Pozorování za mrazu
Pozorování za mrazu
to biker.fm:
Je to řada aquacore s ptx membránou, 1m2 má udržet po 24 hodin udržet 10L vody bez průsaku. Ale zkoušet to nebudu ;D
Je to řada aquacore s ptx membránou, 1m2 má udržet po 24 hodin udržet 10L vody bez průsaku. Ale zkoušet to nebudu ;D
Pozorování za mrazu
caribic10 napsal: Když jsme u bot tak mě zaujalo toto: http://www.elektrocoleti.cz/detailpage.asp?DPG=36259
Nedokážu si představit jak dlouho tyto vložky vydrží. Kdyby se vnich dalo chodit několik sezón a nerozpadli se tak proč ne, ale mám o tom dost veliký pochybnosti.
U mě ze zásady platí: čím víc vrstev, tím líp.Já mám něco podobného z odporového drátu který je vložen mezi 2 vystřižené vložky do bot. Fakt paráda ... jen ty kabely vedoucí ke každé botě vypadají dost divně ;D
Nedokážu si představit jak dlouho tyto vložky vydrží. Kdyby se vnich dalo chodit několik sezón a nerozpadli se tak proč ne, ale mám o tom dost veliký pochybnosti.
U mě ze zásady platí: čím víc vrstev, tím líp.Já mám něco podobného z odporového drátu který je vložen mezi 2 vystřižené vložky do bot. Fakt paráda ... jen ty kabely vedoucí ke každé botě vypadají dost divně ;D
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Pozorování za mrazu
Nedávno s něčím podobným experimentoval kamarád. Jenomže total-low-cost varianta je odporová fólie na vytápění zrcátek do auta. Sada (levé a pravé) je údajně do pětikila. Výhoda je, že je to na 12V, nevýhoda že je to fólie a časem se rozšlape.
Co se týká oblečení, mám sice pěknou moirovou soupravu, ale prakticky ji nenosím neb v našich končinách zas taková zima není. Zima jako taková mi nevadí. Časem budu muset pořídít nějaké all-season boty, protože se mi už nějak rozpadaj. Minule v polsku s MAGem a Ladinem jsem je musel několikrát vyklepávat, protože mi žralokem padal dovnitř sníh
. Na polobotky jsem zvyklý celoročně. Jako základní oblečení pro běžné zimní teploty používám běžné tepláky, mikinu, šálu a čepici. Často mám pod zimní bundou značky rákoska pouze triko. Je pravda, že nějak nemám problém s krevním oběhem až do prstů končetin. Vadí mi pouze zima na trupu, ale už si nevybavuji kdy jsem to zažil naposledy. Pití teplého čaje nebo kakaa je příjemné. Hrnek blízko okuláru je naprosto nevhodným partnerem, neboť se ihned orosí (ne hrnek, ale okulár).
HonzaS
Co se týká oblečení, mám sice pěknou moirovou soupravu, ale prakticky ji nenosím neb v našich končinách zas taková zima není. Zima jako taková mi nevadí. Časem budu muset pořídít nějaké all-season boty, protože se mi už nějak rozpadaj. Minule v polsku s MAGem a Ladinem jsem je musel několikrát vyklepávat, protože mi žralokem padal dovnitř sníh
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Pozorování za mrazu
Ja jsem dost zimoumrivy, proto si vzdycky beru dost vrstev. Za jednu z nejucinnejsich povazuji dlouhe elastaky na nohach. Pak samozrejme nejakou dalsi vrstvu. Nahore rolak-triko-mikina-svetr-vatak, pripadne jen vyber. Pry 30% tepla unika hlavou,takze dobry kulich. Jedine, co jsem zatim nevyresil jsou boty, protoze pri dlouhem pozorovani mi vzdy byla zima od nohou. To jsem zatim nevyresil. Nepomahaji ani dvojite ponozky.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- kesi
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování za mrazu
Osobně mám tu zkušenost, že troje ponožky, dva svetry+bunda, kalhoty a pod něma tepláky mě nezachrání!! A to sem byl (už je to dávno) jen několikrát doma na balkoně (vesnice) asi 30min..Pozorování v zimě je hnus!! A v létě je zase světlo....prostě nic není podle mojich představ, největší problém je ovšem ČAS :'(
Všechny vás tu zdraví kesi
Všechny vás tu zdraví kesi
Zeiss Victory SF 10x42
Pozorování za mrazu
Já mám termoprádlo. Když jsem se hýbal, tak mi vlastně stačilo to termo-triko, teplá fleezová bunda a lehká nepromokavá bunda. Bylo nějak kolem nuly. Ale jak se člověk přestane hýbat, tak nepomůže nic. Kombinace procházky kolem a nějaký ten čaj či kafe by možná pomohlo.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Pozorování za mrazu
Na nohy mi zima nebyva. Zimni botky jsem si pred nekolika lety koupil za 500 v Tesku a kdyz si do nich vezmu tluste ponozky, tak je mi hej i po nekolika hodinach ve snehu.
Kalhoty za par kacek od cinana mam dvouvrstve - vnejsi sustakovina a vnitrni tepla vlozka. Kdyz je mraz, tak si pod to vezmu jeste silnejsi teplaky. Jinak nosim rolak, na to svetrik, fleece bundu a dvouvrstvou zimni bundu (vnejsi vrstva chrani pred vetrem a vnitrni s dutym vlaknem hreje). Zadne specialni materialy ani drahe znackove obleceni.
V tomhle obleceni jsem bez problemu pozoroval delsi dobu i v -20°C. Trochu problem je ze nemam rad cepice (ktrerou si beru az kdyz je to opravdu nutne) a druhy problem mam s rukavicema. Kdyz si vezmu silne, tak je mi sice teplo, ale nemuzu manipulovat s okulary, nejde kreslit, hledat v knizce... Nekdy bych chtel zkusit neoprenove rybarske.
Kalhoty za par kacek od cinana mam dvouvrstve - vnejsi sustakovina a vnitrni tepla vlozka. Kdyz je mraz, tak si pod to vezmu jeste silnejsi teplaky. Jinak nosim rolak, na to svetrik, fleece bundu a dvouvrstvou zimni bundu (vnejsi vrstva chrani pred vetrem a vnitrni s dutym vlaknem hreje). Zadne specialni materialy ani drahe znackove obleceni.
V tomhle obleceni jsem bez problemu pozoroval delsi dobu i v -20°C. Trochu problem je ze nemam rad cepice (ktrerou si beru az kdyz je to opravdu nutne) a druhy problem mam s rukavicema. Kdyz si vezmu silne, tak je mi sice teplo, ale nemuzu manipulovat s okulary, nejde kreslit, hledat v knizce... Nekdy bych chtel zkusit neoprenove rybarske.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Pozorování za mrazu
Třeba tyhle? Stojí 240Kč, což je celkem slušný bych řekl. Jsou tam úplně vespod.
http://www.los-cormoran.cz/shop.php?idm=18
Pozorování za mrazu
eastman napsal: Třeba tyhle? Stojí 240Kč, což je celkem slušný bych řekl. Jsou tam úplně vespod.
Tak to je dobrej odkaz. Sem neveděl, že dělaj astrooblečení:-)
Tak to je dobrej odkaz. Sem neveděl, že dělaj astrooblečení:-)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Pozorování za mrazu
Zdravím kesiho!
Osobně používám dostatek vrstev elasťáků (mám jedny trochu malý tepláky) a dostatek vrstev tepláků (mám jedny tepláky)- a na tom rifle. Nahoře mám tričko, tričko, svetr, svetr, mikinu, mi... zase dostatek vrstev pod bundou. A jako boty nosím celoročně kanady vzor 2000, do kterých stačí troje ponožky a je pohoda. Jen nos a ruce mě pak věčně vomrzají- tak na půl hodiny zalezu domů a pak zase pokračuju. Ale tím nemyslím tohle období, kdy se na astronomii ani nepodívám... ...jo, život je složitej... ;D
Osobně používám dostatek vrstev elasťáků (mám jedny trochu malý tepláky) a dostatek vrstev tepláků (mám jedny tepláky)- a na tom rifle. Nahoře mám tričko, tričko, svetr, svetr, mikinu, mi... zase dostatek vrstev pod bundou. A jako boty nosím celoročně kanady vzor 2000, do kterých stačí troje ponožky a je pohoda. Jen nos a ruce mě pak věčně vomrzají- tak na půl hodiny zalezu domů a pak zase pokračuju. Ale tím nemyslím tohle období, kdy se na astronomii ani nepodívám... ...jo, život je složitej... ;D
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Pozorování za mrazu
To Chef:
Tak nějak to pojmenovat museli ;D
To grajda:
Člověče, dá se v tom vůbec hýbat? Nedej bože, když se ti chce na záchod ;D
Já bych osobně tolik vrstev nesnesl a jestli si někdo může zalézt do baráku, to se má
To grajda:
Já bych osobně tolik vrstev nesnesl a jestli si někdo může zalézt do baráku, to se má
Pozorování za mrazu
eastman napsal: To Chef:
To grajda:
Já bych osobně tolik vrstev nesnesl a jestli si někdo může zalézt do baráku, to se má :)Pokud by jsem nosil oblečení, co už na vrchní vrstvě je těsný, tak by se v tom opravdu hýbat nedalo. Já mám radši volnější věci. A navíc- u dalekohledu se moc nehýbeš. A proto ta zíííma.
To grajda:
Já bych osobně tolik vrstev nesnesl a jestli si někdo může zalézt do baráku, to se má :)Pokud by jsem nosil oblečení, co už na vrchní vrstvě je těsný, tak by se v tom opravdu hýbat nedalo. Já mám radši volnější věci. A navíc- u dalekohledu se moc nehýbeš. A proto ta zíííma.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
-
Tomas Merka
Pozorování za mrazu
Pekny report na CN: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1901
Fedora | Astronomy Project -- http://fedoraproject.org/wiki/SIGs/Astronomy&&TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON, skylux 70/700, triedr 10x50
Pozorování za mrazu
grajda> docela jsem se zasmal. Hlavne pred pozorovanim v mrazu nejez nic mastnejsiho ;D

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Pozorování za mrazu
Algol77 napsal:
Teplota -15 st. C ;DTo Ti uz pomaly zamrzali aj oci... tie sa nedaju zastrcit do spacaku. Teda daju, ale nie pri pozorovani.

Teplota -15 st. C ;DTo Ti uz pomaly zamrzali aj oci... tie sa nedaju zastrcit do spacaku. Teda daju, ale nie pri pozorovani.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk