Hledáček
Hledáček
Já jsem tedy teflon nesehnal, ale na tření mi nefungovalo nic. (Proto jsem se ptal). Musel jsem nechat udělat kuličkové ložisko z kotoučových brzd. Má to mouchy, ale nic lepšího mě nenapadlo. Doufám, že až budeš mít montáž hotovou tak si to dáš na stránky.
Dík za odpověď.
Dalekohled máš opravdu povedený.
Dík za odpověď.
Dalekohled máš opravdu povedený.
Hledáček
Ještě k původnímu tématu :hledáček :
Malý zaměřovací hledáček , event. půlka malého triedru : brzy zjistíte, že v něm nejsou vidět DSO, které byste chtěli hledat. Navíc se v malém hledáčku špatně identifikují hvězdy. Dobrý je velký hledáček, nejlépe průměr přes 60 mm. A opět vzniká problém, že je třeba velký hledáček namířit - což bez dalšího zaměřovátka nejde. Též jsem odzkoušel všechny možné nasvícené značky , ledky..., ale nakonec jsem dlouhou dobu používal Telrad a na současném Dobsonu používám pouze zaměřovač typu red dot. Tím samozřejmě nechci nikoho odrazovat od bastlení, ale myslím , že nakonec skončíte u kolimačního zařízení podobného typu. Zrovna jako vojáci přešli od velkého typu kolimátoru na letadlech postupně až k malému na ručních zbraních a pistolích.A pokud někoho uráží plast, může si pořídit kovový od Baaderů nebo bytelnější z prodejen zbraní nebo astronomický od Tele Vue. S přesností na 10´ zaměříte na cíl i ten nejplastovější. Takže nakonec nejdůležitější je vědět, kde se nachází na obloze váš cíl.
Malý zaměřovací hledáček , event. půlka malého triedru : brzy zjistíte, že v něm nejsou vidět DSO, které byste chtěli hledat. Navíc se v malém hledáčku špatně identifikují hvězdy. Dobrý je velký hledáček, nejlépe průměr přes 60 mm. A opět vzniká problém, že je třeba velký hledáček namířit - což bez dalšího zaměřovátka nejde. Též jsem odzkoušel všechny možné nasvícené značky , ledky..., ale nakonec jsem dlouhou dobu používal Telrad a na současném Dobsonu používám pouze zaměřovač typu red dot. Tím samozřejmě nechci nikoho odrazovat od bastlení, ale myslím , že nakonec skončíte u kolimačního zařízení podobného typu. Zrovna jako vojáci přešli od velkého typu kolimátoru na letadlech postupně až k malému na ručních zbraních a pistolích.A pokud někoho uráží plast, může si pořídit kovový od Baaderů nebo bytelnější z prodejen zbraní nebo astronomický od Tele Vue. S přesností na 10´ zaměříte na cíl i ten nejplastovější. Takže nakonec nejdůležitější je vědět, kde se nachází na obloze váš cíl.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Hledáček
lepší rada žádná než špatná
Hledáček
Jo s tím red pointem souhlasím. Asi to bude jedna z dalších úprav. Momentálně řeším hodinový stroj pro pohon polární osy. Už mám starý hodiny se silným motorkem jen to zpřevodovat na polovinu.
Taky jsem si nechal svařit u zámečníka masivní 20 kilovej stativ, ve větru se ani nehne, ale není to moc na přenášení...
Taky jsem si nechal svařit u zámečníka masivní 20 kilovej stativ, ve větru se ani nehne, ale není to moc na přenášení...
Hledáček
Mám zde tip pro ty co se jim nechytá autofokus u digifoto při focení hvězd. Nikde jsem to v diskuzi
nenašel a někomu to možná pomůže: Doteď jsem to řešil tak, že při focení jen zákl. objektivem jsem nastavil ostření na nekonečno (kopečky) a jakž takž to stačilo. Při focení za okulárem dalekohledu, pokud nebyl Měsíc, na který bych mohl předostřit, tak jsem prvně samotný foťák předostřil na cca 60 cm vzdálenou osvětlenou zeď,
zafixoval fokus a honem utíkal k dalekohledu.
K věci: Udělal jsem si něco jako RedDot hledáček. Kus trubky 60mm, na začátku vlepená
čočka - spojka (u mě cca 4D), na konci posuvně vložená trubka s LED diodou (stačí i žárovka) osvětleným stínítkem (u mě z obyč. papíru). Na papíru je namalovaná černá kontrastní mřížka. Na obrazci asi moc nezáleží, ale měl by hlavně obsahovat nějaké svislé linie, na které se obvykle chytá autofokus. Pak už jen doladit vzdálenost čočky od stínítka. Asi stačí jen současný pohled na hvězdu a obrazec, aby obojí bylo vidět ostře. Přípravek vložím před objektiv fotoaparátu, nebo dalekohledu a autofokus se spolehlivě chytí... Kdo už má RedDot hledáček, asi to bude fungovat i se samotnou LED bez mřížky.
nenašel a někomu to možná pomůže: Doteď jsem to řešil tak, že při focení jen zákl. objektivem jsem nastavil ostření na nekonečno (kopečky) a jakž takž to stačilo. Při focení za okulárem dalekohledu, pokud nebyl Měsíc, na který bych mohl předostřit, tak jsem prvně samotný foťák předostřil na cca 60 cm vzdálenou osvětlenou zeď,
zafixoval fokus a honem utíkal k dalekohledu.
K věci: Udělal jsem si něco jako RedDot hledáček. Kus trubky 60mm, na začátku vlepená
čočka - spojka (u mě cca 4D), na konci posuvně vložená trubka s LED diodou (stačí i žárovka) osvětleným stínítkem (u mě z obyč. papíru). Na papíru je namalovaná černá kontrastní mřížka. Na obrazci asi moc nezáleží, ale měl by hlavně obsahovat nějaké svislé linie, na které se obvykle chytá autofokus. Pak už jen doladit vzdálenost čočky od stínítka. Asi stačí jen současný pohled na hvězdu a obrazec, aby obojí bylo vidět ostře. Přípravek vložím před objektiv fotoaparátu, nebo dalekohledu a autofokus se spolehlivě chytí... Kdo už má RedDot hledáček, asi to bude fungovat i se samotnou LED bez mřížky.
- robokop
- Věk: 44
- Kontaktovat uživatele:
Hledáček
neco takoveho jsem koupil od vojaku
nejdrive jsem myslel ze to ma promitnout ze stinitka obraz na nejake platno
ale na to tam nebyl dost silny zdroj svetla
pak mi doslo ze to je milion testovacich a serizovacich znacek v nekonecnu a ze do toho musim namirit dalekohled a seridit ho
je to super vecicka a bylo to zadarmo v ramci jednoho extremne levneho zarizeni
ty army shopy jsou fakt dost levny
tuhle mi rekli ze rozmlatili 60mm objektivy (desitky dalkomeru) jen kvuli tomu ze to melo hlinikovy tela a ze to chteli do sberny
jsem myslel ze to nepreziju
schanim neco takoveho na binar
nejdrive jsem myslel ze to ma promitnout ze stinitka obraz na nejake platno
ale na to tam nebyl dost silny zdroj svetla
pak mi doslo ze to je milion testovacich a serizovacich znacek v nekonecnu a ze do toho musim namirit dalekohled a seridit ho
je to super vecicka a bylo to zadarmo v ramci jednoho extremne levneho zarizeni
ty army shopy jsou fakt dost levny
tuhle mi rekli ze rozmlatili 60mm objektivy (desitky dalkomeru) jen kvuli tomu ze to melo hlinikovy tela a ze to chteli do sberny
jsem myslel ze to nepreziju
schanim neco takoveho na binar
Hledáček
natiral jsem to asi petkrat balakrylem a porad to je mistama pruhovane... nejak to nechtelo kryt... Jen drobnost možná pro příště, nátěry provádím válečkem a výsledky jsou velmi dobré..
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- BiF
- Věk: 54
- Kontaktovat uživatele:
Hledáček
Ahoj.
Potřebuji nějaký hledáček. Na stránkách Supry jsem našel tyto dva:
BAADER:
2957300 Hledáček typu Red Dot - SKY SURFER III
průměr stínítka 30 mm
795 Kč
Sky Watcher:
873206 HLEDÁČEK/SKY 51630 STAR POINTER
Jednoduchý hledáček se zvětšením 1x na principu
projekce červeného bodu na stínítko. Plynule
regulovatelný jas, zdroj energie 1x CR 2032.
490 Kč
Jaký je mezi nimi rozdíl? Má smysl koupit ten držší, a nebo mi ten levnější poskytne stejnou službu?
Který vybrat?
Poraďte.
Dík. Fra
Potřebuji nějaký hledáček. Na stránkách Supry jsem našel tyto dva:
BAADER:
2957300 Hledáček typu Red Dot - SKY SURFER III
průměr stínítka 30 mm
795 Kč
Sky Watcher:
873206 HLEDÁČEK/SKY 51630 STAR POINTER
Jednoduchý hledáček se zvětšením 1x na principu
projekce červeného bodu na stínítko. Plynule
regulovatelný jas, zdroj energie 1x CR 2032.
490 Kč
Jaký je mezi nimi rozdíl? Má smysl koupit ten držší, a nebo mi ten levnější poskytne stejnou službu?
Který vybrat?
Poraďte.
Dík. Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Re: Hledáček
Oba pracují na stejném principu, Rozdíly jsou v mechanickém provedení a vzhledu. Já používám levnější verzi a jsem s ní spokojen, pokud se smíříš s levným plastem od kterého očekáváš funkci, tak stačí.
- BiF
- Věk: 54
- Kontaktovat uživatele:
Hledáček
vla napsal: Oba pracují na stejném principu, Rozdíly jsou v mechanickém provedení a vzhledu. Já používám levnější verzi a jsem s ní spokojen, pokud se smíříš s levným plastem od kterého očekáváš funkci, tak stačí. Dík.
To, že je to celé v plastu mi nevadí, důležitá je funkčnost. Pokud v nich není zásadnější rozdíl, tak jistě nemá smysl investovat do toho dražšího - jdu si ho objednat (a nebo radši ještě počkám, zda mi to někdo nevymluví ).
Fra
To, že je to celé v plastu mi nevadí, důležitá je funkčnost. Pokud v nich není zásadnější rozdíl, tak jistě nemá smysl investovat do toho dražšího - jdu si ho objednat (a nebo radši ještě počkám, zda mi to někdo nevymluví ).
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Hledáček
Taky trochu záleží k čemu ho chceš používat, tuším, že MP ho zkoušel pro focení na čip kamery a tam to moc nefungovalo, protože záměrný bod byl moc velký, zorné pole čipu malé a přesnost ustavení hledáčku pro toto použití byla naprosto nedostatečná, já ho používám na Newtonu 355/1600, nahradil jsem s ním optický hledáček průměr 800 mm a jsem naprosto spokojen, takže bych ho viděl vhodný pro běžné dalekohledy se zorným polem při vyhledávání okolo jednoho stupně. I když ho zkolimuješ přesně s dalekohledem, je tam dost velká vlastní chyba protože musíš přesně znát kde se objekt, který hledáš na obloze nachází a vzhledem k tomu, že ho v hledáčku nevidíš musíš jeho polohu mezi hvězdami odhadnout.
Hledáček
vla napsal: Taky trochu záleží k čemu ho chceš používat, tuším, že MP ho zkoušel pro focení na čip kamery a tam to moc nefungovalo, protože záměrný bod byl moc velký, zorné pole čipu malé a přesnost ustavení hledáčku pro toto použití byla naprosto nedostatečnáNo, ne ze by to nefungovalo, ale pri foceni planet to bylo opravdu jen na hrube zamereni, pak jsem musel bud jeste chvili hledat jemnymi posuvy "na slepo", nebo nejdriv nasadit misto kamery dlouhy okular a zamerit podle nej. Ale to se tykalo foceni pres Mak 127/1500, u ktereho byl ten hledacek pribaleny. Pro vizualni pozorovani to staci, pro foceni kratsimi ohnisky take. A pouziti je velice pohodlne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
-
Fra
Re: Hledáček
Chci ho ke stejnému účelu, jako je optický hledáček :) , prostě k hrubému nastavení dalekohledu na hledaný objekt - pomocí hledáčku "chytit" některou jasnější hvězdu (samozřejmě viditelnou pouhým okem ;) ) v okolí hledaného objektu a dále pomocí mapy "přeskakovat" od jedné hvězdy ke druhé až k žádanému objektu. Prostě klasika. Už mě nebaví ustavovat objekty do zorného pole pomocí hrany tubusu ... :) :) :) ;D . Zvlášť když je pořádná tma (tubus není vidětTaky trochu záleží k čemu ho chceš používat
Otázku jsem pokládal z toho důvodu, abych se ujistil, že mezi těma dvěma typy není zásadnější rozdíl ve funkčnosti (zda třeba jeden nemá příliš velký či špatně viditelný červený bod na stínítku a tudíž je méně přesný, a pod.)
Fra