Sestava pro astrofoto
Sestava pro astrofoto
Ahoj,
chtěl bych poradit, zda by tento dalekohled:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17762.html
byl vhodný pro fotografování DSO, jako alternativa k ED 80/600 (jde mi o kvalita vykresleného pole) a popřípadě doporučit vhodný komakorektor.
Dík za vaše názory a rady !
chtěl bych poradit, zda by tento dalekohled:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17762.html
byl vhodný pro fotografování DSO, jako alternativa k ED 80/600 (jde mi o kvalita vykresleného pole) a popřípadě doporučit vhodný komakorektor.
Dík za vaše názory a rady !
Sestava pro astrofoto
Jako alternativa to možné je, ale budeš mít dvě prakticky stejná ohniska. To bych si radši, pokud nemáš, koupil originál rovnač-reduktor k ED 80/600.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Sestava pro astrofoto
jeste dodam, ze zde je samostatne vlakno venovane tomuto dalekohledu 

Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Sestava pro astrofoto
Díky za odpovědi a ještě bych se rád zeptal na tento dalekohled :
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... raphy.html
Teto na astrofoto přímo doporučují.
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... raphy.html
Teto na astrofoto přímo doporučují.
Sestava pro astrofoto
co se týče kvality výsledného obrazu, tak podle toho, co jsem viděl, tak je to velmi podobné. ED80/600 je po obrazové stránce velmi povedený a zrcadlo 150mm f5 je na tom s průměrným korektorem cca stejně. Rozdíl je hlavně ve světelnosti, kdy si prostě zrcadlo může dovolit být o dost světelnější bez ztráty na optické kvalitě a bez velké finanční náročnosti. Já bych po zkušenostech s podobným 150mm zrcadlem vzal spíš ED80mm protože je focení s ním o mnoho jednoduší. Jen to posadíš na montáž a fotíš. Ten zrcadový dalekohled bude po mechanické stránce horší. Vlastně je to základní provedení a tomu bude odpovídat pohodlí při focení. Na druhou stranu 150mm je prostě mnohem víc, než 80 a to se počítá. Navíc se poměrně snadno dá ten zrcadlový dalekohled upravit po mechanické stránce klidně doma.
Sestava pro astrofoto
Pravě o tu světelnost mi de a vzhledem k velikosti objektivu (150) by měla být lepší i rozlišovací schopnost a tento dalekohled má i delší ohniskovou vzdálenost, ale hlavně by mě zajímala kvalita vykresleného obrazu s dodávaným komakorektorem na DSLR.
Sestava pro astrofoto
Zrcadlo 150mm f5 jsem měl. Měl jsem na něm MPCC komakorektor a myslím si, že tato sestava od TS bude velmi, velmi podobná. Koukám, že u TS to není jen komakorektor ale i malý reduktor (0,95), ale v základní cenové relaci. Zrcadlo větší rozlišovací schopnost má, ale ve výsledku prostě ten rozdíl mezi ním a ed80 podle mě poznat moc není. Hlavně ne na fotkách, kde u ohnisek nad cca 500-600mm už víc hraje roli seeing, než rozlišovací schopnost optiky. To 150mm zrcadlo má taky nějaký centrální zástin (sekundár je myslím 5cm) a i difrakce od pavouka trochu ten potenciál utlumí. Paradoxně tomu tenkému tubus EDéčka vadí kvalita atmosféry méně, než širšímu zrcadlu. Na fotkách prostě rozíl mezi zrcadlem 150mm a ED80mm moc znát není.
edit: Ten potenciál většího průměru bude znát hlavně za ideálních podmínek, tzn: super seeing, přesná kolimace, dobrá temperace, kvalitní komakorektor (protože u zrcadla tyto základní korektory paradoxně do obrazu vnáší trochu barevné vady) a v neposlední řadě kvalitní zrcadlo, protože u těchto entry dalekohledů se častěji můžeš setkat s nekvalitou, která u ED tolik není, nebo tolik nevadí.
edit: Ten potenciál většího průměru bude znát hlavně za ideálních podmínek, tzn: super seeing, přesná kolimace, dobrá temperace, kvalitní komakorektor (protože u zrcadla tyto základní korektory paradoxně do obrazu vnáší trochu barevné vady) a v neposlední řadě kvalitní zrcadlo, protože u těchto entry dalekohledů se častěji můžeš setkat s nekvalitou, která u ED tolik není, nebo tolik nevadí.
Sestava pro astrofoto
Nebyly by nějaké raw snímky z toho zrcadla?
Sestava pro astrofoto
Podívám se, už je to ale dost dlouho co jsem ho prodal. Napíšu SZ.
Sestava pro astrofoto
Ahoj Clapi. Potřeboval bych informaci radu .Mám SW ED100/900 a jsem s ním na vizual spokojen.
Mám k němu reduktor/rovnač pole SW 0.85x na připojení DSLR Canon pro focení v ohnisku.
Jde o to.Fotil jsem měsíc vykreslený je to celkem dobře, ale dá se nějakým optickým členem zvětšit zvětšení (zmenšit zorné pole)jako je to u okulárů nebo to prostě při focení v ohnisku nejde.
Díky za radu Jirka
Mám k němu reduktor/rovnač pole SW 0.85x na připojení DSLR Canon pro focení v ohnisku.
Jde o to.Fotil jsem měsíc vykreslený je to celkem dobře, ale dá se nějakým optickým členem zvětšit zvětšení (zmenšit zorné pole)jako je to u okulárů nebo to prostě při focení v ohnisku nejde.
Díky za radu Jirka
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Sestava pro astrofoto
Dá, nějakým barlow členem, třeba powermate, nebo pomocí projece okulárem přes projekční adaptér. Akorát se to nesmí moc přehnat.
Ale počítej že single-shot snímky už nevyjdou pokaždé, na delším ohnisku bude problém se seeingem. Na tyhle detaily je lepší záznam videa z kamery, a následně výběr nejlepších snímků, jejich složení a doostření.
Ale počítej že single-shot snímky už nevyjdou pokaždé, na delším ohnisku bude problém se seeingem. Na tyhle detaily je lepší záznam videa z kamery, a následně výběr nejlepších snímků, jejich složení a doostření.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sestava pro astrofoto
Děkuji za radu půjdu do toho projekčního adaptéru koukal jsem na astrofotky a používá ho hodně lidí Jirka
Sestava pro astrofoto
Děkuji za radu půjdu do toho projekčního adaptéru koukal jsem na astrofotky a používá ho hodně lidí Jirka
Tak dej prosím vědět co jsi nakonec vybral, taky by mne to zajímalo
A třeba to někomu pomůže i do budoucna.
Díky
Tak dej prosím vědět co jsi nakonec vybral, taky by mne to zajímalo

A třeba to někomu pomůže i do budoucna.
Díky
Sestava pro astrofoto
Dal bych si dost pozor na projekci okuláry. Ne každý okulár je vhodný na projekci - spíše se dá říci, že velká většina je jich na projekci nevhodná - a to zvláště na větší pole , jako tomu je při focení Měsíce nebo Slunce. Dost dobře dopadají kvalitní Plössly nebo speciálně potom k tomu určené projekční okuláry. Bezproblémové řešení je použít Powermate s redukčním kroužkem s T2 závitem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz