Aj na Vas čumia susedia ked vida Dobsona ?
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Kamarádovi tohle dělal soused vyloženě schválně, jak začal pozorovat rozsvítil. Na tohle pomůže buď domluva a když to nejde potom nastoupí prak...
Mě když jednou viděl soused ja z auta tahám trojnožku s paralaktickým klínem do výtahu, tak zíral a zeptal se: "co jdete měřit?". Když sem mu vysvětlil že je to stativ pro hvězdářsky dalekohled tak zíral ještě víc.
Když sem se zmínil mezi kolegy že mám takovej dalekohled doma (v paneláku), tak první co je zajímalo, jestli sem s tim koukal sousedům do oken. Musel sem jim vysvětlit, že sem neinvestoval takovou sumu, abych někomu mohl koukat do bytu. :D
Když sem se zmínil mezi kolegy že mám takovej dalekohled doma (v paneláku), tak první co je zajímalo, jestli sem s tim koukal sousedům do oken. Musel sem jim vysvětlit, že sem neinvestoval takovou sumu, abych někomu mohl koukat do bytu. :D
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Když sem se zmínil mezi kolegy že mám takovej dalekohled doma (v paneláku), tak první co je zajímalo, jestli sem s tim koukal sousedům do oken. Musel sem jim vysvětlit, že sem neinvestoval takovou sumu, abych někomu mohl koukat do bytu.CheesyPřesně s touto situací jsem se také setkal... Občas se mi stane, že nemám sil dalekohled v noci tahat zpět do čtvrtého patra a tak si ho beru do práce. A to je povídaček okolo, co sousedky apod ...
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Taky se najdou sousedi, kteří jakmile začnete pozorovat, rozsvítí schválně na dvoře světlo....
Tak toto jsi trefil naprosto přesně! Mám sousedy, kteří když jdou z hospody a vidí, že jsem venku, tak rozsvítí celou zahradu a nechají to svítit celou noc. Kdysi jsem je upozornil, že mi to vadí (a už to nedělali), pak jsme se ale trochu nepohodli (sousedka nám autem srulovala plot) a od té doby mám v tomto peklo- jakmile vidí, že je vidět jediná hvězda, ta rozsvítí co mohou a mají z toho hroznou srandu. Chtěl jsem to řešit vzduchovkou, pak jsem si uvědomil, že oni mi mohou udělat více škody, než já jim .
Tak toto jsi trefil naprosto přesně! Mám sousedy, kteří když jdou z hospody a vidí, že jsem venku, tak rozsvítí celou zahradu a nechají to svítit celou noc. Kdysi jsem je upozornil, že mi to vadí (a už to nedělali), pak jsme se ale trochu nepohodli (sousedka nám autem srulovala plot) a od té doby mám v tomto peklo- jakmile vidí, že je vidět jediná hvězda, ta rozsvítí co mohou a mají z toho hroznou srandu. Chtěl jsem to řešit vzduchovkou, pak jsem si uvědomil, že oni mi mohou udělat více škody, než já jim .
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
To si pak říkám, jestli není lepší mlčet a neříkat, že to světlo vadí.
Mám souseda se kterým se radši nebavím už spoustu let, ale když neví, že mi to světlo vadí, tak si na zahradě svítí jen podle potřeby. :P
Mám souseda se kterým se radši nebavím už spoustu let, ale když neví, že mi to světlo vadí, tak si na zahradě svítí jen podle potřeby. :P
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Když jsem bydlel v původním bydlišti,tak jsem pozoroval na malé louce vedle činžáku.Ta louka je níže než chodník podél silnice a lamp. Tudíž mě měli kolem jdoucí jak na dlani. Ve tmě,když jsem nesvítil baterkou,tak si mě většinou nikdo nevšiml. V podvečer,ještě za světla to bylo horší,to byly vyvalený oči na každé kolemjdoucí hlavě.Doma v činžáku mě každý znal, tak to bylo v pohodě.
Občas při nočním pozorování jsem zažil zajímavé příhody s kolem jdoucími.Zvláště když se jednalo o aspoň slabě podroušené jedince... V živé paměti mám zážitek se třemi mladými týpky jdoucí z hospůdky,co se na chodníku zastavili a nevěřícně zírali,co to tam dole je bílého a velkého. Jejich rušná a úsměvná debata (bojler,loď,válec,...) trvala asi 10 min,než se jeden z nich odvážil zavolat do tmy,když uviděl ,že jsem s 2m vysokým dobsonem začal hejbat.
;D
Teď jsem obklopen zahradami a sousedi jsou jen důchodci.
Občas při nočním pozorování jsem zažil zajímavé příhody s kolem jdoucími.Zvláště když se jednalo o aspoň slabě podroušené jedince... V živé paměti mám zážitek se třemi mladými týpky jdoucí z hospůdky,co se na chodníku zastavili a nevěřícně zírali,co to tam dole je bílého a velkého. Jejich rušná a úsměvná debata (bojler,loď,válec,...) trvala asi 10 min,než se jeden z nich odvážil zavolat do tmy,když uviděl ,že jsem s 2m vysokým dobsonem začal hejbat.
;D
Teď jsem obklopen zahradami a sousedi jsou jen důchodci.

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
to som tedaprekvapeny...ze aki vedia byt susedia neprijemni...
je mi to zahadou preco to tak niekedy je.
je mi to zahadou preco to tak niekedy je.
No protože nic tak nepotěší, jako cizí neštěstí... Jsou lidé, kteří se škoděním druhým programově baví či si vyřizují domnělé křivdy z minula. A ta česká závist - to je kapitola sama pro sebe...
Na našii kopuli si těch pár důchodců, co máme v sousedství, zvyklo. Jen občas nějaký náhodný kolař málem spadne z bicyklu, když kouká za jízdy po hvězdárně, ba dokonce si to i fotografují...
Jinak na vsi je dobré se pohybovat neustále v montérkách, aby člověk nijak nevyčníval, pracovat kolem domu, zdravit "Pomáhej pánbu", sem-tam od nich koupit domácí vajíčka, svézt je do města a podobně. Pak to docela funguje...Ale nejlíp je mít velký pozemek a sousedy daleko
.
Na našii kopuli si těch pár důchodců, co máme v sousedství, zvyklo. Jen občas nějaký náhodný kolař málem spadne z bicyklu, když kouká za jízdy po hvězdárně, ba dokonce si to i fotografují...
Jinak na vsi je dobré se pohybovat neustále v montérkách, aby člověk nijak nevyčníval, pracovat kolem domu, zdravit "Pomáhej pánbu", sem-tam od nich koupit domácí vajíčka, svézt je do města a podobně. Pak to docela funguje...Ale nejlíp je mít velký pozemek a sousedy daleko

- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Jinak na vsi je dobré se pohybovat neustále v montérkách, aby člověk nijak nevyčníval, pracovat kolem domu, zdravit "Pomáhej pánbu", sem-tam od nich koupit domácí vajíčka, svézt je do města a podobně. Pak to docela funguje...Ale nejlíp je mít velký pozemek a sousedy daleko Smiley.
Tak toto je ta nejsvatější pravda pravdoucí... (hlavně s tím- mít sousedy co nejdále )
Tak toto je ta nejsvatější pravda pravdoucí... (hlavně s tím- mít sousedy co nejdále )
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
No, to je pravda, s těmi sousedy co nejdále. Já mám sousedy blízko plotu, navíc jsou vybaveni oblibou sázet až těsně k tomu plotu keře, stromečky apod., ono to pak zasahuje ke mně, a ještě ke mně odhazují plevel. Mají děti, které vřískají, psy, kteří by se normálně chovali krotce, ale ty děti je rozdovádějí, a pak je tam kravál od dětí a ještě od psů. A to už od rána.
Když pozoruju, nekoukají, protože chodí spát se slepicemi. To je jejich jediná kladná vlastnost.
Když pozoruju, nekoukají, protože chodí spát se slepicemi. To je jejich jediná kladná vlastnost.
hehe, tak toto je tema ktora platila aj na Slovensku a taky aj ted v Cechach kde byvam.. vsade kde ma zbadaju z dalekohladmi sa bud pytaju ze co idem robit, alebo si myslia ze idem susedky spehovat (keby aspon neake dobre tu boli) alebo sa o to aj celkom zacinaju zaujimat, zvedavo pozeraju a pytaju sa to je este ten lepsi pripad pritom by sa to dalo uplne paradne vyriesit, spravit mesto len pre astronomov no nebolo by to super, ziadny otravny sused, ziadne blbe otazky ja sa radsej nestaram ci mi niekto nasxval svieti alebo nie, ludska sprostost a skodoradost nepozna hranic..
Celestron 76/300 50th Ann., triedr TASCO 7x50, 30cm celooblohove zrkadlo, Webcam, Lumix LX2, Praktica PLC 2 black 1,8/50
Ideální je, mít dobré sousedy..A třeba je i pozvat na pozorování a hlavně jim vysvětlit, že ta velká trubka se na "šmírování" nehodí, páč se to na tak blízko nedá zaostřit a objekt je vidět vzhůru nohama..
/Takže v podstatě ani nečumí a zvykli si..A nějací vzdálenější sousedi mě až tak netrápí/. Leda mě sejří ty světla na fotobuňku u sousedky přes dvě zahrady dál, protože to zabere kdejakého ježka či kočku a pak se to rozsvítí do tmy a je to strašně otravné..Stejně otravné je i naprogramované osvětlení u bazénu v sousedství, co se taky po nějakých intervalech samo zapíná a vypíná..K čemu je to dobré jsem nepochopil.. ::)
/Takže v podstatě ani nečumí a zvykli si..A nějací vzdálenější sousedi mě až tak netrápí/. Leda mě sejří ty světla na fotobuňku u sousedky přes dvě zahrady dál, protože to zabere kdejakého ježka či kočku a pak se to rozsvítí do tmy a je to strašně otravné..Stejně otravné je i naprogramované osvětlení u bazénu v sousedství, co se taky po nějakých intervalech samo zapíná a vypíná..K čemu je to dobré jsem nepochopil.. ::)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ideální je, mít dobré sousedy..A třeba je i pozvat na pozorování a hlavně jim vysvětlit, že ta velká trubka se na "šmírování" nehodí, páč se to na tak blízko nedá zaostřit a objekt je vidět vzhůru nohama..Takto to je. V okolí mám pár sousedů a většina u mne již byla. Zatím nemám špatnou zkušenost v potlačováním světelného znečištění v menším okolí (netýká se to většího okolí, tam jsem naprosto zoufalý:) ). Na velikost dalekohledů jsou již zvyklí. 

Triedr 12x60 a jiné
Ideální je, mít dobré sousedy..A třeba je i pozvat na pozorování a hlavně jim vysvětlit, že ta velká trubka se na "šmírování" nehodí, páč se to na tak blízko nedá zaostřit a objekt je vidět vzhůru nohama..
Moj oco takto susedy zavolal nech sa pozru na mesiac a jupiter no a cuduj sa svete, chceli sa pozerat s predu do primaru :D
No zatial som im o otravnom svetle nehovoril, v noci nastastie spia ale ked ma to bude otravovat tak im to vysvetlim 8-)
Moj oco takto susedy zavolal nech sa pozru na mesiac a jupiter no a cuduj sa svete, chceli sa pozerat s predu do primaru :D
No zatial som im o otravnom svetle nehovoril, v noci nastastie spia ale ked ma to bude otravovat tak im to vysvetlim 8-)
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
Zaujal ma nápad s debnou od rakiet
. Tiež som uvažoval ako nebudiť moc pozornosti a posledný úchylný nápad bol nosiť malý refraktor s príslušenstvom v kufríku od huslí. Na jednej strane by to mohli zle pochopiť pandúri a na druhej čo je lepšie: keď si susedia myslia že ste huslista alebo astronóm? Tichý blázen jak tichý blázen, ná né ;D

Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........