základy kalibrace

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
MartinV.

základy kalibrace

Příspěvek od MartinV. »

Ty to nechceš ani pochopit ty základy, ty chceš jen návod,aby ses nemusel zdržovat
Aleani tento návod jsizrovna nepochopil.
To Slavek:

Podobně jsem začínal i já. V začátcích je asi největší problém se seznámit s programy naučit se v nich orientovat, co jaká fce dělá a pod. zkrátka princip. Ještě někdy mívám tyto problémy. Bohužel AJ není moje hobby a teď mě to mrzí. Na strá kolena se ještě AJ budu muset pořádně naučit abych si vůbec něco přečet nebo se s někým domluvil a netahal to všechno přes google translator. Bejt tebou když už tak za:
1. důkladně bych pohledal na AF rozhodně to tady je. Problém nováčků je ten, že jsou líní používat tl. Hledat a hned se zaměřují na tl. založit nový příspěvek ... jsou tu příspěvky typu pomozte s koupí dalekohledu, jaký dalekohled, co je lepší, jaký doporučujete a to bych mohl pokračovat do nekonečna. Závěrem? ... pořád se diskutuje o jednom a tom samém.

2. osobně se mi osvědčilo když už jsem konzultoval základní SW zpracování tak jen s jedním člověkem. Jeden ti řekne to druhý tohle do toho třetí začne plantat odborné výrazy nebo slangy a máš z toho hlavu akorát tak v péru. Pokud se naučíš základní principy a hlavně sám pochopíš co jaká fce. dělá tak máš vyhráno a můžeš se jen zdokonalovat. Ale musíš hlavně chtít sám.

Nějaký ten tutorial není na škodu, ale není to samospása. Ne na všechno se dá jeden postup napasovat a je pak třeba laborovat s hodnotama. V případě kalibrace např. v SW ImagesPlus, který používám je proces kalibrace u všech mojich snímků stejný, ale zpracování v Adobe PS je už individuální.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
MilAN
Věk: 77

základy kalibrace

Příspěvek od MilAN »

Já Ti tedy odpovím, i když je Ti to proti srsti. Těch návodů tu je tolik, že je budeš pročítat několik dnů. A nejde to pochopit hned ( tím Tě snad nijak nepodceňuji - to je všeobecné konstatování)
Ty tu diskutuješ o DSS, popisuješ jak to budeš dělat, že už jsi to pochopil. Ale ještě jsi ten DSS ani neviděl, vůbec nevíš, na co by ses měl ptát.- Proto ten Tvůj příspěvek č. 10 vypadá tak, jak vypadá. Jak chceš odčítat , jak chceš dělit ? - dovedeš odpovědět ? Proto píšu, žes to nepochopil. Protože toho sice píšeš celý odstavec, ale nic z toho neuděláš. Co znamená, žes to pochopil jak to udělat, když to takhle stejně nikdo v praxi nedělá. Tohle je teoretický postup, co se se snímky děje, ale není to návod, jak to udělat. Začni programem, přečti si návod a přečti si spoustu článků zde , které se toho týkají.
Já vím, že tohle Ti píše každý, ale je t jediná možnost, jak se problémem prokousat. Není to celé naprosto triviální, ale nelze to odbýt přeci tím, že to je těžké na pochopení. Je to možná těžké na pochopení hned, ale učení není o tom, že to vím hned.....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slávek

základy kalibrace

Příspěvek od Slávek »

Martine, myslím že si to vystih přesně, bohužel je tam i ta lenost a pak se sčítá. je tu hrozně moc témat, některé velmi podobné a prohrabat se tím a vše přečíst je nadlidský úkol a až teď, když mám nemocenskou se tu můžu trochu porozhlédnout jinak mám strašně málo času. Ale nakonec jsem se dozvěděl to co jsem potřeboval a í díky má slabé angličtině bylo české astroforum pro mne spásou.
Slávek

základy kalibrace

Příspěvek od Slávek »

Milan: já o DSS přece nediskutoval, jen jsem napsal, že ho zkusím a celé to bylo o tom, abych věděl ten teoretický postup, co se se snímky vlstně děje a jestli dělám dobře to, že v terénu nafotím objekt, dakr frame, flat, nebo i ten bias. Já prozatím pracoval jen s registarem kde jsem jen průměroval fotky objektu, nic víc. zajímal mě další postup s těmi DF a FF abych se třeba dozvěděl jestli něco z toho se nedá dělat třeba v photoshopu nebo lightroomu. prostě me zajímal ten princip zpracování - teoretický. v praxi už to nastuduju sám. když to teda ten DDS umí vše sám, tak jedině plus, stáhnu ho a budu ho zkoušet, nebo se pokusím k němu najít návod.... já přece nechci aby mě tu někdo vodil za ručičku a popisoval každou drobnost co a jak. prostě mě zajímalo jak ta kalibrace v principu vypadá a až  se mě ten program bude ptát třeba abych nahrál dark framy, abych věděl co to je a k čemu je chce. abch tam pak nevynechal nějaký důležity soubor fotek a pak se divil že je to to samá jako jednoduché průměrování ve registaru. nebo zjistil že jsem v terénu zapoměl na FF snímky apod... prostě o tu teorii, protože teď se vydám na první kompletní focení se všemi druhy fotek abych si byl jist že přivezu, to co mám přivést- to s čím pracují ty programy. a to že jsem psal že je odečtu/ sečtu, to jako že to udělá ten program, ale jelikož je neznám, tak nevím jestli to budou dělat automaticky, nebo to budu muset dělat nějak ručně. stáhnu si ten DSS a uvidím, když se s ním naučím pracovat, lépe budu rozumět diskuzi ve foru.
Odpovědět