Spjujete Vesmír s Bohem?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
TomasN

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od TomasN »

Nemyslím si, že debata na toto téma k něčemu povede. Odpověď na otázku je podle mě naprosto jasná.

Jen jsem chtěl uvést poznámku k jednomu omylu při výměně názorů, který způsobuje vzájemné nedorozumění:

Celkem volně se tady zaměňují rozdílné věci: věda-vědecký světový názor a víra-náboženství.
První z obou dvojic jsou naprosto rozdílné věci, které spolu nemají nic společného, protože každá pracuje něčím jiným. Druhé z dvojic jsou filozoficko/politické systémy (do jisté míry protikladné) z prvních "odvozené" a k nim se nechci vyjadřovat - už se tady toho rozebíralo dost.

Takže jenom ujasnění, pro ty, co to nevědí: Věda není jiný druh víry, my nevěříme, že vědecké teorie platí, ani nevěříme, že platí axiomy (jak se nám tady snažil někdo vnutit). To, co věda tvrdí je, že pokud platí uvedené předpoklady, tak z toho vyplývá nějaký závěr (matematici vědí :)).

Věda nemá odpovědi na všechny otázky a navíc o těch odpovědích, které má, tvrdí, že nemusí být pravdivé. A to je, podle mě, největší síla vědy.
astrofoto.unas.cz

Na každou otázku existuje jednoduchá snadno pochopitelná nesprávná odpověď.
Homer
Věk: 70

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Homer »

Tak tedy jinakAlgole :
"Dvě věci naplňují mysl novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývám:hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mě".
Immanuel Kant.
V jednom ze svých děl shrnul problematiku do tří otázek:
- co mohu vědět  ( teorie poznání-věda )
- co mám činit ( etika )
- v co mohu doufat ( náboženství )

Když jsem psal o slušnosti a morálce, měl jsem na mysli hlas vlastního svědomí každého z nás, nikoliv jakási pravidla, společenský úzus, stanovený společenskými konvencemi, tendenčním výkladem pasáží Bible, Koránu atd.
To,že někdo zneužívá filozofické směry k ovládání lidí ( jako např. Hitler učení Nietscheho ) ještě neznamená, že tento směr je špatný a zavrženíhodný. To je příliš laciné. Zkusme se držet výše uvedených tří kategorií a vnímat je odděleně.
Homer
Odpovědět