Tak jsem měl včera opět možnost pozorovat meteorologický balón včetně jeho zániku, což byla nádherná tečka za cca 75 minutovým pozorováním. Ve vyšších vrstvách, cca 5 - 7 minut před prasknutí se balon začal chvílema viditelně deformovat do nepravidelného bramboroidu. Po prasknutí byl zřetelně vidět mrak (asi klouzek) a balon roztržený na tři části, které nádherně "blikaly" jak rotovaly a odrážely sluneční paprsky. V zorném poli mé 10x50, kterou jsem pozoroval se také objevila klesající sonda, kterou jsem sledoval cca 30 - 40 vteřin po zániku balonu. Pak jsem ji ztratil.
Včera byla viditelnost balónu tak špičková, že se ani nedivím, že ho někteří považují za ufo, zvláště když si ho prohlédnou triedrem. Včera byl krásně tušit kulový tvar , barva se měnila od teple žluté až po zářivou stříbrnou a občas byl vidět i záblesk sondy pod balonem. Prostě pěkné hodinové večerní představení Když k tomu připočtu ještě několik nádherných přeletů letadel exotických značek...
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Ještě jsem zapomněl. Začátek pozorování byl v 19:49 (což je nezvykle brzo) a konec v 21:04. Příště už se snad dostanu i k dalekohledu a pokusím se konec natočit.
Tož přispěju svojí troskou do mlýna ;D Za cca. 2700 hodin věnovaných meteorům, tj. tyto hodiny jsou věnovány intenzivnímu civění na oblohu, jsem kromě asi 50000 meteorů, několika tisíc letadel, družic, několika set netopýrů, sov a podobné vzdušné havěti neviděl zhola, zhola nic, co bych nedokázal s něčím asociovat...takže otázka zní: kde jsou? ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Lamič-OT:
Ty přístroje z meteo balónu jsou na jedno použití a data předávají vysílačkou nebo mají padák a pak se nějak dohledávají? Ale jestli to létá tak vysoko, tak to asi doletí i daleko, takže tipuji na 1. variantu.
Nevim jak ted, ale driv byly urcite na jedno pouziti, Maximalne kdyz nejaka dobra duse tu sondu vratila, tak se po kontrole/oprave mohla vypustit znova. Jednu jsem mel doma, sehnal jsem ji od znameho ale uz bez baterky, byla tam snad nejaka manganova ci co. Pak tam byl vlhkomer, vyskomer (tim si nejsem jisty, to se spis odvozovalo od tlaku), teplomer a tlakomer, pak jednoducha deska s elektronikou, vykonovy koncovy stupen tvoril pokud si dobre vzpominam klystron. Bylo tam i trafo pro vn (no, spis nn, bylo tam snad 170V nebo tak nejak) pro tu vysilaci elektronku. Format prenasenych dt si uz nepamatuju, ale bylo to rozhodne analogove, neco jako frekvence nejakeho pipani v zavislosti na merene velicine nebo tak neco.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
Padat jsem to nikdy nevidel Je to v takove skatuli z polystyrenu s tlustymi stenami. Spis se asi pocita s tim, ze kdyz ten balon prdne, tak bude plnit funkci padaku Ale fakt nevim.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
šel jsem dnes na jednu akci do hospůdky cca 6 km. Cesta vedla přes pole a v dobu kdy jsem vyšel (22.45) bylo úplně jasno. Těsně před cílem jsem potkal známého s kterým jsem se pustil do řeči. V průběhu rozhovoru jsem zporozoval náhle zjasnění "hvězdy?", těsně pod Herkulem. Celý ukaz trval cca 15 sekund, žádný pohyb jsem nezaznamenal a když zjasnění ustalo byla na tom místě opět slabá hvězda. Viděli jsme to oba. Čas 23.27, stejný jako čas Iridia (ale bez pohybu). Nevím jak k němu zjistit přesnou dráhu letu. Jasnost číselně neodhadnu, ale byla stejná jako včerejší přelet ISS. Řekl bych jasnější než Jupiter. V odkaze uvádím přibližnou polohu. http://www.james.czweb.org/ob.JPG
Viděl jste někdo něco podobného nebo jsem si to pouze špatně vyložil a bylo to Iridium?
Podobný úkaz jsem též pozoroval před lety. Jednalo se o stacionární bolid, jen ta hvězdička po-té nebyla pozorovatelná, ale mohl jsi klidně po úkazu pozorovat jinou blízkou hvězdu, která již neměnila svoji magnitudu.
Stálo by za zjištění zda tento bolid nebo jasnější stacionární meteor nebyl zaznamenán naší bolidovou sítí.
Dotaz lze učinit na oddělení meziplanetární hmoty Observatoře v Ondřejově. Důležité je uvést datum, přesný čas a polohu a případnou magnitudu.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
To:Rudy
Stacionární bolid nebo meteor je ten co se pozorovateli jeví jako světelný bod a směřuje od radiantu k pozorovateli nebo se může jednat o nerojový bolid nebo meteor. http://www.boskowan.com/www/jirka/vesmi ... meteor.htm
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Vyplnil jsem ten jejich formulář. Akorát znám přestnost času pouze na minuty. Neměl jsem pořádné hodinky a mrknul jsem pouze na mobil. Kdybych měl papír a tužku zakreslil bych polohu. Škoda.
V tudo dobu, cca 23:40 v těchto místech prolétalo Iridium 68, ale to uhánělo jako vždy poměrně slušnou rychlostí. Bohužel v době od 23:20 do 23:50 jsem v této oblasti nic jiného nepozoroval