Tak jsem poridil tento autopointer (FW1.6, jeste oddelene LCD) z druhe ruky a zacal se s nim seznamovat.
Ovladani super pochopil jsem to hned na poprve (urcite ne vsechny detaily nastaveni, ale alespon princip).
Dokonce bylo vcera vecer docela jasno tak jsem se to doma na dvore (presvetlenem) pokousel rozchodit.
Ustavim montaz (CG-5 advanced GT), zapnu ji a namirim dalekohled (lidlskop 70/700) nekam k rovniku (uz nevim ktera ale byla to nejaka jasnejsi hvezda Oriona).
Po trose laborovani (hlavne s ostrenim) rozchodim AG a hvezdu vidim na monitorku jak mi krasne putuje zornym polem. Uvedomuji si, ze montaz ceka na elekronickou cast ustaveni GO-TO systemu a tudiz nejede hodinovy stroj. Kdyz uz montaz jede tak zjistuji ze je ustaveno snad dobre nebot se mi hvezda viditelne nehybe zezamerneho krize (je velka cca 10 px) a zmena je pod 1px za 30 sec.

.
Zapinam autoguider a vidim jak se hvezda nepravidelnym pohybem vzdaluje od zamerneho krize rychlosti cca 1px/sec (mnohem hure nez pri vypnutem AG). Experimentuji z nastavenim rychlosti pohybu v rucce (v teto chvili netusim ze to na funkci AG nema vliv nebot rychlost pro AG je schovan hloubeji v menu), zkousim vsechny mozne kombinace guidingu (RA+DE,RA/DE, RA only) reverzni smery v RA i DE a nic...tedy ruzne chovani ale zadne nevede ke kyzenemu efektu. To co krasne zvladnu korigovat manualne ruckou, AG ne a ne delat za mne.
Rozbaluji NB (freware PHDGuiding), Webkameru a GPUSB propojuji a po delsi dobe najdu a zaostrim hvezdu a efekt je v zasade velmi podobny. Kde se hvezda drzi celkem sama hodinovym strojem dochazi diky samokalibraci SW k jejimu rychlemu uprku pryc...
Konecne v hloubi menu nachazim nastaveni rychlosti pro autoguiding sve montaze (do teto chvile 50% sidericke v obou smerech) zkousim ji postupne snizit az na 10%, coz uz vydrzi cely proces kalibrace SW bez uniku hvezdy pryc. Nicmene i pote je efekt SW autoguidingu spise zhorsenim situace cisteho behu montaze.
Mezitim se mi zarosila optika ja jsem zmrzly a nastvane vsechna udelatka balim a zacinam uvazovat o porizeni pointovaciho okularu se zamernym krizem resp. o manualni pointaci ruckou navadenou krizkem na LCD vystupu z kamerky na autonomnim autoguideru (to mi takhle cvicne docela slo)

.
Z toho co jsem popsal, napada nekoho kde delam zasadni chybu? Je mozne, ze by byl problem primo v montazi?
Za kolik probdelych noci jste zvladli mocne kouzlo pointace?