Dalekohled pro začátečníka
Když už jste u toho porovnávání, dovolím si laický dotaz:
je mezi těmito dvěma dalekohledy nějaký rozdíl (v parametrech, materiálech, výbavě, atd.)?
Teleskop Sky-Watcher (Synta) SKDOB 10" Pyrex
Dalekohled SKY-WATCHER NEWTON 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX)
Děkuji! :)
je mezi těmito dvěma dalekohledy nějaký rozdíl (v parametrech, materiálech, výbavě, atd.)?
Teleskop Sky-Watcher (Synta) SKDOB 10" Pyrex
Dalekohled SKY-WATCHER NEWTON 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX)
Děkuji! :)
Sky-Watcher DOBSON 8"
Totožný výrobek, asi tě zarazil rozdíl v ceně. Jiný obchod, jiná politika, nebo ještě doprodává staré zásoby. Výborný výběr.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 01/109#109][splithere][/link][splithere_end]
Zdravím.
Tak co jsem se tu dočetl, je asi nejlepší pro začátečníka DOBSON, konkrétně pomýšlím na http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3655.html
Jakým způsobem se ten dobson ovládá? (rotace země)
Tak co jsem se tu dočetl, je asi nejlepší pro začátečníka DOBSON, konkrétně pomýšlím na http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3655.html
Zdravím.
Ahoj, mám taky tenhleten Dobson .. a ovládá se dobře
Když se podíváš na detail obrázku tak celá bedýnka a tedy i tubus se otáčí na spodní kruhové desce o 360% a pak ta trubka-tubus, která je usazena uprostřed těch vidlic se zase otáčí od horizontu k zenitu .. tedy z vodorovné polohy do svislé polohy.
Zemská rotace na pohyby tímto dalekohledem nemá valný vliv ..
(no tou větou v závorce jsi měl asi na mysli sledování pohybu hvězd na obloze ? - dalekohled nic sám nesleduje, a ty si musíš hvězdy hlídat "postrkováním" - blížší info se dozvíš, když si necháš vyhledat na googlu - ekvatoriální montáž, dobsonova montáž a tak podobně .. hafa informací)
Teleskop na Dobsonově montáži byl ze začátku, alespoň pro mě jednodužší na posouvání a manipulaci než teleskop na ekvatoriální montáži..
Ahoj, mám taky tenhleten Dobson .. a ovládá se dobře
Když se podíváš na detail obrázku tak celá bedýnka a tedy i tubus se otáčí na spodní kruhové desce o 360% a pak ta trubka-tubus, která je usazena uprostřed těch vidlic se zase otáčí od horizontu k zenitu .. tedy z vodorovné polohy do svislé polohy.
Zemská rotace na pohyby tímto dalekohledem nemá valný vliv ..
(no tou větou v závorce jsi měl asi na mysli sledování pohybu hvězd na obloze ? - dalekohled nic sám nesleduje, a ty si musíš hvězdy hlídat "postrkováním" - blížší info se dozvíš, když si necháš vyhledat na googlu - ekvatoriální montáž, dobsonova montáž a tak podobně .. hafa informací)
Teleskop na Dobsonově montáži byl ze začátku, alespoň pro mě jednodužší na posouvání a manipulaci než teleskop na ekvatoriální montáži..
Takže třeba když budu pozorovat Jupiter, tak nebudu mít problémy si ho udržet v pohledu?
Zvacsenie okolo 170x sa mi subjektivne zdalo maximum, kedy to este viac-menej nevadi. Pri 300x som viac casu stravil mierenim ako pozorovanim. Mam nijak neupravovanu skywatcheriu dobsonovu bednicku, musim sa inspirovat od skusenejsich a nejak ten pohyb vyladit.
Toho se právě trošku bojim, abych při vysokém zvětšení dokázal vůbec něco zamířit.
Klidně mě kamenujte ale kdo chcete pozorovat planety tak dobsona ne. Jedině paralaktiku nejlépe s pohonem.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Při větším zvětšení se ale nemíří, nehledá .. Jupiter při zvětšení např. 240x což bude povětšinou tak na hraně rozumného zvětšení při zachování detailů se sleduje celkem v pohodě, jde o zvyk .. no hold to sice pořád utíká z obrazu ale až takový problém posunovat Dobsona to není. Horší je, když chceš třeba něco kreslit to je trochu opruz, ale docela si taky zvykám ..
paralaktika s pohonem - proč ne, pokud chceš, aby ti to sledovalo objekt, ale na druhou stranu .. pokud chceš větší průměr zrcadla tak potom ta montáž poleze docela dost do peněz že ..
paralaktika s pohonem - proč ne, pokud chceš, aby ti to sledovalo objekt, ale na druhou stranu .. pokud chceš větší průměr zrcadla tak potom ta montáž poleze docela dost do peněz že ..
Něco jiného je focení a kreslení, něco jiného je dívání nebo pozorování různých úkazů. Při tom není žádný problém pozorovat Dobsonem při jakémkoliv zvětšení. Není potřeba mít obavy, vždycky se s tím dá něco udělat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jistě se to dá ale neustálé strkání do dalekohledu je děsně otravné
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
To "neustálé strkání " představuje při zvětšení 600x a 82°okuláru postrčení 1x za 35 s. Vzhledem k tomu, že použiješ asi maximálně zvětšení do 400x, je potřeba do toho strčit po 50s 
lepší rada žádná než špatná
Klidně mě kamenujte ale kdo chcete pozorovat planety tak dobsona ne. Jedině paralaktiku nejlépe s pohonem.
Takže Dobson je lepší na pozorování galaxií, mlhovin a tak ?
Takže Dobson je lepší na pozorování galaxií, mlhovin a tak ?
No já teda nevím ale už se mi stalo že mi u 200ky vysadily baterky a strkat jsem do toho musel docela často
Rothor: Podle mě ano
Rothor: Podle mě ano