Když je zataženo

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Alexein

Když je zataženo

Příspěvek od Alexein »

Jaký rádio?Ono se dá pozorovat anténou?Radiožurnálem?
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Martinxpv

Když je zataženo

Příspěvek od Martinxpv »

Jaký rádio?Ono se dá pozorovat anténou?Radiožurnálem?  Doporučuji Český rozhlas Olomouc  ;D
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Když je zataženo

Příspěvek od Karell »

Alexeine neustále sílí můj pocit, že ty píšeš některé příspěvky jen proto, aby se ti zvyšovalo číslo je počítající. A jestli sis uvedl pravdivě svůj věk v profilu, pak mi nezbývá nic jiného než konstatovat, že při tvé výchově a vzdělávání bylo něco zanedbáno.
Alexein

Když je zataženo

Příspěvek od Alexein »

Karle,-možná se bereš moc vážně.

Jinak,opravdu by mě zajímalo,jak to bylo s tím radiem myšlený?
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Když je zataženo

Příspěvek od Karell »

Alexeine, možná by sis měl přečíst pravidla.
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Když je zataženo

Příspěvek od BiF »

Mozna to bude sokujici zjisteni, ale kdyz je zatazeno, tak se nepozoruje Roll EyesPro mnoho lidí je to opravdu překvapivé zjištění. Už se mi mnohokrát stalo, že např. ve zprávách na Nově ukazovali něco, co se dělo nebo bude dít na obloze. Když jsem druhý den přišel do práce, tak se mě každý druhý ptá, zda jsem to viděl. Když odpovím, že ne, protože bylo zataženo, tak se často setkám s reakcí: "no a co, vždyť máš dalekohled...".

Na druhou stranu, myslím že jsem o tom četl v některém ze starších čísel Persea, kde byl článek o nočním pozorování (focení CCD kamerou) čtyřicítkou na brněnské hvězdárně na zcela zatažené obloze (vizuálně žádné hvězdy vidět nebyly). Podrobnosti už si ale nepamatuju. Dalo by se to ale jistě najít někde na stránkách brněnské hvězdárny, kde je tuším možné stáhnou všechna starší čísla.
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Honza Ebr (honza42)

Když je zataženo

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

No dobře, mě ten dotaz taky přijde absurdní, ale je pravda, že na hvězdárnu chodí ročně asi tak tisíce (!) lidí, kteří jsou neobyčejně překvapeni, že dalekohled nevidí skrz mraky (a někteří chtěj ívrátit peníze). Takže Fra má pravdu, že to není tak zřejmé....
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Karell
Kontaktovat uživatele:

Když je zataženo

Příspěvek od Karell »

To mě nepřekvapí, sám jsem viděl několik lidí, kteří kdysi používali vysunutou CD mechaniku jako podšálek s přesvědčením, že k tomu to opravdu slouží. Zrovna tak jsem ale přesvědčený o tom, že 28 letý člověk, který si tady dokáže založit profil, by si mohl informace podobného typu najít sám, prostředků a informací k tomu sloužících je na netu už opravdu nepřeberné množství. A jestli někde je informace o tom, že Radiožurnálem je možné pozorovat DSO, upřímně zaskočený se co nejsrdečněji omluvím. :)
Alexein

Když je zataženo

Příspěvek od Alexein »

Jó,semtam plácám srágory,ale to bys mě musel znát,abys pochopil ;)

Jinak,ta Radioastronmie je celkem zajímavá.Jako kluk sem se věnoval radioamatetštině,takže mě to zajímá. A když je zataženo,tak je to určitě dobrý řešení. :)
Martinxpv

Když je zataženo

Příspěvek od Martinxpv »

Jedna věc je když na hvězdárnu příjde člověk který v televizi slyšel že bude nějaký zajímavý úkaz a chce jej shlédnout ale jinak nemá ponětí o nějakých zákonitostech ohedně pozorování a techniky ale další když se zde zakládají zbytečná vlákna nabitá s odpuštěním plky o ničem. Pár takových se tu v posledních dnech vyrojilo. Tazatel tu někde zmiňoval se mi zdá že pozoroval roky než si koupil dalekohled. Takový člověk by snad měl alespoň trochu vedět která bije. Např. téma jak jsem dostal šlupku od kondenzátoru je jako bych založil vlákno že jsem si postavil montáž na nohu.
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.
Alexein

Když je zataženo

Příspěvek od Alexein »

Chtěl sem jenom varovat ostatní,co se pokoušejí upavovat techniku na focení.Mě to nepřipadá tak zcestný.
Shras

Když je zataženo

Příspěvek od Shras »

k to mu kondiku, ja jsem vyucenej slaboproudak, no nezivim se tim, u spoustu veci jsem zapomnel i to ze jsme je znal. ale treba jsem se pozastavolal nad tim, ze tu nekdo psal, ze netusil ze dioda nevede obouma smery.

ps: pak to smazu
caribic10

Když je zataženo

Příspěvek od caribic10 »

ale treba jsem se pozastavolal nad tim, ze tu nekdo psal, ze netusil ze dioda nevede obouma smery.  To jsem byl já, měnil jsem diodu v polárním hledáčku. Musel jsem si na to pozvat kamaráda, který je taky vystudovaný elektrikář, aby mi to zapojil...  ;D  :) jsem kuchař, proudu strašně rozumím. při výrobě vyhřívaných vložek do bot jsem spálil zdroj....  :)  ::)

edit: když to na tu diodu pitomci nenapíšou kde to má + a kde - tak se pak není čemu divit že dochází k takovým problémům....
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Shras

Když je zataženo

Příspěvek od Shras »

dioda ted nemuzu machrovat pac uz jsme zapomnel ale... posnas to podle nozicek nebo podle profilu te diody ..

no ja zase pripalim i cibulku...

kuchar? alespon nekdo z v zivote pouzitelnou skolou :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Když je zataženo

Příspěvek od MaG »

Ještě tu koukám chybí zmínka, že když je zataženo, tak se hašteříme na fóru. Možná bychom se měli nad sebou zamyslet. Začátečník, než něco napíše a pokročilý, než mu odpoví. To druhé nemusí ideálně ani nastat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět