Sestava pro astrofoto

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Prievan

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Prievan »

Dakujem. MMys
C8-NGT 200/1000
Edu

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Edu »

Ahoj,

chtěl bych poradit, zda by tento dalekohled:

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17762.html

byl vhodný pro fotografování DSO, jako alternativa k ED 80/600 (jde mi o kvalita vykresleného pole) a popřípadě doporučit vhodný komakorektor.

Dík za vaše názory a rady !

vla

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od vla »

Jako alternativa to možné je, ale budeš mít dvě prakticky stejná ohniska. To bych si radši, pokud nemáš, koupil originál rovnač-reduktor k ED 80/600.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ogami
Kontaktovat uživatele:

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od ogami »

jeste dodam, ze zde je samostatne vlakno venovane tomuto dalekohledu ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Edu

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Edu »

Díky za odpovědi a ještě bych se rád zeptal na tento dalekohled :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... raphy.html

Teto na astrofoto přímo doporučují.

Slávek

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Slávek »

co se týče kvality výsledného obrazu, tak podle toho, co jsem viděl, tak je to velmi podobné. ED80/600 je po obrazové stránce velmi povedený a zrcadlo 150mm f5 je na tom s průměrným korektorem cca stejně. Rozdíl je hlavně ve světelnosti, kdy si prostě zrcadlo může dovolit být o dost světelnější bez ztráty na optické kvalitě a bez velké finanční náročnosti. Já bych po zkušenostech s podobným 150mm zrcadlem vzal spíš ED80mm protože je focení s ním o mnoho jednoduší. Jen to posadíš na montáž a fotíš. Ten zrcadový dalekohled bude po mechanické stránce horší. Vlastně je to základní provedení a tomu bude odpovídat pohodlí při focení. Na druhou stranu 150mm je prostě mnohem víc, než 80 a to se počítá. Navíc se poměrně snadno dá ten zrcadlový dalekohled upravit po mechanické stránce klidně doma.
Edu

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Edu »

Pravě o tu světelnost mi de a vzhledem k velikosti objektivu (150) by měla být lepší i rozlišovací schopnost a tento dalekohled má i delší ohniskovou vzdálenost, ale hlavně by mě zajímala kvalita vykresleného obrazu s dodávaným komakorektorem na DSLR.

Slávek

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Slávek »

Zrcadlo 150mm f5 jsem měl. Měl jsem na něm MPCC komakorektor a myslím si, že tato sestava od TS bude velmi, velmi podobná. Koukám, že u TS to není jen komakorektor ale i malý reduktor (0,95), ale v základní cenové relaci. Zrcadlo větší rozlišovací schopnost má, ale ve výsledku prostě ten rozdíl mezi ním a ed80 podle mě poznat moc není. Hlavně ne na fotkách, kde u ohnisek nad cca 500-600mm už víc hraje roli seeing, než rozlišovací schopnost optiky. To 150mm zrcadlo má taky nějaký centrální zástin (sekundár je myslím 5cm) a i difrakce od pavouka trochu ten potenciál utlumí. Paradoxně tomu tenkému tubus EDéčka vadí kvalita atmosféry méně, než širšímu zrcadlu. Na fotkách prostě rozíl mezi zrcadlem 150mm a ED80mm moc znát není.

edit: Ten potenciál většího průměru bude znát hlavně za ideálních podmínek, tzn: super seeing, přesná kolimace, dobrá temperace, kvalitní komakorektor (protože u zrcadla tyto základní korektory paradoxně do obrazu vnáší trochu barevné vady) a v neposlední řadě kvalitní zrcadlo, protože u těchto entry dalekohledů se častěji můžeš setkat s nekvalitou, která u ED tolik není, nebo tolik nevadí.
Edu

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Edu »

Nebyly by nějaké raw snímky z toho zrcadla?
Slávek

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Slávek »

Podívám se, už je to ale dost dlouho co jsem ho prodal. Napíšu SZ.
Jirka247
Věk: 56

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Jirka247 »

Ahoj Clapi. Potřeboval bych informaci radu .Mám SW ED100/900 a jsem s ním na vizual spokojen.
Mám k němu reduktor/rovnač pole SW 0.85x na připojení DSLR Canon pro focení v ohnisku.
Jde o to.Fotil jsem měsíc vykreslený je to celkem dobře, ale dá se nějakým optickým členem zvětšit zvětšení (zmenšit zorné pole)jako je to u okulárů nebo to prostě při focení v ohnisku nejde.
Díky za radu Jirka
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MMys »

Dá, nějakým barlow členem, třeba powermate, nebo pomocí projece okulárem přes projekční adaptér. Akorát se to nesmí moc přehnat.
Ale počítej že single-shot snímky už nevyjdou pokaždé, na delším ohnisku bude problém se seeingem. Na tyhle detaily je lepší záznam videa z kamery, a následně výběr nejlepších snímků, jejich složení a doostření.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jirka247
Věk: 56

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Jirka247 »

Děkuji za radu půjdu do toho projekčního adaptéru koukal jsem na astrofotky a používá ho hodně lidí Jirka
alda
Kontaktovat uživatele:

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od alda »

Děkuji za radu půjdu do toho projekčního adaptéru koukal jsem na astrofotky a používá ho hodně lidí Jirka
Tak dej prosím vědět co jsi nakonec vybral, taky by mne to zajímalo :-)
A třeba to někomu pomůže i do budoucna.
Díky
MilAN
Věk: 76

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MilAN »

Dal bych si dost pozor na projekci okuláry. Ne každý okulár je vhodný na projekci - spíše se dá říci, že velká většina je jich na projekci nevhodná - a to zvláště na větší pole , jako tomu je při focení Měsíce nebo Slunce. Dost dobře dopadají kvalitní Plössly nebo speciálně potom k tomu určené projekční okuláry. Bezproblémové řešení je použít Powermate s redukčním kroužkem s T2 závitem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět