Kulové hvězdokupy vizuálně

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Předevčírem se mi povedlo dostat na přesvětlené hlučínské obloze ke Střelci. Koukl jsem se na M22 se zv.75x a zdála se mi docela jasná a po chvilce se rozpadala na jednotlivé hvězdičky. Zajímalo by mne, jak vypadá na temné obloze. Má s tím někdo zkušenost?
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

Ahoj Tome.Kulová h.M22 je svou rozlohou největší z těch co je možno u nás pozorovat. ;)Uvádí se 24´ a rozpadá se na jednotlivé hvězdy už v relativně malém zvětšení,i v 75x. ::)Samozřejmě je vhodnější na ni kouknout pokud je přímo na jihu,tzn.nejvýš nad obzorem,což nyní bude okolo 01hod.To je ještě dost tmavá obloha na to,aby byla v zorném poli okuláru kontrastnější. ;)Pokud na ní koukneš již při svítání,nebo pokud je Měsíc příliš blízku,tak už není tak hezká.Tady už jen s malým zvětšením.Pokud použiješ větší zvětšení,např.nad 150x a nemáš širokoúhlý okulár tak se ti celá nevejde do zorného pole! ;D
Nezapomeň kouknout i na její jen o něco menší sousedku M28,která je taky kouzelná.
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Byl jsem rád, že jsem vůbec něco ve Střelci našel. Krom M22 jsem ještě zhlédl v Mléčné dráze M71, která byla doopravdy nádherná. Samozřejmě jsem pojel ještě trochu nahoru a zkoukl i mou oblíbenou planetárku Činku. Pár kulovek rád zhlédnu, ale spíše jsem zaměřen na planetárky.

P.S.: byl někdo z Ovy na akci Chemie na hradě -> HaP JP tam měli stánek, tak jsem se koukl na Sluníčko a vyfotil
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

Dnes jsem po šichtě tahal ven dalekohled pod jasnou oblohu s vidinou slušného pozorování. ;)Prakticky nikde ani mráček,jen na západě v dálce,těsně nad obzorem nějaké "pásky"oblačnosti. ::)Ve 22:30hod.začala temperace a já si šel v klidu připravit ostatní věci.Po cca 20min.jsem to zkusil už s okulárem a z hrůzou zjistil,že ty pásky nad západem mám u Panny,kde byl můj první cíl NGC 5634.Musel jsem ji oželet a bleskurychle natočit druhý cíl NGC 6144 ve Štírovi,než bude i po něm. >:(Tam jsem si chtěl ověřit co vlastně (ne)vidím a proto vybaven snímkem ze Stelária kontroloval, které hvězdy ještě vidím a které ne. ;)Výsledek z mé zahrady = 12,15mag :PHvězdu 13mag.již nikoliv.
Tu kulovku můžu říct jsem viděl,ikdyž jen bočním viděním a mžouráním dokola.Spíš jen okrajové asi tři hvězdičky a možný náznak velmi jemného šedého místa,kde by mělo být nějaké zhuštění hvězd. ;)Alespoň už mám představu co vidět a kouknu na ni při nejbližším výjezdu za Ostravu.
Po pěti minutách pozorování se ty pásky spojily a souvisle zakryly i toho Štíra a já věděl,že to bylo dnes všechno.Než bylo zbaleno,byl zatažen i východ. :-XPro mne jasný rekord v délce pozorování,přesto upisuji ze seznamu kulovku,o kterou jsem se pokoušel vícekrát a vyšlo to až dnes. ;D
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

Včera (i dnes)se docela zadařilo s odpisem dalších kulovek ze seznamu. ;DCelkový počet těch,na které jsem namířil ani nevím,ale těch nových bylo deset. ::)
První náhled byl do Panny,protože ta brzy klesá a tak se mi podařilo vidět tu jedinou tamní NGC 5634.Pozmanenal jsem si,že je slabší,pěkně kulová o viditelném průměru cca 1-1,5´bez výrazněji zjasněného středu a bez rozlišených jednotlivých hvězd.Pozorováno bylo ve zvětšení 145-190x ve většině případů.Pouze při těch 190x s pomocí bočního vidění by se dalo říct,že tam mírné zjasnění toho středu bylo. ::)
Hadonoš nebyl skoupý na "vydávání"svých tajů ;Da tak se postupně nechaly vidět : NGC6284 - docela jasná a hustá se světlým středem a malým mlhavým okolím.
NGC6287 - náznak zjasněného středu,celkově slabší než ta předchozí,avšak plošně větší.
NGC6235 - velmi slabá,mlhovinový vzhled bez zjasnění středu.Za toto pozorování asi nejslabší kulovka. ;)
NGC6293 - vlemi podobná NGC6284,jasná se středem.
Ve Střelci mám také co dohánět,tak se povedly M69,která mi naposledy unikla a konečně i M55.Ta i přes svou jasnost a velikost,která by ji měla přeurčovat do řádu vypalovaček,nebyla díky své deklinaci tak působivá.Nízky kontrast "vymazal" spoustu hvězdiček a tak je z ní velká řidká,nepříliš výrazná záležitost. :(
NGC6652 - doma jsem s překvapením zjistil,že nebyla na seznamu (což už mám opraveno)
NGC6624 - u této jsem si neudělal žádnou poznámku,ale celkově se dá říct,že většina těchto NGC jsou si hodně podobné. ;D
Jako poslední novinka byla v Orlu NGC6760 - ta byla slušně jasná,nepřehlédnutelná a krásně skoro ohraničeně kulatá,bez jasného středu.Po celém svém obsahu stejná konzistence. ;)
Její sousedku NGC6749 jsem asi přehlídl. :oKdyž jsem četl příspěvek od Bubyho v sekci jarní a letní pozorování tak se ani nedivím.Bude to na ni chtít větší soustředění.
Takže stav po této noci je 43/94 - už se blížím k polovině. ;D
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

Jen to tady opráším hláškou o pozorování kulové hvězdokupy M30.
Kulovka kulminuje na 17° a to pozadí,pokud není ideální obloha je dost světlé (alespoň v mých podmínkách)což kontrastu nepřidá. ;)
Dalo se však rozpoznat,že je vizuálně nepravidelná a má tři "výběžky"hvězd,které jako by se chtěly z hvězdokupy odtrhnout.
Na fotkách to tak ale nevypadá. ;D
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

Dnes se mi podařilo doslova "vymžourat"kulovku NGC 288 v sochaři.Jižní obzor nebyl ideální a ještě k tomu výška hvězdokupy při kulminaci neslibovaly nic extra,přestože 8,1mag.a 13´dávají předpoklad k pěkné podívané. ;D
Za včerejší noc to byl nejtěžší DSO.Pozorovali se mnou dva Tomášové (Grygarčík a Okus)a potrvdili mi,že tam kulovka opravdu je.Po delším zadívání se dala vidět její plošná velikost,jednotlivé hvězdy však nikoli.Jemný "obláček"byl vlastně patrný pouze při mírném zakymácení dalekohledem a s použitím bočního vidění.
vagascan

Příspěvek od vagascan »

Konečne som sa po 2 mesiacoch dostal k pozorovaniu z ktoreho je mozne napisat report z guloviek.

28.8.2011, Zlatá Baňa - Sigord - 22:30 - 01:30

Začal som pre mna klasicky v Herkulesovi na M13. Potom som prešiel do Šípa na M71. M15 v Pegasovi. Najväčším prekvapením večera bola M92, ktorú som dokonca videl v hľadáčiku. Tma robí svoje. Postupne sa vystrénujem v silnejších objektoch a prejdem na slabé kulovky. Včera prebehol test 6mm wide-angle okuláru aj na KH. Maximálna spokojnosť. Toľko muziky za pár korún.

Sky-Watcher 254/1200, okulare set SP 25, 10, 6 mm 66° multi coated long eye relief. Trieder Turist 12x40, 30 mW green laser
IvanM

Příspěvek od IvanM »

V stredu 24.8. som na balkóne rozložil MAKa a skúšal pohľadať guľové hviezdokopy. Výhľad mám smerom na západ , na juh je obmedzený panelákom, v ktorom bývam. Je v tvare štvorca, našťastie pri výstavbe nebolo dosť peňazí, tak urobili južnú stranu o 2 poschodia nižšiu. Hľadanie bolo celkom zaujímavé, lebo večer okolo 9,30 susedia doma intenzívne svietili. M13 a M3 išli ľahko, trocha ma potrápila M5, výhľad na JZ zakrýva strojovňa výťahu tak som chvíľu čakal , kým sa za ňou objavila. Potom som skúsil ešte M10 a M12, obe v pohode.
Takže som bol s večerom celkom spokojný.
trieder 12x34, Theo 10 (55/130mm ?), MAK SW 102/1300mm, Celestron 10x50
okuláre set 25mm a 10mm, 32 mm
Canon PowerShot SX200 IS + CHDK, ASI 120MC
EQ-5 + AstroEQ ,
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

to vagascan,IvanM - gratuluju k úlovkům. ;)Už jsem si myslel,že tu komunikuju sám se sebou. ;D
Jen tak dál a ať se daří.
Andrej
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andrej »

Tak aj ja sa podelím so svojím pozorovaním guľových hviezdokôp z dnešnej noci, kedy sa nečakane vyčasilo, chvíľami som uvažoval, že ani nebudem pozerať. Začal som už dobre známou M2, ktorá bola pekne jasná, okraj sa mi mierne rozpadával ale inak nič moc lebo už predňou som zhliadol dvojhviezdu gama Del a videl som, že mi poriadne tancujú I tak som si doprial pohľad so širokým zorným poľom kedy ešte viac opeknela Následne som zamieril viac na juh a hľadal som pomerne málo jasnú M72. A skutočne, hviezdy ma naviedli do oblasti, kde sa nachádza táto vzdialená guľovka a až keď som sa poriadne zadíval, zahliadol som ju. Ide fakt o málo jasnú hviezdokopu, ktorú som lepšie videl až bočným pohľadom. O hviezdach som si mohol nechať len zdať. Malá hmlistá škvrna. Naopak pohľad na ďalšiu guľovku už nebol tak namáhavý. Pozeral som na M13. Krásna za každých okolností, v tomto pripade už nižšie a nad mestom. I tak krásne veľka, okraje opäť rozložené. Následne som nemohol vynechať M92. Tá bola o niečo menej jasná ako M13. Medzitým som si pozrel aj iné objekty, krásna bola M31, ktorú som videl bočným pohľadom aj bez ďalekohladu. Pozoroval som z balkóna panelaku s N114
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

O hviezdach som si mohol nechať len zdať. Malá hmlistá škvrna. Naopak pohľad na ďalšiu guľovku už nebol tak namáhavý. Pozeral som na M13. Krásna za každých okolností, v tomto pripade už nižšie a nad mestom. I tak krásne veľka, okraje opäť rozložené. Následne som nemohol vynechať M92. Tá bola o niečo menej jasná ako M13. Medzitým som si pozrel aj iné objekty, krásna bola M31, ktorú som videl bočným pohľadom aj bez ďalekohladu. Pozoroval som z balkóna panelaku s N114 málo jasnú hviezdokopu, ktorú som lepšie videl až bočným pohľadom. O hviezdach som si mohol nechať len zdať. Malá hmlistá škvrna. Naopak pohľad na ďalšiu guľovku už nebol tak namáhavý. Pozeral som na M13. Krásna za každých okolností, v tomto pripade už nižšie a nad mestom. I tak krásne veľka, okraje opäť rozložené. Následne som nemohol vynechať M92. Tá bola o niečo menej jasná ako M13. Medzitým som si pozrel aj iné objekty, krásna bola M31, ktorú som videl bočným pohľadom aj bez ďalekohladu. Pozoroval som z balkóna panelaku s N114
Andej: Jak se ti podařilo ten článek psát 2x? ;D
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Tak jsem se včera taky pokochal pár kulovkama a byl jsem docela překvapen.
M71 - při 75x je to klasika, krásně se mi rozpadá
M15 - při 75x jenom jasný střed a halo kolem, ale vůbec se mi nerozpadala, asi špatná obloha
NGC 6712 - při 75x krásná a byl jsem překvapen, jak lehce se dá najít a jaké je na ni pokoukání
NGC 6749 - s ní byl problém, tak tak jsem našel, jenom flek
NGC 6760 - tak flek :D

Asi se taky pustím do kulovek, pěkně se hledají a není potřeba UHCčka  :)
seminko3

Příspěvek od seminko3 »

No Tome,docela se ti zadařilo. ;)
Že jsi viděl NGC 6749 dočela žasnu. ::)Já jsem ji zkoušel zatím neúspěšně a chystám se znovu.V těch místech kde se nachází jsem brouzdal a žádný "flek neviděl.Ta kulovka je dost řidká a vlastně se pro naše půměry neformuje do nějakého zhluku.Bude to něco podobného jako moje prokletá NGC 5053. ;D
Taktéž mi chybí pozorování NGC 6712 ve štítu.
Proč vše pozororuješ v takovém zvětšení?Neboj se tomu naložit a i ta M15 se ti musí rozložit. ;)
Andrej
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andrej »

Andej: Jak se ti podařilo ten článek psát 2x? ;D
Netuším, ale písal som z mobilu, tak možno som niečo postláčal čo som nemal :D
Odpovědět