Okulár na Digiastrofoto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
MilAN
Věk: 76

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MilAN »

Problém bych trochu viděl v kvalitě toho Barlowa, alespoň tedy v tom případě, že bude 1 1/4". Nevím, bude-li na výstupu počítán pro bezvadné pole o velikosti 30 mm. Pokud vím, 1 1/4" systémy se běžně počítají pro pole tak 22 mm i s tím, že kraj pole je prostě kraj
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

Clear_Sky: Dík, už sem tam napsal:)

MP: Dík, vinětace asi nebude problém, to sekundární zrcátko má 77,5 mm což je asi víc než dost. Jinak to focení budu asi muset ozkoušet ještě před koupí... Zas narážim taky na to, že to neznám-Jak si to myslel s tim Barlowem a okulárem:)? Pomal pls:)

MilAN: Taky dík, já si ještě počkám do dubna, třeba budou zkušenosti nebo si to někde sám odzkoušim:). Barlow bude asi stejně nutností. Ten 2x-3x stojí asi 3000Kč... Toho MMyse sem už četl-Pokud tomu dobře rozumim-mimoosý hledáček ti odkloní třeba 10% světla mimo osu a ty šteluješ ručně a koupkáš skrz ten okulár a kontroluješ, aby zůstala pointační hvězda v křížku? Uf... To je asi špatně.. Koukám, že si taky za ten mimoosák účtujou pěkný pálky...To bych radši zkusil pointer z webkamery a ještě bych si mohl točit videa ;D¨.

Ale 1 a 1/4 " je asi koukám v mým přídadě jediná volba, ne?
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
MP

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MP »

kulhous napsal:
MP: Dík, vinětace asi nebude problém, to sekundární zrcátko má 77,5 mm což je asi víc než dost. Jinak to focení budu asi muset ozkoušet ještě před koupí... Zas narážim taky na to, že to neznám-Jak si to myslel s tim Barlowem a okulárem:)? Pomal pls:)
Ja vim, ze zrcatko je dost velke, mel jsem strach z toho okularu ( aby nevinetoval ), ale Milan ma pravdu, ze okraj pole bude horsi spis s tim Barlowem.

S tim Barlowem a okularem : Barlow je ( zjednodusene ) rozptylka, ktera se vlozi pred primarni ohnisko a tim ohniskovou vzdalenost prodlouzi, cimz naroste zvetseni. Okular je spojka, ktera se umisti za ohniskem a pokud je dal, nez je ohn. vzdalenost okularu, tak ma sestava za okularem sekundarni ohnisko, do ktereho se obraz promita ( a tam se umisti chip ). V obou pripadech se zvetseni voli vzdalenosti senzoru od Barlowa nebo okularu ( pricemz je samozrejme nutne znovu zaostrit - zmenit vzdalenost Barlowa / okularu od ohniska zrcadla ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MMys »

10% ? To bys splakal nad dosahem. Mimoosý hledáček by měl správně odklonit 100% svazku pro danou hvězdu, aby to mělo slušný dosah. Ten můj skutečně nějakých 80-90% odkloní (po seřízení zrcátka, stačí se podívat místo pointačního okuláru okem z místa odkloněného ohniska, musíš v tom malém zrcátku vidět celé primární zrcadlo, nebo alespoň jeho podstatnou část. Pokud ne, dá se zrcátko u některých typů seřídit, pokud to nepomůže, je malé) Existují OAG, které mají právě tohle hledisko špatné a pak se i špatně hledá hvězda k pointaci (slabé nejsou vidět). Pod 50% bych snad ani nechodil, je škoda se obírat o zisk.

Možná ti to připadá jako nesmysl, ale je to tak. Jde o odklonění 100% svazku, který tvoří obraz hvězdy mimo zorné pole filmu (či CCD snímače), takže to neovlivní zachycený obraz.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

Podle

http://www.meade.com/autostar/lpi.html

Autoguiding with the LPI requires an Autostar-equipped Meade telescope. Standard equipment includes cables with the Autostar Suite for linking the PC to the "RS232" port of these telescopes so that the software can make corrections to the telescope as the LPI tracks on a star. Autoguiding with the LPI is as easy as making an image— An initial image is downloaded, and one only has to draw a box with the computer's mouse over the star to be tracked. When used in tandem with the LX200GPS with Smart Drive activated, stars as faint as 10th magnitude may be used. ""

RS232 je zástrčka v Autostaru v dálkovým ovládání. Takže, pokud tomu dobře rozumim, stačí stčit LPI do dalekohledu a vývod do počítače, z počítače zpátky do autoguideru a můžu navádět dalekohled jen z počítače. Z toho vyplývá, že bych mohl použít LPI jako autoguider, nebo ne? Podobnej DIY guider má myslim MMys...
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

Oprava:
... z počítače zpátky do DÁLKOVÝHO OVLÁDÁNÍ AUTOSTARU a můžu navádět dalekohled jen z počítače. ...

Už se mi to plete...
AUTOSTAR - automatické vyhledání hvězd(na ovládání se zmáčkne třeba Saturn, a zajede to na Saturn)
AUTOGUIDER - Přístroj umožňující pointaci-sleduje pohyb hvězdy a zpětně navádí dalekohled, aby se hvězdy držel.
Teda doufám...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MMys »

Nedělej si iluze že to všecko zvládneš počítačem, stejně musíš najít pointeční hvězdu ručně (pohybem pointačního dalekohledu nebo laborováním s OAG) potom ručně zaostřit fotoaparát (nějakou z metod pro přesné zaostření). Zkontrolovat správnost kompozice (tady je výhoda digi-foťák, pokud fotíš na film, je třeba mít přesnou mapku hvězdného pole v záběru. Obzvlášť když je kompozice kritická (objekt velký a je třeba ho napasovat do zorného pole nějakým konkrétním způsobem)

Prostě zapomeň na to, že za tebe všechno vyřeší počítač a budeš si sedět doma v teplíčku. Nebo mi alespoň tak připadá, že si to představuješ. A ten počítač (pokud nemáš pevnou pozorovatelnu) je v terénu spíš na obtíž. (spousta kabelů od montáže a zpět, velká spotřeba, v mrazu problémy s displejem, oslňování, takže objekty pak nenajdeš).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

Jo a ještě sem zapomněl: když bych chtěl fotit s napojeným foťákem(20D), můžu mít zapojenou tu LPI kameru? Co je k tomu třeba? MMys má autoguider z webkamery a asi ho používá při focení, tak podobně by šla použít i LPI kamera, nebo ne?
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

To MMys:
Pro focení sem to tak rozhodně nemyslel. Spíš, že nechám do notebooku zapojenej foťák, LPI kameru, a Autostar. Takže navádět na hvězdu zvládnu z počítače, ale samotný ostření a nastavení expozice budu muset samozřejmě dělat ručně. Do chvíle než zmáčknu spoušť, tak budu určitě pobýhat okolo dalekohledu. Pak se ale fotka stáhne, já to na počítači zkouknu a rozhodnu se co dál(Vyfoti znova, jinak atp...).Ten počítač mi podle mě může pomoct, i když to s sebou nese určitý obtíže... Já vim, že sem naivka a nikdy jsem to nezkoušel a neuvědomuju si obtíže, ale pokud se nezeptám, tak se nic nedovím...Tak díky za trpělivost :banghead:.
MilAN

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MilAN »

kulhous napsal: Jo a ještě sem zapomněl: když bych chtěl fotit s napojeným foťákem(20D), můžu mít zapojenou tu LPI kameru? Co je k tomu třeba? Abys mohl mít zapojenou současně kameru i foťák, budeš muset někde rozdělit  světlo na dvě cesty.  To vyžaduje dostatek místa.  Navíc ta kamera je deklarovaná jako Lunar & Planetary, takže jakou má citlivost a půjde -li použít  pro autopointaci  závisí na ní.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MMys »

LPI jde jakž, takž, spíš v nouzi, použít na autopointaci, ale citlivost není moc veliká. Když jsem byl u p. Zahajského v praze v Supře, tak jsem ji zkoušel, sice jen za denního světla, jako porovnání s mojí WEB kamerou Philips ToUcam Pro, a rozumná citlivost začíná být teprve při delších expozicích. Tím ale ztratíš možnost rychlých odezev při pointování. Pokud nebude montáž špičková, může to při použití Canon EOS 20D velmi vadit. Při focení na film by se to asi ještě sneslo, ale ten digiťák má velmi malé pixely a je třeba pointovat s přesností kolem 10um.

A věř mi, to je šibeniční hodnota. Sám jsem strávil hromadu času s úpravou mé montáže a autopointeru, abych dokázal upointovat fotky s EOS 300D a ten má pixely o něco větší. Nejvíc se zatím osvědčila pointace s TV kamerou a autonomním autopointerem, bez účasti PC. To PC tam zanáší viditelné zpoždění (digitalizace obrazu v kameře, přenos po USB, zpracování v driveru kamery i v mém SW, odeslání povelů ke korekci) a není to ono.

Být tebou, začal bych tím foťákem s nějakým kratším ohniskem. No, uvidíš sám. Bude to boj.

Samozřejmě, dá se koupit takové vybavení (hlavně montáž) kde to boj nebude, ale ta cena je někde jinde. Na druhou stranu, i s vybavením v ještě rozumných cenových relacích se ten boj dá vyhrát :-)

Docela by mě zajímalo, jak ten SN-8 kreslí. Jsem zvědavý na výsledky. f/4 je EOS20D výborná světelnost.
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

To MMys: Možná pomůže světelnost dalekohledu, takže aspoň LPI pro začátek... Samozřejmě až zjistim, že to nepujde nebo že je to těžký, tak začnu myslet na další investice. Myslíš, že bych měl zvážit, jestli fakt ten SN-8? Když ho ale porovnám se Sky-watcherema od ATC tak mi přijdou ty meade lepší, nebo ne? Vždyť LXD jsou dělaný na focení, a maj vhodnější ohniskový délky? Nebo jak si to myslel s tím "foťákem s kratším ohniskem"? Já sem si už celkem jistej s tím SN-8 a teď mi v tom děláš zmatek:):):)!!!

Možná by bylo nejlepší se zatím na dlouhý expozice vykašlat. Přejdu na to až budu mít zkušenosti. A OAG bych dokoupil někdy v budoucnu. Je mi 17 času mám ještě dost:)Peněz ne..:(
Jo a jestli budu chtít fotit v primárnim ohnisku nebo projekcí okuláru na chip, budu teda potřebovat T-2 a kroužek na EOS?
Ještě zpět k tématu diskuze: dalekohledu mi daj 26mm okulár Super-plössel - půjde použít na (digi)astrofoto(projekce okuláru na čip)?
K dalekohledu bych v první vlně koupil ještě jeden okulár s kratší ohniskovou vzdáleností. Myslíte, že 6mm Super-Plössel je vhodnej, když ho budu chtít jednou použít pro promítání na čip?
Dál bych taky koupil Barlow člen. Může mi někdo poradit, kde a za kolik bych ho měl koupit? V ATC maj levnou optiku, máte s nima dobrý zkušenosti, co se týče norm. pozorování a astrofoto?

Díky všem
MilAN

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MilAN »

kulhous napsal: Myslíte, že 6mm Super-Plössel je vhodnej, když ho budu chtít jednou použít pro promítání na čip?
Dál bych taky koupil Barlow člen. Může mi někdo poradit, kde a za kolik bych ho měl koupit? Pro tu projekci je zbytečné tak krátké ohnisko. Přečti si ještě jednou moji odpověď č. 13. Musel bys obraz zvětšovat cca 7x, aby to šlo vůbec mechanicky realizovat. Barlow je podle mě to poslední , co můžeš potřebovat. Praxe ti ukáže, že budeš třeba potřebovat kvalitní širokoúhlý okulár.A praxe Ti taky ukáže, že není třeba mít k dalekohledu krabici průměrné optiky, kterou Ti různě nabízejí a doporučují .Počítej s tím, že ty potřebné doplňky Tě budou stát více peněz než zrcadlo nebo i dalekohled. A tak kupuj postupně a s rozvahou, až budeš přesvědčen o tom, že je to nezbytně nutné.
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

To MilAN:
Jo jenže já jsem docela dost velkej začátečník a všcheno astrofoto mám v hlavě pouze teoreticky a to asi s mezerama. Zas na druhou stranu myslím, že astrofoto není tak složitá věc a že nejsem tak hloupej, abych to nedostal do hlavy, ale z toho příspěvku #13 jsem i tak nepochytil - Co je formát APS? Předpokládám, že z je zvětšení. Asi jsem ten přízpěvek nezkoumal, teď už tomu rozumim, díky:). Myslíš, že pro projekci by mi teda stačil bohatě Plössel 20mm? Já už musim šetřit, jestli chci SN-8...

Taky sem si všiml, že jsou docela rozdíly v cenách okuláru - u ATC Super-Plössel 20mm (nevim značka) stojí 1240, Meade stojí 3280 Je v tom nich takovej rozdíl? Vyplatí se připlatit? A jakej vliv má širokoúhlost okuláru na výsledek?

Barlow bych chtěl jen na optický pozorování nebo k LPI kameře(četl jsem, že to není prej špatný ???). Pro obyčejný pozorování bych chtěl dosáhnout zvětšení maximálního alespoň 200x, tak musím mít alespoň 8mm okulár * 2x Barlow(d 812), nebo se pletu?
MMys
Kontaktovat uživatele:

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MMys »

Ten SN-8 bude mít na focení velkou výhodu. I v okraji pole a tedy i v pointačním okuláry/kameře při použití OAG bude obraz velmi kvalitní, bez aberací (koma a podobně), nebo jen s minimálními. To ti zvýší dosah kamery oproti klasickému Newtonu f/4, kde je obraz 25mm od osy prakticky nepoužitelný. I při mém f/5 mám v OAG výraznou komu která zhoršuje přesnost (já používám komakorektor, a ten je až za OAG, jinam ho dát nemůžu).

Pro Tvoje případné pozdější focení bude tedy SN-8 rozhodně výrazně vhodnější než klasický Newton. Zbytek kolem pointace a volby OAG jsem ti poslal v soukromé zprávě. Pokud chceš zezačátku fotit pouze jasné objekty (Měsíc, planety) OAG ani pointace se tě ale zatím netýká. Taky si zkus, než se pustíš do nákupu příslušenství na focení v primárním ohnisku, jak kvalitní ta montáž je. Stačí udělat nepointovanou fotku přes dalekohled. K tomu, ale i k focení Měsíce (bez projekce) budeš potřebovat redukci 2"/T2, kterou dáš do okulárového výtahu. Na ni našroubuješ redukci T2 pro Canon EOS a na ni nasadíš foťák. S tímto spolehlivě zaostříš. Až toto budeš mít, musíš si také zjistit, kolik rezervy tam ještě je (o kolik je výtah vysunutý) a tam se musí vejít OAG.

S tím foťákem a kratším ohniskem jsem to myslel tak, že si máš dát foťák se základním objektivem nebo teleobjektivem, pro začátek třeba s f=200-300mm, paralelně (souběžně) s dalekohledem, a zkusit snímky souhvězdí, velkých objektů, zajímavých oblastí a podobně. Tohle můžeš pointovat vpohodě manuálně, pointačním okulárem, pokud to bude třeba pointovat. Celé si to přitom osaháš, ujasníš a sám uvidíš, co tě čeká. Realita venku potmě je trochu jiná, než to povídání tady.

Také je nutné zvládnout zpracování těch snímků z digitálního foťáku. To je druhá polovina práce, která zásadním způsobem ovlivňuje výsledný efekt, a když se to neumí, výsledky nestojí za nic.

Nikam nepospíchej, tohle je běh na dlouhou trať. Obloha nad námi bude ještě dlouho. (Doufám...)

A teď ještě k druhému dotazu, co přibyl:

Uvědom si, že okulár dost zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu obrazu. Průměrný Barlow ji pokazí, a kvalitní barlow stojí stejně, nebo i více, než další okulár. Zde se nevyplatí šetřit. Být tebou, začal bych třemi okuláry. Jeden širokoúhlý, na malá zvětšení, u tohoto dalekohledu klidně s průměrem 2" , protože obraz bude kvalitní i v krajích. Tedy ohnisko kolem nějakých 30mm. Ten použiješ i na případné ladění kompozice pro záběr foťákem. Zapomeň, že to nastavíš na matnici EOSu, tam není nic vidět.

Další okuláry již budou stačit v 1.25" provedení. Jeden z nich pro velké zv. (planety, kulovky, planetární mlhoviny) kolem 200 (max. 250x), takže asi 4mm. Tady je problém, levné typy za moc nestojí a hlavně musíš nacpat oko až úplně na okulár, a ani pak to není ono, a v zimě se to rychle orosí od oka. Rozumné budou okuláry označované Long Eye Relief, třeba řada Vixen LV. Jeden kousek sice stojí kolem 4000,- ale nádherně se do toho kouká. Jeden takový mám.

No, a ten třetí okulár něco mezi. Řekněme 12-15mm. Tady by se snesl asi i standardní Plossl a podobně, v ceně okolo 2000,-

Barlowa tedy můžeš prozatím klidně oželet a raději místo něj koupit okulár.

Důležitá věc, až začneš fotit přes dalekohled, enbo dlouhým teleobjektivem a dlouhými expozicemi, pointační okulár tě asi nemine. I v případě, že bys pointoval LPI, je problém trefit hvězdu na maličký čip, takže ji nejdříve vycentruješ v pointačním okuláru, který pak vyměníš za kameru. Na tohle však v nouzi postačí i ten 4mm okulár.

Ad. LPI, moc si od toho neslibuj. Kvalita je horší, než u WEBkamery Philips ToUcam Pro. Ta webkamera stojí necelé tři tisíce, a pokud bys měl zájem, můžu ti ji jak koupit, tak i přestavět. Mám tady v HK docela levný zdroj (prodejna CS21) a mám nadělané do zásoby krabičky i duralové tubusky. Vyjde tě to na 3000,- Kamera sice neumí dlouhé expozice (je na planety, měsíc a pointaci), ale není čeho litovat. Ta LPI je sice umí, ale je to totálně nepoužitelné na deep-sky objekty (příšerný šum třeba při 15 sec. expozici). Na to máš EOS 20D. LPI tedy nekupuj (a neříkám to proto, že na tobě chci vydělat s kamerou, ale abych tě ušetřil zklamání.
Odpovědět