Kometa 17P/Holmes
Kometa 17P/Holmes
Kde tu všechnu nádheru fotíte? Tomu se mi ani nechce věřit. Tady na Olomoucku už asi přes týden se to jen kaboní a kaboní. :'( :'( :'(
MartinV
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
ceres napsal:
No pri tom ohnisku uz su trochu "ujete" hviezdy, ich obrazy uz maju pomer "stran" tak 4:3
To nejsou ujeté hvězdy. Tohle dělá omezená šířka pásma zesilovače obrazu v TV kameře. Protahuje body v horizontálním směru, tedy do šířky. Už jsem to jednou s Liborem řešili, evidentně bezvýsledně.
No pri tom ohnisku uz su trochu "ujete" hviezdy, ich obrazy uz maju pomer "stran" tak 4:3
To nejsou ujeté hvězdy. Tohle dělá omezená šířka pásma zesilovače obrazu v TV kameře. Protahuje body v horizontálním směru, tedy do šířky. Už jsem to jednou s Liborem řešili, evidentně bezvýsledně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa 17P/Holmes
MMys napsal:
Presne tak, stejne 'ujete' mam i horke pixely a asi s tim uz nic nenadelam. Jeste jsem asi mel dodat, ze to nebylo focene v primaru, ale s reduktorem cca na 66%, takze soustava ma ohnisko cca 106 cm.
Jinak lidi neblaznete, ta fotka neni nijak uzasna a vlastne ji ani nedalo moc prace nafotit. Horsi je to ale se zpracovanim, nejsem s tim spokojeny a asi to nekdy udelam znova. Bohuzel posledni dobou zapasim s nedostatkem casu (ja vim, to by mohl rici kazdy), takze Martine, jestli mas chut to zkusit zpracovat, originaly te rad poskytnu. Ale je to video vzorkovane na 8 bitu (mozna ani to ne, kdo vi jak ta TV karta pracuje), tak od toho moc necekej. Jedine plus je, ze mam tech snimku hodne. Dam ti vedet zitra po poledni (mam to na PC v praci, driv nemohu).
Presne tak, stejne 'ujete' mam i horke pixely a asi s tim uz nic nenadelam. Jeste jsem asi mel dodat, ze to nebylo focene v primaru, ale s reduktorem cca na 66%, takze soustava ma ohnisko cca 106 cm.
Jinak lidi neblaznete, ta fotka neni nijak uzasna a vlastne ji ani nedalo moc prace nafotit. Horsi je to ale se zpracovanim, nejsem s tim spokojeny a asi to nekdy udelam znova. Bohuzel posledni dobou zapasim s nedostatkem casu (ja vim, to by mohl rici kazdy), takze Martine, jestli mas chut to zkusit zpracovat, originaly te rad poskytnu. Ale je to video vzorkovane na 8 bitu (mozna ani to ne, kdo vi jak ta TV karta pracuje), tak od toho moc necekej. Jedine plus je, ze mam tech snimku hodne. Dam ti vedet zitra po poledni (mam to na PC v praci, driv nemohu).
Kometa 17P/Holmes
Tu je dnesna moja "troska do mlyna"
http://www.hvezdarnicka.sk/?menu=191&lang=1
http://www.hvezdarnicka.sk/?menu=191&lang=1
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Libor napsal:
Ale ta fotka je jednoduše úžasná. Lepší jsme fakt zatím nikde nenašli. Že byla pořízená za chvíli a velmi jednoduše, to je jasné z popisu. Stejně jako to, že výstup z videograbberu je osmibitový. Ovšem právě sestackováním více snímků se dostaneme na výrazně vyšší hloubku odstínů.
Ten surový snímek mi buď pošli mailem, nebo někde vystav. Mimochodem, čím jsi to skládal ? Je potřeba nějaký SW, který ze sady 8bitových snímků udělá minimálně 16-bitový výstup. Pokud je ta složenina osmibitová, je to málo, a stálo by za to to seskládat znovu, třeba Registaxem (tedy pokud jsi to s ním nedělal).
Ale ta fotka je jednoduše úžasná. Lepší jsme fakt zatím nikde nenašli. Že byla pořízená za chvíli a velmi jednoduše, to je jasné z popisu. Stejně jako to, že výstup z videograbberu je osmibitový. Ovšem právě sestackováním více snímků se dostaneme na výrazně vyšší hloubku odstínů.
Ten surový snímek mi buď pošli mailem, nebo někde vystav. Mimochodem, čím jsi to skládal ? Je potřeba nějaký SW, který ze sady 8bitových snímků udělá minimálně 16-bitový výstup. Pokud je ta složenina osmibitová, je to málo, a stálo by za to to seskládat znovu, třeba Registaxem (tedy pokud jsi to s ním nedělal).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa 17P/Holmes
MartinV napsal: Kde tu všechnu nádheru fotíte? Tomu se mi ani nechce věřit. Tady na Olomoucku už asi přes týden se to jen kaboní a kaboní. :'( :'( :'(
MartinV
Na Olomoucku pořád stejně.
Ta neustálá inverse mne ničí ... >:(
Aspoň,že se můžu dívat na vaše úspěšné a krásné fotografie.
MartinV
Na Olomoucku pořád stejně.
Ta neustálá inverse mne ničí ... >:(
Aspoň,že se můžu dívat na vaše úspěšné a krásné fotografie.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Kometa 17P/Holmes
MMys napsal: ...Mimochodem, čím jsi to skládal ? Je potřeba nějaký SW, který ze sady 8bitových snímků udělá minimálně 16-bitový výstup. Pokud je ta složenina osmibitová, je to málo, a stálo by za to to seskládat znovu, třeba Registaxem (tedy pokud jsi to s ním nedělal).
Ja si myslim, ze najlepsie je to *.avi (?) rozsekat na jednotlive snimky (IrfanView to dokaze jednoducho na *.bmp) a tie skladat klasickym postupom. Este by som pred skladanim urobil jednu vec - previedol vsetky snimky na 16-bitove (nic sa sice neziska, ale ani nestrati) a skladat to pomocou Drizzle 2x. Tak sa prevzorkuje obraz a ziska sa nejaky ten bit do hlbky. Vysledny obrazok potom treba zmensit na povodnu velkost -5 pixelov na kazdu stranu, tym sa "zagulatia" hviezdy. Takuto zlozeninu potom treba upravit standardnym postupom... Kazdopadne, ak mas, Libor, volu, mozes aj mne poslat link, rad sa pohram
Ja si myslim, ze najlepsie je to *.avi (?) rozsekat na jednotlive snimky (IrfanView to dokaze jednoducho na *.bmp) a tie skladat klasickym postupom. Este by som pred skladanim urobil jednu vec - previedol vsetky snimky na 16-bitove (nic sa sice neziska, ale ani nestrati) a skladat to pomocou Drizzle 2x. Tak sa prevzorkuje obraz a ziska sa nejaky ten bit do hlbky. Vysledny obrazok potom treba zmensit na povodnu velkost -5 pixelov na kazdu stranu, tym sa "zagulatia" hviezdy. Takuto zlozeninu potom treba upravit standardnym postupom... Kazdopadne, ak mas, Libor, volu, mozes aj mne poslat link, rad sa pohram
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
MMys napsal:
Aha... Tak tu uz pomoze len dekonvolucia, ta vsak "zerie" bity do hlbky :-/
Aha... Tak tu uz pomoze len dekonvolucia, ta vsak "zerie" bity do hlbky :-/
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
Tak se mi konecne vcera podarilo kometu videt. Predevciem jsem ji na okamzik zahledl triedrem, vcera jsem si na ni pockal s velkym dalekohledem. Pocasi nebylo zadna slava, za skoro tri hodiny jsem nasbiral uhrneho realneho casu pozorovani tak nanejvys deset minut, z cehoz vetsinu stejne pres mraky a jen mensi cast na relativne ciste obloze v dirach - ovsem vzdy jen na par vterin. Kometa ale byla videt 90 procent casu a to i pres mraky. Zaujalo mne, ze mela viditelne zelenavy nadech - predtim jsem se na zadne fotky nedival, doufam tedy, ze se mi to nezdalo... Krome toho jsem pozoroval, ze z jedne strany je koma trochu difusnejsi, stejne tak v centru jsem videl nesymetricnost v temz smeru. Dival jsem se vetsinou jen mensim zvetsenim, kvuli zornemu poli a deram v mracich, pouzil jsem ale v zaveru i vetsi. Koma mela jasne ohraniceny tvar, zadny pozvolny difusni prechod. Uvidime, zda ji jeste uvidim...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
17 2007 10 29.73 B 2.6 S 6.0M 6 25 7 6/ ICQ XX KOUxx
17 2007 10 29.79 B 2.2 10 7 ICQ XX KOUxx
17 2007 10 29.79 B 2.2 10 7 ICQ XX KOUxx
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Kometa 17P/Holmes
Achernar napsal: Tak se mi konecne vcera podarilo kometu videt. Predevciem jsem ji na okamzik zahledl triedrem, vcera jsem si na ni pockal s velkym dalekohledem. Pocasi nebylo zadna slava, za skoro tri hodiny jsem nasbiral uhrneho realneho casu pozorovani tak nanejvys deset minut, z cehoz vetsinu stejne pres mraky a jen mensi cast na relativne ciste obloze v dirach - ovsem vzdy jen na par vterin. Kometa ale byla videt 90 procent casu a to i pres mraky. Zaujalo mne, ze mela viditelne zelenavy nadech - predtim jsem se na zadne fotky nedival, doufam tedy, ze se mi to nezdalo... Krome toho jsem pozoroval, ze z jedne strany je koma trochu difusnejsi, stejne tak v centru jsem videl nesymetricnost v temz smeru. Dival jsem se vetsinou jen mensim zvetsenim, kvuli zornemu poli a deram v mracich, pouzil jsem ale v zaveru i vetsi. Koma mela jasne ohraniceny tvar, zadny pozvolny difusni prechod. Uvidime, zda ji jeste uvidim...
Ahoj, odkud jsi pozoroval? At delam co delam, tady od nas jsem uz tyden nevidel ani mesic, a to uz je co rict. Jo a prosimte precti si SZ.
Jirka
Ahoj, odkud jsi pozoroval? At delam co delam, tady od nas jsem uz tyden nevidel ani mesic, a to uz je co rict. Jo a prosimte precti si SZ.
Jirka
Kometa 17P/Holmes
Nebýt parádních fotek kolegů, tak si budu myslet, že si všichni úspěšní lovci v této diskusi dělají srandu. Nebo snad nežijí v ČR? Od 25.10. trvale zataženo, déšť, mlha. Tak tomu nerozumím. ???
Pavel Gaugg
Pavel Gaugg
SeeStar_S50
Kometa 17P/Holmes
Že by měli nějakou tajnou zbraň na tu deku? Taky to nechápu.U nás bez šance,snad za pár dní. Ach jo!!!
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Kometa 17P/Holmes
Včera večer z troškou šťastia sa opäť vyjasnilo .. 
Kométa stále úžasná a s ničím nezameniteľná,
na fotkách sa dajú tušiť zaujímavé javy , ktoré sa teraz dejú blízko jadra,chvost som ešte neodfotil ale dúfam že Mesiac sa umúdri a počasie ustáli a bude to fajn ;D
FOTO http://stone.astronomie.cz/uploaded_ima ... 777641.jpg
Kométa stále úžasná a s ničím nezameniteľná,
na fotkách sa dajú tušiť zaujímavé javy , ktoré sa teraz dejú blízko jadra,chvost som ešte neodfotil ale dúfam že Mesiac sa umúdri a počasie ustáli a bude to fajn ;D
FOTO http://stone.astronomie.cz/uploaded_ima ... 777641.jpg
HEQ-5 EQMOD Skyscan,Vixen GP-2Photoguider- guider port, AD-800,
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
Kometa 17P/Holmes
Kami napsal: Že by měli nějakou tajnou zbraň na tu deku? Taky to nechápu.U nás bez šance,snad za pár dní. Ach jo!!!Předevčírem kolem půlnoci byla skutečně viditelná.