Těžká přenosná montáž

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
vla

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od vla »

Poté co jsme zde vyjmenovali asi většinu možných kandidátů nám vlákno poněkud upadlo. Našlo by se pár majitelů montáží CGE, G11 a G42+, kteří by se podělili s praktickými zkušenostmi z provozu? Vixen SXD mi přijde malá nosnost a ostatní cenově nedostupné, proto se upírám k výše jmenovaným třem.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Psion »

Vzhledem k tomu, že jsi používal Losmandy, pak je G11 pro Tebe pravá volba. CGE je výborná montáž, ale pro Tebe rozhodně vhodná není.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Konihlav »

Vixen SXD me nijak nepresvedcila, takze bych ji nebral. Stejne tak CGE, ktera se me take nelibi, byt je o tridu vyse nez SXD. Z meho pohledu, ma-li se jednat o prenosnou/prevoznou montaz s ohledem na pomer cena/vykon opravdu opet vychazi nejlepe G-11. Ostatni se hodi spise do pozorovatelny.

Je to smutne, ale proste nic moc na vyber neni (kde nic neni ani smrt nebere).

Z praktickeho hlediska me osobne zajima krome spolehlivosti a hladkosti chodu obou os slozitost/narocnost a vysledna presnost polarniho ustaveni a pripadne domaci dodelavky - jako napr. ze osvetleni PH nelze regulovat atd. Ale to vse jsou veci, ktere jsem nekde vycetl a praxe mi bohuzel chybi. Mnohdy je podstata a skutecnost jina, nez kdyz 10 lidi zprostredkovane tlumoci (jako ted ja), co kde cetli ci slyseli.

Toz ja uz asi nic noveho nevymyslim, dokud si ji sam nekoupim a nezjistim co a jak :-)
dvader
Věk: 60

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od dvader »

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Psion
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Psion »

dvader: To je dobrý vtip, viděl jsi ji v reálu? Cena je taky moc pěkná :)
dvader
Věk: 60

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od dvader »

dvader: To je dobrý vtip, viděl jsi ji v reálu? Cena je taky moc pěkná :)Viděl, na MHV...
A dle mého názoru se dá ještě do kategorie "těžká přenosná" zařadit. ;D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Konihlav »

pokud bych realne uvazoval o "vyssi/tezsi" kategorii, tak bych spise zvazoval Losmandy HGM-Titan nebo Mountain Instruments MI-250, coz jsou jeste dve "tezce prevozne" montaze za cca stejnou cenu, viz http://www.mountaininstruments.com/

Titan ma od G-11 vyhodu v tom, ze obe osy jdou otacet o 360 stupnu...
Psion
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Psion »

dvader: Honza Zahajský ji po prvním převozu zařadil do nepřenositelných montáží :)
MartinV.

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od MartinV. »

To vla:

Losmandy G-11 mám a jsem s ní víc než spokojen. Přecházel na ní z EQ-6 a je to 100 a 1 ve prospěch G11. Prozatím mám montáž jen s DDS, ale do léta bych mohl mít kompletní el. GOTO. Pokud by jsi do montáže šel je třeba si dát na jednu věc pozor. Montáž je bez PH ten je nutno dokoupit. Tady je ukázka osnovy PH jaký mám konkrétně já:
http://www.losmandy.com/polar-finder.pdf
Seřizování montáže podle PH je velmi jednodiché, rychlé a přesné.

V základu je u montáže stativ svařenec. Pokud budeš s montáží cestovat a chceš obětovat peníz  :'( lze k montáži pořídit luxusní rozkládací stativ Losmandy FHD-MA):
http://www.losmandy.com/access.html#fhd

Montáž se připevňuje ke stativu pomocí 3 palcových šroubů s imbusem. Doporučuji koupit tvarové šrouby TKS (jen pro případ, že montáž budeš často demontovat od stativu) a aretace RA DE CKS. V zimně se to hodí. Vše je na:
http://www.losmandy.com/access.html

Konihlav uvedl, že u polárního dolakohledu nelze nastavit jas červené LED. Skutečně nejde, ale zkušený el. mechanik by si s tím poradil. Druhá možnost je si pořídit Polar Scope Illuminator koupit:
http://www.losmandy.com/whatsnew.html

Aby jsi mohl propojit montáž s dalekohledem budeš potřebovat ještě koupit lištu. Pokud ji nebudeš chtít kupovat lze ji vyrobit. Mám rozkreslený profil takže se klidně na mě obrať.

Nevýhodou montáže že v průběhu fotografování podle toho jak vychází poloha dalekohledu resp. osy RA se musí montáž překlápět. Buď zavazí kryt motoru DE nebo kryt ozub. kola DE, které se opře o kryt šneku RA. Řešení je jednoduché. Pomocí distanční podložky se zvedne osa DE od RA: http://www.ovision.com/Losmandy_PresentationNS.html

Že by to bylo ale nějakou překážkou ... nevadí mi to i u EQ6 jsem musel někdy překládat. Sice se tím ztratí čas než najdu kompozici cca 10 min. ale to není tak dramatické. Jako překážku v rozhodnutí jestli kvůli tomu montáž brat nebo nebrat bych nezahrnoval.

K montíži je dodáváno jedno protizávaží 22lbs. Já jsem si nechal vyrobit tři cca 4.5kg takže orig mám doma na nic. Pokud budeš mít zájem dej vědět.

No nic dalšího podstatného co bych ti mohl říci mě nenapadá snad jejn jedna věc .. OBRNIT SE TRPĚLIVOSTÍ PŘI KOMUNIKACI S P. LOSMANDYM. Na montáž jsem čekal víc jak 6 měsíců.

Recenze k mé montáži je zde:
http://dslr-astrophotography.cz/pvyb.html

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Konihlav »

ty TKS a CKS "knofliky" jsou urcite dobra vec a pokud bych G-11 pro sebe objednaval (zatim vyckavam s prstem na spousti, musim :-)) tak bych do nich urcite sel. Uz jsem vyzkoumal i adapter pro V-style dovtail, viz napr.: http://www.optcorp.com/product.aspx?pid ... os-vx&st=3 protoze mam vse na V-style a nechce se mi to menit.
Jedine co me jeste zarazilo je spotreba "elektřtiny" a narocnost na zdroj u Gemini GoTo. Pry se rozhodne doporucuje regulovany 14V zdroj na @5 amp!
Psion
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Psion »

Že by to bylo ale nějakou překážkou ... nevadí mi to i u EQ6 jsem musel někdy překládat. Sice se tím ztratí čas než najdu kompozici cca 10 min. ale to není tak dramatické. Jako překážku v rozhodnutí jestli kvůli tomu montáž brat nebo nebrat bych nezahrnoval.
Tak to jsem překvapen, myslel jsem, že G11 tímto nešvarem "netrpí".
vla

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od vla »

No nic dalšího podstatného co bych ti mohl říci mě nenapadá snad jejn jedna věc .. OBRNIT SE TRPĚLIVOSTÍ PŘI KOMUNIKACI S P. LOSMANDYM. Na montáž jsem čekal víc jak 6 měsíců.Já jsem dnes pro změnu komunikoval s p. Matouškem a pokud se nakonec rozhodnu pro Losmandy je dodací lhůta cca 14 dnů.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od Konihlav »

vla: a ted jeste prozrad, zda jsi myslel Gemini verzi nebo DDS.
vla

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od vla »

Gemini
MilAN
Věk: 77

Těžká přenosná montáž

Příspěvek od MilAN »

Že by to bylo ale nějakou překážkou ... nevadí mi to i u EQ6 jsem musel někdy překládat.Neřekl bych že tímhle trpí EQ6.  Vlastní montáž projde  všemi polohami, žádný kryt ji nikde nevadí. To, že neprojde dalekohled všemi polohami, je obecnou vlastností německé montáže. Větší problém je samozřejmě na trojnožce než na sloupu. Proto je nutné v  závislosti na deklinaci a délce spodní části dalekohledu v  okamžiku, kdy  se dalekohled dostane do určitého hodinového úhlu, montáž proložit.
Pokud si tedy u Losmandy překáží montáž sama sobě v určitých polohách, je to  konstrukčně dost nešťastné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět