Výběr dalekohledu.

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Tulen
Věk: 54

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od Tulen »

Ceres: důležité jsou vstupní znalosti onoho začátečníka. Já jsem si kupoval malý dalekohled, a věděl jsem, že žádné úžasné detaily na mlhovinách a galaxiích neuvidím, pokud uvidím vůbec něco. Přesto mi opravdu "spadla čelist", když jsem uviděl třeba Činku. Opravdu jsem nečekal, že to bude tak výrazný objekt v tak malém dalekohledu.
A že jsem viděl třeba solární panely na ISS, o kterých jsem ještě před pár lety vůbec netušil, že jdou ze Země vidět? No fantazie!!
Onen obdarovaný už 20 let po dalekohledu touží, tak by mohl vědět, co ho čeká. Snad.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
MilAN
Věk: 77

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od MilAN »

Jsem rád, že to tu napsal ceres  Kdybych totéž napsal já, nenazývali byste to flame, ale hned by se tu našlo dost  pisatelů, kteří by mě kamenovali  :) Takže napíšu jen to, že s tím,co napsal, plně ztotožňuji.
Ano, i malým dalekohledem jsou vidět DSO. Ale je to tak, že ten malý flíček uprostřed je M.... a ta slabá tečka vedle je M ...
Ano , takhle pozorovalo několik generací astronomů u nás, a byly hrdé na to, že viděly DSO. Tohle znám z generace, která mě vychovávala. Dalekohledy  ("velkými" refraktory o průměru 100mm) se amatéři dívali na Měsíc a pár planet,a asi  tak 10 DSO objektů. Později se na různých expdicích začaly "pozorovat "  = jinými slovy  hledat - DSO tečky a flíčky. Co na nich bylo vidět - co bylo k pozorování ? Na to se listovalo v astrnomických knížkách - tam byly fotky DSO. Dnes k tomu přibyl i internet.  Ale pozorovat DSO  malými průměru nejde ani dnes   :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
dvader
Věk: 59

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

To ceres:
Koukal jsem dlouho obyčejným triedrem 8x42. Pak jsem si jako první skutečný dalekohled pořídil dobsona 10". A skutečně mi padla čelist! To, co jsem v něm viděl bylo úchvatné. Koukal jsem už vším možným a dovolím si tvrdit, že i v mém malém Megrezu je vidět mnoho věcí mimo planety a Měsíc! To s těmi 30 cm myslíš vážně?

Není potřeba tady demonstrovat názor začátečník=trotl. Začátečníků může být mnoho různých druhů. Pokud se dotyčný pán dlouhodobě zajímá o oblohu (což z dotazu vyplývá, nebo je to nanejvýš pravděpodobné), tak může mít docela reálnou představu, co může vidět. Slovo začátečník pak znamená, že pouze nemá žádnou skutečnou pozorovací praxi...

Vypadá to, že sám jsi už na žádné lidové hvězdárně dlouho nebyl! Drtivá většina jich dnes natolik trpí světelným znečištěním, že 80 refraktor na dobrém místě ukáže více, než dělo na nějaké městské hvězdárně. Vím co říkám, dělám demonstrátora na petřínské hvězdárně a mlhovina v Orionu vypadá lépe i v té mé 72, když jsem někde mimo Prahu než v 35 katadioptru od Zeisse!

Ano, praktikum na hvězdárně hodně naučí a vůbec není špatné ale trvale tam pozorovat něco jiného než planety, to je masochismus. Alespoň na většině z nich...   :'(

A pokud ten pán má třeba nějaké problémy s očima, tak mu bude triedr na 2 věci. Proto jsem na to upozorňoval.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od MilAN »

Chceme-li se bavit o DSO, vynechme těch 10 největších a nejjasnějších, které jsou za dobrých podmínek vidět i neozbrojeným okem.
...........
naštěstí, většina hvězdáren není v Praze  :)
A astronomie a pozorování nejsou  jen DSO :)
............
dvader : o kterých očních vadách mluvíš ? kromě asttigmatismu zbývá už jen slepost na jedno oku, jinka lze triederem spolehlivě pozorovat. I bez brýlído nějakých 4D. Ptom je potřeba si trochu pomoct.
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

Fórum je od výměny názorů. Nikdy jsem nikoho za jiné názory nekamenoval. Jde o to, jak to kdo napíše, ceres má tendenci psát tak, že flame vyvolává (a za poslední dobu to není poprvé), MilAN nikoliv... Toť vše ke stylu diskuze.

K věci:
Bez vstupních podmínek (kde se bude pozorovat, jaké jsou požadavky na přenosnost, stav zraku s ohledem na tiredr) nelze než spekulovat.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
ceres

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ceres »

To ceres:
Koukal jsem dlouho obyčejným triedrem 8x42. Pak jsem si jako první skutečný dalekohled pořídil dobsona 10". A skutečně mi padla čelist! To, co jsem v něm viděl bylo úchvatné. Koukal jsem už vším možným a dovolím si tvrdit, že i v mém malém Megrezu je vidět mnoho věcí mimo planety a Měsíc! To s těmi 30 cm myslíš vážně?

Není potřeba tady demonstrovat názor začátečník=trotl. Začátečníků může být mnoho různých druhů. Pokud se dotyčný pán dlouhodobě zajímá o oblohu (což z dotazu vyplývá, nebo je to nanejvýš pravděpodobné), tak může mít docela reálnou představu, co může vidět. Slovo začátečník pak znamená, že pouze nemá žádnou skutečnou pozorovací praxi...

Vypadá to, že sám jsi už na žádné lidové hvězdárně dlouho nebyl! Drtivá většina jich dnes natolik trpí světelným znečištěním, že 80 refraktor na dobrém místě ukáže více, než dělo na nějaké městské hvězdárně. Vím co říkám, dělám demonstrátora na petřínské hvězdárně a mlhovina v Orionu vypadá lépe i v té mé 72, když jsem někde mimo Prahu než v 35 katadioptru od Zeisse!

Ano, praktikum na hvězdárně hodně naučí a vůbec není špatné ale trvale tam pozorovat něco jiného než planety, to je masochismus. Alespoň na většině z nich...   :'(

A pokud ten pán má třeba nějaké problémy s očima, tak mu bude triedr na 2 věci. Proto jsem na to upozorňoval.
Ked si to po Tebe precitam, tak len potvrdzujes, co som napisal - zacinal si triedrom a potom, ked uz si vedel a zorientoval si sa, si si kupil Dobsona. Cize si nezacinal dobsonom ani refraktorom ci malym katadioptrom, aky tu odporucate, ale najprv si zistil, co a ako. Tak preco radis nieco ine? Navyse, pre "pozorovanie" treba mat proste prax, tu nicim nenahradis. Dokonca by som povedal, ze dnes je to horsie, ako za nasich cias, pretoze dnes mas kopec fotiek na internete v kvalite, o akej sa v casoch, ked zacinala nasa generacia, nesnivalo ani profesionalom. Prave preto sa riziko sklamania z prveho pohladu zvacsuje a treba nan dnes a denne upozornovat. A nie z postu moderatora sirit nepravdy a zavadzajuce tvrdenia. Za tym si stojim a nevyvrati mi to nikto, ani 100 demonstratorov. Pamatam si, ked som sa prvykrat v roku 1983 pozeral cez jedinu C14 v byvalej republike. To mi vtedy "padla celist". Ale to uz som mal za sebou 10 rokov pokukovania po oblohe roznymi - z dnesneho pohladu opovrhnutiahodnymi - dalekohladmi a mohol som teda porovnavat.

No a fascinuje ma, ked niekto napise, ze v 72 mm dalekohlade je lepsie vidiet M 42, ako v 35 cm katadioptri. To snad je samozrejmost, nie? M 31 je najlepsie vidno v triedri, tiez ovela lepsie ako v katadioptri C14. A nie je to tymi dalekohladmi, ale tym, ze na kazdy objekt treba pouzit primerany pristroj. A o tom je ta "pozorovatelska" skusenost, ktoru treba nadobudnut praxou.

Skoda, ze tu nie je nejaky "supermoderator", ktory by tie vase polopravdy uvadzal na spravnu mieru. Brrrr...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ada@studeny.cz

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ada@studeny.cz »

ceres

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ceres »

K věci:
Bez vstupních podmínek (kde se bude pozorovat, jaké jsou požadavky na přenosnost, stav zraku s ohledem na tiredr) nelze než spekulovat.
Vstupne podmienky su ale jasne - hlada sa pristroj pre niekoho, kto by sa rad kochal oblohou. Tak mu to hned na zaciatok nestazujme, ale ulahcujme ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

Riziko zklamání vzhledem k tomu, co je dnes na internetu je skutečně reálné. To tu ale nikdo nepopírá a bude to platit pro jakýkoliv amatérský dalekohled.
Ze zatím známých požadavků jasně vyplývá, že velký průměr to nemůže být, tak proč to vůbec řešit? Ano triedr ledacos ukáže ale pokud ten pán "dlouho dobu touží mít astronomický dalekohled", tak by asi z triedru moc nadšený nebyl - malý refraktor na azimutální montáži (fotostativu) ukáže víceméně totéž při správném zvětšení. A navíc umožní při větším zvětšení i koukat na detaily na planetách a Měsíci. Vyhledávání na obloze s tím bude shodné. Co je na tom za nepravdy?

Ad M42, není to spíše tak, že je potřeba použít odpovídající zvětšení než přístroj (neuvažuji teď specifické vady různých konstrukcí)? Pokud mám v zorném poli obou dalekohledů to samé (v mém případě jádro M42 s Trapezem), tak mohu porovnávat vliv průměru vs. vliv přesvětlení oblohy, nebo se pletu?

Supermoderátor = admin. Nemám problém s respektováním jeho rozhodnutí...
ada@studeny.cz

Výběr dalekohledu.

Je je. Už jsem z toho zase jelen. Bude to pozorovat na zahradě kde je tma jak v pytly. Je krátkozraký jako vědšina lidí v jeho věku. Co přesně očekává? Asi nic protože to neví. Podle mne, pokud uvidí např. ISS a jeho solární panely, planety naší soustavy (doufám že pořádně), povrch měsíce a další zajímavé objekty tak jak ho znám tak se z toho po....e blahem. DSO? no prvně jsem si musel najít co to vůbec je ;D si myslí, že je pro něj zatím moc vysoko. Jinak elektriku máme na zahradě, tak problémy s nápájením odpadají.
MilAN

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od MilAN »

dvader :
Teď už si z nás děláš srandu, že?  Trapéz v 72 lepší než v 350 ?
Které hvězdy z trapézu vidíš ve 72 a které v 350?
Nemohla by ta diskuze být trochu serióznější ?
ceres

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ceres »

Kedze mi uz dvader (ktory nikoho nekamenuje za ine nazory) poslal vystrahu :-?, tak sa dalej v tomto vlakne nebudem vyjadrovat...
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

dvader :
Teď už si z nás děláš srandu, že?  Trapéz v 72 lepší než v 350 ?
Které hvězdy z trapézu vidíš ve 72 a které v 350?
Nemohla by ta diskuze být trochu serióznější ?
O vlastních hvězdách Trapeze jsem nepsal - uff, už nevím, jak to lépe napsat...
Na petříně je bohužel vidět (bez filtru) světlá neznatelná šmouha jen o málo světlejší než pozadí oblohy a v ní hvězdy. Mimo Prahu je v malém dalekohledu ta mlhovina vidět na pozadí oblohy naprosto zřetelně a dojem, že hvězdy Trapeze svítí z té mlhoviny, se přímo nabízí. V Praze máte pocit "vidím nějaké hvězdy a za nimi je možná nějaký světlejší flek".
ada@studeny.cz

Výběr dalekohledu.

No tak pánové. Chápu, že co člověk to názor. Ale to jsem nechtěl vědět že jo? Povězte mi co v těch dalekohledech uvidí a já se pak rozhodnu který pořídím. Je mi zcela jasné, že nebudeme vidět to co v dalekohledu za xxx peněz o pr. 350 mm to už jsem pochopil. Myslel jsem, že mi povíte 1 a 2 neber protože v 4 a 5 uvidíš to samé a možná líp za poloviční cenu. Tak asi totok jsem očekával. Popřípadě co v nich můžu maximálně kvalině uvidě. Abych jak říkáte nebyl zklamán z poměrně dost drahého daru.
Chef
Věk: 44

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od Chef »

No tak pánové. Chápu, že co člověk to názor. Ale to jsem nechtěl vědět že jo? Povězte mi co v těch dalekohledech uvidí a já se pak rozhodnu který pořídím. Je mi zcela jasné, že nebudeme vidět to co v dalekohledu za xxx peněz o pr. 350 mm to už jsem pochopil. Myslel jsem, že mi povíte 1 a 2 neber protože v 4 a 5 uvidíš to samé a možná líp za poloviční cenu. Tak asi totok jsem očekával. Popřípadě co v nich můžu maximálně kvalině uvidě. Abych jak říkáte nebyl zklamán z poměrně dost drahého daru.
Podívej se na nějaké kresby, co lze opravdu vidět např. dobsonem 250 a 150:
http://www.nitelite.eu/observing.htm
Tím si uděláš aspoň obrázek, co a jak je vidět...pak je lepší zajít na nějakou akci a podívat se různými dalekohledy sám...
Já jsem začínal 70 lídlákem, pak 250dobson, pak 400dobson. pak jsem zmenšil na 250 SCT a nakonec 72APO. Nyní mam tedy 400Dobson, 250SCT, 72APO a každý na něco jiného Ještě zřejmě přikoupím skládačku dobsona 250 kvuli rychlé převozitelnosti...

Jinak vzhledem k cenové relaci za sebe doporučují 250Dobsona = nejlepší poměr cena/výkon: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Odpovědět