Malý tip:
Podívejte se na stránky http://astrofotky.cz/index.php
Tam si dám nějakou náhodnou sadu a v ní najdu fotografii pořízenou "hledaným" vybavením.
Podívám se na jméno autora a nechám vyhledat jeho fotografie (hledané podle jména autora).
Tak člověk dostane nějakou představu co je možné...
Mějte však na paměti, že jde o fotografie často skládané, tedy vylepšené - jak to najdete obvykle v popisu u fotky.
Mějte však na paměti, že jde o fotografie často skládané, tedy vylepšené - jak to najdete obvykle v popisu u fotky.
No, zatím tam těch fotek není tolik, aby to mělo jakoukoli vypovídací hodnotu.
Jak skládané, vylepšené ? Ty objekty jsou tak většinou slabé, že takovéto zpracování snímků je nutnost, ne nějaké umělé vylepšování.
Pokud by se někdo chtěl dívat na jednotlivé snímky, asi by moc spokojený nebyl. Mnohdy by tam skoro nic neviděl.
To zpracování nijak nevylepší snímky z mizerného dalekohledu. Pokud je optika mizerná, bude i výsledek mizerný.
Mě se vyplatil přístup najít na internetu snímky pořízené uvažovanou technikou, a za měřítko vhodnosti či kvality považovat ten nejlepší z nich, byť by byl jeden jediný.
Realita je taková, že převážná většina nalezených snímků je hrozná, a to mnohdy i ze špičkových sestav (dalekohled+CCD+montáž za statisíce). Těch lidí, kteří to fakt umí (nasnímat i zpracovat) je z celkové masy, která se tím zabývá, poměrně malé procento.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Posílám link na svoji stránku, fotil jsem většinou přes Newtona Skywatcher 150/750 s malou úpravou - originální 1,25" hřebenový výtah jsem nahradil 2" Crayfordem.
No, zatím tam těch fotek není tolik, aby to mělo jakoukoli vypovídací hodnotu.
Jak skládané, vylepšené ? Ty objekty jsou tak většinou slabé, že takovéto zpracování snímků je nutnost, ne nějaké umělé vylepšování.
Pokud by se někdo chtěl dívat na jednotlivé snímky, asi by moc spokojený nebyl. Mnohdy by tam skoro nic neviděl.
To zpracování nijak nevylepší snímky z mizerného dalekohledu. Pokud je optika mizerná, bude i výsledek mizerný.
Mě se vyplatil přístup najít na internetu snímky pořízené uvažovanou technikou, a za měřítko vhodnosti či kvality považovat ten nejlepší z nich, byť by byl jeden jediný.
Realita je taková, že převážná většina nalezených snímků je hrozná, a to mnohdy i ze špičkových sestav (dalekohled+CCD+montáž za statisíce). Těch lidí, kteří to fakt umí (nasnímat i zpracovat) je z celkové masy, která se tím zabývá, poměrně malé procento.Ten výrok o skládání a vylepšení jsem psal právě proto, aby si toho nově příchozí všimli a tudíž neočekávali, že tohle rovnou okem uvidí.Z toho titulu jsem psal také "co je možné" = dosažitelné při použití uvedené techniky (plus ještě něčeho = pohon, focení, software).
Posílám link na svoji stránku, fotil jsem většinou přes Newtona Skywatcher 150/750 s malou úpravou - originální 1,25" hřebenový výtah jsem nahradil 2" Crayfordem.