NGC 1499 - Kalifornie

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Artaban »

To Bíba75: Pěkne, mam dojem jakoby to bylo 3D. Zatim jsem nic nepil. :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Maser
Věk: 45

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Maser »

Pro Bíba75:
Kam na ty díry v mracích chodíš?  ;D
Určitě je to hezký snímek, ale něco se mi nezdá.
Vypadá to, jako kdyby mlhovina byla místy rozpitá, jakoby uhlazená a to mi na tom nesedí. Stejný efekt je hodně vidět na tvém snímku M45, jako kdyby to bylo namalováno.
Nejspíš to je důsledek nějakého druhu zpracování, nebo ti to takhle leze z EOSe?
Můžeš to prosím objasnit?   :-?
Každopádně dobrá práce.  ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MilAN
Věk: 76

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od MilAN »

Na zrcadlovku to je špičkové.
Pokud někomu vadí kompozice, ať si to ořízne, protože ta mlhovina je stejně 2x tak velká. Jen to tam už nebude objekt pro DSLR , ale pro úzkopásmovou fotografii.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Bíba75 »

Já děkuji všem za hodnocení snímku, moc si toho vážím a tento snímek mě posouvá zase dál a utvrzuje mě  v mém názoru  že s DSLR  jde udělat dobrý snímek. Včera a za to asi mohl můj fotoabsťák  jsem kašlal na všechny předpovědní modely a vystrčil jsem techniku ven s heslen buď se to povede a nebo to zase nasoukám do baráčku. No a vyšlo to půl na půl Obloha  ty dvě hodiny byla podle mého názoru perfektní jen málo kdy vidím ze dvorka mléčnou dráhu. No a včera byla vidět exkluzivně i když tu oblohu ruší VO >:(  Škoda jen že počasí nevydrželo přes celou noc, ale i za to málo co jsem mohl být venku jsem vděčen. Už aby se to počasí umoudřilo ::) Doufám že se nebude opakovat minulá  tragická zima.
Ještě jednou díky za kladné komentáře . Bíba 75

To maser:Snímek nebyl upravován drasticky jako uvedená M-45 Taková data lezla už z EOSe Já tam osobně nic rozpitého nevidím.
Mlhovinu jsem  moc neupravoval. Jen zálkadní úprava. :)

Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Sasa3 »

Ona je taková rozplyzlá asi i ve skutečnosti. Hlavně ta levá část. Když jsem zpracovával mozaiku, tak jsem si taky nejdřív myslel, že jsem ji nějak špatně zaostřil...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MartinV.

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od MartinV. »

No je to velmi slušný snímek Libore, ale co víc přitlačit na délce expozice dílčího snímku. Při F5ti 300sec. na ISO 1600? Jak byl na tom histogram v DSLR? Já běžně fotím při F3.6 480sec.-600sec. na ISO 800 a to bez filtru = cca 1/2 celkového rozsahu. Podle histogramu určuji délku expozice tj. min. v 1/3.
Nemáš něco v soustavě nakřivo. Celé pole s hvězdami je takřka bodové až na ten levý dolní roh.

tento snímek mě posouvá zase dál a utvrzuje měv mém názoruže s DSLR jde udělat dobrý snímek.
a nejen to

To Konihlav: Biba75 ... to je můj kluk!!!!

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Konihlav »

Biba75: moc hezky snimek a perfektne zpracovany. Taky se mi trosku zda, ze ta leva spodni cast je mirne rozplizla, ale nevim, zda ostatni taky mysli tu dolni levou cast ci neco jineho. Rikal jsem si, ze by to mohlo byt neco v sestave mirne/nepatrne nakrivo.

Nicmene pres to vsechno je to vyborny vysledek, obzvlast k delce expozice.

MartinV: myslim, ze fotil kratke expozice proto, ze 1. byly diry v mracich, resp. podminky na houby. 2. vzpominam, ze Libor rikal neco o novem verejnem osvetleni (ci lampe) a kdyz fotil z domova, tak se urcite musel v delce expozice uskrovnit.

Jinak Biba75 je jednim z tech mala, co umi svoji techniku vyuzit na 100% (dokonce bych rekl, jak bylo drive obvykle, na 130% :D) a proto si zaslouzi nas obdiv a potlesk !!!
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Bíba75 »

To konihlav a Martin V.
kluci díky za ohodnocení mého snímku.

To Martin V:
Délku expozic jsem volil ze dvou zásadních důvodů.
Nevěděl jsem jak ta díra která na demnou byla dlouho vydrží a tak jsem zkusil jeden snímek iso 800 600s a iso 1600 300s.První i druhý měly histogram v 1/3 a byly pomálu na fous stejný a tak jsem z důvpdu nevědoomosti jak dlouho počasí vydrží zvolil expozici 300s iso 1600 aspoň bylo více snímků na složení.Zde přikládám malej náhled těch dvou expozic. Každopádně expozice by určitě šla natáhnout ale jak říkám k tomuto rozhodnutí mě nutilo počasí ;)

Expo 300s iso 1600

Expo 600s iso 800
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
honza.ho

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj Libore,

velmi pěkný snímek, barevně vypadá skvěle jak na CRT tak LCD s vyšším kontrastem. Pozitivní také je, že jsi nepoužil tak drastickou redukci šumu jako třeba u B33, tohle je mnohem lepší.

Nemyslím si, že by delší expozice zanesla do snímku něco nového, ty okrajové části jsou velmi slabé a stejně by se ztrácely při celkovém exponovaném čase v šumu.

Jen ta levá strana, ta opravdu nějak letí, nahoře naprosto minimálně, v levém dolním rohu je to ale opravdu značné. Jak již říkal Martin, někde bude nekolmost. Můžeš to zkusit poladit pomocí dema ccd inspektoru.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
MartinV.

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od MartinV. »

Jen uvedu co se týče nekolmosti optické osy na snímač příklad se kterým jsem se setkal u svého FSQ-106ED. Taky jsem měl ten samý problém, že jsem měl vždy jednu stranu pole s krásně bodovými hvězdičkami a druhou s komou. Zaostřování v různých polích nepomohlo pořád byla koma na stejném místě a stejně velká. Ani se nebudu vyjadřovat co mi to dalo práce s laděním a to i přes ccd inspector - kterej taky nepomohl (zdlouhavé z důvodu přepočítávání a zpracování obrazu) Nakonec jsem obraz jen vyhodnocoval podle pole hvězd. Celkem drbačka je najít místo, kde je problém a ještě horší to seřídit. Ve tvém případě jestli vůbec to půjde seřídit přece jenom hvězdičky určitě nebudou bodové, ale aspoň docílit toho, že budou ve všech okrajích souměrné. Další věc jestli se s tím mechanicky dá nějak poladit (2" redukce/závitové). Pokud tam máš někde 2" zkus fotoaparát v OV přetočit a uvidíš. Vycházíš pak podle toho jestli koma je na místě nebo po snímači cestuje. Je však důležité na to jít systematicky od nějakého místa někam. V prvé řadě co bych ale pořešil tak:
1. vůli v redukcích jestli ti všechny sedí na čele
2. zkontrolovat dvoudílnou redukci na EOS jestli je dobře utažená a sedí oba díly na čele .. pokud ji máš.
3. nebát se dotáhnout rukou závity na fest (ale zase aby jsi jej povolil)

Nevím jak je to propojení s Vixenem řešené honza.ho mě jej kdysi ukazoval přes nějaké pero či co ... jestli tím to nebude, ale to musíš posoudit sám. Holt zívity jsou závity - pokud jsou dobře udělané.

Jinak ten můj případ co jsem měl s Takahashim skončil nakonec tak, že mi došla nová dvoudílná redukce na EOS ta původní byla klínovitá a bylo mi doporučeno se nebát redukce utáhnout. Měli recht. Průsvitem (pohled přes světlo) jsem zjistil, že mírně utažené redukce si nedosednou na čelo.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
MilAN
Věk: 76

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od MilAN »

Měl bych jemn malou připomínku : to co tam vzniká, není koma, ale astigmatismus. Ale to, co je vidět, je nedoostření
A nejříve bych se podíval na okulárový výtah. To, co si všichni výrobci chválí je přítlak přes mosazné pero ( a utahování jedním šroubkem) , to  je  snad vždycky zdrojem problému, protože po utažení dojde  k náklonu příslušentví, ať už se tomu při utahování snažíme zabránit sebevíc.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-karneades-

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od -karneades- »

CCDInpector ukazuje toto

není to až tak špatné, máš tam něco mimo osu, jak úhlově, tak posunuto do strany
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Bíba75 »

Díky za snahu a rady kde nekolmost hledat určitě se na to kouknu. Musím však ještě uvést že rovnač který používám není originál na Édéčko a právě ten v rozích dělá z hvězd takové kosočtverce. No pohledám nekolmost a snad to na příštím snímku bude lepší.
Jěště mě napadla jedna věc ,uchycení rovnače do OV je pouze dvouma šroubkama tak mě napadlo jestli ta chyba nebue tady , jeden šroubek se utáhne víc než druhý a nekolmost je nasvětě. Přemýšlel jsem předělat toto upnutí na mosazné pero ,ale Milan říká že to také není to pravé ořechové.Uvidíme u příštího snímku
Bíba
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Sasa3 »

Já s tím mívám problémy taky (viz. třeba snímek B343) a to mám ten přítlak přes mosazný pásek a mám menší čip. Mám podezření, že je to tehdy, když ladím kompozici, resp. když se snažím nastavit kameru přesně do N-S a E-W směru, a kdy mi občas ten rovnač povyjede o milimetr ven. Dávám si teď na to větší pozor a zatlačuji rovnač do výtahu až na doraz. Zatím se zdá, že to stačí. Třeba to budeš mít podobné.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Bíba75 »

Ahoj na foru ;)

Tak jsem tu zase se stejnou věcí.Díky hnusnému počasí které vládne se zkouším zdokonalovat v úpravě snímků zkouším nové postupy,někdy to jsou slepé uličky a někdy se to povede a naučím se něco nového. Výsledek jednoho mého snažení Vám zde předkládám.
Myslím že tento snímek je o hodně jinde než ten předešlej. ;)

Bíba 75 ;)
Odpovědět