Zatmění Měsíce 3.-4.3.2007

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

MilAN napsal: to : Eryn :
Nechce se mi ani věřit, to co píšeš : Tys nikdy neviděla zetmění Měsíce a díváš se na něj na monitoru? Přitom máš dalekohled, který je na to skoro předurčen a Ty o ten zážitek vidět pořádně zatmění v plné kráse s barevnými odstíny přijdeš ?
Na monitoru počítače můžu vidět obrázků stovky, ale nikdy to nenahradí přímý pohled.
MMys napsal: Já k tomu jen dodám, že žádnou kamerou ani foťákem, který tady kdo máme (teď pominu pár profi zařízení s ohromným dynamickým rozsahem) nejde Měsíc při zatmění (v částečné fázi) zachytit tak, jak je vidět vizuálně. Oko si s tím kontrastem poradí, a je to nádhera. Vyfotit se to nedá, dá se to nasimulovat dvojexpozicí a je to jen slabý odvar. Trošku jsem se o to pokusil při minulém zatmění:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/eclipse2.htm

Pokud jsi se opravdu nepodívala (no to se mi opravdu nechce věřit :'( ) Tak to udělej v únoru příští rok. Pohled na potemnělý Měsíc zasazený do okolní hvězdné oblohy (vidíš Měsíc i hvězdy najednou) je nezapomenutelný. Zvláště je-li to v oblasti bohaté na hvězdy. Zatmění už jsem od dětství viděl hromadu, fotil poslední dvě či tři, ale vždy se nezapomenu dívat.
Na to sa neda povedat nic ine ako (citujem vyrok z cimrmanovej hry Akt): "Chlapci! Mám z vás radost!" ;)

josef01

Příspěvek od josef01 »

Ikdyz toto vlakno je o mesici,je zde rec i o uplnem zatmeni slunce,ja jej videl a mohu potvrdit,ze pozorovatel fakt nevi na co se radeji soustredit.Krome slunce je fantasticke sledovat chovani zvirat-zejmena vsudepritomnych mravencu,nebo vcel- a pak posoudit co byl vetsi dojem.Pro slunickare je to jednoznacne,prirodovedec
ma dilema....
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ale vždyť na tom Slunci opravdu nic hezkýho není - jen nějaký fleky. A ještě k tomu nám tam překáží Měsíc. :D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

Příspěvek od VK »

Eryn napsal: Bohužiaľ neviem, akú to mám vlastne kameru a nemôžem to momentálne zistiť, lebo kameru mám doma (a doma mám počítač zakázaný, preto sa na net dostanem len v škole). Neviem ani cenu, aby som mohla povedať, či je to jedna z tých lepších. Dostala som ju totiž na Vianoce.
Typové označení by je napsané na kameře a v nějakém návodu - i když anglickém - poznáš, co to je za typ a výrobce.

Skutočne som sa za celý ten večer do ďalekohľadu ani raz nepozrela. Dokonca ani keď som hľadala Mesiac. Okuláre som síce nosila vo vrecku, ale hneď po prenose na stanovisko som na ďalekohľad nasadila kameru. Nahrubo som si Mesiac vyhľadala pomocou hľadáčika, a keď bol zhruba v strede hľadáčika, dívala som sa už len na monitor. Kontras medzi svetlou a tmavou časťou bol na monitore skutočne veľmi ostrý a jas sa menil - keď napríklad cez Mesiac prechádzali mraky, kamera sa asi pokúšala adaptovať sa na ne tak vtedy sa jas samovoľne zvýšil. Celé to bolo ale veľmi divné, niekedy som videla aj zatemnené časti Mesiaca, niekedy nie, skrátka občas dokonalá čierna - potom to začalo dokonca zrniť. Nechcela som však kameru odpájať, kým neulovím dosť záberov, pretože potom by sa mi to už všetko nechcelo zapájať naspäť. Plán bol takýto: do najväčšej fázy zatmenia pozorovanie kamerou, po najväčšej fáze vizuálne. Žiaľ, po najväčšej fáze, dokonca krátko pred ňou prišli neoriehľadné mraky. Už vtedy ma to mrzelo, že som vizuálne nič nevidela, ale čo už...možno niekedy nabudúce.
To je teda skutečně trochu zvláštní přístup. Ale snažila ses dělat, co umíš, s tím, co máš. Tady na Astrofóru existuje "fotografická mánie" ("nemáš fotku, nemáš nic"), a tohleto jsou pak ty výsledky.

Ale aj pozorovanie voľným okom bolo zaujímavé. Bolo to zvláštne, aká bola pred zatmením obloha prežiarená a svetlá, hviezdy len kde-tam...a potom prišlo zatmenie, Mesiac úplne červený a hviezd bolo aspoň  o jeden rád viac.
Protože Měsíc zmizel ve stínu Země, přestal svítit, a tím pádem se udělala větší tma. Světlo od Měsíce v úplňku je tak silné, že se při něm dají číst noviny a fotografovat krajina na film 21 DIN exposicí 1 sekunda. A vypadá to potom jako ve dne. Teda aspoň na černobílé fotografii.

Síce to určite nie je ani zďaleka také pôsobivé, ako keď nastane zamtenie Slnka a hviezdy sa zjavia počas dňa, ale aj tak to bolo zaujímavé. Dokonca myslím, že ak niekedy budem mať možnosť pozorovať úplné zatmenie Slnka, nebudem sa ani tak dívať na samotné Slnko, ale na krajinu, oblohu, obzor...
Zatmění Slunce je - pozorovatelsky vzato - úplně něco jiného, s tím je lepší to vůbec nesrovnávat.

V. K.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Eryn napsal: Dokonca myslím, že ak niekedy budem mať možnosť pozorovať úplné zatmenie Slnka, nebudem sa ani tak dívať na samotné Slnko, ale na krajinu, oblohu, obzor...Poslechni si toto:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/ ... _audio.wav

A podívej se třeba sem:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Solar_eclipse_2006.htm

to audio je autentický záznam z naší skupinky při úplném zatmění v Turecku. Myslím, že dalekohledem se na to Slunce určitě podíváš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dominik

Příspěvek od Dominik »

VK napsal:

...Tady na Astrofóru existuje "fotografická mánie" ("nemáš fotku, nemáš nic"), a tohleto jsou pak ty výsledky...

Presne tak... Vcera som sa pozeral na forum, pretoze som kreslil Saturn a bol som zvedavy na ine kresby, az na par ludi tu vacsina posiela fotky a casto nie moc dobre (proste technika nie je vhodna na fotenie, aj ja obcas fotim aj ked to nevyzera vobec dobre). Cize kresieb tu na fore je velmi malo. Sice som sa to neodvazil nakreslit a nie je to jednoduche, tu je par kresieb zatmenia Mesiaca z CN fora. Nabuduce nieco skusim aj ja nakreslit.

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... 407cap.jpg
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... %20big.jpg
http://www.geocities.com/rodelaet/Moone ... 7small.jpg
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

VK napsal:
To je teda skutečně trochu zvláštní přístup. Ale snažila ses dělat, co umíš, s tím, co máš. Tady na Astrofóru existuje "fotografická mánie" ("nemáš fotku, nemáš nic"), a tohleto jsou pak ty výsledky.

V.K. akosi zabuda na "vizualov" a "nahanacov MHV" ako su Myzer, Pavuk, skoro vsetci "dobsonisti" a dalsi, kreslicov a trebars amaterskych radioastronomov ako je Rudy...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MP

Příspěvek od MP »

VK napsal: Tady na Astrofóru existuje "fotografická mánie" ("nemáš fotku, nemáš nic"), a tohleto jsou pak ty výsledky. Uz zase generalizujes ? Je to trochu jinak : pokud mas fotku, na ktere je toho videt vic, nez okem s pouzitim jinak stejne techniky, pak jses na tom lepe, nez kdyz tu fotku nemas. Obzvlast, kdyz jde o nejakou "ducharinu" na hranici moznosti pristroje i oka, kdy se vizualnim dojmum neda prilis verit. Jenze vytvorit takovou fotku pri zatmeni Mesice nebo Slunce je velmi obtizne a urcite to nejde kamerou - ta oku nemuze konkurovat. Proto se pri takovych prilezitostech i my, fotografove, radeji divame a fotky si delame spis na pamatku.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ski

Příspěvek od ski »

Tady se ozval MMys s něčím co je jasné raději uvedu :
1/Já si prostě nedokážu představit, že bych se pokoušel snímat zatmění Měsíce kamerou, aniž bych předtím věděl, jak to vlastně má vypadat.
2/...nejde Měsíc při zatmění (v částečné fázi) zachytit tak, jak je vidět vizuálně. Oko si s tím kontrastem poradí, a je to nádhera. Vyfotit se to nedá, dá se to nasimulovat dvojexpozicí a je to jen slabý odvar.
Takže se ptám jestliže registar a jemu pod. programy znásobují kvalitu snímku tím že zvýší kontrast, odstraní šumy apod., jestli existuje něco co by umělo dávat dohromady různé expozice nějakého objektu /tady třeba Měsíce/ abych zvýšil možnost zachycení jak jasné části tak světla v okolí - což je u zrovna případ i u Měsíce. Nejde mě ale o dvojexpozici, ale o řadu snímků s různou expozicí kde je vidět jak povrch Měsíce tak svyt kolem /z několika i více vhodně /tudíž různě/ exponovaných snímků. Zkoušel jste to někdo. Vím že existují funkce prolínání snímků v růz. programech na editaci fotek /já to mám odzkoušeno jen s 602 ale jen při skládání rgb z cb/r-g-b, což lze v jiném programu dělat luxusněji/ ale tady u tohohle nevím protože se to dost vzájemě ruší i při aut.dolaďování a nebo postupuji špatně. Takže bylo by fajn kdyby existovalo něco co by to umělo odpočítávat či proporcionálně doladit na reálnější podobu jaká je vidět i okem.
Jinak poslední zatmění co jsem viděl /nebylo to toto/ mě fascinovalo tím jak byl Měsíc poměrně nízko nad obzorem a opravdu dlouho zateměn. Působil na mě jako polystyrenová koule nevýrazně namalovaná vodovkami a  osvícená nějakým tlumeným světlem. Kdybych nevěděl o co jde tak by to pro mě v ten moment bylo jako nějaká tajemná koule nebál bych se říci že UFO...  :)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokusím se na tít z druhé strany. Je určitě možné vytvořit v počítači snímek s n -bitovou hloubkou. Co s tím ale dál ? Kolika bitovou hloubku vytvoříš na monitoru ? A kolika na fotografii. Na tuto mez již dávno narazila i klasické fotografie - rozsah, který zvládá  negativ nezvládá další reprodukční proces. Nejlépe na tom byly ještě diapozitivy.
Takže k rozsahu, které zvládá oko při vizuálním  pozorování se reprodukovaný obraz  zdaleka neblíží.  ( Takže v počítači  můžeme sice pracovat s 64 bity, ale co reprodukce ? S kolika pracuje ?  = otázka na cerese ! - díky)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Existuje - Photoshop, Photomatix, a různé další SW na tvorbu tzv. HDR snímků (zkratka z High Dynamic Range) Dej do Googla klíčové slovo "HDR image" a můžeš začít studovat. Všechny ty programy fungují na principu použití dat z více snímů různými expozicemi. Podobného výsledku lze dosáhnout trochu pracněji i ručním složením více snímků přes masku třeba v Photoshopu.

Hlavním problémem ale stejně nakonec zůstává, jakým způsobem převést HDR obraz s dynamikou klidně i 32bitů na kanál na obrazovku s dynamickým rozsahem 8 bitů na kanál (pominu teď profi monitory, které má zanedbatelné procento lidí) Existují na to různé metody, od prostého nastavení gammy až po lokální adaptivní filtry, které nastaví kontrast každé oblasti snímku zvlášť, aby tam bylo co nejvíce detailů.

Smutnou realitou ale zůstává, že ač výsledný obrázek toho ukazuje podstatně více, než jedna expozice, tak k pohledu do okuláru to má stále dost daleko. Prostě to moc dobře vyfotit nejde. Stejně jako zatmění Slunce, celkový pohled na dokonale tmavou oblohu na nějakém odlehlém místě a podobně. Tyto věci se musejí vidět na vlastní oči.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

MilAN napsal: ( Takže v počítači můžeme sice pracovat s 64 bity, ale co reprodukce ? S kolika pracuje ? = otázka na cerese ! - díky) Vetsina grafickych karet ma 8bitovy vystup. VGA rozhrani je analogove, takze se do monitoru da teoreticky posilat signal treba z 16bitoveho D/A prevodniku, ale nema to smysl, protoze na beznem monitoru se to stejne neda rozlisit. Ja vim, "ceres" ma lepsi, ted pisu o "standardu".

Kazdopadne je mozne celkovy dynamicky rozsah v pocitaci snizit a pak teprve reprodukovat. Je to jako s muzikou - zadne radio nedokaze prenest zvuk s dynamickym rozsahem treba 100dB a pritom u nekterych hudebnich pasazi by byl potreba. Tak se proste dynamika zkomprimuje, rozdily mezi silnymi a slabymi castmi signalu se snizi. Stejne funguje Dolby B a C u klasickych magnetofonu, stejne byly nahravany klasicke vinylove desky. Takze do urcite miry lze vyrobit 8bitovy obraz 64bitoveho zaznamu s minimalni ztratou informace, jen se snizenym kontrastem i dynamikou.

Problem bude s tim 64bitovym zaznamem, skladani ruznych expozic neni problem, ale na tech silne prepalenych vinou rozptylu svetla vzniknou ruzne kontury a jine artefakty, ktere se daji odstranit jen za cenu prilis "umelych" zasahu do reality v podobe ruznych masek apod.

VK

Příspěvek od VK »

Tohle je pravda s tou reprodukcí obrazu.

Obrazovka počítače má omezené schopnosti zobrazovat barvy a jasy. Pro lékařské účely se používají speciální obrazovky se zvýšeným počtem úrovní jasu (které jsou taky náležitě drahé).

Oko rozezná 2 000 000 až 20 000 000 barev. Takhle málo přesně se to ví. V počítači je těch barev zakódováno víc, než těch 20 miliónů, obrazovka ale zobrazí jen zlomek tohoto počtu. Ještě horší situace je při tisku.

Je to skutečně tak.

Přesto mě ale udivuje, co tady někteří píšete o zatmění Měsíce a jeho obtížné fotografovatelnosti. Viděl jsem většinu zatmění Měsíce od začátku 90. let do dneška. Vím, jak tento úkaz vypadá. Viděl jsem i fotografie zatmění, které velmi realisticky to zatmění zobrazovaly. Např. jedna taková fotografie (tuším, že z r. 2000) se stala přílohou jednoho z čísel Povětroně (autor Martin Lehký). Jinou úspěšnou fotografii, dokonce jen polostínového zatmění, udělal Josef Kujal - a skutečně na té fotografii bylo vidět, že je to polostínové zatmění. Hvězdářská ročenka předpovídala toto zatmění se značnou dávkou skepse, ale podařilo se.

Dnešní tvrzení MMyse o velkolepé úžasnosti zatmění Měsíce mě trochu překvapily. Na zatmění Měsíce přece nic zvláštního není. Když ten Měsíc vleze do stínu Země, stane se tak tmavým, že malé detaily na jeho povrchu jsou při větším zvětšení pro nízký jas prakticky nepozorovatelné.

Snad jen to, že je to jediný úkaz, při kterém je n vlastní oči vidět, že Země je kulatá - a přesto, že to celé generace lidí na vlastní oči znovu a znovu poměrně často viděly, věřilo se, že Země je placatá.

V. K.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

VK napsal: Když ten Měsíc vleze do stínu Země, stane se tak tmavým, že malé detaily na jeho povrchu jsou při větším zvětšení pro nízký jas prakticky nepozorovatelné.

.To mě dost překvapuje, že ty, takový teoretik ve vizuálním pozorování, seš schopen napsat takovou pitomost. To není osobní útok, to je normální pitomost.
A k těm fotografiím. Asi nevíš, o čem je celoi dobu řeč. Jde o to zvládnou celý rozsah o plně osvětleného  Měsíce, přes polostín až do stínu, a to tak, aby i ve stínu byly vidět barvy a detaily, které tam při vizuálním pozorování vidíš. ten rozsak je větší než 106
MP

Příspěvek od MP »

VK napsal:
Přesto mě ale udivuje, co tady někteří píšete o zatmění Měsíce a jeho obtížné fotografovatelnosti.Snad bych jako priklad uvedl sve fotky zatmeni Mesice z listopadu 2003. Tam jsem si po skonceni uplne faze hral s tim, ze jsem stridave delal dlouhe a kratke expozice pro zachyceni osvetlene i zastinene casti Mesice. Na to, co bylo okem videt najednou, jsou potreba dve fotografie, na jedne je vzdy osvetlena cast prepalena a na druhe je stin cerny. A kdyz si srovnate fotky ze stejne doby, zjistite, ze mezi temi castmi, viditelnymi na obou fotkach, jeste pruh chybi - prave ten nadherny barevny prechod, na ktery by bylo potreba jeste nekolik dalsich expozic.

Odpovědět