Klimaticke zmeny a amaterski astronomovia
ale zda se mi, ze se cim dal vic shlukuji kolem uplnkuAno, tak na tomhle se shodneme jednohlasně ;D. Já mám ještě vypozorováno, že je čím dál více nocí, kdy se navzdory výstupu ze všech modelů nečekaně vyjasní ve druhé polovině noci tak nešikovně, že se o tom dozvím přesně ráno po probuzení. A když už jsou celé noci jasné, často se koncentrují kolem středy, nikoliv kolem víkendu. 
LaBa:Dajme si otazku, co je hlavny sklenikovy plyn (pomozem, nie je to CO2)
Neviděl bych to tak jednoznačně. Jedna věc je procentuální množství v atmosféře, druhá věc je citlivot systému na změny toho kterého množství plynu, další se týkají rychlosti změn a v neposlední řadě pak důvody, které k těmto změnám vedou. Jedná se problematiku složitou a komplexní.
Množství slunečního svitu a oblačnosti má určitě taky svoje souvislosti. Jistě že datová řada je krátká a pouze z ČR, nelze z ní vzít nic, než povědomí o nějakém současném trendu - ale je to zajímavé.
Tharos : že by působily Murphyho zákony :) ?
Neviděl bych to tak jednoznačně. Jedna věc je procentuální množství v atmosféře, druhá věc je citlivot systému na změny toho kterého množství plynu, další se týkají rychlosti změn a v neposlední řadě pak důvody, které k těmto změnám vedou. Jedná se problematiku složitou a komplexní.
Množství slunečního svitu a oblačnosti má určitě taky svoje souvislosti. Jistě že datová řada je krátká a pouze z ČR, nelze z ní vzít nic, než povědomí o nějakém současném trendu - ale je to zajímavé.
Tharos : že by působily Murphyho zákony :) ?
No ani by som nepovedal.
Pokud mas udaje o poctu dni se snehovou pokryvkou, jeji prumerne a maximalni vysce za poslednich 10 let, tak sem s nimi, pak muzeme leccos vycist. Jestli byl 24.12. snih nebo ne je udaj sice zajimavy, ale tezko z nej pozname jestli byla dana zima na snih bohata nebo chuda.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Pokud mas udaje o poctu dni se snehovou pokryvkou, jeji prumerne a maximalni vysce za poslednich 10 let, tak sem s nimi, pak muzeme leccos vycist. Jestli byl 24.12. snih nebo ne je udaj sice zajimavy, ale tezko z nej pozname jestli byla dana zima na snih bohata nebo chuda.Viac nezozeniem... Skus sam..
Ale aj z toho sa da vselico vydedukovat
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jeden důkaz, jak je lidská paměť krátká a jak je počasí už po staletí stejně proměnlivé. Lidé nic zásadního s klimatem nedělají. Rozhodně ne nic, co by současné počasí dělalo jiným než třeba v 18. století.. aneb kdo chce vidět, přečte si a uvědomí si, že to co se děje dnes kolem globálního oteplování je jen důsledek globalizace společnosti a že dřív to tu bylo taky, jen z toho nebylo náboženství.
Sedláci až do poloviny února údajně pracova1i na polích, mnozí se prý dokonce pustili do setí obilí. Kronikář poznamenává, že na Tři Krále posekal mlynář Preissler 1ouku a k pobavení spoluobčanů sušil seno.
http://www.rychnovjbc.cz/clanek.php?clid=2640
Sedláci až do poloviny února údajně pracova1i na polích, mnozí se prý dokonce pustili do setí obilí. Kronikář poznamenává, že na Tři Krále posekal mlynář Preissler 1ouku a k pobavení spoluobčanů sušil seno.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ještě jeden důkaz, jak je lidská paměť krátká a jak je počasí už po staletí stejně proměnlivé. Lidé nic zásadního s klimatem nedělají. Rozhodně ne nic, co by současné počasí dělalo jiným než třeba v 18. století.. aneb kdo chce vidět, přečte si a uvědomí si, že to co se děje dnes kolem globálního oteplování je jen důsledek globalizace společnosti a že dřív to tu bylo taky, jen z toho nebylo náboženství.
Typický, reprodukovaný názor politického oblíbence.
Bohužel velká část populace má natolik podvědomě zakořeněný vztah ke kultu osobnosti, že i kdyby jejich oblíbenec pronášel jakékoli nesmysly, lidé to budou reprodukovat.
Je to smutné.
Typický, reprodukovaný názor politického oblíbence.
Bohužel velká část populace má natolik podvědomě zakořeněný vztah ke kultu osobnosti, že i kdyby jejich oblíbenec pronášel jakékoli nesmysly, lidé to budou reprodukovat.
Je to smutné.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Dík za názor, byť nesrozumitelný.
Poukazuji jen na to, že mně už současné nářky nad rozkolísaným počasím přestaly bavit, zvláště zde na AF a tak proti nim bojuju. Brečet by mohli ti, co témata (s podtitulem globálních změn) zakládají, ale pokud možno někde jinde.
Poukazuji jen na to, že mně už současné nářky nad rozkolísaným počasím přestaly bavit, zvláště zde na AF a tak proti nim bojuju. Brečet by mohli ti, co témata (s podtitulem globálních změn) zakládají, ale pokud možno někde jinde.
Dík za názor, byť nesrozumitelný.
Mně prostě nenechávají lhostejným takové názory - ono to není primárně namířené vůči Tobě, pouze si mi přišel "do rány" s tou reprodukcí. Já si jenom myslím, že dnešní svět potřebuje abychom měli poněkud vyšší rozlišovací schopnost než pouhou reprodukci politických celebrit. A Tvůj názor Ti neberu. Jen žiji v realitě jiné než politická celebrita, mám letos nejméně vody ve studni za posledních 26 let (tato tendence se projevuje už alespoň 8 let), tam kde jsem téměř všude běžně měl na zahradě trávu, jsou v posledních cca 10-ti letech v létě vypálené žluté fleky. Já vím, všechno tu již bylo a ročně stovky milionů tun vypuštěných svinstev do atmosféry s tím nemají co dělat.......
Mně prostě nenechávají lhostejným takové názory - ono to není primárně namířené vůči Tobě, pouze si mi přišel "do rány" s tou reprodukcí. Já si jenom myslím, že dnešní svět potřebuje abychom měli poněkud vyšší rozlišovací schopnost než pouhou reprodukci politických celebrit. A Tvůj názor Ti neberu. Jen žiji v realitě jiné než politická celebrita, mám letos nejméně vody ve studni za posledních 26 let (tato tendence se projevuje už alespoň 8 let), tam kde jsem téměř všude běžně měl na zahradě trávu, jsou v posledních cca 10-ti letech v létě vypálené žluté fleky. Já vím, všechno tu již bylo a ročně stovky milionů tun vypuštěných svinstev do atmosféry s tím nemají co dělat.......
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jo jenže právě ty tvoje stesky o studni a trávě, stejně jako jiné právě vůbec nic nedokazují. Prostě se aktuálně u tebe něco děje, ale je směšné to divadlo že za to může hlavně člověk. A o tom je celé toto vlákno, jaké klimatické změny se dějí? Klima je záležitost posledních 26 let? 100 let? pořád dokola to samé.
A jak to souvisí s astronomií? Anketa jasně říká, my si myslíme, že nás to nijak neovlivňuje. Moc lidí o tom zde nediskutovalo, ostatní to ale nemusí pořád číst.
A jak to souvisí s astronomií? Anketa jasně říká, my si myslíme, že nás to nijak neovlivňuje. Moc lidí o tom zde nediskutovalo, ostatní to ale nemusí pořád číst.
Klimaticke změny tady byly a budou. Dnes počasi hlidaj družice a běda když něco nevyde. Dřive byla pranostika a funguje kupodivu i dnes. Cela planeta je jak pod mikroskopem, jedno velky čidlo a stejně nejsme schopny řict co nas čeka a co za to muže. Myslim že mame zatim malo udajů. Ta voda se ztraci s tim souhlasim. Hlavně ať se nam vyhejbaj komety atd. To by pak nastala změna počasí 
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Jo jenže právě ty tvoje stesky o studni a trávě, stejně jako jiné právě vůbec nic nedokazují. Prostě se aktuálně u tebe něco děje, ale je směšné to divadlo že za to může hlavně člověk. A o tom je celé toto vlákno, jaké klimatické změny se dějí? Klima je záležitost posledních 26 let? 100 let? pořád dokola to samé.
Děkuji za vysvětlení. Jinou odpověď jsem nečekal. Pokud se budeš chtít dozvědět, jaké klimatické změny se dějí, čti občas zprávy, které uveřejňuje NASA, National Geographic (např. http://www.national-geographic.cz/veda- ... ozeni-644/) nebo Nature journal - tam si musíš za přečtení zaplatit (např. http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 2856a.html). Možná ubyde Tvojí arogance a přibudou informace - ne politické ale objektivní. Víš, co vědec resp. skupina musí absolvovat, než jim Nature otiskne závěry výzkumu ?
Ale Ty jim zřejmě řekneš: "...prostě se tam aktuálně u vás něco děje..." a budeš to mít zase vyřešené.
Děkuji za vysvětlení. Jinou odpověď jsem nečekal. Pokud se budeš chtít dozvědět, jaké klimatické změny se dějí, čti občas zprávy, které uveřejňuje NASA, National Geographic (např. http://www.national-geographic.cz/veda- ... ozeni-644/) nebo Nature journal - tam si musíš za přečtení zaplatit (např. http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 2856a.html). Možná ubyde Tvojí arogance a přibudou informace - ne politické ale objektivní. Víš, co vědec resp. skupina musí absolvovat, než jim Nature otiskne závěry výzkumu ?
Ale Ty jim zřejmě řekneš: "...prostě se tam aktuálně u vás něco děje..." a budeš to mít zase vyřešené.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jsem astronom, nadšenec, ne vědec. Přesto i vědec se může mýlit a pokud si jeden vědec myslí, že za nadměrné tání ledu může člověk, pak jiný vědec může tvrdit, že si tím zdaleka není tak jist. Pokud se pak v médiích mluví o tom, "co by kdyby roztály všechny ledovce", pak už je to zřejmá blbost a nadsázka. Když roztaje hodně ledu, pravděpodobně se tak změní proudění v oceánu a klima samotné, že drříve či později přestanou tát. Když se pak na astronomickém fóru řeší klima více než astronomie, ačkoli tu myslím není nikdo, kdo by mohl prokazatelně ukázat dlouhodobý vliv na astronomická pozorování, pak je asi něco špatně. Jako astronomové bychom měli být první linií těch, kteří řeknou, ano, člověk nenávratně mění krajinu, ale zabraňme raději tomuto drancování přírody na kterém se obohacuje úzká skupina lidí z vyspělých států, než abychom pod záminkou pseudoglobálních problémů bezzubě pomáhali, nebo dokonce ubližovali té drtivé nevzdělané a chudé menšině. Současný tržní způsob života, kdy se jedinec obohacuje na úkor značné většiny lidí je mnohem horší zlo, než nějaké zvedání teplot nepodloženě zdůvodňované vlivem činnosti lidí. Když se nebude moci někdo nadměrně obohacovat, nebude ani produkovat nadměrné teplo.
A hlavně vyzývám, jsme astronomové a víme, kolik energie na nás proudí ze Slunce - proč je vlastně vliv Slunce tak zmenšován oproti vlivu člověka? Podle mně se to někomu hodí do krámu a my jako astronomové mu věříme, no fuj.
A hlavně vyzývám, jsme astronomové a víme, kolik energie na nás proudí ze Slunce - proč je vlastně vliv Slunce tak zmenšován oproti vlivu člověka? Podle mně se to někomu hodí do krámu a my jako astronomové mu věříme, no fuj.
Me na teto diskuzi zarazi jedna zasadni vec a to je co vlastne z 90 procent ovlivnuje klima na nasi
planete, no prece je to nase materska hvezda jmenem Slunce.
Vy jako zajemci o astronomii nevite, ze na Slunci probihaji nejake cikly minima a maxima v 11,40,120-ti letech,
kdy se slunecni vitr zasadme meni a pri dopadu na magneticke pole Zeme tim ovlivnuje tvoreni klimatu na nasi planete.
Vy nevite, ze za 120 let zacina mala doba ledova, ze pred 10000 lety rostly palmy v Gronsku, coz me udivuje z pozice astronoma amatera a nechavate se vlacet nesmysly ekologickych naivistu a v dnesni dobe uz byzmismenu
s ekologii.
planete, no prece je to nase materska hvezda jmenem Slunce.
Vy jako zajemci o astronomii nevite, ze na Slunci probihaji nejake cikly minima a maxima v 11,40,120-ti letech,
kdy se slunecni vitr zasadme meni a pri dopadu na magneticke pole Zeme tim ovlivnuje tvoreni klimatu na nasi planete.
Vy nevite, ze za 120 let zacina mala doba ledova, ze pred 10000 lety rostly palmy v Gronsku, coz me udivuje z pozice astronoma amatera a nechavate se vlacet nesmysly ekologickych naivistu a v dnesni dobe uz byzmismenu
s ekologii.
SC305/3050,MC90/1250,Chromosfericky teleskop 90/1250,Navigator 1,StellaCam3.&&
Pri pohlade na tento graf by som si odvazil tvrdit, ze sa vlastne nic nedeje a vsetko je v normeNa tvém grafu hodnota PPMV končí někde kolem 290 a nikde výrazně nepřekračuje hodnotu 300.
Posledních padesát let se na Hawai, uprostřed pacifiku, daleko od průmylu a smogu velkoměst měří hodnota PPMV. Za tu dobu vzrostla hodnota PPMV z 315 na 375 a pořád roste. To moc v normě není, naopak je to velmi rychlý výkyv.
Na zemi denně jezdí nekolik miliard automobilů, které produkují CO2.
Stejně tak energetika a průmysl je ve vyspělých státech silným zdrojem skleníkových plynů.
Zmenšování pralesů snižuje schopnost absorbce CO2.
Všechny tyto faktory způsobují nárůst CO2 v atmosféře, to je zřejmé.
To, jaký dopad bude mít zvýšení průměrné teploty na klima je těžké předpovědět, ale že se teplota zvyšuje to se dá snadno změřit.
Ledovce tají a teplomilná fauna a flora se stěhují více na sever.
Nechápu, proč si někteří lidé odmítají připusti, že lidská činost ovlivňuje klima. :-/
Posledních padesát let se na Hawai, uprostřed pacifiku, daleko od průmylu a smogu velkoměst měří hodnota PPMV. Za tu dobu vzrostla hodnota PPMV z 315 na 375 a pořád roste. To moc v normě není, naopak je to velmi rychlý výkyv.
Na zemi denně jezdí nekolik miliard automobilů, které produkují CO2.
Stejně tak energetika a průmysl je ve vyspělých státech silným zdrojem skleníkových plynů.
Zmenšování pralesů snižuje schopnost absorbce CO2.
Všechny tyto faktory způsobují nárůst CO2 v atmosféře, to je zřejmé.
To, jaký dopad bude mít zvýšení průměrné teploty na klima je těžké předpovědět, ale že se teplota zvyšuje to se dá snadno změřit.
Ledovce tají a teplomilná fauna a flora se stěhují více na sever.
Nechápu, proč si někteří lidé odmítají připusti, že lidská činost ovlivňuje klima. :-/
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Nechápu, proč si někteří lidé odmítají připusti, že lidská činost ovlivňuje klima.Jen by mě zajímalo kolik sajrajtu se do ovzduší dostane třeba sopečnou činností ?
Newton 114/900