TVGuider - autonomní autopointer z TV kamery

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

HonzaS napsal:

Pri pouziti low-cost (cena pod 100,-) 32-bit procesoru LPC2103 (8k RAM, 32K FLASH a nejaky bordel kolem) muzes pouzit interni citace, ktere jsou 32-bitove s 32-bit. preddelickou. Max. pracovni frekvence je 70Mhz vcetne periferii. 1 TV radek tedy pro 70Mhz potrva kolem 4500cyklu hodin citace, coz je pekne. Podle mne staci samplovat 2x-3x rychleji, nez je rozliseni sensoru, zbytek je k dobru pro vybaveni preruseni.

http://www.nxp.com/acrobat_download/dat ... 2_03_1.pdf

HonzaS
Diky za info, to vypada dobre, asi si fakt zacnu hrat :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak jsem poridil tento autopointer (FW1.6, jeste oddelene LCD) z druhe ruky a zacal se s nim seznamovat.
Ovladani super pochopil jsem to hned na poprve (urcite ne vsechny detaily nastaveni, ale alespon princip).
Dokonce bylo vcera vecer docela jasno tak jsem se to doma na dvore (presvetlenem) pokousel rozchodit.
Ustavim montaz (CG-5 advanced GT), zapnu ji a namirim dalekohled (lidlskop 70/700) nekam k rovniku (uz nevim ktera ale byla to nejaka jasnejsi hvezda Oriona).
Po trose laborovani (hlavne s ostrenim) rozchodim AG a hvezdu vidim na monitorku jak mi krasne putuje zornym polem. Uvedomuji si, ze montaz ceka na elekronickou cast ustaveni GO-TO systemu a tudiz nejede hodinovy stroj. Kdyz uz montaz jede tak zjistuji ze je ustaveno snad dobre nebot se mi hvezda viditelne nehybe zezamerneho krize (je velka cca 10 px) a zmena je pod 1px za 30 sec. :).
Zapinam autoguider a vidim jak se hvezda nepravidelnym pohybem vzdaluje od zamerneho krize rychlosti cca 1px/sec (mnohem hure nez pri vypnutem AG). Experimentuji z nastavenim rychlosti pohybu v rucce (v teto chvili netusim ze to na funkci AG nema vliv nebot rychlost pro AG je schovan hloubeji v menu), zkousim vsechny mozne kombinace guidingu (RA+DE,RA/DE, RA only) reverzni smery v RA i DE a nic...tedy ruzne chovani ale zadne nevede ke kyzenemu efektu. To co krasne zvladnu korigovat manualne ruckou, AG ne a ne delat za mne.:(

Rozbaluji NB (freware PHDGuiding), Webkameru a GPUSB propojuji a po delsi dobe najdu a zaostrim hvezdu a efekt je v zasade velmi podobny. Kde se hvezda drzi celkem sama hodinovym strojem dochazi diky samokalibraci SW k jejimu rychlemu uprku pryc...
Konecne v hloubi menu nachazim nastaveni rychlosti pro autoguiding sve montaze (do teto chvile 50% sidericke v obou smerech) zkousim ji postupne snizit az na 10%, coz uz vydrzi cely proces kalibrace SW bez uniku hvezdy pryc. Nicmene i pote je efekt SW autoguidingu spise zhorsenim situace cisteho behu montaze.

Mezitim se mi zarosila optika ja jsem zmrzly a nastvane vsechna udelatka balim a zacinam uvazovat o porizeni pointovaciho okularu se zamernym krizem resp. o manualni pointaci ruckou navadenou krizkem na LCD vystupu z kamerky na autonomnim autoguideru (to mi takhle cvicne docela slo) ;).

Z toho co jsem popsal, napada nekoho kde delam zasadni chybu? Je mozne, ze by byl problem primo v montazi?
Za kolik probdelych noci jste zvladli mocne kouzlo pointace?
Pavel Vabrousek
MP

Příspěvek od MP »

Vabra napsal:
Za kolik probdelych noci jste zvladli mocne kouzlo pointace? S Martinovym guiderem za 5 minut Vzdyt to vsechno dela samo. Jen je potreba nastavit rozumnou rychlost pointacnich pohybu ( muj blbec SynScan si ji nepamatuje a po zapnuti vzdycky nastavi 0.5x ), aspon zhruba otocit kameru tak, aby radky CCD sly ve smeru RA a sloupce DEC a podle natoceni kamery i montaze spravne zvolit smery pointace v RA i DEC. Tot vse, jinak na tom neni, co resit, Martinuv firmware si vsechno vyresi sam.

Tipoval bych, ze chyba byla v natoceni kamery vzhledem k osam, pripadne chybne volbe smeru v RA a/nebo DEC. To je nejlepsi nastavit podle smeru, kterym hvezda "utika" na monitoru. Je to zalezitost nekolika sekund.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pročetl jsi si ten návod k TVGuideru, co jsem ti dal na něj odkaz ?

Jinak je to vskutku primitivní.

1) Nastavit pointační rychlost někde mezi 0.2-0.8x siderické podle ohniska, ale s TVGuiderem to není kritické, neboť se jedná o poměrně rychlou zpětnou vazbu. Zkus začít s velikostí 0.5x. To nemůže být problém. Naopak 0.1x je dost málo. To už nemusí stíhat místy ukorigovat průběh chyby montáže. Já u metrového ohniska používám 0.3x, u půlmetrového 0.6x

2) Najít a zaostřit hvězdu. Zahýbat si pomocí tlačítek na ručce s hvězdou. při pohybu v RA musí jezdit vodorovně (stačí přibližně, od oka). Při pohybu v DE svisle. Směry nyní neřeš.

3) Na TVGuideru nastav režim pointace na RA+DE (tedy v obou osách) Hvězda začne pomalu ujíždět. Pokud v nějakém směru jede od kříže pryč, reverzuj ten směr v menu TVGuideru. Položky RA dir / RA rev a DE dir / DE rev. Pokud je vše dobře, dosáhnou za několik sekud obě odchylky hodnot kolem 0, a musí svítit jen zelená LED (signalizuje detekovanou hvězdu) a občas probliknout (červené LED) korekce v příslušných směrech.

4) No a to je hotovo. Teď už to musí jet. Můžeš vypnout monitorek i dát si čaj a pozorovat, jak poblikávaí LED pro korekce

Časem pak už jen vyladíš optimálně počet průměrovaných poloh (potlačí vliv seeingu) a rychlost pohybů montáže, aby to nepřejíždělo.

Není mi jasné, co máš špatně. Vzhledem k tomu, že ale výsledek máš stejný s oběma autoguidery, bude špatně něco jiného než autoguider.

Nezapojil jsi omylem do vstupu pro autopointer EQ6-ky něco jiného ? Třeba COM kabel od PC ? Jak máš zapojený kabel od TVGuideru ? Musí být na TVGuideru zapojený do MOUNT A.G. a na montáži do vstupu AUTOGUIDER. Kabel je 6-žilový 1:1, tedy nekřížený. Máš orignál kabel (černý spirálový, nebo bílý plochý, už nevím, jaký kolega měl) ?

Poznámka: Do vstupu pro autopointer na EQ6 nesmíš přivést žádné napětí. Pouze pasivně spínat piny 3,4,5,6, proti společné zemi (pin 2). Viz. schémata a tabulky v návodu TVGuideru. Nezapojil jsi tam někdy něco jiného ? Mohl bys mít ten vstup v tom případě třeba také zničený. Pointovalo ti to již někdy s něčím vůbec ?

Pokud máš pochybnosti, a jsi trochu elektronicky zadatný, zapoj si na RJ11 konektor 4 talčítka, která ti budou spínat ty piny 3,4,5,6 proti 2 (číslování pinů v zásuvce je na obrázku v návodu). A pak zkus těmi tlačítky pointovat ručně. Autopointer (oba, co máš) dělají to samé, spínají ty čtyři dráty podle toho, kam je ujetá hvězda. Není v tom žádná věda. A pokud na TVGuideru svítí ty červené LED pro korekce, jsou i sepnuté ty výstupy (leda že by tam bylo něco zničené, což bych opravil). Pokud to ale kolega do poslední chvíle používal, je to krajně nepravděpodobé.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Diky za rychle a kompetentni reakce. Zda se ze tento produkt ma lepsi podporu nez lecjaky komercni...

Navod jsem cetl a v podstate jsem vsechno delal podle nej. Snad jen to natoceni kamery aby sledovala RA/DE smery v krizi jsem pri cteni nejak prehledl, ale kdyz jsem zkousel pointovat manualne ruckou montaze podle LCD, tak me to samozrejme napadlo nezavisle a kameru jsem natocil.

Na blikani diod jsem moc nedaval pozor, venoval jsem se spise LCD obrazovce. Priste budu peclivejsi.

Kabel mezi AG a Montazi jsem nedostal s AG a tak jsem pouzil klasicky telefoni (mohl by to byt zdroj problemu?). Konektory zapadly, ale nenapadlo mne pocitat/merit pocty funkcnich paru vodicu... :(.
Pokud je toto problem vi nekdo kde se da koupit prislusny kabel (asi by mi chvili trvalo nez si vzpomenu na nekoho kdo ma krimpovaci kleste...)

Ze bych nekdy privedl napeti na AG vstup montaze si nejsem vedom (kabel COM nepouzivam ani s PC - pouzil jsem GPUSB, ktery by mel byt podle dokumentace galvanicky oddeleny od napajeni PC), COM port v AG je zaslepeny...

Takze pomalu zacinam uvazovat, kde koupim 4 mikrospinace a krabicku, abych si zbaslil ten rucni pripravek na pointaci a overeni funkce AG portu. Mimochodem nemate nekdo ve strednich cechach podobnou vec jiz zbastlenou na kratkodobe zapujceni (ridic jsem lepsi nez elektrotechnik  ;) )?

Mozna by nebylo na skodu pridat do nejakeho pristiho firmwaru AG funkci pouziti te tlacitkove ruzice, ktera tam uz stejne je pro ucely "manualniho" pointovani, resp. overeni funkcnosti AG portu montaze.

Pavel Vabrousek
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Brzdi s těmi tlačítky. problém je jasný. Telefonní kabel ti je s prominutím NAHOUBY Ten má jen čtyři (v horším případě dokonce jen dva) dráty. A ty jich potřebuješ 5 (GND, RA+, DE+,DE-, RA-) Kabel musí být šestižilový (5žilový se nedělá) a RJ konektor musí být 6/6, tedy širkoý přes 6 pozic, a mít zalisovaných 6 plíšků (ne pouze 4).

S telefonním kabelem ti fungovaly pouze korekce v DE, (na obě strany) a v RA pouze jedním směrem, a proto ti to utíkalo.

Pokud ti dotyčný nedal kabel, tak ho o to požádej (má ho určitě) a nebo si kup 6-žilovou tel. plochou šňůru a konektory. Já mám kabel i kleště, ale došly mi konektory. Musel bych koupit, a nevím, kdy se dostanu do města. Možná budeš rychlejší. Jinak kleště mívají (na půjčení - kabel ti nacvaknou) v prodejně Telekomu (teda O2), ale nevím, jestli budou mít šestižilový kabel.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

Je to jasne, jen doplnim, ze je potreba kabel RJ12. Klasicky "telefonni" RJ11 ma stejne konektory, ale jen 4 draty misto 6. A RJ10 ma jen 2 draty.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Diky za nabidku pomoci, prece jen jsem mezi svymi znamymi objevil i nekoho, kdo ma draty, kleste a konektory. V noci vypada ze bude jasno, tak uvidime...
Pavel Vabrousek
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

Pozor jen na PIN 1, u CG-5 GT je na něm +5V. Nevím co by na to řekl Martinův AG.Tak pozor na těch 6 drátů.
Jinak další jsou:
PIN2=Ground
                       PIN3=+RA
                       PIN4=+DEC
                       PIN5=-DEC
                       PIN6=-RA
KOvář JAROslav
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

Vabra napsal:
Takze pomalu zacinam uvazovat, kde koupim 4 mikrospinace a krabicku, abych si zbaslil ten rucni pripravek na pointaci a overeni funkce AG portu. Mimochodem nemate nekdo ve strednich cechach podobnou vec jiz zbastlenou na kratkodobe zapujceni (ridic jsem lepsi nez elektrotechnik  ;) )?

Když budeš mít zájem, můžu ti to spáchat během chvilky, bude tě to stát jen benzin Mělník - Praha-Letňany. Ozvi se kdyžtak soukr. poštou.
KOvář JAROslav
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

kojaro napsal: Pozor jen na PIN 1, u CG-5 GT je na něm +5V. Nevím co by na to řekl Martinův AG.
NIC
Pin 1 je nezapojený (ale vevnitř na desce TVGuideru lze v případě potřeby propojit na +5V nebo +12V propojkou. Škoda že tam není 12V, pak by šel z toho TVGuider rovnou napájet, a omezil by se tzv. "kabelový guláš" kolem montáže.
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

Martine,
nemáš prosím Tě ještě k dispozici starší verzi AG bez integr.LCD a bez kamery,který si tu někomu nabízel k odprodeji asi před 2-3 měsíci ?
KOvář JAROslav
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bohužel. Už je pryč. Leda že by někdo vrátil ten starší protiúčtem za nový. Když mám zájemce na ten starý, bez problémů to udělám.
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal: Škoda že tam není 12V, pak by šel z toho TVGuider rovnou napájet, a omezil by se tzv. "kabelový guláš" kolem montáže.Ja bych to s temi spolecnymi kabely neprehanel - ruseni od motoru montaze by slo az do kamery. Naopak mi vyhovuje oddelene napajeni. Kabel z auta jde jeden, ale ma odbocky se samostatnymi stabilizatory, spinanymi menici, vypinaci apod. Takze neni problem napajet montaz 13V ( ma to v zime radeji, nez 12V ) a kameru guideru 10V ( funguje jako pri 12V a mene se zahriva, mene sumi ).
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já to tak mám, napájené až z montáže. Japončíci mají ty kamery WATEC evidentně velmi dobře odrušené. Jediné, co se musí dodržet, je, aby nebyly smyčky, Jakmile jsem zapojil kameru do výtahu (spojily se země ještě jednou, cestou s výrazne menší impedancí) objevilo se rušení. Spravil to polyamidový tubusek a je klid.
Odpovědět