravé ...) a rovněž podle hvězd. Metod bylo více, ale když se objevil laserový klimátor, ukázalo se, jak daleko byla ta kolimace od skutečné a velmi rychle všichni zkušenější přešli na laserový kolimátor.
Dnes se tu razí teze, že laserovým kolimátorem se to nahrubo seřídí a pak pomocí různých krabiček s dírou nebo umělé hvězdy se to dotáhne k dokonalosti.
Pánové, tomuhle z vlastních zkušeností nevěřím. Vím co to obnáší. Laserový kolilmátor - i ten nejlacinější (samozřejmě sosený a neviklající se) vede vždy k velmi slušným výsledkům. A eventuelní korekce či jemné doladění na hvězdě zvládne jen ten, kdo to nedělá poprvé a ten, kdo rozumí jednak difrakčním obrazům a zvládá celý ten postup tak, aby té původní ( hrubé ? ) kolimaci spíše neublížil. Teze, že se mi nelíbí obraz po kolimaci laserovým kolimátorem a já to nějak vylepším , není zásadně správná. Po kolimaci laserovým kolimátorem bych na obraze hvězd ( planet), bez hludšího zkoumání a testování, neměl vidět žádnou chybu. Pokud ji tam vidím, tak jsem to laserem neměl dobře skolimováno.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Když už jste na tohle téma narazili, nedá mi to jednu poznámku, a i dotaz.
Kolimoval jsem N200/800 Miloše Hrocha, provozovaný s ASA korektorem/reduktorem, protože to pořád v rozích nebylo ono. I po opakovaných kolimacích kolimátorem (stoprocentně zjustovaným).
Ze zoufalosti jsem vytáhl korektor pryč, strčil tam okulár a zkolimoval dle nejlepšího svědomí na hvězdu. Po vrácení kolimátoru byl odraz zpátky o 4mm vedle. Kresba byla ale teď i v rozích prakticky bezvadná, velmi výrazně lepší než po kolimaci kolimátorem.
Jediné vysvětlení, které mě napadá je, že parabola je do disku zfigurovaná tak, že nemá vrchol uprostřed disku. Prostě že optická osa neprochází středem kotouče a tedy i značkou. Přičemž tohle je ale podle mě nutný předpoklad pro použití laserového kolimátoru.
Tedy, je otázkou, zda u vašich zrcadel je správně vyznače střed optické plochy zrcadla. Jak to ověřit ?
Kolimoval jsem N200/800 Miloše Hrocha, provozovaný s ASA korektorem/reduktorem, protože to pořád v rozích nebylo ono. I po opakovaných kolimacích kolimátorem (stoprocentně zjustovaným).
Ze zoufalosti jsem vytáhl korektor pryč, strčil tam okulár a zkolimoval dle nejlepšího svědomí na hvězdu. Po vrácení kolimátoru byl odraz zpátky o 4mm vedle. Kresba byla ale teď i v rozích prakticky bezvadná, velmi výrazně lepší než po kolimaci kolimátorem.
Jediné vysvětlení, které mě napadá je, že parabola je do disku zfigurovaná tak, že nemá vrchol uprostřed disku. Prostě že optická osa neprochází středem kotouče a tedy i značkou. Přičemž tohle je ale podle mě nutný předpoklad pro použití laserového kolimátoru.
Tedy, je otázkou, zda u vašich zrcadel je správně vyznače střed optické plochy zrcadla. Jak to ověřit ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Honza Ebr (honza42)
A jak jsi to kolimoval na hvězdu? Hýbal jsi primárem nebo sekundárem?
Značka mimo střed je pro mě nejhorší astronomická noční můra, protože nevim, co s tim - protože to způsobuje, že se špatně zkolimuje sekundár a ten prostě nevim, jak spolehlivě zkolimovat bez laseru - protože jak kolimovat na hvězdu, když mám možnost hýbat jak sekundárem tak primárem? A kolimování sekundáru skrz dírku a obraz primáru mi přijde trochu jako haluz (a navíc by to bylo k ničemu, pokud by optický střed primáru nebyl v geometrickém středu).
Nebo existuje ještě nějaký jiný postup?
(O tom, že musí být zkolimováno obojí, mě už kdysi přesvědčil MiLAN - v podstatě by nemuselo, ale člověk by musel naklonit výtah, aby to dohnal, což je jenom jeinak formulovaný stejný problém.)
Značka mimo střed je pro mě nejhorší astronomická noční můra, protože nevim, co s tim - protože to způsobuje, že se špatně zkolimuje sekundár a ten prostě nevim, jak spolehlivě zkolimovat bez laseru - protože jak kolimovat na hvězdu, když mám možnost hýbat jak sekundárem tak primárem? A kolimování sekundáru skrz dírku a obraz primáru mi přijde trochu jako haluz (a navíc by to bylo k ničemu, pokud by optický střed primáru nebyl v geometrickém středu).
Nebo existuje ještě nějaký jiný postup?
(O tom, že musí být zkolimováno obojí, mě už kdysi přesvědčil MiLAN - v podstatě by nemuselo, ale člověk by musel naklonit výtah, aby to dohnal, což je jenom jeinak formulovaný stejný problém.)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Tedy, je otázkou, zda u vašich zrcadel je správně vyznače střed optické plochy zrcadla. Jak to ověřit ?Na to jsem se tady ptal možná už před rokem, ale zatím stále bez výsledku.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se pamatuji, tak jsem hýbal jen primárem. Na sekundár jsem už nesahal. To už bych to nedal nikdy dokupy.
Ani po tomhle zásahu to nebylo úplně dokonalé, ale moc tomu nechybělo. Pokud nevěřím té značce, tak mě pak nenapadá způsob, jak to rozumně zkolimovat. Kolimovat na hvězdu a hýbat oběma zrcadly má moc stupňů volnosti, to nedopadne dobře-
Tady to řeší taky: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... in/5102618
Ani po tomhle zásahu to nebylo úplně dokonalé, ale moc tomu nechybělo. Pokud nevěřím té značce, tak mě pak nenapadá způsob, jak to rozumně zkolimovat. Kolimovat na hvězdu a hýbat oběma zrcadly má moc stupňů volnosti, to nedopadne dobře-
Tady to řeší taky: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... in/5102618
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM