Rozhodl jsem se, že i na pracovní akci to zkusím aspoň ze stativu, pokud to bude aspoň trochu možné. Přijdu o dvě pravděpodobně nejlepší noci
C/2009 R1 (McNaught)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Je celkem fuk, zda bude vidět kometa na galaxii nebo v blízkosti, na fotografii to bude hezký tak jako tak. Horší je výhled počasí, který přeje spíše aktuálnímu přiblížení komety k otevřence NGC 752, nad kterou právě prochází 4.-6.6.
Rozhodl jsem se, že i na pracovní akci to zkusím aspoň ze stativu, pokud to bude aspoň trochu možné. Přijdu o dvě pravděpodobně nejlepší noci
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2009 R1 (McNaught)
Mapky polohy komety pro noci z Pa-So a So-Ne (vetsi verze na klik):
Priblizovaci mapka na 5.6.2010:
So 5.6.2010 00:00h UTC
http://astro.ladislavcervinka.cz/pics/C ... 200200.gif
Ne 6.6.2010 01:00h UTC
http://astro.ladislavcervinka.cz/pics/C ... 0zoomt.gif
pozn. Nejvetsi zorne pole na mapce ma prumer 5 stupnu, tj. klasicky triedr 10x50
Priblizovaci mapka na 5.6.2010:
So 5.6.2010 00:00h UTC
http://astro.ladislavcervinka.cz/pics/C ... 200200.gif
Ne 6.6.2010 01:00h UTC
http://astro.ladislavcervinka.cz/pics/C ... 0zoomt.gif
pozn. Nejvetsi zorne pole na mapce ma prumer 5 stupnu, tj. klasicky triedr 10x50

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
C/2009 R1 (McNaught)
Tak jsem se dockal V Liberci se pred chvili vyjasnilo, obloha uplne vymetena! Hned jsem sel zkusit kometu, ktera v te dobe byla pouhych 6° nad obzorem. Kometa je v triedru 15x70 viditelna i primym videnim jako maly, slusne kondenzovany flicek tesne u 7,2mag hvezdy. Odhadu jasnosti vsak brani prave ta blizka, jasna hvezda. Jsem zvedavy, jak se nam kometka vyvine za 2-3 tydny.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Já pro změnu zaspal, takže z výletu nebylo nic. Ale k mé smůle jsem to ve 2:47 nevzdal a vypotácel se aspoň na balkon, kde k mému překvapení byla kometa vidět vedle zdi nad sousedovic anténou. Tak jsem ji rychle skoukl a nakonec narval montáž do špruclí, abych ji mohl i vyfotit. Takže klika.
Kometa byla v 15x70 velmi snadným cílem a měla i náznak chvostíku směrem nahoru, bylo to takhle vidět před třetí ráno. Snad se mi podařilo udělat nějaký fotky.. neměl jsem možnost ustavit.
1x10s, ISO800, Canon 30D+ED80/600, ořez 50%
a ještě zajímavé porovnání.. nepochybně předtím byla horší obloha kvůli Měsíci v úplňku, ale i tak nám za ten týden narostla a zjasnila výrazně.
Pokus o ohon, 64x7s, ED80/600, 50% výřez
Kometa byla v 15x70 velmi snadným cílem a měla i náznak chvostíku směrem nahoru, bylo to takhle vidět před třetí ráno. Snad se mi podařilo udělat nějaký fotky.. neměl jsem možnost ustavit.
1x10s, ISO800, Canon 30D+ED80/600, ořez 50%
a ještě zajímavé porovnání.. nepochybně předtím byla horší obloha kvůli Měsíci v úplňku, ale i tak nám za ten týden narostla a zjasnila výrazně.
Pokus o ohon, 64x7s, ED80/600, 50% výřez
C/2009 R1 (McNaught)
Ahoj Martine,
pekne snimky.
Dnes v noci se na ni take chystame.
Trochu mne prekvapuje ze na jdes tim EDckem a ne na siroko nejakym teleobjektivem jak je tvym zvykem. Tve snimky jsou plny format nebo nejak orezane?
Myslel jsem si, ze bych na ni vyrazil teleobjektivem 100-200mm.
pekne snimky.
Dnes v noci se na ni take chystame.
Trochu mne prekvapuje ze na jdes tim EDckem a ne na siroko nejakym teleobjektivem jak je tvym zvykem. Tve snimky jsou plny format nebo nejak orezane?
Myslel jsem si, ze bych na ni vyrazil teleobjektivem 100-200mm.
Pavel Vabrousek
C/2009 R1 (McNaught)
MaG: super fotky! teda myslim tim, ze jsi to vyfotil a nam to ted pomuze zvolit vhodny nastroj 
Vabra: ja bych prave z 215 ci 330mm a Canona (coz je ma jedina barevna zachrana pro pripad nouze, coz je prave ted) podle tech fotek zvolil neco delsiho. Mam nekde v krabici 150mm zrcadlo s ohniskem 862mm, na to kdyz dam DSLR tak mam ohnisko (efektivni) 400mm a to mi prijde primerene... no uvidime, kdyz bude dnes jasno budu si minimalne venku hrat (zkusim ustavit AstroTrac driftem, webkou s 500mm scopem).
takze vsem zajemcum o foto McNaught drzim palce a hlasim, ze to taky zkusim
Vabra: ja bych prave z 215 ci 330mm a Canona (coz je ma jedina barevna zachrana pro pripad nouze, coz je prave ted) podle tech fotek zvolil neco delsiho. Mam nekde v krabici 150mm zrcadlo s ohniskem 862mm, na to kdyz dam DSLR tak mam ohnisko (efektivni) 400mm a to mi prijde primerene... no uvidime, kdyz bude dnes jasno budu si minimalne venku hrat (zkusim ustavit AstroTrac driftem, webkou s 500mm scopem).
takze vsem zajemcum o foto McNaught drzim palce a hlasim, ze to taky zkusim
C/2009 R1 (McNaught)
Z tej snímky Maga to vyzerá na dva chvosty. Je sa na čo tešiť, len aby počasie aspoň v sobotu vyšlo. Pekné snímky. Prajem veľa šťastia všetkým.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Ano, jsou tam dva chvosty, což je úplně nejlepší. Jednoznačně zatím použijte co nejdelší rozumné ohnisko, klidně i 1000 mm. Pozor ale na vlastní pohyb komety již v řádku minuty. Skládat tedy potom na kometu, ne jako já na hvězdy..
Prezentované snímky jsou, jak jsem uvedl, ořezy v 50% velikosti.
Proč jsem zatím bral ED je dáno i tím, že obloha byla v obou případech světlá (poprvé kvůli úplňku a podruhé kvůli svítání a spěchu) Samozřejmě, že ji budu brát i kratším ohniskem, jakmile se prodlouží ohon, což může být už za týden, to už by mohlo být ideální ohnisko kolem 300-400mm a po půli června doufám i v použití 135 mm ohniska, ale dalekohledy s 200 a více mm vřele doporučuji, zvláště na detaily vlasového ohonu, který je na mé fotce směrem vzhůru, zatímco prachový mírně doprava. Pozor fotka není orientována severem přesně nahoru, spíše nahoře je směr od Slunce.
Prezentované snímky jsou, jak jsem uvedl, ořezy v 50% velikosti.
Proč jsem zatím bral ED je dáno i tím, že obloha byla v obou případech světlá (poprvé kvůli úplňku a podruhé kvůli svítání a spěchu) Samozřejmě, že ji budu brát i kratším ohniskem, jakmile se prodlouží ohon, což může být už za týden, to už by mohlo být ideální ohnisko kolem 300-400mm a po půli června doufám i v použití 135 mm ohniska, ale dalekohledy s 200 a více mm vřele doporučuji, zvláště na detaily vlasového ohonu, který je na mé fotce směrem vzhůru, zatímco prachový mírně doprava. Pozor fotka není orientována severem přesně nahoru, spíše nahoře je směr od Slunce.
-
-karneades-
C/2009 R1 (McNaught)
Mam nekde v krabici 150mm zrcadlo s ohniskem 862mm, na to kdyz dam DSLR tak mam ohnisko (efektivni) 400mmPavle, přiznám se, že ti občas nerozumím, co tou větou máš na mysli ? Co vztahuješ k velikosti čipu a co je konstantou k tomu výpočtu ? Snad čip Atiku 314 ? Díky za info a omlouvám svoji přitroublost
.
C/2009 R1 (McNaught)
tak jsem se dival do planetaria a vypada to, ze to snad ani nema smysl dalekohled vyndavat... kometka bude fakt desne nizko na severo severo vychode. No alespon tedy nejaky pokus ucinim, nekdy kolem 1:45 
Petre za pritroublost se neomlouvej, na tu jsme zde zvykli ;D ;D at uz z me ci Tve strany ;D
spravny vypocet je 431mm (862 / 2). Tech 862 je 750*1.15 (Paracorr). Jedna se tedy o normalni Newton 6". Jak vis, nemam cim fotit, jen DSLR, takze Bayerova maska implikuje zmenseni obrazku na 50%, tedy jakoby bin2x2, tedy velikost vysledneho obrazku jako s polovicnim ohniskem v meritku 1:1 pri bin1x1 s mono CCD.
Petre za pritroublost se neomlouvej, na tu jsme zde zvykli ;D ;D at uz z me ci Tve strany ;D
spravny vypocet je 431mm (862 / 2). Tech 862 je 750*1.15 (Paracorr). Jedna se tedy o normalni Newton 6". Jak vis, nemam cim fotit, jen DSLR, takze Bayerova maska implikuje zmenseni obrazku na 50%, tedy jakoby bin2x2, tedy velikost vysledneho obrazku jako s polovicnim ohniskem v meritku 1:1 pri bin1x1 s mono CCD.
-
-karneades-
C/2009 R1 (McNaught)
nevím, nevím Pavle, ty výpočty jsou sice hezký, ele tady jde přeci o to, jak úhlově velký obrázek ta optická sestava vykreslí, při tom ohnisku 800mm se ti na čip APS ta vlasatice v žádném případě nevejde, a to jestli po následném zpracování příjdeš o 50% informace díky bayer masce je něco jiného a vůbec to s tím ohniskem nesouvisí, je to stejná ptákovina, jako když denní fotiči přepočítávají cropp faktory u různě velkých čipů,,,,
C/2009 R1 (McNaught)
vychazim z fotek MaGa, tj. musi se to tam vejit s prehledem... (APS na 862mm). Pak uz je preci jedno, zda obrazek zmensim na 50% nebo ne co tam bude, to tam bude... to je preci jasne.
nicmene vzhledem k tomu, ze kometku lze fotit jen chvilku rano docela vaham, zda se do toho vubec pustim...
nicmene vzhledem k tomu, ze kometku lze fotit jen chvilku rano docela vaham, zda se do toho vubec pustim...
C/2009 R1 (McNaught)
priznam sa, ze aj pre mna to je zvlastny vypocet, ked uz tak som zvyknuty na prepocet crop faktorom DSLR, a ohnisko byva zvacsa dlhsie ako to skutocne optickej sustavy...alebo sa mylim ? sa necham poucit
priznam sa, ze aj pre mna to je zvlastny vypocet, ked uz tak som zvyknuty na prepocet crop faktorom DSLR, a ohnisko byva zvacsa dlhsie ako to skutocne optickej sustavy...alebo sa mylim ? sa necham poucit
C/2009 R1 (McNaught)
Vzhledem k poloze to bude stále stejně špatné - bude to vždy focení za světla a nízko nad obzorem s blízkým Sluncem. Pokoušet se o dlouhý chvost bude asi problém.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
C/2009 R1 (McNaught)
ja si na nejaky crop faktory nehraju, resp. tim primo opovrhuji (nejsem fotograf) nebot mi to prijde jako pitomost... ted Vam mozna pripadaji i me uvahy jako pitomost, tak osvetlim o co mi jde: o rozlisovaci schopnost (resp. o to jaky detail jsem schopen zachytit - ve velikosti vysledneho objektu v prepoctu na pocet pixelu, ktere objekt zabira na fotce) bez ohledu na ostatni faktory (rozliseni, vykresleni optiky, proexponovanost fotografie pro vydolovani toho detailu apod.) a predevsim bez ohledu na FOV (oriznout fotku umi kazdy
). Tak doufam, ze je to jasne 
MilAN: mas recht, ze to bude stat za houby. Treba ale pozdeji (za tyden/dva) to bude o malinko lepsi... nicmene o chvost se pokouset ani nechci, nemam ted ambice na nic.
MilAN: mas recht, ze to bude stat za houby. Treba ale pozdeji (za tyden/dva) to bude o malinko lepsi... nicmene o chvost se pokouset ani nechci, nemam ted ambice na nic.