Výběr triedru
Výběr triedru
premeslim mezi Baigish 50x50 a nebo sakura 60x90,muzete my rict vase zkusenosti ?
Dnes jsem měl v ruce tu pecku Sakura 60x90. Objektiv průměr tak 50mm, zvětšení odhadem 6x až 8x a zorné pole opravdu hodně malé. Měl jsem dojem, že se to v ruce rozpadne. Dobrej hnuj.
Dnes jsem měl v ruce tu pecku Sakura 60x90. Objektiv průměr tak 50mm, zvětšení odhadem 6x až 8x a zorné pole opravdu hodně malé. Měl jsem dojem, že se to v ruce rozpadne. Dobrej hnuj.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- Dansemacabre
Výběr triedru
Kdysi dávno (ještě než jsem vůbec začal s oblohou) jsem na Aukru za cca 180Kč pořídil "dalekohled" Sakura 25x70. Reálně to bylo 6x35 a mělo to šilhající obraz (hranoly se uvnitř tubusu hýbaly), padaly očnice, doostřování pravého oka se hábalo na každou stranu asi jen do třetiny stupnice a samotný obraz měl i v těch světlejších chvilkách, kdy zrovna nevadilo všechno ostatní, hodně vážný šedý zákal (čočky z plastu). O "antireflexních vrstvách" bych si skoro myslel, že tam jsou jenom naoko oranžovým lakem. Je to atrapa dalekohledu, nebrat ani zadarmo >:(
Pár tipů podle mojí vlastní aktuální rešerše: za o málo vyší cenu než má tahle sakuří nádhera (tzn 700-1000,-) je Celestron Upclose 8x40 nebo 10x50, a ten už se dá používat (měl jsem ho až do minulého měsíce, kdy mi spadnul na kámen - seřízení rozhozených hranolů by stálo skoro stejně jak nový dalekohled. Obraz není nejhorší, ale samozřejmě odpovídá ceně, zato zpracování je už poměrně kvalitní), za cenu ještě o něco vyšší je například NIKON Action VII 10x40 (2300,-), který mám teď vyhlídnutý jako náhradu.
Kdyby měl někdo tip, jaký triedr v podobné ceně by mohl být lepší než ten Nikon, tak sem s ním
Pár tipů podle mojí vlastní aktuální rešerše: za o málo vyší cenu než má tahle sakuří nádhera (tzn 700-1000,-) je Celestron Upclose 8x40 nebo 10x50, a ten už se dá používat (měl jsem ho až do minulého měsíce, kdy mi spadnul na kámen - seřízení rozhozených hranolů by stálo skoro stejně jak nový dalekohled. Obraz není nejhorší, ale samozřejmě odpovídá ceně, zato zpracování je už poměrně kvalitní), za cenu ještě o něco vyšší je například NIKON Action VII 10x40 (2300,-), který mám teď vyhlídnutý jako náhradu.
Kdyby měl někdo tip, jaký triedr v podobné ceně by mohl být lepší než ten Nikon, tak sem s ním

16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
- Dansemacabre
Výběr triedru
Máte někdo zkušenosti s řadou levnějších Nikonů Action nebo Aculon a pak jejich označením CF nebo EX? V provedení 8x40 existuje hned několik variant za podobnou cenu (rozmezí 2000-3200). Je mezi nimi optický rozdíl? Podle parametrů je například rozdíl mezi Nikon 8x40 ACTION EX WP (3200,-) vs Nikon Aculon A211 8x42 (2000,-) jen v tom, že první je plněný dusíkem a vodotěsný a druhý ne.
Výběr triedru
Mezi CF a EX je mimo jiné i v ergonomii a to docela zásadní, nejlépe vyzkoušet na vlastní oko..
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Výběr triedru
CF = "central focusing", čili se ostří tím válečkem mezi objektivy
EX = "extreme", odolnější, dost často i voděodolné, provedení

EX = "extreme", odolnější, dost často i voděodolné, provedení

S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
- Dansemacabre
Výběr triedru
EX má ještě podle všeho nastavitelné a podle uživatelů i mnohem příjemnější očnice. Jestli se neobjeví v bazaru nějaký 8x40 ED Vanguard, tak půjdu do Nikon EX.
Pěkné recenze a hodnocení na http://binoculars.toptenreviews.com/bin ... eview.html - "top tabulka" se krásně shoduje s doporučeními uživatelů tady na AF
Pěkné recenze a hodnocení na http://binoculars.toptenreviews.com/bin ... eview.html - "top tabulka" se krásně shoduje s doporučeními uživatelů tady na AF

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Výběr triedru
Úplnou náhodou jsem přišel na zajímavý způsob seřizování kolimace binokulárů. Doporučuji před tím dosáhnout zhruba 0,8 promile alkoholu v krvi. V té chvíli už nejsou oči schopny prakticky žádné adaptace na rozhozenou kolimaci a v tomto okamžiku zkolimovaný binokulár je v běžném (tedy střízlivém) stavu naprosto dokonale zkolimovaný Vyzkoušel jsem nedávno na Zeiss 25x100 a super výsledek!
Výběr triedru
To je bohužel nereprodukovatelný postup- kdo si ráno vzpomene, co s tím vlastně večer dělal 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Výběr triedru
Ne že bych měl málo triedrů, ale když mi projde rukama něco pěkného, těžko odolávám. Navíc, když porro systémy ve slušné kvalitě pomalu ale jistě z výrobních programů mizí. (Ne)hledal jsem kamaráda ke svému > 40 starému a mírně zašedlému Asahi Pentaxu 7x35 (11°), který patří už spíš do muzea. Nikon si mě na výstavě v podstatě našel sám.
V řadě E2 dělá Nikon už léta (od r .1998) dva rozměry 8x30 a 10x35. Rozměrů 8x30 resp. 8x32 už pár starších kousků mám, ale 10x35 mě vysloveně uchvátil. Oba používají stejné okuláry se zdánlivým polem 70°, což pro zvětšení 10x dává pole 7°. Možná jsem hledal špatně, ale v nové výrobě až na Vixen Ascot 10x50 UWA (8.5°) nic podobného není.
Díky zapůjčení jsem si ho mohl otestovat a soupeře neměl jednoduché - Swarovski 10x32 EL (bohužel jsem neměl po ruce porro Habichta 10x42), Meopta Meostar B1 10x32, Kowa SV 10x32, Vixen ZCF 10x44 ED nebo Celestron Granite 9x33 ED. SVůj testík nebo spíš pořadník možná po dohodě se Siriusem zveřejním na posecu.
Takže co mě na něm baví:
- příjemně velké zorné pole
- při tom velmi pohodlná vzdálenost výstupní pupily (narozdíl od Ascotu)
- stále ještě kompaktní, v podstatě turistická velikost
- velmi příjemný a stabilní úchop
- na mě perfektně sednoucí očnice
- velmi živé podání barev
- vysoká propustnost světla
- vyváženost všech parametrů oproti ostatním
Díky velkému zornému poli (ze vzorků ho překonal jen Celestron Granite, ale ten má menší zvětšení) jsou samozřejmě větší okrajové vady - poduškovitost a neostrost. Co je nepříjemné, je cena. Navíc Nikon si tuhle vyjímečnost na trhu asi uvědomil a po 10ti letech oba modely o 30% zdražil :'(
V celkovém hodnocení vyhrál (neočekávaně
) Swarovski, ale ten je cenově ještě úplně jinde, pole má menší a podání barev plošší (menší saturaci) a navíc je to lineární systém.
V podstatě, co jsem zjistil sám, se nakonec i potvrdilo na birdwatcher fóru a na CloudyNights. Je to mazlík, kterého bych si dával na noc pod polštář
Pokud objevíte jiný porro systém se širokým zorným polem, prosím dejte vědět (byl to třeba Zeiss 10x50 Dekarem a tuším i Jenoptem, ale tam byl problém s krátkou vzdáleností výstupní pupily a očnicemi). Tenhle ale stejně už asi vracet nebudu.
V řadě E2 dělá Nikon už léta (od r .1998) dva rozměry 8x30 a 10x35. Rozměrů 8x30 resp. 8x32 už pár starších kousků mám, ale 10x35 mě vysloveně uchvátil. Oba používají stejné okuláry se zdánlivým polem 70°, což pro zvětšení 10x dává pole 7°. Možná jsem hledal špatně, ale v nové výrobě až na Vixen Ascot 10x50 UWA (8.5°) nic podobného není.
Díky zapůjčení jsem si ho mohl otestovat a soupeře neměl jednoduché - Swarovski 10x32 EL (bohužel jsem neměl po ruce porro Habichta 10x42), Meopta Meostar B1 10x32, Kowa SV 10x32, Vixen ZCF 10x44 ED nebo Celestron Granite 9x33 ED. SVůj testík nebo spíš pořadník možná po dohodě se Siriusem zveřejním na posecu.
Takže co mě na něm baví:
- příjemně velké zorné pole
- při tom velmi pohodlná vzdálenost výstupní pupily (narozdíl od Ascotu)
- stále ještě kompaktní, v podstatě turistická velikost
- velmi příjemný a stabilní úchop
- na mě perfektně sednoucí očnice
- velmi živé podání barev
- vysoká propustnost světla
- vyváženost všech parametrů oproti ostatním
Díky velkému zornému poli (ze vzorků ho překonal jen Celestron Granite, ale ten má menší zvětšení) jsou samozřejmě větší okrajové vady - poduškovitost a neostrost. Co je nepříjemné, je cena. Navíc Nikon si tuhle vyjímečnost na trhu asi uvědomil a po 10ti letech oba modely o 30% zdražil :'(
V celkovém hodnocení vyhrál (neočekávaně

V podstatě, co jsem zjistil sám, se nakonec i potvrdilo na birdwatcher fóru a na CloudyNights. Je to mazlík, kterého bych si dával na noc pod polštář

Pokud objevíte jiný porro systém se širokým zorným polem, prosím dejte vědět (byl to třeba Zeiss 10x50 Dekarem a tuším i Jenoptem, ale tam byl problém s krátkou vzdáleností výstupní pupily a očnicemi). Tenhle ale stejně už asi vracet nebudu.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Výběr triedru
Milan: 0.6-0.8 promile je úplně v pohodě, s tímhle jezdí řidiči ve Španělsku celkem běžně 
Já jsem si zase sednul navečer s Meopta Meostar B1 8x32 a Zeiss 10x50W Jenoptem. Ten Zeiss je úžasně ostrý, ať koukám jak koukám, ostřejší než Meopta. Ano to pole není tak rovné ani tak velké (jen o málo menší), ale není to tak tragické. V noci má Zeiss viditelně větší světelný zisk, přestože propustnost je výrazně nižší (dle měřených parametrů). Pokud by chtěl někdo menší zvětšení, existuje alternativa 7x50W, bohužel zorné pole je skoro stejné jako 10x50W. Prostě ten Zeiss 10x50W za 5 tis. je skvělá volba.

Já jsem si zase sednul navečer s Meopta Meostar B1 8x32 a Zeiss 10x50W Jenoptem. Ten Zeiss je úžasně ostrý, ať koukám jak koukám, ostřejší než Meopta. Ano to pole není tak rovné ani tak velké (jen o málo menší), ale není to tak tragické. V noci má Zeiss viditelně větší světelný zisk, přestože propustnost je výrazně nižší (dle měřených parametrů). Pokud by chtěl někdo menší zvětšení, existuje alternativa 7x50W, bohužel zorné pole je skoro stejné jako 10x50W. Prostě ten Zeiss 10x50W za 5 tis. je skvělá volba.
Výběr triedru
0.6-0.8 promile je úplně v pohodě
Tak som si spravil "Psionov test" ale mal som mozno zlahka cez 1 promile a zisitl som nepeknu vec : Moj 40rocny Zeiss by sa zisiel skolimovat, lebo fakt som nedokoazal obrazy spojit, az som s toho prestal pit a ked mi to promile kleslo uz to zase islo, ale mam odvtedy pocit ze to neni ono.
Netrufam si to spravit doma, ale snad sa niekto v Bratislave alebo okoli najde.
Inak prislo mi z Gearbestu za 100 usd divadelne kukatko Kinglux 2.5 x 42 a fakt sa tesim ked zaleze mesiac.
Realne zorne pole je vskutku do 30 stupnov aj ked posledna 1/4 pola je uz silno komaticka a rozmazana. Napriek tomu je to sila, taky superzrak. Zatial som pozeral ked bol mesiac na oblohe ale aj tak som videl znacne mnozstvo hviezd.
Oproti Widebino 2.3X40 mi to pride subjektivne lepsie ale chcelo by to skusit priamo vedla seba. Vyhoda tohto su velke sosovky okularov, prijemne sa do toho pozera. Neskusal som nikdy Vixen SG ale podla fotiek pola ho ma lepsie korigovane.
Inak napisem viac ked ho vytestujem bez mesiaca, pripadne aj v tmavsej oblasti mimo mesta.
Tak som si spravil "Psionov test" ale mal som mozno zlahka cez 1 promile a zisitl som nepeknu vec : Moj 40rocny Zeiss by sa zisiel skolimovat, lebo fakt som nedokoazal obrazy spojit, az som s toho prestal pit a ked mi to promile kleslo uz to zase islo, ale mam odvtedy pocit ze to neni ono.
Netrufam si to spravit doma, ale snad sa niekto v Bratislave alebo okoli najde.
Inak prislo mi z Gearbestu za 100 usd divadelne kukatko Kinglux 2.5 x 42 a fakt sa tesim ked zaleze mesiac.
Realne zorne pole je vskutku do 30 stupnov aj ked posledna 1/4 pola je uz silno komaticka a rozmazana. Napriek tomu je to sila, taky superzrak. Zatial som pozeral ked bol mesiac na oblohe ale aj tak som videl znacne mnozstvo hviezd.
Oproti Widebino 2.3X40 mi to pride subjektivne lepsie ale chcelo by to skusit priamo vedla seba. Vyhoda tohto su velke sosovky okularov, prijemne sa do toho pozera. Neskusal som nikdy Vixen SG ale podla fotiek pola ho ma lepsie korigovane.
Inak napisem viac ked ho vytestujem bez mesiaca, pripadne aj v tmavsej oblasti mimo mesta.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Výběr triedru
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 382498/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Pro uživatele Jožin110: Prosím tě pokus se v nestřízlivém stavu vyhnout psaní na AF.
Pro uživatele Jožin110: Prosím tě pokus se v nestřízlivém stavu vyhnout psaní na AF.
Výběr triedru
Omlouvám se, více na SZ 

- kmental@centrum.cz
Výběr triedru
Zdravim, mam dotaz. Jsem zacatecnik a nevim si rady. Premyslim zda si koupit jeden binokular na prirodu 15x56 yukon plus astro dalekohled od firmy T-S 25x100 Uhc filtr se stativem ciste na vesmir. Zda s nim neco vubec uvidim. Myslim na jake urovni budou galaxie, mlhoviny, hvezdokupy, mlecna draha, planety atd. Barvy mlhovin asi cekat nemuzu ? Na fórech rikaji vetsi zorne pole binokularu 3D vjem nez jednoocky dobson bresser messier apod. Ty maji zase velke zvětšení , ale male zorne pole. Uz v tom tapu delsi dobu a nevim si rady a nechci zbytecne vyhodit penize. Dekuji pekne za rady. S pozdravem Kmenta.**05
Výběr triedru
kmental@centrum.cz: Vítej tu. Jestli chceš pozorovat i detaily na planetách, tak jedině hvězdářským dalekohledem.
Binar je na DSO pěkná hračka, ale i tam se hodí možnost velkých zvětšení. Např. pro rozložení kulových hvězdokup atd.
Binar je na DSO pěkná hračka, ale i tam se hodí možnost velkých zvětšení. Např. pro rozložení kulových hvězdokup atd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000