Dle mé zkušenosti - na měsíc filtr ano, na Jupiter filtr ne.
Mám taky 12" Dobsona a Jupiter jsem přesvětlený nikdy neměl, podle mě na planetách zase tolik světla není.
Petr
Dalekohled na planety není nutné vozit za tmou. Planety jsou dostatečně jasné, takže se dají pozorovat i z města; zatím.Marťas píše:... zbalím dalekohled, dám ho do báglu či krosny, sednu na kolo a za 15 minut jsem na místě. Co by jste mi doporučili? Rád bych viděl právě ty planety, když bude možnost vidět M31 či M81 a M82 bude to příjemný bonus.
Ja bych nesouhasil planetátrní dalekohled nemusí být dlouhá roura...PetrK píše:Marťas píše:
Planetární dalekohled je dlouhá roura a těžká montáž (stativ). ....
Já na to nedokážu odpovědět. Ani mě moc nesedí vysvětlení Psiona.vla píše:Jestli to náhodou nebude tím, že zařazením poměrně silného "skla" do optické cesty dojde ke změně propustnosti viditelné části spektra, takže některé útvary více vyniknou
Jedna věc, je rozlišení detailů a druhá kontrast detailů, který je s binem dost jinde. U mého refráku se téměř jistě podařilo díky binu (mám Lacertu) a hranolu http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... 18041.html ubrat trochu barevné vadě. To může mít velký vliv. Je zajímavé, že podobný obraz, jsem měl z kraje, když jsem dočasně používal hranol Zeiss. Po zakoupení zenit. zrcátka od WO, se zlepšil dosah. v mag. ale obrazy planet, jsou nějak vybledlé.Psion píše:Hlavní podíl na zachycení detailů má koukání oběma očima, to mám vyzkoušeno a kotouček působí větším dojmem než při koukání jedním okem. Nemyslím si, že v dalekohledech kolem 200mm je nějak zásadně moc světla a je to tak akorát na binohlavu. U dalekohledů kolem 100mm je binohlava slabota, přece jenom tam tolik světla zase není, ideálně od 150mm výše je to v pohodě.