Olomouc a okolí

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
atalli

Olomouc a okolí

Příspěvek od atalli »

Místo focení bych eventuelně mohl dát lekci hry na kytaru. ;D >:( :-/ :'(
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
lefi
Věk: 49

Olomouc a okolí

Příspěvek od lefi »

A já na saxík... ;D
Né vážně, jetli platí ta neděle tak bych dorazil.
Pokud by byl někdo ochotnej podělit se o zkušenosti jak na planety, hlavně co se týče zpracování , budu jedno velké ucho. Můžu donést na pokusy nějaké dosud nezpracované Saturny co jsem nasnímal, ale nevím jak na ně....
Na ukázku přinesu svůj starý cestovní pantový stolek co jsem zbastlil před léty , ještě v dobách kinofilmu. Snad najdu i pár zažloutlých fotografií.. ;)
Myslel jsem že stihnu donýst ukázat trochu upravenýho Maka, ale zatím je rozkuchanej na stole, nestíhám.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
MartinV.

Olomouc a okolí

Příspěvek od MartinV. »

To Libcz:
Já už to počasí raději ani neřeším.
---------------------------------------
Na ten sraz si mě připiště taky do seznamu. Co se týče zpracování planet bude vědět víc kuratko. Já jsem se k nim ještě ani nedostal. >:(

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
kuratko

Olomouc a okolí

Příspěvek od kuratko »

Na ten sraz si mě připiště taky do seznamu. Co se týče zpracování planet bude vědět víc kuratko. Já jsem se k nim ještě ani nedostal. >:(
MartinV
Planety mozna spíš atalli, ale co vím, řeknu.

Jinak bych se s vašimi radami rád pokusil o změření PE svojí montáže (buď na umělé hvězdě, pokud se mi podaří lepší, než posledně) nebo venku, a při té příležitosti bych také rád otestoval svou novou Bahtinovovu masku (Martine, nemohl bys vzít svoji, pro případné srovnání?). Na počasí nejspíš štěstí mít nebudeme, ale kdyby náhodou, můžeme vyběhnout na Venuši nebo něco jiného.

Takže vás všechny čekám v neděli v 17.00 na stejném místě jako minule, pokyny jsou v příspěvku #75 v tomto vlákně.
CG-5GT, SCT150/1500, ED80/600, QHY8, DSI II Pro, SPC900NC
Libcz

Olomouc a okolí

Příspěvek od Libcz »

Já vyrážim na tu focendu ... snad bude aspoň rochu oblohy na to vyzkoušení ostření. V nedělu se bohužel nedostavím - už něco mám Držte mi (nám všem) palce, ať už to zamračený počasí táhne do afriky zalít úrodu :-)
Kikan

Olomouc a okolí

Příspěvek od Kikan »

Dobrá tedy, dorazím též :).
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
MartinV.

Olomouc a okolí

Příspěvek od MartinV. »

Asi máš Ondro na mysli tento postup: http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2008110601 ještě jsem jej neměl možnost otestovat. Měřil jsem akorát svou starou dobrou EQ6 pomocí SW Autoguider a pomocí WebCam na hvězdu. Tu masku bahtinov samozřejmě vezmu a asi rovnou i Takahashi s DSLR. S Losmandy se mě už ale tahat nechce.
-------------------------------------------------------------------------------
To Libcz: jsem zvědav jestli tu díru vůbec najdeš ;D ;D :'(

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
kuratko

Olomouc a okolí

Příspěvek od kuratko »

To MartinV: Přesně tak, chtěl bych to zkusit, venku je mi vždycky líto času, když ho mám na focení tak málo. Losmandy netahej, ta stejně bude mít PE neměřitelně malou  :)
CG-5GT, SCT150/1500, ED80/600, QHY8, DSI II Pro, SPC900NC
Libcz

Olomouc a okolí

Příspěvek od Libcz »

: jsem zvědav jestli tu díru vůbec najdeš  ;D ;D :'(

MartinVNo kamaráde, přímo katastrofa - mraky, sněžilo, zima i vevnitř (vytopit promrzlej barák, kde uvnitř je +3, fakt mazec) a asi o půlnoci mi chcípl notebook - po 7 letech má sice nárok, ale další neplánovanej výdaj letos, to je zase "plodný" rok  >:( Takže výsledkem je fotky 0, zdraví -1 (nachlazený záda), auto od bahna až po střechu (nemoh jsem se bahnem vyškrábat ke stodole) a notebooky taky -1   Ukázkové fiasko ;D
VK

Olomouc a okolí

Příspěvek od VK »

Setkání v neděli 22. března proběhlo velmi dobře. Časem se tady možná objeví nějaké fotografie.

Přítomní vyjádřili naději, že to příští by se mohlo konat už pod hvězdnou oblohou.
Kikan

Olomouc a okolí

Příspěvek od Kikan »

Setkání se mi taky moc líbilo. Příště by to opravdu chtělo jasnou oblohu a aspoň trošku pokoukání a fotografie v praxi. Nicméně to vypadá, že počasí zatím dělá všechno proti tomu :-/. Btw: existuje něco na způsob Murphyho zákonů pro astronomii?
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
VK

Olomouc a okolí

Příspěvek od VK »

Nicméně to vypadá, že počasí zatím dělá všechno proti tomu . Btw: existuje něco na způsob Murphyho zákonů pro astronomii?
Myslím, že ano. Ale raději bych se do toho nepouštěl. Mnohem lepší bude prostě čekat na lepší počasí. Mohli bychom nakonec skončit u teorie astrográzlismu - a kdo ví, třeba i praxe ... A to by asi nebylo dobré, že? ;)

Celá tahle záležitost s počasím je vpodstatě meteorologický problém (případně problém nějakých střednědobých oscilací klimatu). Kdysi o tom napsal RNDr. Jaroslav Pícha (1921-1998) článek Vliv počasí na astronomická pozorování. Také slovenská Astronomická ročenka na rok 1997 věnuje cca 10 stran kapitole o tom, jak si sám předpovědět počasí (pro potřeby astronomů). Proč je dnes v ČR tak málo jasných nocí, zatímco před 20 lety jich bylo podstatně víc, nevím. Ale řekl bych, že v ČR jsou lidé, kteří na tu otázku dovedou odpovědět, jde jen o to je najít a zkontaktovat (což je v principu jednoduché, ale stojí to dost času). Ale i kdybychom dostali sebefundovanější odpověď , stejně nás to asi nezbaví nutnosti cestovat aspoň do míst nad inversí (nad 700 m n. m.). Mám dojem, že k Olomouci zeměpisně nejbližší kopec, který převyšuje 700 m n. m. je kopec Špičák u obce Ondřejov (není totožný s Ondřejovem u Prahy; našel bys ho na mapě "Olomoucko" poblíž obce Břidličná, vzdušnou čarou je to od Olomouce snad jen 35 km).

V. K.
Libcz

Olomouc a okolí

Příspěvek od Libcz »

Pan Murphy určitě bdí i nad námi ... např. teď vykouknu z okna a je tam nádherně. Prostě přes den hezky v noci hezky jenom v pracovní dny. Na víkend samozřejmě mraky a déšť >:(
Kikan

Olomouc a okolí

Příspěvek od Kikan »

No včera to byla teprve bžunda... Vytáhnu dalekohled na balkon a ono začne sněžit. Takže ho zase schovám a ono se vyjasní. A pak tohle celé ještě jednou ;D.
m101

Olomouc a okolí

Příspěvek od m101 »

:)Jj a ve 3 ráno bylo suprově jasno :D
Odpovědět