Pár rad do začátku
Pár rad do začátku
Na planety světelné znečištění nevadí,vadí mu ten seeing,sám jsem letošní léto používal na Jupitera zv.130x,výmečně 170x, věř tomu že s tímto dalekohledem prstence Saturnovi uvidíš,jsou pohodlně vidět se zv. kolem 100x,jinak já je viděl i při zv. 35x,jo a dobře je vidět s tímto dalekohledem i Jupiter,ale ted se podmínky na pozorování už velice zhoršují.
Dále doporučuji pročítat tohle:
http://www.navod.hvezdarna.cz/
Dále doporučuji pročítat tohle:
http://www.navod.hvezdarna.cz/
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pár rad do začátku
Při pozorování začni vždy tím, že najdeš místo, kde nedochází k velkým změnám teplot. Buď to vynes ven, nebo koukej přes moderní okno, ale nikdy to přes okno nemusí být jako venku, venku je vždy nejlepší, ale tam musíš nechat dalekohled temperovat aspoň pár minut. Pak snad bude ukazovat dobře.
Seeing je chvění obrazu a většinou je to největší zhouba, proto začni nejmenším zvětšením, tedy s okulárem 20mm. Časem zjistíš, že ti zoufale chybí nějaký okulár mezi, tedy nějaký kolm 9-10mm, tak si takový sežeň.
Ten K4mm pokud je to pořád ten samý je ve skutečnosti 6mm a s lídlákem je na drobné výjimky nepoužitelný. Má malou čočku a dává málo světla. Použitelný bude tak na Mšsíc a Jupiter, naopak Saturn je s ním už nekoukatelný, moc tmavý obraz, ale zkusit to můžeš, chce to trpělivost.
Dobrý seeing (klidný obraz) je málokdy, takže se nežeň za zvětšením ale snaž se mít takové, kdy je ještě dost světla a planeta hezky kontrastní.
Seeing je chvění obrazu a většinou je to největší zhouba, proto začni nejmenším zvětšením, tedy s okulárem 20mm. Časem zjistíš, že ti zoufale chybí nějaký okulár mezi, tedy nějaký kolm 9-10mm, tak si takový sežeň.
Ten K4mm pokud je to pořád ten samý je ve skutečnosti 6mm a s lídlákem je na drobné výjimky nepoužitelný. Má malou čočku a dává málo světla. Použitelný bude tak na Mšsíc a Jupiter, naopak Saturn je s ním už nekoukatelný, moc tmavý obraz, ale zkusit to můžeš, chce to trpělivost.
Dobrý seeing (klidný obraz) je málokdy, takže se nežeň za zvětšením ale snaž se mít takové, kdy je ještě dost světla a planeta hezky kontrastní.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pár rad do začátku
Tak sem úplně oholil webku(Mustek gSmart mini2) a nechal sem tam jeno tišťák a cmos snímač.
Jenomže vidí úplně příšerně(já vim,je to stará webka-potažmo foťák).
Nicméně jsem ji tenkrát viděl na teleskopu a nebylo to k zahození-jen kdybych přišel na to,jak ji nechat pár sekund koukat z otevřenou uzávěrkou.
Jak řešíte webky na teleskopu?
díky!
Jenomže vidí úplně příšerně(já vim,je to stará webka-potažmo foťák).
Nicméně jsem ji tenkrát viděl na teleskopu a nebylo to k zahození-jen kdybych přišel na to,jak ji nechat pár sekund koukat z otevřenou uzávěrkou.
Jak řešíte webky na teleskopu?
díky!
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Pár rad do začátku
Při pozorování začni vždy tím, že najdeš místo, kde nedochází k velkým změnám teplot. Buď to vynes ven, nebo koukej přes moderní okno, ale nikdy to přes okno nemusí být jako venku, venku je vždy nejlepší, ale tam musíš nechat dalekohled temperovat aspoň pár minut. Pak snad bude ukazovat dobře.
Krásně jsi mi to popsal.děkuji.
V tom případě by se hodila nějaká HD webka,kde by se to dalo pěkně zvětšit,nebo webka se statickýma snímkama ve vysokym rozlišení.Já od toho samozřejmě nečekal,že uvidim loď Červenýho trpaslíka,ale chtěl sem vidět ty zázraky,na který lidský oko nedohlédne.
Mimochodem-dá se pozorovat družice?Nikde jsem se o tom nedočetl
Krásně jsi mi to popsal.děkuji.
V tom případě by se hodila nějaká HD webka,kde by se to dalo pěkně zvětšit,nebo webka se statickýma snímkama ve vysokym rozlišení.Já od toho samozřejmě nečekal,že uvidim loď Červenýho trpaslíka,ale chtěl sem vidět ty zázraky,na který lidský oko nedohlédne.
Mimochodem-dá se pozorovat družice?Nikde jsem se o tom nedočetl
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Pár rad do začátku
podmínky na pozorování už velice zhoršují./
Jak zhoršují?Myslíš tím roční období,nebo rok 2012?
Jak zhoršují?Myslíš tím roční období,nebo rok 2012?
Pár rad do začátku
ne jen to ze se z nasi planety pomalu ale jiste stava dobre osvetlena boje v mori hvezd
Pár rad do začátku
Jo o tom sem viděl dokument.Ale některá města,či státy s tím myslím něco dělají(jako výměna osvětlení za směrový apod.).
Otázka je nakolik je to pravda a nakolik to má účinek...
Otázka je nakolik je to pravda a nakolik to má účinek...
Pár rad do začátku
Pánové , osvětlení planety ani rok 2012 s tím nemá opravdu co do činění. Podmínky se zhoršují , protože Jupiter zapadá čím dál tím dříve, a pozorování nízko nad obzorem je příliš ovlivněno atmosférou. Pomalu končí vhodné období na pozorování a bude potřeba si počkat, až se Jupiter zase objeví na ranní obloze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pár rad do začátku
Pomalu končí vhodné období na pozorování a bude potřeba si počkat, až se Jupiter zase objeví na ranní obloze.A nevies presne od kedy ho bude mozne vidiet aj rano?
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
Pár rad do začátku
Poradíte ještě prosím někdo jak na webku?
I se zaměřením na paneláky vidí moje webka jen červené cosi a tmavší objekty okem v pohodě viditelné jsou jaksi nikde.
Díky!
I se zaměřením na paneláky vidí moje webka jen červené cosi a tmavší objekty okem v pohodě viditelné jsou jaksi nikde.
Díky!
Pár rad do začátku
Poradíte ještě prosím někdo jak na webku?
Díky! Niesom si celkom isty ale nemoze to byt tym ze ta webka nema ccd senzor??...Ked je to blbost tak ma opravte
Díky! Niesom si celkom isty ale nemoze to byt tym ze ta webka nema ccd senzor??...Ked je to blbost tak ma opravte
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
Pár rad do začátku
ccd asi nemá.tušim že cmos.Je stará,ale zatim nepřekonala ani webku,co sem koupil nedávno(tu už ale nemám).
Je to původně foťák gSmart Mini2 a za světla točí pěkně,jenomže při nízkym světle neni vidět pomalu nic.Tak nevim.
Chtěl bych vědět,jak a jakou kameru použít peo pěkný záběry?
Je to původně foťák gSmart Mini2 a za světla točí pěkně,jenomže při nízkym světle neni vidět pomalu nic.Tak nevim.
Chtěl bych vědět,jak a jakou kameru použít peo pěkný záběry?
Pár rad do začátku
Další věc:K čemu prosím slouží Inverzní čočka 1,5x ?
Pár rad do začátku
Já bych totiž hrozně chtěl vidět třeba saturn a jeho prstenecKaždopádně,myslíš,že s tim někdy nějakou takovou planetku uvidim? :-?Ak chces vidiet saturn a jeho prstenec tak bez k oknu je ho krasne vidno. hod si tam ten 20mm okular a ak mas tak pridaj k nemu aj barlow sosovku. Ja ho prave pozorujem s 20 okularom a 3x barlow sosovkou
Pár rad do začátku
Bohužel nemám okno na na správný straně.
Ale s tou čočkou si mi dal
Já nevěděl k čemu to je,tak sem to nasadil a to je zvětšní jak blázen
Supr a díky.
Ale s tou čočkou si mi dal
Já nevěděl k čemu to je,tak sem to nasadil a to je zvětšní jak blázen
Supr a díky.