Cartes du Ciel

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
stana

Cartes du Ciel

Příspěvek od stana »

Mě prdlačky..Instalací nové verze ta starší nefunguje.. :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Hajs

Cartes du Ciel

Příspěvek od Hajs »

Ve staré verzi by mělo stačit spustit soubor option.exe a volbu reset to default, smázne se sice nastavení původní verze ale rozběhne se .. Pokud se nepletu je to popsané v manulau CdC
stana

Cartes du Ciel

Příspěvek od stana »

Ještě jsem si všiml, že mi nová verze běží nějak pomalu..
Když obě verze srovnáte, která se vám zdá lepší?
Prostě zda se mám na novou verzi vyprdnout a nahrát tu starší nebo zda když se prokousám verzí novou, bute to celkově přínos..?
/Taková hloupost, ale přece: ve staré verzi byl Jupiter jak z animačky a v nové je to jen jednobarevné kolečko.. :-//
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Karell
Kontaktovat uživatele:

Cartes du Ciel

Příspěvek od Karell »

Jednoznačně pro mě je lepší nová verze, i když jsem z kraje měl také problémy ji správně nastavit. Po vynechání mnoha objektů (hvězd, DSO) a hlavně správném uložení nastavení, protože jsem se pořád omylem vracel do výchozího nastavení, funguje už CdC velmi dobře, stahuji postupně i fotky všech objektů, které nejsou uloženy ve výchozí databázi a prostě celkově mi přijde tato verze mnohem sofistikovanější. Teď už jen naučit se zacházet s ovládáním pro naší NEQ6 a bude panovat naprostá spokojenost.
stana

Cartes du Ciel

Příspěvek od stana »

Aha..Asi se s tím dá pracovat a doplňovat..Jen vědět jak..Ale to už je nejspíš na delší trať..Takže O.K. Ponechám novou verzi../Prozatím/.. ;)
Vejr

Cartes du Ciel

Příspěvek od Vejr »

U mne zadne problemy s verzemi nejsou nebot se nic neinstaluje Bohuzel problemy, ktere mi vadily v predchozi verzi pretrvavaji i v nove :-(
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
-karneades-

Cartes du Ciel

Příspěvek od -karneades- »

ahoj, neví někdo jak nastavit zorné pole CCD chipu v závislosti na použitém ohnisku ?? rád bych toho využil při přípravě kompozice, nicméně když zadám parametry kamery Atik 314l, tak je zorné pole asi čtyřnásobně menší než bych potřeboval, je pravda, že když nastavím rozměry chipu 4 x větší, tak je vše ok, ale to se mi nelíbí (používám více ohniskovou sestavu)-otázka tedy zní--lze v CDC nastavit ohniskovou vzdálenost použité soustavy ?, nebo lze nastavovat pouze zorné pole
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Cartes du Ciel

Příspěvek od KpS »

V CdC se zorné pole zadává v úhlových minutách. Atik 16IC má chip 659x494 pixelů 7,4x7,4 um. V ohnisku 1500 mm je delší strana (0,0074/1500)*(180/pi)*60*659 = 11,18'. Pole zobrazené na mapě CdC odpovídá snímkům v primárním ohnisku 6"SC.
Karel
-karneades-

Cartes du Ciel

Příspěvek od -karneades- »

děkuji ;)
jardik

Cartes du Ciel

Příspěvek od jardik »

The UCAC3 star catalog was published by USNO at the end of august 2009.
Its main characteristics are:

*
Full sky coverage
*
100 million stars
*
Complete down to magnitude 16
*
Good resolution of double stars
*
Incredibly complete in crowded field
*
Proper motions for every star
*
Native magnitude in 579-642 nm bandpass
*
Include photometry from 2MASS and SuperCosmos
*
Flags to match stars on other catalogs
*
Imprecise or missing bright stars

Use with Skychart

From this characteristics a catalog is build for use with Skychart software.
The information for each star include: identifier, RA, Dec, aperture magnitude, proper motion, approximate color index (from SuperCosmos B and R2).
To solve the problem with the missing bright stars it not include any star present in Tycho2 catalog or any star brighter than magnitude 10. This implies you must always activate the Tycho2 at the same time with this catalog.

To use this catalog start by getting the part you need from the download catalogs page.
It is split in three part so you can get only the zone visible from your area.

*
ucac3-catalog-south.zip : South zone -90 to -30
*
ucac3-catalog-equator.zip : Equatorial zone -30 to +22.5
*
ucac3-catalog-north.zip : North zone +22.5 to +90

A fourth file ucac3-index.zip contain the optional search index for all the zones.
Each file is about 500 MB is size.

Extract all this zip under cielcat or share/skychart/cat. As each file is autonomous there is two common file on each, when prompted for replacement you can respond yes or no without effect.

Then from Skychart open the menu Setup -> Catalog, click the Add button and select the file 3uc.hdr. Click on the first column to make it green
Then open the Cdc Stars section to activate Tycho2 and disable the GSC. Do not forget to save the default options.

My preferred star catalog setting for general use is now:
Catalog Field number Field degrees
Bright Star 0 - 10 0 - 360
Tycho 2 0 - 6 0 - 45
3UC 0 - 3 0 - 5
Build your own catalog

If you have a copy of the UCAC3 DVD you can use Catgen to build your own catalog from the original data files. This allow you to include more or less information for each star depending on your needs.

You must first convert the binary data on the DVD to ASCII text files using the include u3read program or my u3conv program.
The advantage of u3conv is it process all the files at a time and add the star identifier and the color index after the other data. There is also a switch to filter or not the Tycho2 and bright stars.
You can download u3conv for Windows and Linux or get the source code. Run the program in a console to show the syntax help.

Then use Catgen to convert the text files to a binary catalog optimized for chart display. You can start by loading the project file used for the standard catalog.
Use a snapshot more recent than skychart-3.1-1232 as I correct a few bug with Catgen.

stahuj zde -
http://www.ap-i.net/skychart/en/download_catalogs
http://sourceforge.net/projects/skychart/files/
jardik

Cartes du Ciel

Příspěvek od jardik »

Kompletní katalog ke stažení - 1.76GB

http://www.uloz.to/2750920/catalog.rar
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Cartes du Ciel

Příspěvek od Konihlav »

priznam se, ze jsem po velmi dlouhe dobe zas vyzkousel CdC (kdyz to je i pro linux ) a musim rict, ze nejen ze to chodi, ale chodi to i dobre a svizne. Jako zajemce o fotografii jsem zkousel FOV a zda a jak to vykresli pole, co vidim svoji technikou a musim rict, ze to tak nejak souhlasi jen nevim, zda tam lze nastavit jak sirku tak vysku v nejlepe nejakym ramecku, abych videl jedno pole CCD.

Asi budu muset nejak zneuzit honzu.ho a zjistit, jak CdC pouziva k planovani mozaiek a kompozic. Ve Starry Night mi to ukazuje takovy obdelnik a ten bych v Cdc chtel taky Honzo, prosimte, mas nejake tipy pro "lamy" jak CdC z foto hlediska spravne pouzivat? diky :D
Oko1

Cartes du Ciel

Příspěvek od Oko1 »

Rozměry čipu nastavit jdou poměrně přesně, v NASTAVENÍ - ZOBRAZENÍ - záložka ZORNÁ POLE CCD. Nejsem zrovna počítačový typ a nějak jsem to zvládl, takže nepochybuju že to snadno najdeš a přijdeš na způsob jak to velikost čipu a ohnisko dalekohledu správně do CdC uložit.

Já ale raději používám metodu krále Klacka. Vezmu si před spaním TriAtlas verzi B/C, vyrobil jsem si masku z kartonu, a hledám si zajímavá místa a pole a přikládám karton... Pokud leží dva tři objekty blízko sebe, zkouším zda se mi vejdou na čip, zkouším natočení atd. A velmi snadno se dá i určit úhel natočení čipu vůči souřadnicím. Tato metoda má pro mě svoje kouzlo, doporučuji:-)

Pravda ale je že už mám seznam objektů, ale počasí mi zatím vůbec nepřeje.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Cartes du Ciel

Příspěvek od Konihlav »

používám metodu krále klacka:D ;D
Oko1

Cartes du Ciel

Příspěvek od Oko1 »

Já jsem k výsledku došel s pomocí prográmku Astrofotografické výpočty. Tam jsem si vytvořil svůj čip, který jsem přepočítal na zorné pole v úhlovém rozměru. V CdC potom zadáš hodnoty v úhlových vteřinách a máš to:-) Jak říkám, zvládl jsme to i já, úplný začátečník... :-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Odpovědět