Amatérský astrofotograf měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
ceres

Příspěvek od ceres »

Ono to je ale asi takto:
Je zrejme, ze posielat napriklad dnes do sutaze fotku 17P/Holmes v case vybuchu je blbost, mozem ale dnes spracovat nanovo data "statickeho" objektu, ziskane povedzme v priebehu par rokov a vytvorit z nich novy obrazok, ktory vsetkym vyrazi dych (vid napriklad sucasne snimky zvysku po Tychonovej supernove, poskladane z roznych epoch). Ta casova podmienka by teda mohla byt formulovana asi nasledovne:

Autori do sutaze posielaju aktualne snimky.

Doraz na slove aktualne je podstatou a daval by porote moznost na buduci rok v marci vyradit snimku jasnej leonidy ci konjunkcie Venuse s Mesiacom a Jupiterom, no aktualne spracovana mozaika by pod tymto kriteriom obstala. Treba nechat trochu priestoru aj pre sudnost autora, co ma ci nema poslat. Podla mna by mal poslat hocico, co uzna za vhodne a sito by mala v pripade extremnej odchylky robit porota sutaze.

Skor by som tam este implantoval inu podmienku, ktoru som nezaznamenal a je svojim sposobom klucova:

Autor nemoze poslat snimku, ktoru uz zaslal do inych sutazi.

Tymto by sa jednak podporila sutaz navonok a jednak je to elementarne pravidlo pri publikovani...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

MartinV napsal:
Asi se to týká i mě. To by muselo být hlavně konečně jasno. ;D ;D ;D
No ty jsi prave ten jeden clovek, ktery se zatim neucastni ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
deavi

Příspěvek od deavi »

ceres napsal:
Autor nemoze poslat snimku, ktoru uz zaslal do inych sutazi.

Tymto by sa jednak podporila sutaz navonok a jednak je to elementarne pravidlo pri publikovani...
Tak taková to podmínka by byla zabiják této nové soutěže. Potom by se dotyční astrofotograf rozmýšlel jestli pošle svůj snímek třeba do ČAM, nebo do AAM. Máme si snad hodit korunou? To snad ne!
Jinak čím více těchto padlých nápadů, tím méně Vám bude chodit snímků. Probuďte se
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
ceres

Příspěvek od ceres »

deavi napsal: Tak taková to podmínka by byla zabiják této nové soutěže. Potom by se dotyční astrofotograf rozmýšlel jestli pošle svůj snímek třeba do ČAM, nebo do AAM. Máme si snad hodit korunou? To snad ne!
Jinak čím více těchto padlých nápadů, tím méně Vám bude chodit snímků. Probuďte se

Tak takato podmienka je trivialnym pravidlom vsetkych sutazi. A patri to aj medzi zakladne pravidla slusnosti. Prebudte sa Vy!

P.S.: To je to iste, ako by ste jeden a ten isty clanok poslali do dvoch roznych redakcii. To je minimalne neslusne, ak nie drze!
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

ceres napsal: ...
Autor nemoze poslat snimku, ktoru uz zaslal do inych sutazi....Takto by som to neformuloval. Skôr tak, že autor nemôže poslať rovnakú fotografiu viac krát. To ale vylučuje tá podmienka aktuálnosti. Kľudne nechaj autorov posielať fotografie do viacerých súťaží. Bude možno zaujímavé sledovať, ako sa v jednotlivých súťažiach umiestnia.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
KDan

Příspěvek od KDan »

Vabra napsal: A) zatim bych nebil organizatory za nazory jedno cloveka ktery se zatim ani neucastni. :D

Nejspíš se to týká hlavně mě.  ;)

Já jsem reagoval spíš jen jako divák, který si snímky v podobných soutěžích prohlíží a který si dovolil přihlásit se k tomu druhu snímků, jež ho zajímá. Kdosi - tuším, že MaG - zde ve vláknu totiž napsal, že i názory ostatních jsou vítány.

ceres

Příspěvek od ceres »

FunTomas napsal: Kľudne nechaj autorov posielať fotografie do viacerých súťaží. Bude možno zaujímavé sledovať, ako sa v jednotlivých súťažiach umiestnia.
Prepac, ale pri kazdej akcii, nech je "sebaamaterskejsia", musia platit aspon elementarne pravidla. A toto je proste jedno z nich. To sa medzi slusnymi ludmi nerobi, nehovoriac o dosledkoch autorskeho zakona atd. Je to ale, samozrejme, na zvazeni organizatorov. Mne to moze byt fuk, jedine, ze sa nezucastnim, ak taketo pravidlo v sutazi nebude. To je vsetko, pravidla platit musia, nech sme kdekolvek.
m101

Příspěvek od m101 »

Ahoj,
jednoznačně souhlasím s ceresem.Toto je podle mě taky základní pravidlo.Dokonce dle mého názoru nejlepší soutěž na které jsem vyrůstal-Astrofoto v Kozmozu to tam má jednoznačně napsáno,že je možné posílat snímky,které se neučastní dalsích soutěží... ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

1) Žádné audiokonference na téma aktuálnosti snímku ještě neproběhly, považuji za neslušné pomlouvat organizátory dřív, než to mezi sebou sami proberou. Jediné, na čem padla dohoda je, že neměly být starší dvou měsíců. Nyní padl návrh, že by se toto pravidlo nějak upřesnilo a naráží to na určitý odpor, je to tedy třeba řádně projednat.

2) Každý může vyjádřit svůj názor. Jednak je tu šance, že to soutěž obohatí, pokud to bude organizačně přijatelné a pak jsme na Astrofóru.

3) Nehrajeme si tu na žádné profesionály. Je smutné, že některými věcmi už předem odrazujeme některé potenciální účastníky, ale to se nedá nic dělat. U nás nebude platit pravidlo, že dílo nesmí být zasláno jinam. U nás platí pravidlo, "Chceš se porovnat s ostatními? Chceš ukázat, co umíš? Tak pošli. Chceš poslat i jinam? Tak pošli."
Kde toto pravidlo neposílat jinam ještě platí? Nechcete tam náhodou ještě mít, že dílo nesmí být zveřejněno jinde, než v galerii soutěžní? proboha to snad ne.

Proboha co to tady zkoušíte? Hádejte se o detailech, samozřejmě, to je dobře. Amatérské soutěži to nakonec prospěje, když z toho vzejde něco rozumného, ale hádejte se přiměřeně. než začnete AAM posílat do kytek, trochu se zamyslete, co je opravdu schváleno a co je ve stádiu úvah. Vše se eště trochu vyvíjí a pořád věříme že ve prospěch všech. Nebo snad nevidíte, že případné změny byly posléze zase zamítány či upravovány aby vše bylo co nejjednodušší?

-----------------------------------------
Další čistě můj názor - už při vzniku soutěže jsem předpokládal, že každý autor bude posílat fotku "dle svého uvážení". Podle mně se žádné pravidlo o aktuálnosti a pod. nemuselo dávat, kdyby byla jistota, že každý autor je soudný a nepošle něco starého, nebo něco, co nafotil v létě nebo začátkem podzimu. My, amatéři, jsme zvyklí si veřejně i soukromě ukazovat aktuální fotky, nečekal bych tedy, že bude nutné to omezovat. Na druhé straně je to tak trochu akce, kde nějaká pravidla platit musí, aby nás pak někdo nepomlouval, že ho prosíme, aby takový a takový snímek neposílal, nebo jsme mu ho dokonce bez udání důvodu vyřadili Ne to nemáme zapotřebí, nechceme šířit vlnu zloby, strachu apod. Jde nám jen o to najít rozumný kompromis.

Ruku na srdce, i když se zachová současné pravidlo, tak jak je stanoveno (fotky do prosincového kola z listopadu a prosince), bude v tom mít někdo problém? Podle mně většina věcí bude velice aktuálních a jen pár asi trochu starších. Měli bychom být tolerantní a nechat to na té době cca 2 měsíce, i když většina věcí bude novějších. To pravidlo by mělo být bráno velmi vágně a předpokládá se slušnost lidí, nikoho by to nemělo svazovat.

I když fotky nafocené ve více nocech, fotky zpracovávané z hromady materiálu, mají už z principu největší šanci uspět, dal bych i jim šanci. Pořád je to amatérismus, byť na profesionálně laděné bázi. Pořád to dělají lidé, co normálně chodí do práce, aby večer mohli začít snímat a ráno zas jdou pracovat a tak jim nevyčítejme, že se kvůli nádherné fotce okrádají o hodiny volna a spánku. Když to stihnou nasnímat a zpracovat v rozumně krátké době, pak fajn.

Co se mozaiky týče, záleží na pohledu porotce. Dá se očekávat, že v rozlišení 1024, ale vlastně i jakémkoli o něco větším ztrácí smysl prezentovat mozaiky o mnoha na sebe nalepených snímcích, pokud víme, že obdobný snímek dokážeme s jinou optikou pořídit bez nutnosti skládat mozaiku a často i lépe. V takovém případě musí sám autor zvážit, zda má smysl vkládat velké mozaiky, nebo jen nějaké menší, ze dvou, tří snímků. Kvalitní, i když zmenšená mozaika, pokud je dobře zpracována, bude vždy lepší, než jednotlivý snímek a i v rozlišení 800px to jde poznat, takže bych se toho nebál.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

Zdravím všechny astrofotografy amatéry.
Po přečtení dnešních příspěvků mám dost smíšené pocity a tady je nemohu ani ventilovat.Když jsme zakládali tuto soutěž byla v tom myšlenka pomoc amatérským astrofotografům se trochu zviditelnit.
Je to soutěž pro amatéry a amatérskou rukou vznikla.Tak prosím trochu shovívavosti jsme teprve na začátku.Všechno má svůj vývoj a při této cestě se někdy může i škobrtnout.Vsadím se že řada z vás taky někdy vkročila do slepé uličky a uvědomila si že tudy cesta nevede. No zakladatelé AAM jsou taky jen lidi.Prosím nepitvejte prkotiny,když někdo hledá problém tak ho vždycky najde. Tak proto foťte foťte a foťte a posílejte. Všem přeju jasnou a temnou oblohu.

Jeden ze zakladatelů AAM Libor Richter.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
ceres

Příspěvek od ceres »

m101 napsal: Ahoj,
jednoznačně souhlasím s ceresem.Toto je podle mě taky základní pravidlo.Dokonce dle mého názoru nejlepší soutěž na které jsem vyrůstal-Astrofoto v Kozmozu to tam má jednoznačně napsáno,že je možné posílat snímky,které se neučastní dalsích soutěží... ;)
Dakujem za podporu.
Ked uz sme pri tom, 13 rocnikov sutaze Astrofoto v Kozmose som sam osobne pripravoval a pisal o nich, niekolkokrat som bol aj porotcom ;)

Este raz, naposledy, k tej vylucnosti:

Nezamienajte si galeriu so sutazou. Keby ste robili galeriu amaterskych fotografii, tam by to bolo v poriadku. Robite vsak sutaz. V tom je doooost velky rozdiel.

To MaG:
Vysli ste s kozou na trh, tak sa necuduj. Vela prispevkov v tomto vlakne sa Vam snazilo pomoct roznymi navrhmi. Sam pises, ze nejake pravidla platit musia, no par viet predtym ich apriori zavrhujes. Vznika Ti tak mackopes, ktoreho sance na prezitie sa znizuju. To nie je kritika, to je dobra rada od starsieho a skusenejsieho Skus si namiesto pisania dvojstranoveho prispevku najprv precitat tie predchadzajuce a rozanalyzovat si, co v nich je vlastne napisane. Pomoze to, ver mi. 8)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ja bych vsechna omezeni zrusil (velikost snimku, rozliseni, porizeni), proste posilejte fotky a my s tim neco provedeme = ohodnotime zacal bych nejake omezeni zavadet az v pripade, ze by chodilo kazdy mesic nekolik set snimku a porota potrebovala opravdu hodne casu vse projit a ohodnotit.

Zaroven by to chtelo tak trochu diktatora v radach organizatoru, ktery by jasne rekl tohle plati a tohle bude, jinak se nehneme z mista a porad budeme hledat co kde jak poupravit. Samozrejme je to akce nove vznikla, takze bude mit jiste porodni potize, ale snad se brzy stabilizuje na nejake urovni :)

takze at slouzi a hlavne pocasi :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Trochu jsem si to tu v soukromí probral. Přiznám se, že v těchto věcech chodit moc neumím. Podle toho, co zde píšete je zdá se logické, že by fotka měla být vždy jen v jedné dané soutěži a ne v jiné. Já sám bych ji do více soutěží neposlal. Tak jsem jaksi čekal, že ostatní taky ne. Na straně druhé měla to být soutěž otevřená a tak jsem nechtěl nikomu nic zakazovat.

Nyní po tom všem musím uznat, že za a) soudný člověk by to stejně víckrát neposlal b) nějaké takové omezení tam musí být.

Občas z těch diskuzí tady vidím, že řadu věcí jsme v zárodku nepochopili nebo netušili.

Možná jsme naštvaní, ale v jádru jsme rádi, že nám otevíráte oči a nové cesty.

Jinak mně to dneska asi už nemyslí, takže se dál k tomu vyjadřovat nebudu a najdete tu jen konečné stanovisko pořadatelů.

Diktátor tu mezi námi tak trochu je. My jsme natolik odlišní v názorech a povahách, že považuju někdy až za zázrak, že se shodnem.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Já myslím, že ten čas který tu Mag navrhuje je snad pro většinu akceptovatelný - 2 měsíce, tzn. fotografie pořízená maximálně předchozí měsíc daného kola. Řekl bych, že to tak funguje i u ČAMu. Pokud budu mluvit za sebe, každý měsíc se snažím už z principu něco poslat (poslední vyfocenou fotografii) a zůčastnit se. Zdá se mi, že tu aktuálnost moc pitváte a svými, ne vždy vhodně formulovanými názory, autorům zrovna nepomáháte.

Zároveň bych nezavrhoval fotografie, které se pořizovaly déle. Zmiňuji to zatím hlavně kvůli sobě, protože nyní pracuji na další větší, a je mi jasné, že budu rád pokud ji stihnu v tomto nečase za zimu nafotit. Nejde mi o nějaké ocenění, ale spíše jsem se ptal z principu, jestli se s takovou fotkou můžu zůčastnit, protože z toho prvotního návrhu vyplynulo, že ne. S ničím jiným to bohužel, zatím nepůjde a asi se to s postavením pozorovatelny nezmění. Můžou to ale být i různé fotografie typu analema ... abych nezahrnoval jen mozajky.

Z ostatních názorů mám dost smíšené pocity.

Hlavně tedy z toho jak srovnáváte techniku, navrhujete založení soutěží s exp. dobou do 1 hodiny apd. Promiň, ale musím to říct .. větší blbost jsem dlouho neslyšel :). Každý máme snad svoje nápady, svůj volný čas a plány jak s ním naložit. Za to, že někdo jiný fotí 1 hodinu a nemá modifikovanou DSLR (vyznělo jako drahý stroj - dnes 5000+vykuchání) autoři nemůžou. Každý má snad svoji hlavu a může vymyslet zachycení nějakého zajímavého jevu zajímavým způsobem dostupným jeho technice. Složení porotců je také smíšené a na každého zapůsobí jiná fotografie. Pokud se chcete dělit na fotografy podle techniky, můžete jednoduše soutěžit na CloudyNights v sekcích k tomu určených. Dříve jste si stěžovali na hlavní nedostatek Čamu, že mezi sebou nemůžete porovnávat došlé fotografie. Nyní parta dobrovolníku vymyslí soutěž, která tenhle problém plně odbourává a hle, hned je tady další.

Vyhrožovat, jinak se to nazvat nedá, že se nezůčastním pokud nebude po mém a nezavede se to a to pravidlo, to zde vypadá taky dobře ;D. Také jsem takové postoje zaujímal, ale už to nějaký ten rok bude :).
Když bych měl odpovědět na otázku, kam pošlu fotku v případě zavedení pravidla o nemožnosti účasti ve více soutežích, jednoznačně odpovím, že do Čam. Jsem zvyklý v půli měsíce přispívat tam a nevím, podle jakého kritéria účast dělit. Nevím ani proč bych to měl řešit, klidně bych tu jednu fotku která za něco stojí, poslal oběma soutěžím. O více amatérských nevím a nechápu, jak to někomu může vadit. Já to tedy beru spíše jako bonus toho, že jsem si vyfotil to co jsem chtěl a můžu se podělit i s ostatními. Zdá se mi, že to moc hrotíte.

Nesouhlasím tedy s tvrzením, že soudný člověk nepošle fotku do dvou soutěží. Samozřejmě nebudu všem podstrkovat "klasickou" fotku. Ale nezlob se, pokud budu fotit rok analemu, mozajku nebo cokoliv časově náročného, klidně to do více souteží zašlu a myslím, že jsem soudný. Doporučuji vyzkoušet ... Udělal jsem to zatím jen jednou a to do Čam a na CN, udělal bych to znovu v případě náročnější fotky.

Sice nemám s čím do Vaší soutěže přispět ale občas taky mrznu venku a nedalo mi to na názory, které se tu vyskytly nereagovat. Snad jsem ty, které jsem komentoval moc neurazil, ale jinak to napsat nešlo .)
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
KDan

Příspěvek od KDan »

honza.ho napsal: Hlavně tedy z toho jak srovnáváte techniku, navrhujete založení soutěží s exp. dobou do 1 hodiny apd. Promiň, ale musím to říct .. větší blbost jsem dlouho neslyšel :).
Proč hned blbost?  ;)

Já jsem psal jako divák - jaký druh snímků by mě zaujal - nikoliv jako pořadatel, který by něco podobného chtěl zavést.

Navíc, byl zde požadavek k vyjádření názoru. Mám prostě podobnou filozofii, která mně jako blbost nepřipadá - ale zde není místo na filozofování.

Rád se podívám na fotky, které vznikly dlouhými expozicemi a různými kompozitními technikami - to si přece s tím, co jsem napsal, vůbec neodporuje, ale existence té kategorie snímků - kterou jsem jen zhruba bez důrazu na detaily nastínil - by mě prostě zaujala ještě daleko víc.

Nechci se vůbec do tvoření pravidel AAM míchat, ještě jednou tedy zdůrazňuju, že jsem mluvil jako divák. Třeba ale taky někdy něco pošlu, pokud mně můj snímek bude připadat aspoň pro někoho zajímavý.

Odpovědět