Pozorování Merkuru a Venuše ve dne!
Používám standardní 1.25" okulárové filtry (tuším M28 závit).
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Dnes ráno 25.9.03 v 5:50 výborně okem pozorovatelný Merkur. Problikává nízko nad obzorem, hluboce pod jasným Jupiterem a mírně posunutý k východu. Jen tak bez triedru jsem ho viděl snad 3-5x. K pozorování dalekohledem, ale nebude. Těsně, 2-3 stupně pod ním, se táhne jemný pás mračen.
Odfotil dnes rano niekto aj mesiac?? Videl som kratko jeho tenky srpcek a poviem vam bolo to nieco uzasne. Zial nemal som to cim odfotografovat, takze sa potesim kazdej fotke. Mozno MMys?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
O víkendu by měl být Merkur v elongaci, tak si přivstanu. V minulosti jsem ho jednou hledal před západem triedrem, ale neúspěšně(mraky), tak snad teď.
Taky se chystám pozorovat, doufám, že vyjde počasí 
A nejenze nevyslo pocasi
, ale navic jsem pekne onemocnel :sick2: :sick2:, a tak jsem si doma zkousel vyvolavat prvni cernobile fotky oblohy a nedopadly vubec psatne. 
Počasie podľa mňa parádne vyšlo v noci z piatka na sobotu, navyše bol nov. Kto vtedy pozoroval mi dá za pravdu. Lutujem že som ostal tu v meste. Ale keď som sa nad ránom náhodou zobudil, vyšiel som na balkón a Merkúr som zbadal na prvý krát voľným okom, navyše som predtým nemal ani tušenie kde sa presne nachádza.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
- Schecke
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Nedávno jsem listoval mou oblíbenou knížkou "Pozvánka do vesmíru" a narazil jsem tam na zajímavé věty: Protože za soumraku, kdy se Merkur dá vidět prostým okem, zůstává planeta nízko nad obzorem a pozorování je ztíženo průchodem světla hustými vrstvami zemské atmosféry, zvolil Schiaparelli odlišnou cestu - pozoroval Merkura dalekohledem ve dne, v době, kdy je vysoko nad obzorem. Tak se italskému astronomovi podařilo zahlédnout tmavší skvrny i jasnější oblasti, avšak jeho mapa byla velmi hrubá...
Myslíte, že je to možné???
Vím, že se tak někdy dá pozorovat Venuše, ale u Merkura se mi to zdá nemožné...
Vím, že se tak někdy dá pozorovat Venuše, ale u Merkura se mi to zdá nemožné...
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Dalekohledem ve dne jasné planety a hvězdy samozřejmě vidět jdou. Chce to trochu pohledat...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04620034/0
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 59211632/0
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04620034/0
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 59211632/0
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Nedávno jsem listoval mou oblíbenou knížkou "Pozvánka do vesmíru" a narazil jsem tam na zajímavé věty: Protože za soumraku, kdy se Merkur dá vidět prostým okem, zůstává planeta nízko nad obzorem a pozorování je ztíženo průchodem světla hustými vrstvami zemské atmosféry, zvolil Schiaparelli odlišnou cestu - pozoroval Merkura dalekohledem ve dne, v době, kdy je vysoko nad obzorem. Tak se italskému astronomovi podařilo zahlédnout tmavší skvrny i jasnější oblasti, avšak jeho mapa byla velmi hrubá...
Myslíte, že je to možné???Nejenom možné, to je prostě realita, že to tak dělal. Zkuste si najít článek ze Sky&Telescope 3/2011, tam je to pěkně popisované i s výsledky a důsledky ...
Případně se koukněte na >>tohle<<, je to v podstatě téměř stejný text.
mn
Myslíte, že je to možné???Nejenom možné, to je prostě realita, že to tak dělal. Zkuste si najít článek ze Sky&Telescope 3/2011, tam je to pěkně popisované i s výsledky a důsledky ...
Případně se koukněte na >>tohle<<, je to v podstatě téměř stejný text.
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Vím, že se tak někdy dá pozorovat Venuše, ale u Merkura se mi to zdá nemožné...Jasne, merkur se takhle, stejne jako Venuse, pozoruje nejlip. Ovsemze je to ale u Merkura obtiznejsi, nez u Venuse. Predevsim nedosahuje jeji jasnosti a je navic o dost blize slunci. Z vlastni opakovane zkusnosti mohu rici, ze pro denni pozorovani Merkura je nejvyhodnejsi fase okolo merkurovske "ctvrti". Je-li mensi, neni uz v blizkosti slunce oproti obloze dost jasny a velmi spatne se hleda a je-li naopak blize uplnku, vyznamne klesa jeho uhlovy prumer a tedy jasnost. V takove situaci se pak Merkur na nebi neleskne jako Venuse, ale jen se tak matne bela a je velmi snadne ho prehlednout. V te ctvrti se ovsem leskne nadherne, jasne sviti. Ovsem i naroky na cistotu nebe pri takovem pozorovani jsou vyssi nez u hledani a pozorovani Venuse, staci maly zakal a je to bez sance (mluvim zde samozrejme o hledani klasickem, nikoli go-to montazich). Takovy pohled na Merkura ve ctvrti, ostry a jasny vysoko na modre obloze, je nezapomenutelny. Nekdy pred peti nebo sesti lety, uz nevim, se k sobe dostaly Venuse a Merkur na nebi tak blizko, ze jsem je oba dostal do jednoho zorneho pole i pri 240x zvetseni. Teprve pri prilezitosti primeho srovnani jejich jasu a vzhledu(obe planety ve velmi podobne fasi mezi ctvrti a horni konjunkci) mi nadmiru nazorne ukazalo, oc je Merkur tezsi objekt nez Venuse.
I ostatni planety lze nekdy za dne pozorovat, ale jednak maji vsechny vyrazne nizsi plosnou jasnost a druhak (vyjma Marse) za dne postradaji jasne kontury, nebot jejich kotoucky se ke krajum vyrazne ztmavuji, coz na modre obloze casto dela ilusi plynuleho prechodu do barvy nebe a okraj se zcela ztrati. Proto jsou i tak vyrazne objekty nocniho nebe jako Jupiter ci Saturn za dne temer ci uplne (zalezi na podminkach a na stesti) k nenalezeni.
Vím, že se tak někdy dá pozorovat Venuše, ale u Merkura se mi to zdá nemožné...Jasne, merkur se takhle, stejne jako Venuse, pozoruje nejlip. Ovsemze je to ale u Merkura obtiznejsi, nez u Venuse. Predevsim nedosahuje jeji jasnosti a je navic o dost blize slunci. Z vlastni opakovane zkusnosti mohu rici, ze pro denni pozorovani Merkura je nejvyhodnejsi fase okolo merkurovske "ctvrti". Je-li mensi, neni uz v blizkosti slunce oproti obloze dost jasny a velmi spatne se hleda a je-li naopak blize uplnku, vyznamne klesa jeho uhlovy prumer a tedy jasnost. V takove situaci se pak Merkur na nebi neleskne jako Venuse, ale jen se tak matne bela a je velmi snadne ho prehlednout. V te ctvrti se ovsem leskne nadherne, jasne sviti. Ovsem i naroky na cistotu nebe pri takovem pozorovani jsou vyssi nez u hledani a pozorovani Venuse, staci maly zakal a je to bez sance (mluvim zde samozrejme o hledani klasickem, nikoli go-to montazich). Takovy pohled na Merkura ve ctvrti, ostry a jasny vysoko na modre obloze, je nezapomenutelny. Nekdy pred peti nebo sesti lety, uz nevim, se k sobe dostaly Venuse a Merkur na nebi tak blizko, ze jsem je oba dostal do jednoho zorneho pole i pri 240x zvetseni. Teprve pri prilezitosti primeho srovnani jejich jasu a vzhledu(obe planety ve velmi podobne fasi mezi ctvrti a horni konjunkci) mi nadmiru nazorne ukazalo, oc je Merkur tezsi objekt nez Venuse.
I ostatni planety lze nekdy za dne pozorovat, ale jednak maji vsechny vyrazne nizsi plosnou jasnost a druhak (vyjma Marse) za dne postradaji jasne kontury, nebot jejich kotoucky se ke krajum vyrazne ztmavuji, coz na modre obloze casto dela ilusi plynuleho prechodu do barvy nebe a okraj se zcela ztrati. Proto jsou i tak vyrazne objekty nocniho nebe jako Jupiter ci Saturn za dne temer ci uplne (zalezi na podminkach a na stesti) k nenalezeni.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- amil
- Věk: 86
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny,také se mi podařilo před pár lety před polednem 6/2008/nalézt Venuši ve dne zjistil jsem si její vzdálenost od slunce myslím ,že to byly dvě roztažené ruce-prsty /40st./a tak jsem ji i fotil .Foto na mých stránkáchGal.2005-11.A měl jsem radost z jejího nalezení Dobsonem 300mm zametáním.takže se pozorovat dá.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
No bodej't by se dalekohledem pozorovat nedala když ji lze ve dne vidět i pouhým okem 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Tady jsme se přece aspoň prozatím bavili o tom jestli to jde nebo ne. Ne o tom v kolika letech ještě ano. I kdybych ji v pokročilém věku už neozbrojeným okem neviděl, tak to že jsem ji "zamlada" viděl, mi už nikdo nevezme