Binohlavy - zkušenosti, srovnání...

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Nevím jak lze operovat nízkou cenou při ceně uvedené binohlavy. Jako řešení dobrý, ale levný?  
Oproti podobnému nejbližšímu komerčnímu řešení rozhodně - cca polovina ceny celé mé sestavy (refraktor+hranol+binohlava+okuláry) vůči http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... arset.html

Navíc binohlavu lze použít i s dobsony/SCT/MAK/apod., tudíž ji nelze přímo započítavat do ceny. A pokud někdo chce levně binohlavu ve spojení s Baader T2 hranolem, dobře poslouží třeba bazarový Baader Maxbright od někoho, kdo postupuje na vyšší metu  ;) Díky integrovanému T2 vstupu Maxbrightu si dotyčný ušetří pracné shánění redukce na T2 závit.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Oproti podobnému nejbližšímu komerčnímu řešení rozhodně - cca polovina ceny celé mé sestavy (refraktor+hranol+binohlava+okuláry) vůči http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... arset.html

Navíc binohlavu lze použít i s dobsony/SCT/MAK/apod., tudíž ji nelze přímo započítavat do ceny. A pokud někdo chce levně binohlavu ve spojení s Baader T2 hranolem, dobře poslouží třeba bazarový Baader Maxbright od někoho, kdo postupuje na vyšší metu  ;) Díky integrovanému T2 vstupu Maxbrightu si dotyčný ušetří pracné shánění redukce na T2 závit.No taky mě ta "levnost" trkla Ono to totiž vyvolává dojem, že se dá velká binohlava běžně sehnat za pár tisícovek, tak jako se to podařilo tobě... nedá Já za tu moji v bazaru zaplatil skoro 3x víc (i když pravda že v mém případě šlo o Denkmeier Denk II Super System)... To že se ti podařilo koupit velkou hlavu vlastně za cenu malé bych považoval za zázrak :D

Jinak gratuluju ke zprovoznění bina+refra bez prodlužovače. Vím, co do za práci, musel jsem koupit nový okulárový výtah k luntovi a u dobsna upravit okulárový výtah taky... Ještě by mě zajímalo (možná jsi to už někde psal, nevím), jak to bino chodí na tom Meade dobsnu - byly potřeba nějaké úpravy, jaký prodlužovač ohniska je potřeba...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
ladis

Příspěvek od ladis »

Ještě by mě zajímalo (možná jsi to už někde psal, nevím), jak to bino chodí na tom Meade dobsnu - byly potřeba nějaké úpravy, jaký prodlužovač ohniska je potřeba...  
Díky Regulusi!

Chodí to dobře a seje to!

Nevím, mně se cena 7 tisíc zdá za použitý Denkmeier standard + OCS + Power x switch + 2x okuláry plossl + originál kufřík adekvátní. Čistá apertura hranolů binohlavy je 26mm. Jak jsem již řekl, nový baader maxbright se dá pořídit levněji, natož bazarový...

Co se týče Meade Lightbridge 12", nemusel jsem provádět žádné úpravy. Výtah je standardní od výrobce.

Pouze jsem dokoupil dva 1.25" 25mm dlouhé prodlužovací tubusky, které našroubuju do sebe, na jeden konec našroubuju Denkmeier OCS 2x a druhý konec do nosu, který je našroubován do Power x switche a ten přímo do hlavice, viz fotografie níže.

S tímto zaostřím i na nejnižší zvětšení bez problémů s cca 1cm vůlí. Na nejvyšší zvětšení též v pohodě...

Prodlužovač používám originální OCS Denkmeier 2x. Je to velice slabý rozptylný člen. Když jej pohledem porovnám s klasickým barlow 2x, je OCS mnohem opticky slabší...

komplet pro Meade LB 12":

adaptér pro spojení binohlavice s T2 hranolem bez použití nosu a Power x switch:

systém pro spojení s refraktorem 102/500 bez použití násobícího OCS členu (a bez Power x switch):

a s nasazeným Baader T2 hranolem a 2" nosem pro výtah refraktoru:

Celková optická délka soustavy pro refraktor (mimo hlavici) bez OCS je 42mm. Méně již být nemůže. Adaptér=3mm, Baader T2 hranol=38mm a 1mm=nos 2".
Obrázek
Ladislav Červinka
Jožin110
Věk: 70

Příspěvek od Jožin110 »

Přeju všem dooobry den  :)
Protože tady čtu chválu na binohlavy, rozhodl jsem se, že si jí také pořídím. Protože ale tomu moc nerozumím, chtěl bych vás poprosit o radu, zkušenosti a popřípadě návrhy. Mám 8" SCT a k němu jsem si našel tuto hlavu
http://www.supra-dalekohledy.cz/binonas ... 18885.html
a k ní tyto okuláry
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -5792.html
SCT používám na letadla, ISS a pozorování planet.
Snažil jsem se zde sám najít odpověď, ale na nic jsem nepřišel.
MiLAN v příspěvku č. 83 doporučuje korektor 1.25x kvůli eliminaci barevné vady. Je to toto?
http://www.supra-dalekohledy.cz/barlow- ... -3995.html
Máte prosím někdo zkušenosti s touto hlavou, nebo okuláry? Nebo by jste doporučili něco jeného?
Děkuji za případné rady,nebo návrhy.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Korektor 1.25x je příslušenství binohlav Baader, proto by asi byla lepší osvědčená binohlava MaxBright:

http://www.supra-dalekohledy.cz/binonas ... -4596.html

Korektor 1.25x: http://www.supra-dalekohledy.cz/t2-baad ... -4961.html

Hlavu MaxBright provozuji i s 25mm Celestron X-Cel LX okuláry, 25mm ohnisko a 60° zorné pole dá asi největší reálně dosažitelné nevinětované zorné pole na lovení letadel a ISS, v tom případě klidně i bez kompenzátoru, ono trochu barevné vady bude lepší než omezení zorného pole (i když ani letadla ani ISS dalekohledem nepozoruju a nějak si to s 8" SC ani moc neumím představit).

http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4027.html

Pokud předpokládám, že máš 2m ohnisko, tak s korektorem a 18mm BCO okuláry dostaneš zhruba 150x zvětšení jako univerzální planetární zvětšení pro průměrný seeing - jsou to opticky velmi kvalitní okuláry s příjemnou ergonomií:

http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 18223.html

Pro doplnění dalších zvětšení pak můžeš sáhnout po libovolných solidních Plösslech 15mm, 20mm a 25mm a Baader Classic Ortho 10mm.  Pro binohlavu na f/10 dalekohledu se podle mých zkušeností dobře hodí i jednodušší okuláry s menším a středním zorným polem, není nutné hned kupovat zelené granáty.
Jožin110

Příspěvek od Jožin110 »

Děkuju za odpověď, hlavu jsem si vybral protože tam píšou že je konstruována pro použití s dalekohledy typu Schmidt-Cassegrain. Prozatím mi vyhovuje zvětšení kolem 85x  (26mm okulár + hranol). Pozoruje se mi docela v pohodě (sice se mi to "trochu" chvěje, ale stále pracuju na zlepšení  :) )
Peťa

Příspěvek od Peťa »

hlavu jsem si vybral protože tam píšou že je konstruována pro použití s dalekohledy typu Schmidt-Cassegrain
No to bych řekl že neznamená "konstruováno speciálně pro SC", ale pouze "konstruováno pro všechny dalekohledy kde to zaostříte, jako např. SC" nebo "na SC půjde zaostřit bez problémů", což platí pro všechny binohlavy, díval jsem se i na celestron.com a celestron.de a nic o "konstrukci SPECIÁLNĚ pro SC" tam nebylo - prostě jen taková marketingová hláška bez hlubšího technického významu. MaxBright má o 2mm větší průměr a variabilnější připojení přes T2.
ladis

Příspěvek od ladis »

Jak píše správně Peťa, též doporučuji jít cestou Baader Maxbright a to z jednoduchého důvodu - Maxbright má nejkratší optickou délku ze všech binohlav a též lze jednoduše (přes quick changer) připojit k T2 zenitovému hranolu, který má též nejkratší optickou délku ze všech hranolů/zrcátek a to výrazně (37mm!).
Výsledkem je nejkratší možná optická délka, což se hodí pro doostření u refraktorů  (bez zenit. hranolu i u newtonu). Zde každý ušetřený mm se cení!

Též je možné u vhodných refraktorů zaostřit i bez násobícího korekčního členu a pak je výhoda jasná - široké zorné pole při menším zvětšení. Pohled je to úžasný, kdo neviděl, neuvěří.

Je zde ale nutné dodržet pár věcí. Předně je třeba spočítat, zda okulárový výtah nebude u světelného refraktoru bránit bočním paprskům v průchodu do binohlavy. To se dá vyřešit zkrácením výtahu. Často se toto aplikuje společně se zkrácením tubusu. Tak jsem to udělal u svého 102/500 i já. Pokud totiž dojde k oříznutí bočních paprsků z objektivu, pak si člověk zbytečně zmenšuje aperturu.

Dále je třeba použít vhodné okuláry. Maximální zorné pole, které s binohlavicí dosáhnete, se dá vypočítat vzorcem:

max reálné zorné pole = ((čistá apertura binohlavy * 57.3) / ohnisková vzdál. dalekohledu)

U mého 102/500 může tedy být maximální zorné pole s Denkmeier standard binohlavou (26mm čistá apertura):

((26*57,3) / 500) = 2.98st, tj. 3 stupně.

Pro můj dobson 300/1500:

((26*57,3) / 1500) = 0.99st, tj. 1 stupneň max.

Poté je třeba spočítat reálné zorné pole s užitím daného okuláru:

např. pro plossl 25mm: 500 / 25 = 20
52 / 20= 2.6st. jelikož 2.6 < 2.98, nebude s Denkmeierem standard plosll 25mm vinětovat.

Pro 32mm OMNI plosll platí pak: 500/32 = 15.63.
52 / 15.63= 3.32 st. Jelikož 3.32 > 2.98, bude 32mm OMNI plossl s Denkmeierem vinětovat. To mohu ostatně potvrdit - ve dne je vidět tenká černá obruč kolem zorného pole.

Pokud se dodrží podmínky výše uvedené, odměnou je největší nevinětované zorné pole bez krácení apertury, nejmenší možné zvětšení a tak úžasný pohled např. na rozsáhlé mlhoviny s použitím 2" UHC filtru!

Přeci jen třístupňový lomený binopohled s UHC přes 10cm objektiv na takovou Rosettu je nepopsatelnej!  8-)

Obrázek
Ladislav Červinka
Jožin110

Příspěvek od Jožin110 »

ladis - děkuji za odpověď. Asi to bude daleko složitější než jsem myslel  
Mám SCT.
http://www.astronomie.be/pieter.vandeve ... ent/C8.jpg
výtah
http://www.scopestuff.com/ss_fsm1_L.jpg
hranol
http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... -4491.html
No a k tomu bych chtěl nějakou cenově dostupnou binohlavu
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

ale není to vůbec složitější.
 1/Vinětace vlastní binohlavy  při systému 1:10 není žádný zásadní problém a není potřeba se s ním zabývat ( na rozdíl od systému 1:5 nebo 1:4)
 2/ který z okulárů  v tomto systému vinětuje  není  potřeba zase až tak řešit.  ( a asi  nepočítat  výše uvedeným  postupem). Je dobré si uvědomit, že na výstupu z bina je průměr nějakých 20 - 24 mm, (  ale to není nevinětovaný průměr  bínonástavce !!) a  1 1/4" okuláry mají  polní clonu maximálně  nějakých 26 mm. U systému  Plössl  si ji můžeme i reálně  změřit. Pokud tedy bude ta clona větší než výstup z binohlavy , bude ten zbytek ( vzhledem k blízkosti obou  omezujících průměr) v podstatě odříznut. Vinětace je něco jiného, ta tam bude také, ale pro vizuální pozorování v systému 1:10 ji asi nepostřehneš
 3/ Takže si myslím, že  z hlediska konstrukčního ti nic nebrání použít jakoukoliv binohlavu se vstupem 1 1/4".   A těch je celá řada v  nízkých cenách : Sky Watcher, WO, TS, Baader, Celestron...  A do nich okuláry jednodušší konstrukce : Plössl, Ortho, RKE,
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis

Příspěvek od ladis »

Mám SCT.
S SCT jsi v pohodě, protože zde díky systému ostření primárním zrcadlem při dané světelnosti, jak již psal Milan, nebudeš mít problém.

Moje doporučení Baader Maxbright binohlavice tkví v tom, že ji poté můžeš mnohem pohodlněji použít i na jiné dalekohledy, především refraktory, díky nejkratší možné optické délce soustavy (binohlava+T2 hranol).

Byla by škoda nyní koupit jinou značku a poté zjistit jednou u refraktoru, že Ti chybí 8mm do zaostření. Sice i to jde řešit mj. přidáním násobícího členu, ale tím se ochudíš o reálné zorné pole při nízkém zvětšení.

Tak přeji dobrou koupi a ať binohlava slouží! Počkej, až se tím poprvé podíváš na Měsíc a na planety!  ;D

Na DSO to chce už lepší třídu s lepší propustností světla, tj. Mark V / Zeiss / Denkmeier. Na jasnější DSO, především pak kulovky a menší planetárky, Ti bude velice dobře sloužit i moderní levná binohlava. Sám mám zkušenosti se starou mikroskopovou Zeiss (oproti Denku velký rozdíl směrem dolů) a i tím se pozorovalo pěkně, především planety v dobsonu.
Obrázek
Ladislav Červinka
Jožin110

Příspěvek od Jožin110 »

Děkuji vám všem o názory a zkušenosti. Tak pokud se mi nepodaří najít lepší kup, tak si pořídim mnou vyhlídnutou         http://www.supra-dalekohledy.cz/binonas ... 18885.html a k ní nějaké asi širokoůhlé okuláry.  
Ještě bych se chtěl zeptat, jestli binohlava přidá nějaké zvětšení jako hranol
ladis - jsem značně línej, nespokojenej a pohodlnej člověk  :D  Bydlím Berouně a mám všude okolo dost světla. Takže nějaká DSO asi nikdy neuvidim. Refraktor prozatím vzhledem ke své lenosti neplánuju. Jsem majitelem starší verse  http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 18589.html a SCT je asi konečná. Třeba tomu ještě přijdu "na chuť" a někam začnu vyrážet, ale prozatím je noční obloha ze zahrádky dost nuda.  :)  Zatím jen Měsíc, Jupiter, Saturn a Slunce přes folii. ISS je zase dost rychlá a meteo balony už nelítají  :D Ještě jednou všem děkuju a přeju všem jasné a klidné nebe
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pro SCT se v podstatě objedeš bez prodlužovacích členů, takže vlastní binonástavec tam nevnese prodloužení ohniska. Vzhledem k tomu, že tam ale máš zenitový hranol a binonástavec, musíš výrazně přeostřit pohybem zrcadla, a tím změnit konfiguraci systému, vedoucí ke změně ( prodloužení) ohniska dalekohledu. ( odhadem o cca 200-250 mm)
O.T. otázka : proč ses rozhodl zrovna pro tento nástavec- co tě přesvědčilo, proč nekoupit bino za 1/2 této ceny ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis

Příspěvek od ladis »

Dnes (14/15.2.) jsem pulku noci pozoroval na 12" Meade LB s nasazenou binohlavou Denkmeier a znovu jsem si overil, jak moc je skvela na DSO v pripade, ze se pouzije co nejmensi zvetseni. S 32mm plossly pri nejmensim moznem zvetseni cca 100x (jake na 12" dosahnu) galaxie jen sajnovaly, byla krasne jasne, s detaily, pozadi nebylo jiz cerne, ale svetlejsi, plne hvezd. Rekl bych idealni zvetseni k tristovce na galaxie s binohlavici.

Nadherne viditelna NGC 2403 ("mala M33"), ovsem detaily a jasem velka krasna galaxie, naprosto famozni M81 a 82 s detaily a luxusni triplet i v binu. Mohl jsem porovnavat s monokularnim pozorovanim z predminule noci s 300kou na mnoha galaxiich, namatkove napr. ukazkove blizke dvojici ruzne natocenych galaxii NGC 4565 (jehla, dlouhatanska protahla i v binu) a 4494 (zepredu), 4559, 4631 a mnohe dalsi v Com, kde jsem si to fakt uzival... Ten komfort pozorovani obema ocima je k nezaplaceni. Clovek se vydrzi soustredit minuty bez unavy (prihmourene oko u monokularniho pozorovani), je to hodne kvalitativni rozdil...

M51ka ukazala jak v mono tak i v binu spiralni strukturu. Mel jsem ji primo v zenitu, a tak jsem toho vyuzil a doslova studoval jeji ramena. Binopohled na ne je jiny, clovek pri pohledu obema ocima lepe vnima slaby kontrast ramen, to same u jinych galaxii. Jen je treba dodrzet pravidlo mensiho, nez obvykleho (u mono) zvetseni...
Kdyz porovnam Markarianuv retizek galaxii ve Vir monokularne a binokularne, s cistym svedomim mohu rici, ze z hlediska kontrastu jsem nepoznal rozdilu, "markarian" v binu pri 100x byl jak fotka, stale dokola jsem si jej musel projizdet, jak byl nadherny!

"Sova" (M97) ukazala v binu obe oci (bez UHC!),  blizka M108 sajnovala jak blazen. Prave na M97 zapracovalo dnes bino nejvic, ty oci pri stereopohledu doslova vylezly.

Skvele bylo, ze jsem od pulnoci do 5 do rana pozoroval jak zimni, tak i jarni, ale i letni objekty! Skoda jen katastrofalniho seeingu k ranu. Pruzracnost byla ale na frydlantsku dobra.

Naopak 20mm okulary byly pro bino uz moc a galaxie byly slabsi, nez monokularne. Prave 32mm plossly, zvetseni cca 100x a vystupni pupila 3mm  byly tim pravym lekem na uspesne a plnohodnotne pozorovani galaxii. Denkmeier ma skvelou propustnost svetla, je to idealni hlava na DSO. Znovu jsem se presvedcil, ze pri rozumnem zvetseni pohled pres kvalitni binohlavu neni o nic mene kontrastnejsi, nez monokularni pohled. Mozek dokaze z obou oci i pulene svetlo dokonale poscitat... Jedine minus je mensi zorne pole lehce vinetovanych 32mm plosslu. Preci jen 70st ci 82st pohled mono je take pekny kvuli obrimu zornemu poli.

Moc rad bych Denkmeier standard primo porovnal s 2" Binotronem...

Obrázek
Ladislav Červinka
Regulus

Příspěvek od Regulus »

To se tak nádherně čte, závidím Na 12" to musí být ještě lepčí... Já denkmeira provětral o wíkendu s 10" SW na kometě, M1, M42 a nějakých těch hvězdokupách ve Vozkovi, ty byly poblíž nadhlavníku a moc pěkné. Ad to zorné pole - pozoruju s Panoptiky a když se podívám do plossla tak je to nezvyk ;D Ale ta vinětace tam taky trochu je...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Odpovědět