První pozorování

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Lukemon
Věk: 45

První pozorování

Příspěvek od Lukemon »

A co třeba seřídit hledáček, zkuste na něco namířit s okulárem s delším ohniskem a pak se podívat do hledáčku kam ukazuje jeho záměrný kříž.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
thought

První pozorování

Příspěvek od thought »

Diky za rady, zatim jsem zkusil neco hledat v okularu ale moc se nepovedlo, v hledacku jsem nasel presne to co jsem chtel ale v dalekohledu (okularu) ne. Takze bych to asi videl na spatne serizeni.
Pres den se pokusim najt predmet v okularu a srovnat s hledackem.
Jinak mam k N-150 tri okuklary a to PL25, PL15 a PL10 - pouzival jsem PL25 (paklize se nepletu tak by to melo byt nejmensi zmenseni).
Artaban
Věk: 59

První pozorování

Příspěvek od Artaban »

(paklize se nepletu tak by to melo byt nejmensi zmenseni).Ano a je to 48x
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Habl

První pozorování

Příspěvek od Habl »

Diky za rady, zatim jsem zkusil neco hledat v okularu ale moc se nepovedlo, v hledacku jsem nasel presne to co jsem chtel ale v dalekohledu (okularu) ne. T
Sosení hledáčku a hlavního dalekohledu:

U hlavního dalekohledu (Newton) použij to nejmenší zvětšení s okulárem PL 25. Okulárovým výtahem Newtona zaostři  obraz na hodně vzdálený objekt ve dne (komín, věž kostela a pod.)

Osaď hledáček hlavního dalekohledu a též zaostři obraz. V zorném poli je pak dobře vidět vláknový kříž.

Cílem je sesouosit oba dalekohledy tak, aby špička kostela byla na  kříži hledáčku. To sesouosení se provádí pomocí  3 fixačních šroubů po obvodu hledáčku.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Axamith

První pozorování

Příspěvek od Axamith »

Děkuji všem za rady, zvláště Ladisovi přeji brzké uzdravení. Základní problém u mě je asi ten, že nevím, co a kde hledat. Takže orientace v prostoru nad hlavou. Nějaká souhvězdí znám, na obloze se neztratím. Další potíž bude ve světelném znečištění, bydlím v Zábřehu na Moravě, okr. Šumperk a jsme "žlutí", takže pozorovací stanoviště asi nebude nejlepší. Nějaké jasnější objekty asi ano, ale méně světelné objekty bude lepší pozorovat z nějakého méně světlem zavšiveného stanoviště. Bohužel Jupiter a mlhoviny v prostoru Orionu jsou jižním směrem a to je přímo nad osvětleným městem. Moje stanoviště je orientováno na sever. Základní práci s dalekohledem jsem zvládl. Hledáček mám souosý s hlavním tubusem, to není problém. Snažil jsem se ve svém okolí vyhledávat nějáké objekty, třeba elektrické sloupy. Vyhledal jsem si je hledáčkem a pak přes okulár četl jejich výrobní čísla . Stáhl jsem si WinStars 2, začínám se s tímto nástrojem učit pracovat, jenom škoda, že není v češtině. Jsem odkojený ruštinou a ne včemu, co je psáno anglicky porozumím.
S Dobsonem 150/1200 se jistě bude na co koukat, původně jsem měl vyhlídnutý 200/1200, ale pak jsem couvli na 150 a pokud bude nějaký pokrok, raději bych v budoucnu přídil 250. Ale to je opravdu budoucnost.
Lukina

První pozorování

Příspěvek od Lukina »

Jupiter by mel byt videt i pres svetelne znecisteni, tak ten bys mel najit.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Axamith

První pozorování

Příspěvek od Axamith »

Ano, Jupiter vidím, je to ten veliký zářivý objekt na jihozápadním nebi. Ale na dalekohled to asi nebude. Když na něj kouknu ze své zahrady, tak hned pod ním mám pouliční lampu . Zpočátku nechci Dobsona převážet, než se s ním naučím pracovat.
Lukina

První pozorování

Příspěvek od Lukina »

Tak cekej na rano a na Saturn. Nebo si porad s lampou. Nemusis prece jezdi x km, aby uz Jupiter nebyl nad lampou. Nebo se pokusit lampu odstinit. Nehlede na to, ze Jupiter se po obloze pohybuje.
Newton 203/1200, dobson
ladis
Věk: 46

První pozorování

Příspěvek od ladis »

Děkuji všem za rady, zvláště Ladisovi přeji brzké uzdravení. Základní problém u mě je asi ten, že nevím, co a kde hledat
Dekuju!

Jinak zkus si najit objekty z teto tabulky: http://astro.ladislavcervinka.cz/data/D ... m-zima.xls

Idealne, kde je hodnoceni z NSOG 4-5. Vice k listu zde: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1290064704

Vytipovane objekty si zadej do planetaria na pocitaci a vytiskni si priblizovaci mapky z planetaria, dle kterych na objekt doskaces. Mapky si stranove otoc pred tiskem (dobson prevraci obraz vyskove i stranove) Urcite se s nami podel o zkusenosti z pozorovani!

Jinak opravdu mohu doporucit bud Pocket Sky Atlas ci detailnejsi, mnou velice oblibeny, TriAtlas sekce B (B set) http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html - vytisknout na A4 a zalaminovat. Doma si pripravis seznam objektu, ktere chces pozorovat a v terenu vytahnes mapy a pozorujes. Jelikoz dobson otaci obraz, staci mapu otocit vzhuru nohama a uvidis zhruba to, co v hledacku dalekohledu. Uhlove velikosti brzy podchytis a poznas, ze hledacek zobrazuje priblizne to, co vidis v TriAtlasi ocima ze vzdalenosti bezneho cteni...

P.S. Dalsi tipy na prosinec: http://astro.ladislavcervinka.cz/pics/p ... %20DSO.gif, vice na http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1253551739 "Seznam DSO objektu na prosinec". Soustred se na objekty s NSOG 4-5...

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Artaban
Věk: 59

První pozorování

Příspěvek od Artaban »

Axamith: Já včera pozoroval a měl jsem asi podobné podmínky jako ty. Lampu tady naštěstí nemám. Jupiter uvidíš i když tam máš lampu a Saturn taky. Měsíc bude přímo supr. Vsoučasné době je hodně toho inverzního čurbesu, který je nasvícen a celá obloha svítí a pozorovací podmínky jsou velmi špatný.
Já včera viděl jen ty nejjasnější hvězdy a Jupiter. Až bude čistej vzduch, tak i ty budeš moct pozorovat pár objektů. Tady jsou ty hodně jasné a vysoko nad obzorem, kde ta lampa nebude tolik vadit.
M45 Plejády je otevřená hvězokupa. Dej jenom nejmenší zvětšení. Nejlepší asi v triedru.
Brzo večer vysoko nad hlavou je dvojitá hvezdokupa Chí a ,,h" v sohvězdí Perseus. Dej malé zv. a pak můžeš trochu ještě zvětšit.
Když jí najdeš, tak máš šanci vidět galaxii M31 v Andromédě. Je hodně vysoko nad hlavou a v dalekohledu je při nejmenším zv. vidět jako mlhavej protáhlej obláček. I v malém zv. bude asi přes celé zorné pole dalekohledu.
Kolem 22hod. bude už vysoko souhvězdí Vozka, kde bys měl dobře vidět hvězdokupy M37, M36, M38. Tady můžeš postupně přidávat zvětšení.
Nejprve si ale natrénuj na jasných hvězdách a Jupiteru hledání objektů. Aby to bylo víc zajímavé, tak krom hodně jasných hvězd tipu Vega, Aldebaran, doporučuju tyto velmi jasné dvojhvězdy.
Alamak v Andromédě
Castor v Blížencích
Nad západním obzorem, ale ještě vysoko je v sohvězdí Lyra epsilon Lyrae. V malém zv. uvidíš dvě hvězdy a při větším zv. asi 150x se každá ještě rozloží na další dvojhvězdu.
Tak hodně štěstí a lampu nějak pořeš
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Axamith

První pozorování

Příspěvek od Axamith »

Pánové, moc děkuji za rady a podklady. Asi budu muset posbírat pár šutrů a projít celou ulici, ty lampy jsou hodně nepříjemné.
Lukina

První pozorování

Příspěvek od Lukina »

Pánové, moc děkuji za rady a podklady. Asi budu muset posbírat pár šutrů a projít celou ulici, ty lampy jsou hodně nepříjemné.Ale no tak. Dopoustet se prestupku nebo dokonce trestneho cinu neni snad potreba. Staci postavit dalkohled tak, aby sis lampu necim odstinil. Samozrejme, neznam konkretni situaci, ale hazet kameny do lampy nechejme jinym "zajmovym skupinam".
Newton 203/1200, dobson
Axamith

První pozorování

Příspěvek od Axamith »

Ale no tak. Dopoustet se prestupku nebo dokonce trestneho cinu neni snad potreba. Staci postavit dalkohled tak, aby sis lampu necim odstinil. Samozrejme, neznam konkretni situaci, ale hazet kameny do lampy nechejme jinym "zajmovym skupinam".
To byla recese, já bych se stejně netrefil ;D
mi.

První pozorování

Příspěvek od mi. »

Ahoj Axamith:

Resil jsem podobny problem (a mam ho stale). Poulicni osvetleni v uzke ulici osvetluje nase panelaky az nekam do 3-4 patra a uzivatel "KDan" me poradil toto: "Používám proti těmto světlům na balkóně zástěny z kartónových krabic od horských kol. Funguje to fakt docela dobře, prostě vytvořím stín tak, abych padal na celý dalekohled, nebo aspoň na tubus."

Je fakt, ze to je uplne brutalni a to jak tady v praze mam "oranzovo" to nikterak nezlepsi, ale urcite to pomuze od primeho svetla od lamp.
Lukina

První pozorování

Příspěvek od Lukina »

To byla recese, já bych se stejně netrefil  ;DNo, nekteri to aplikuji a trefuji se. Tak jsem chtel jen poukazat na jine zpusoby, ktere nenici soukromy/verejny majetek.
Newton 203/1200, dobson
Odpovědět