To jsou věci, které umí AI dobře a to co mi musel někdo za peníze programovat tak naprogramuje AI. Nedávno jsem si naprogramoval slušné šachy s pěkným, grafickým rozhraním, nebo řízení ditheringu na montáži pomocí Arduino atd., prostě dříve nemyslitelné věci. Potřebuješ vyrobit nějakou informační ceduli apod.? Dříve 14 denní dohady s grafikem a stálo to 10 tis., dnes to uděláš za 5 minut v AI.Karell píše: ↑22. 03. 2026, 14:33 Tak to jsem opravdu nečekal. Koupil jsem si dobrou meteorologickou stanici od firmy Papouch, která má ovšem ubohou softwarovou podporu. Jako někoho, kdo neprogramuje, mě napadlo použít ChatGpt k vytvoření stránky pro změřené údaje z meteostanice. Během pár hodin vzniklo tohle: https://karellb.github.io/meteo/
Sám jsem www stránky psal naposledy asi před čtvrt stoletím v poznámkovém bloku, GitHub jsem znal jenom z doslechu, když jsem tam sosal knihovny do Dreamboxu s Linuxem. nevěděl jsem nic o Git Bash, protože jsem občas používal jenom command line. A tak dále a tak dále. Takže pro mě je takový výsledek opravdu překvapením.
ChatGPT
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: ChatGPT
U komplikovaného software navíc hrozí ztráta kontroly - pravděpodobně přestaneme rozumět tomu, co ovládá náš svět.Zbych píše: ↑26. 03. 2026, 07:28 To je to, na co jsem tu už poukazoval - přestáváme se hýbat (zdravé děti a mladí jezdí na elektrokoloběžkách a kolech...), přestáváme přemýšlet a tvořit svou hlavou: https://www.idnes.cz/technet/software/u ... technet_hp (taky nemám placené iDnes, ale pro názornost...)
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Můj dnešní pokus ohledně nejstaršího funkčního stroje na světě…
Tedy nevím, jestli to nepatří spíš do humoru.
.
Tedy nevím, jestli to nepatří spíš do humoru.
.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
To vypadá, jako by ze sebe udělal blbce naschvál. 
Já se ptal Copilota, který také používá GPT model na otázku, zda je normální , když hýbu na EQ3-2 Goto v RA a jede vpřed a když dám vzad, tak to chvíli čeká než se začne točit. A dal mi teda docela obsáhlou a fundovanou odpověď.
CopilotZdá se, že popisuješ konstrukční vůli (backlash) v ose rektascenze – a podle chování jde prakticky jistě o vůli v pohonu, ne v mechanické montáži jako takové. Podle projevu je to klasické:
směr A (např. doprava) → motor se okamžitě opře o ozubení → montáž se hýbe
směr B (doleva) → motor nejdřív musí „dohnat“ vůli převodů → chvíli nic
Po návratu zase čeká → protože vůle se musí přehodit na opačnou stranu
Tohle je typický projev u montáží s klasickými krokovými motory a převody (zejména s planetárním převodem nebo šnekem).
Napsal toho hodně, ale třeba ještě toto:
Stručná odpověď
Je to téměř jistě vůle v pohonu – převodovky motoru a/nebo spojka na šneku.
Montáž jako mechanika (osové ložiska) toto chování nezpůsobuje.
SynScan backslash compensation + jemné seřízení šneku to výrazně zlepší.
Pokud chceš, můžu ti poslat konkrétní postup krok za krokem pro seřízení šneku na EQ3‑2, včetně obrázků a šroubů, které je potřeba povolit/utáhnout.
Kdyby chtěl někdo celý text, mohu poslat do zprávy. Ale překvapilo mě, že dal i podrobný postup.
Já se ptal Copilota, který také používá GPT model na otázku, zda je normální , když hýbu na EQ3-2 Goto v RA a jede vpřed a když dám vzad, tak to chvíli čeká než se začne točit. A dal mi teda docela obsáhlou a fundovanou odpověď.
CopilotZdá se, že popisuješ konstrukční vůli (backlash) v ose rektascenze – a podle chování jde prakticky jistě o vůli v pohonu, ne v mechanické montáži jako takové. Podle projevu je to klasické:
směr A (např. doprava) → motor se okamžitě opře o ozubení → montáž se hýbe
směr B (doleva) → motor nejdřív musí „dohnat“ vůli převodů → chvíli nic
Po návratu zase čeká → protože vůle se musí přehodit na opačnou stranu
Tohle je typický projev u montáží s klasickými krokovými motory a převody (zejména s planetárním převodem nebo šnekem).
Napsal toho hodně, ale třeba ještě toto:
Stručná odpověď
Je to téměř jistě vůle v pohonu – převodovky motoru a/nebo spojka na šneku.
Montáž jako mechanika (osové ložiska) toto chování nezpůsobuje.
SynScan backslash compensation + jemné seřízení šneku to výrazně zlepší.
Pokud chceš, můžu ti poslat konkrétní postup krok za krokem pro seřízení šneku na EQ3‑2, včetně obrázků a šroubů, které je potřeba povolit/utáhnout.
Kdyby chtěl někdo celý text, mohu poslat do zprávy. Ale překvapilo mě, že dal i podrobný postup.
SVBONY 70/420 ED (f6)
Sky-Watcher N130/650 Explorer PDS
FOMEI FOREMAN 8-24x50 ED
Okuláry: ES 24mm 68°, TS ED 12mm 60°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
AZ montáž SvBony SV225
Sky-Watcher N130/650 Explorer PDS
FOMEI FOREMAN 8-24x50 ED
Okuláry: ES 24mm 68°, TS ED 12mm 60°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
AZ montáž SvBony SV225
Já si myslím, že ten postup je už tisíckrát někde popsaný, takže není nutné aby si něco "vymýšlel". Zrovna tak jako vůle v převodech.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Proč LLM nerozumí fyzikálnímu světu, skvělý video
Re: Vývoj SW přes AI
Původní vlákno: viewtopic.php?t=38945
Je to tak, přesněji: Klasické programování zkončilo někdy začátkem listopadu 2025, kdy se modely a agenti natolik zlepšili, že dokáží bez halucinací psát projekty střední velikosti. Cena řádku kódu klesla z několika dolarů doslova na 0.
Je to tak, přesněji: Klasické programování zkončilo někdy začátkem listopadu 2025, kdy se modely a agenti natolik zlepšili, že dokáží bez halucinací psát projekty střední velikosti. Cena řádku kódu klesla z několika dolarů doslova na 0.
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Mě na tom akorát mrzí, že už nepůjde "machrovat" svým skillem, protože to dokáže každý. 
- Stanislavxyz
Je holt potřeba machrovat něčím jiným, co nedokáže každý a rozhodně ne AI. Například:
Omlouvám se za OT, buď se po krátkém čase smažu sám, nebo (nepůjde-li to takto) ať mě prosím smažou moderátoři. Díky.
Omlouvám se za OT, buď se po krátkém čase smažu sám, nebo (nepůjde-li to takto) ať mě prosím smažou moderátoři. Díky.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ještě jde machrovat, že tomu člověk rozumí
- BiF
- Věk: 54
- Kontaktovat uživatele:
"Ty vole" co to je? To je ukázka vrcholné akrobacie anebo se něco nepovedlo? 
Nikdy bych nevěřil, co se dá dělat s helikoptérou...
Nikdy bych nevěřil, co se dá dělat s helikoptérou...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Toto je značne zjednodušené tvrdenie. Predstav si, že existuje AI podpora aj pre lekárov. Myslíš, že by "každý" dokázal pomocou AI nahradiť lekára? Chráň nás všetkých, aby sa také niečo dialo.
mail to:fun2mas(at)gmail.com