Veřejné osvětlení

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

Ono je tech zajimavych veci vic. Napriklad je udavana zivotnost u svetla s nejlepsim osvetlenim je 65 000 hodin a u lampy s nejhorsim "pouhych" 35 000 hodin. Ovsem je otazka, jak moc se to da porovnavat, kdyz nevime metodiku mereni u jednotlivych modelu
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Veřejné osvětlení

Příspěvek od MaG »

Mohli byste ty svítidla vzít někdo i ve dne? Takhle v noci to vypadá ale pro druhé a třetí místo dost hrozivě.. oslnění a subjektivně silné bílé světlo. Zlaté sodíkovky, ta revoluce v osvětlení bude fakt konečná pro astronomii u měst, pokud se neprosadí jen ta vhodnější svítidla s ne zbytečně silnými světelnými výkony a přesahem nahoru.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
michal.b

Veřejné osvětlení

Příspěvek od michal.b »

Vejr:
ja nemyslel ty papirove parametry, ale tvuj komentar, protoze to co si "shrnul" je samo o sobe nesmysl. Musis vzit v uvahu prikon cele soustavy (nikoliv jenom jedne lampy) a velikost (plochu) prislusne ulice. Teprve pak se da vyvodit neco o vztahu spotreba/osvetlenost. Navic, pokud chceme porovnavat jednotlive typy mezi sebou, melo by se to delat na soustavach prislusnych svitidel optimalizovanych pro jednu ulici.

Co se zivotnosti tyce, tak opravdu netusim jak to stanovuji, ale tipnul bych si ze na zaklade 1) extrapolace mereni starnuti tech cipu, 2) mereni vetsiho statistickeho souboru a 3) znalosti zpusobu montaze tech diod ve svitidle (to se tyka zejmena chlazeni a napajeni). Udaji o zivotnosti bych u seriozniho vyrobce veril. Opet - davat jednoduse do souvislosti zivotnost a osvetleni je nesmysl, pokud neuvazujeme parametry cele soustavy.
michal.b

Veřejné osvětlení

Příspěvek od michal.b »

Jinak jeste subjektivni komentar ke vhodnosti osazeni svitidel do ulic - kdyz se podivate na vyzarovaci diagramy, tak je zrejme, ze do uzkych mestskych ulic se hodi prave Archilede, protoze maji krasne uzkou charakteristiku v predozadnim smeru (tudiz sviti jenom na silnici a ne do okolnich oken). Zatimco ty od MSC maji tuto charakteristiku znatelne sirsi a do uzkych ulic se tedy nehodi (mnohem vice by jim slusela nejaka siroka vypadovka, parkoviste nebo neco podobneho). To je ovsem prace prislusneho svetlare.
Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

mas pravdu, to mi nedoslo, ze ty lampy mohou byt od sebe ruzne daleko. Je to potreba pocitat celkove. V kazdem pripade mi neprislo, ze by Etny byly nejak vyrazne bliz od sebe nez ostatni typy. A kdyz vezmu, ze jas vozovky je skoro trojnasobny a spotreba zaroven o tretinu vyssi, tak pokud by byla vykonnost srovnatelna, musely by byt o hodne husteji nez ostatni (ted nevim, jestli jsem to napsal srozumitelne, co jsem chtel rici) :-)
Co se tyka zivotnosti, tak jeden vyrobce to muze uvadet napriklad jako zivotnost pri maximalnim vykonu, druhy jako maximalni zivotnost (treba pri minimalnim provoznim vykonu) atp. Zkratka o tomhle nevime nic, tak to se porovnavat vubec neda
Docela by mne zajimalo, na co vsechno se pri porovnavani kouka. Ja jsem samozrejme laik a hodnotim to spis subjektivne... Jeste sem pridam ty tri typy lamp pro chodce
Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

Tak ted "male" lampy. Tam favorita osobne nemam. Je to dane hlavne tim, ze vsechny vcelku dost oslnuji, coz je dusledkem jejich nizsi vysky - lampa musi pokryt svetlem cely prostor a cim je nizsi, tim musi svitit vic do stran (a nebo byt husteji k sobe, coz vyrazne zdrazuje instalaci i provoz). Jako prvni mam svetla Indal v parku vedle kostela sv. Vaclava na Smichove. Tyto mne oslnovali asi nejmene, ale netusim, zda nejsou na osvetleni v parku kladeny jine naroky nez na klasickou komunikaci, protoze mi prislo, ze zde jsou lampy relativne daleko od sebe (ovsem osvetleni parku mi prislo dostatecne - krome zapadniho konce, kde jedna lampa evidentne schazi). Take netusim, jak se vse zmeni, kdyz park obroste listim. Jen bych mel poznamku k udavane teplote 4000° je mozne, ze jde o chybu. Svetlo je dost modre a vedle stojici osvetleni ma udavanou stejnou teplotu a je do zluta...

Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

Druhym typem je osvetleni Philips, ktere je hned v sousedstvi. To se od ostatnich typu ponekud odlisuje predevsim barvou svetla, ktera je teplejsi a tudiz bliz tomu, na co jsme zvykli. Myslim, ze si vetsina lidi ani neuvedomi, ze jde o jine osvetleni. Musim priznat, ze mi toto osvetleni vyhovovalo mozna nejvic, ale konstrukcne moc ne - oslnovalo. Na prvni fotce je videt v pozadi lampy Indal a leze porovnat rozdil v barve (v parametrech maji oba typy uvadenou stejnou teplotu, ale asi jde o chybu)

Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

No a posledni typ Siteco je primo na pesi zone na Andelu. Docela by mne zajimalo, koho napadlo je dat primo tam. Ano, tvarove jsou nejzajimavejsi, ale pokud se ma posuzovat vliv osvetleni, ztraci to smysl - primo nad nima jsou klasicke poulicni vybojky a tak je prostor osvetlen mixovanym svetlem z obou zdroju... Jinak toto osvetleni se mi libilo ze vseho nejmene - diody jsou umistene na podivnem profilu a sviti primo do stran, coz dost oslnuje. Zaroven maji i zdaleka nejvyssi spotrebu (ale jak spravne podotkl Michal - porovnavam jednotliva svetla, ne soustavu)

Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

A na zaver jeste srovani udavanych papirovych parametru jednotlivych typu "pro pesi":
[tt]           | Indal   | Philips  | Siteco  
Prikon    | 52 W    | 31 W     | 130 W
Teplota   | 4000 ?  | 4000 ?   | 4000
Jas       | 9       | 12,5     | 17,5[/tt]
sandwort

Veřejné osvětlení

Příspěvek od sandwort »

Na stránkách České společnosti pro osvětlování můžete vyplnit anketu týkající se nových LED lamp na Smíchově
Skládací dobson NiteLite 254/1200, Lidlskop 70/700 - Astro 3, TS ED APO 70/420 - Sky-Watcher AZ-GTi, triedr 7x50; Meade SWA 24mm 68°, Speers WALER 9.4mm 82°, Antares Barlow 1.6x
trif

Veřejné osvětlení

Příspěvek od trif »

LED lampy se osvědčily ... : http://prostejovsky.denik.cz/zpravy_reg ... ustan.html
Zatím jsem je sice neviděl, ale z článku a fotek to vypadá, že jenom instalovali do těch všelijak křivých původních lamp prostě ledky. To bude snad zase náš hanácké originál nápad :-/ ;D
N200/800; EQ-6SS; ED80/600; Philips ToUcam 840K; EOS 30D; Atik 314L+; QHY-5mono; filtry
Cassi

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Cassi »

Kometa C/2024 Y1
michal.b

Veřejné osvětlení

Příspěvek od michal.b »

Tahle zprava byla vcera na vsech zpravodajskych portalech. No, jsem zvedav co panove z ministerstva zjisti. Minimalne to vsak poukazuje na jednu vec: nikdo zjevne nema ani paru o tom jaky efekt ma to osvetleni na nehodovost (jinak by nemuseli zkouset jak se to osvedci), prestoze se tim kdekdo ohani.
Lukina

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Lukina »

Pokud je mi znamo, tak za bezpecnost dopravy "ruci" predevsim policie a ta uz podle podtitulku clanku s timto postupem hrube nesouhlasi.

EDIT:Pokud stoupne nahodovost, na koho se v prvni fazi jde? Ano, na policii. Ta sedi v kancelarich, neni v terenu, je pasivni...Divite se, ze krici? Ja ne...Navic me, jako ridici se ty zabery moc nelibi. Jedu v relativne osvetlenem prostredi a najednou jsem v uplne tme. Ano, sice svitim, ale to svitim i v tunelu. Zkouseli jste nekdy projet ve vetsi rychlosti tunel, kde uvnitr je tma a venku je svetlo? Jak na vas nahla zmena zapusobila? Ano, je to sice obracene, muze se tam snizit rychlost, ale to neodpovida zase bezpecnosti provozu na dalnici.

O narustu nehodovosti psal (bohuzel pouze v souvislosti  s Velkou Britanii) pan Maixner.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Tharos

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Tharos »

Veřejné osvětlení má samozřejmě velmi důležitý vliv na bezpečnost, ale ta vazba je prostě komplikovaná a zahrnuje množství faktorů (oslnění, rovnoměrnost osvětlení...). Neplatí žádné formule typu:

více světla = více bezpečnosti = spokojení řidiči = více světelného znečištění = nespokojení hvězdáři

Jinak silnice jsou světem sám pro sebe. Jo, jen tak mimochodem - jak se Tobě jezdí po osvětlených dálnicích? Mně osobně subjektivně o něco hůře, než po neosvětlených. Ale možná je to o zvyku. Přijde mi, že se světly, kterými mé auto disponuje, vidím to, co potřebuji, a další světlo kolem mě spíše rozptyluje. Jsou-li u výjezdů značky z reflexní úpravou, osobně s nimi nemám problém.
Odpovědět