Že by kráter po meteoritu?
Našiel som ich v dunajskom štrku, keď som betonoval. Ale tvarovo zapadajú do seba veľmi presne.
Bresser Messier N 130/1000 Bresser Visiomar R 60/700 MEADE ETX 70 AT FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D Triéder 10x50
Shoda tvaru může být jen náhodná. V dunajském štěrku? tam by železný meteorit moc dlouho nevydržel, což pravděpodobnost docela snižuje... Ale jak už jsem řekl, tady asi pomůže vlastnooční okuk odborníka či zkušeného sběratele 

Jakub Kristek

Zkusil bych menší kousek rozříznout a řeznou plochu poleptat kyselinou dusičnou. U železného meteoritu se zaručeně objeví widmannstattenovy obrazce lamel železoniklové slitiny, ze které jsou tyto meteority utvořeny.
Zkusil bych menší kousek rozříznout a řeznou plochu poleptat kyselinou dusičnou. U železného meteoritu se zaručeně objeví widmannstattenovy obrazce lamel železoniklové slitiny, ze které jsou tyto meteority utvořeny.Však to už jsem navrhoval v odpovědi č. 12. Ale myslím že je přeci je snazší nalézt znalou osobu než vlastníka kotouče a kyseliny dusičné, o tom že se jedná o metodu svým způsobem destruktivní nemluvě 

Jakub Kristek

Kubajz: omlouvám se, přehlédl jsem...Malou flexu s řezným kotoučkem za 35,-Kč nalézt nebude problém a koupit lahvičku kyseliny dusičné taky ne. Nejbližší lékárník by to jistě sehnal, otvírají se školy a v chemických kabinetech taky občas něco bývá - stačí se poptat...Destruktivní to je, ale vyleštěná řezná plocha s widmannstattenovými obrazci je neméně fotogenická ... ostatně si myslím, že pokud bude odborník na pochybách, navrhne totéž...Mít ve vitríně větší kus vcelku a u něj menší s vyleptanými plochami - už si to vizualizuji... 

S tou kyselinou dusičnou bych si nebyl tak jistý, vím jakou mi kdysi dalo práci je sehnat(dokud jsem nebyl obdarován litrovkou od kamaráda ;D). Jelikož s jedná o látku nadmíru vhodnou k výrobě trhavin a navíc snadno se rozkládající na jedovatý oxid dusičitý, platí pro obchodování s ní poněku přísnější pravidla a bez živnostňáku je její shánění docela problematické, pokud se nejedná o nedobrovolné dárcovství z nějaké školy :)každopádně souhlasím že mnohé nábrusy meteoritů jsou velice efektivní, byť mně se líbí především kombinace olivín/železo v železokamenných meteoritech 

Jakub Kristek

S tou kyselinou dusičnou bych si nebyl tak jistý, vím jakou mi kdysi dalo práci je sehnat(dokud jsem nebyl obdarován litrovkou od kamaráda ;D). Jelikož s jedná o látku nadmíru vhodnou k výrobě trhavin a navíc snadno se rozkládající na jedovatý oxid dusičitý, platí pro obchodování s ní poněku přísnější pravidla a bez živnostňáku je její shánění docela problematické, pokud se nejedná o nedobrovolné dárcovství z nějaké školy :)každopádně souhlasím že mnohé nábrusy meteoritů jsou velice efektivní, byť mně se líbí především kombinace olivín/železo v železokamenných meteoritech 
Ahoj Kubajz.
byl by jsi ochoten,tedy jestli ještě nějaký krapet kyseliny dusičné máš doma ,mi poslat? Potřeboval bych též otestovat jeden kamínek.
http://kamii.webgarden.cz/sbirka-kamenu
Z fotek to p.Borovička z Ondřejova nedokázal posoudit.
*Kami

Ahoj Kubajz.
byl by jsi ochoten,tedy jestli ještě nějaký krapet kyseliny dusičné máš doma ,mi poslat? Potřeboval bych též otestovat jeden kamínek.
http://kamii.webgarden.cz/sbirka-kamenu
Z fotek to p.Borovička z Ondřejova nedokázal posoudit.
*Kami
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Ahojte!
A vedeli by ste o niekom, kto by vedel posúdiť (hoci aj deštruktívne), či sú vesmírneho pôvodu (alebo nie :-/)?
Díky!
A vedeli by ste o niekom, kto by vedel posúdiť (hoci aj deštruktívne), či sú vesmírneho pôvodu (alebo nie :-/)?
Díky!
Bresser Messier N 130/1000 Bresser Visiomar R 60/700 MEADE ETX 70 AT FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D Triéder 10x50
mna by iba zaujimalo kde sa meteorit ktory urobi takyto krater strati?
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
Bandi : V Čechách to spolehlivě určí mineralogické oddělení Národního muzea v Praze. Kdysi jsem tam s jedním kamenem byl. Byli ochotní, stačilo si domluvit schůzku...Hledal bych podobnou instituci u vás...
Díky!
Niečo skúsim pohľadať u nás. Som zvedavý na výsledok
!
Niečo skúsim pohľadať u nás. Som zvedavý na výsledok

Kubajz: kyselinu dusičnou 40% lze zakoupit běžně za 170,-Kč/1 litr - například zde : http://www.bioplants.cz/cz/Detail/4/4007/Kyselina
Je ovšem nutný osobní odběr.
Je ovšem nutný osobní odběr.
Kubajz: kyselinu dusičnou 40% lze zakoupit běžně za 170,-Kč/1 litr - například zde : http://www.bioplants.cz/cz/Detail/4/4007/Kyselina
Je ovšem nutný osobní odběr.No vida, po mně při sháňce(ano, byl jsem plnoletý)vyžadovali živnostňák:) Ovšem já sháněl koncentrovanou, tedy 68%, nevím jestli jsou pro její prodej jiné podmínky. S 30%ní kyselinou sírovou rovněž nebyl problém, s koncentrovanou ale ano :-/
Je ovšem nutný osobní odběr.No vida, po mně při sháňce(ano, byl jsem plnoletý)vyžadovali živnostňák:) Ovšem já sháněl koncentrovanou, tedy 68%, nevím jestli jsou pro její prodej jiné podmínky. S 30%ní kyselinou sírovou rovněž nebyl problém, s koncentrovanou ale ano :-/
Jakub Kristek

Kubajz: to opravdu nevím a není to ani důležité. Pro náš případ se pro leptání uvádí zředěná kyselina dusičná. Takže 40%-ní by měla vyhovovat :).