Ďakujem.
Doteraz som stále pozoroval Jupiter a snažil som sa vypozorovať čo najlepšie detaily. DSOčka som nepozoroval. Iba ak také najľahšie( Double clusters, m13,m42,m32...) Ale keď Jupiter zašiel nebolo čo pozorovať a tak som si dal pauzu.
Dlho mi to však nevidržalo a tak som začal "loviť" DSOčka. Po prvom "ťažšom" DSO, ma to chytilo a začal som denne ráno stávať ( o 01:00 vipínajú dedinské osvetlenie ). Denne som vypozoroval viac ako 10 DSO. Samozrejme že by som ich našiel viac, ale vychádzal Mesiac, takže to nebolo už ono.
Začalo ma to fakt baviť. Jupiter bola asi dobrá škola. Tie detaily už vyliezajú potom samé
Včera som znovu skúsil niečo načmárať. Zameral som sa hlavne na m16 a m17. Zrazu som zahliadol nejakú hmlovinu. Myslel som si že ide o m16. Ako tak kreslím, nezdali sa mi detaily. Jeden stlpec, mal ako keby na konci také zahnutie, čo sa mi ihneď nezdalo.
Tak teda som nakreslil čo som tam videl, a išiel sa domov pozreť, či sa mi to podobá na m16. Samozrejme nič.
Potom som sa pozrel ako vypadá m17, a hneď bolo jasné, čo som pozoroval.
Prikladám aj kresbu :
PS: m16 a m17 sa zle hľadali, lebo mi zo Žiliny svietili na oblohu :-/ Neviem čo sa tam dialo, ale tento raz sa tam svietilo až moc. Neskôr sa pridala aj menšia oblačnosť, ktorá sem tam vyšla z poza stromov.
A keď sa tieto objekty posúvali viac na západ, už sa nedalo nič pozorovať. Dostali sa na miesto, kde svieti silná lampa, a to už bol koniec m17tky.
Dneska těsně po půlnoci se to jakštakš protrhalo a já konečně mohl odzkoušet svůj upravený okulár (spíše adaptérna 1.25" filtry). Koukal jsem tedy na Řasovku, a když už jsem tam byl, tak jsem se rozhodl část nakreslit - padlo to na NGC 6995.
Obloha byla extrémně jasná i v zenitu, což bylo docela dost blbé. Ale i tak jsem se rozhodl kreslit, protože už mi to docela chybělo a v televizi nebylo nic ke koukání. Nakonec teda něco vzniklo - bylo to však velice rychlé, protože se opět blížily mraky (krásně se v dálce blýskalo) a já to chtěl mít hotové - takže se spíše jedná o takovou rychlokresbu (asi ted ynebudou sedět hvězdy). Dokonce se mi ta kresba i líbí, což se často nestává ...
No nic, tak se koukněte a mějte se pěkně :)
P.S.: doporučuju si to prohlédnout ve tmě, to pak pěkně vynikne ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Ahojte.
Včera som sa konečne radoval z jasného počasia. Od radosti som si napísal kopu DSočiek, ktoré som chcel pozorovať. No ale nejako som zabúdol, že Mesiac bol pár dni pred splnom
Nevidel som takmer nič. Čo ma najviac zarazilo, m13 bola taká slabá, že sa na ňu neoplatilo pozerať.
Musel som ale niečo nakresliť, tak som si pekne našiel m103 a načmáral aspoň to.
Prikladám kresbu :
EDIT: Chystal som sa na m31tku ale kôli Mesiacu to nešlo. Nabudúce to skúsim znova.
Po delším tréninku jsem se včera pokusil o zakreslení Epsilon Lyry "bílou pastelkou na černý papír". Kvůli měsíci, jsem se musel schovat za barák... Další komplikací byla Lyra v zenitu s dobsonem a zvětšení 400x(musel sem často "strkat", a pak mi chyběl čas na kreslení, ruce, chvílemi i nohy). Kreslil sem 23-23.20 hodin, ostatní je v kresbě.
zvětšení 400x(musel sem často "strkat", a pak mi chyběl čas na kreslení, ruce, chvílemi i nohy)
elon254: A proč jsi použil tak velké zvětšení na tak snadné dvojhvězdy? Takové rozlišení mám u mého refráku při zvětšení 236x a objekt tak rychle neutíká .
Pro Artaban:používané velké zvětšení souvisí s tím, že nejsem vykreslený-(prostě to ještě neumím). Když kreslím při menším zvětšení(větší zorné pole) a snažím se zachytit hvězdy, tak poté je nejsem schopen rozdělit podle jasnosti-vznikají mi větší a větší "hvězdy-koule". Další problém při větších zvětšeních je měřítko a vizuální poměry vzdáleností hvězd, což mi při větším zorném poli dělá problém. Pokusil jsem to(z pohledu dobsona) neprakticky obejít tak, že jsem si dal velké zvětšení. Čtyřhvězda tam vešla krásně a kolem už bylo méně slabších hvězd, které jsem mohl zakreslit, už přesně a i v měřítku a jasnosti. A možná chci na ten papír zachytit přehnaně mnoho...Zkouším i menší zvětšení vytrvávám ve snaze!
Pro freex-děkuji, za pochvalu freexi-dso zkouším, ale narážím na nevykreslenost-neumění zakreslit větší zorná pole a jejich následné zkreslení. Cvičím kreslení i na dso, ale jednak nevidím tolik detailů, jako jiní zkušenější pozorovatelé a "kresliči"(včetně Tebe), a pak u těch DSO se moje špatné měřítko kresby zatím projevuje ve stylu spíše"fantasy" a kresby nelze seriozně zveřejnit. Tady u té čtyřhvězdy mě těšilo, že tak jak sem to viděl v okuláru a nakreslil, neupravoval už sem poměry a skoro přesně tak jsou ty hvězdy ve skutečnosti.
Tady je jeste dalsi rest z cervence. Po te, co jsem kreslil M27 v AS80, zkusil jsem ji i ve 100ce (na klik vetsi snimek):
V podstate ty hlavni rysy byly stejne. Hlavni tvar jsou presypaci hodiny. V severni casti je jasny trojuhelnik, v jizni spis zahnuta cara. No a pak je ze severni a jizni strany tenke protazeni. Mezi temi vybezky je pak velmi slabe mlhavo. V ED100 je vsak o poznani mnohem vic hvezd (taky bylo lepsi pocasi).
Včera som sa pokúsil nakresliť m31tku.
Veľmi sa mi to nepodarilo. Musel som tu dať náčrt upravený do finálnej verzie. Nechcem sa chváliť ale náčrt sa veľmi podobal na galaxiu. Vyzeralo to ako keby špitály boli vyššie ako jadro. Ako keby to bolo v nejakom malom lieviku. Ale finálna verzia je úplne iná....Najprv som tu chcel dať vydarenú verziu, ale potom som zistil, že ak spravím inverziu, tak špirály budú biele. Tak som začal gumovať, až som to cele pokazil... A ja už nemám nervy to prekreslovať. Pokazil som čo som len mohol....
A tu je sľubovaná kresba :
PS: V najbližšej dobe sa zo budem snažiť prekresliť.
Prikladám ďalšie kresby zo včera na dnes
M57 bol ľahký objekt, plný deatailov.
Čistá obloha a dosť tmavá, ale y Juhu trochu vadilo LP zo Žiliny.
Konečne som sa dostal aj ku kresleniu NGCčka. Našiel som NGC 6995. Pokúšal som sa nájsť aj NGC 7000 ale nevidel som ju. Chcelo by to asi aj UHC filter. Ale dalo sa pozorovať aj bez neho. Trošku ma hnevalo počasie, lebo ako som začal pozorovať NGCčko, prichádzali mraky. Neskôr sa zatiahlo tak, že som ju už nevidel. Pozrel som sa teda na m27. Po 10 minútach sa znovu vyjasnilo, tak som sa vrátil k NGCčku a jeho kresleniu. Ako naschvál zasa prichádzali mraky, ale už som to konečne stihol nakresliť. Síce hviezdy nie sú presne zakreslené lebo ich bolo strašne veľa a ešte tie mraky... Proste to bola rýchlovka
Já dnes také kreslil a zaměřil jsem se na M76ku.
Velice pěkná planetární mlhovina, sice trošku menším rozměrů (třeba proti M27), ale i tak se na ni pěkně koukalo. Bez použití OIII jsem viděl vrchní oblouk a část spodního, když jsem pak nasadil OIII, tak jsem sice neviděl oblouky, ale zato jsem viděl takovou mezeru zhruba uprostřed.
Velice fajn pokoukání, jelikož byla obloha docela vymaetená po dešti.
13.08.2012 _ 01.40-02.00 SELČ
N200/1200mm _ 200x, OIII Astronomik
tmavší obloha, celkově fajn pozorování