Cockovy achromat
Cockovy achromat
Muzete se mrknout na www.so-nl.nl a zhodnotit achromat 131/700.Mame binokularni nastavez takze ho budem pouzivat spise na visualni pozorovani ale dolo by se s touto optikou fotit,nevadila by prilis chromatiska vada ???,dik.P.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Cockovy achromat
Tak jsem se trochu podíval na web, našel i nějaké recenze. Tam se píše, že objektivy jsou kvalitativně srovnatelné s objektivy v dalekohledech Synta Skywatcher. Ty u nás prodává Pan Bedřich Reichmann. Odkazy již někde na fóru jsou. Podle té stránky je i dealerem prp prodej oněch zmíněných achromátů v ČR, tak se zkuste zeptat jeho. Určitě bude schopen odpovědět fundovaněji než já, protože jsem ten objektiv nikdy nedržel v ruce, natož abych ho mohl nechat proměřit či se přes něj podívat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cockovy achromat
Jo diky ale zdase mi ze objektivy vypadaji sluzne.P.Reichmann prodava na potlaceni komy u refraktoru filtr MV20 a nebo chromacor II ale ten stoji peknou palku.Zatim Pjoter
Cockovy achromat
Dalsi otazecka ohledne achromatu.Co znamena oznaceni APO refraktor ???,na strance http://www.optique-unterlinden.com/hp_fs102.htm oznacuji dublet s upravou CaF2 jako APO,je to mozne.Objektivy SYNTA a RR Achromats pouzivaji take CaF2 ale nechlubise ze ja to APOchromat.Tak dik za vsechny rady Pjoter...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Cockovy achromat
Pravý apochromatický objektiv je v kalsickém provedení obvykle minimálně tříčočkový (tzv. triplet). Klasický dublet je pak označovaný jako achromát. Kromě toho existují také dublety vyobené ze skel s nízkou disperzí, v takovém konstrukčním provedení, že se kvalitou přibližují tripletům (ale nelze říci, že se jim stoprocentně vyrovnají). Tyto dvoučočkové objektivy výrobci také někdy označují jako APO. Takže se to pozná buď podle porobnějšího popisu a nebo (a to hlavně) podle ceny. Ta je u pravého tripletu podstatně vyšší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cockovy achromat
Pjoter napsal: Muzete se mrknout na www.so-nl.nl a zhodnotit achromat 131/700.Mame binokularni nastavez takze ho budem pouzivat spise na visualni pozorovani ale dolo by se s touto optikou fotit,nevadila by prilis chromatiska vada ???,dik.P.
Ahoj.
Asi je to blbost, jinak by to uz davno nekdo pouzival...ale problematika "dvou" očí - bin nástavec k refraktoru. Nikde jsem nenašel pojednání.
Je teda bin. nast. takové kouzlo pro dve oci s jednoho objektivu, anebo proste je potreba dva objektivy aby to byl binar :rotflmao:. Co takhle totiz dat nastavec na 300N a mit vlastne 30cm binar. Optik se asi z takoveho dotazu zasmeje, ale jak to teda je? dik
Ahoj.
Asi je to blbost, jinak by to uz davno nekdo pouzival...ale problematika "dvou" očí - bin nástavec k refraktoru. Nikde jsem nenašel pojednání.
Je teda bin. nast. takové kouzlo pro dve oci s jednoho objektivu, anebo proste je potreba dva objektivy aby to byl binar :rotflmao:. Co takhle totiz dat nastavec na 300N a mit vlastne 30cm binar. Optik se asi z takoveho dotazu zasmeje, ale jak to teda je? dik

R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Cockovy achromat
Binokulární nástavec funguje skvěle. Vyrobíš však z jedné 300ky binar 200ku . Má to však jednu nevýhodu a tou je cena. Za tu pořídíš buď druhou 300 ku a vyrobíš skutečný binar 2x 300, nebo pořídíš za tu cenu 500 ku zrcadlo a výsledek je opět již jinde. Navíc se u Newtonu budeš potýkat s vinětací, nebo dlouhým ohniskem a drahými okuláry.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cockovy achromat
Ja bych jen neco napsal k tomu refraktoru. Je fakt, ze jsem zaryty refraktorista, stejne jako nikdy nebudu fandit Sparte.
Tim TALem jsem se dival a opravdu to neni spatny, oproti klasickemu AD 800 to ovsem ma barevnou vadu vyraznejsi. Koukal jsem se i TALem s objektivem 12cm, ten byl lepsi. V kazdem pripade je to za tu cenu slusny dalekohled, nevyhodou pro bezne pozorovani - aspon tedy pro me - je ta paralakticka montaz.
Je fakt, ze opravdu spickovy refraktor je vec poradne draha, ja sam mam aplanat 140/1200, vyrobili mi ho ve VOD AV v Turnove a musim rici, ze je skutecne excelentni, ovsem taky byl pekne drahy, cely dalekohled me pak na tech 30-40.000 vyjde stoprocentne (staci takovy pekny sirokouhly 42mm okular a pribyde dalsich 9.000...)
Rozhodne ale nesouhlasim s tim, ze 10cm prumer je nejaky malz dalekohled, ktery se nehodi k nicemu. Jeste nedavno to byl standart amateru u nas, dneska jsou to ovsem tz dobsony 20cm a vys.
Deseticentimetrovou cockou s primerenou svetelnosti(je-li dobra)toho na planetach je videt pomerne dost a peclivemu, nadsenemu a pozornemu pozorovateli se to urcite tak rychle neokouka. Totez plati o mesici a take o spouste mlhovin a hvezdokup, ktere takovzm dalekohledem uvidis(u deep-sky objektu je u TALu ta barevna vada uz nepozorovatelna a s okularem 25mm je to vazne pekny pohled).
Ber to takhle - my, tedy amateri, uz toho na nebi moc nevykoukame. Nepocitam-li lovce komet a planetek, pak uz je to vazne jen radost a zaliba a chce-li se clovek skutecne hnat za prumerem, okouka se mu za chvili i ta tricitka. Nezalezi na prumeru, ale na pristupu. Nechal jsem si vybrousit ten objektiv presne podle svzch predstav a ac se mnohemu zda investice do prumeru "pouhych" 14cm nesmyslna (za tytez penize bych mohl mit 35cm zrcadlo), staci si jen uvedomit, nebo spocitat, o kolik je to vic, nez nam nabizi proste oko. Myslim, ze vetsi prumer uz nikdy potrebovat nebudu (ackoli muj tajnz sen - ovsem skutecne jen sen z nejbujnejsich - je vlastni velky refraktor 30cm...
Tim TALem jsem se dival a opravdu to neni spatny, oproti klasickemu AD 800 to ovsem ma barevnou vadu vyraznejsi. Koukal jsem se i TALem s objektivem 12cm, ten byl lepsi. V kazdem pripade je to za tu cenu slusny dalekohled, nevyhodou pro bezne pozorovani - aspon tedy pro me - je ta paralakticka montaz.
Je fakt, ze opravdu spickovy refraktor je vec poradne draha, ja sam mam aplanat 140/1200, vyrobili mi ho ve VOD AV v Turnove a musim rici, ze je skutecne excelentni, ovsem taky byl pekne drahy, cely dalekohled me pak na tech 30-40.000 vyjde stoprocentne (staci takovy pekny sirokouhly 42mm okular a pribyde dalsich 9.000...)
Rozhodne ale nesouhlasim s tim, ze 10cm prumer je nejaky malz dalekohled, ktery se nehodi k nicemu. Jeste nedavno to byl standart amateru u nas, dneska jsou to ovsem tz dobsony 20cm a vys.
Deseticentimetrovou cockou s primerenou svetelnosti(je-li dobra)toho na planetach je videt pomerne dost a peclivemu, nadsenemu a pozornemu pozorovateli se to urcite tak rychle neokouka. Totez plati o mesici a take o spouste mlhovin a hvezdokup, ktere takovzm dalekohledem uvidis(u deep-sky objektu je u TALu ta barevna vada uz nepozorovatelna a s okularem 25mm je to vazne pekny pohled).
Ber to takhle - my, tedy amateri, uz toho na nebi moc nevykoukame. Nepocitam-li lovce komet a planetek, pak uz je to vazne jen radost a zaliba a chce-li se clovek skutecne hnat za prumerem, okouka se mu za chvili i ta tricitka. Nezalezi na prumeru, ale na pristupu. Nechal jsem si vybrousit ten objektiv presne podle svzch predstav a ac se mnohemu zda investice do prumeru "pouhych" 14cm nesmyslna (za tytez penize bych mohl mit 35cm zrcadlo), staci si jen uvedomit, nebo spocitat, o kolik je to vic, nez nam nabizi proste oko. Myslim, ze vetsi prumer uz nikdy potrebovat nebudu (ackoli muj tajnz sen - ovsem skutecne jen sen z nejbujnejsich - je vlastni velky refraktor 30cm...

"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Cockovy achromat
Achernar napsal: ..pak uz je to vazne jen radost a zaliba a chce-li se clovek skutecne hnat za prumerem, okouka se mu za chvili i ta tricitka. Nezalezi na prumeru, ale na pristupu. Nechal jsem si vybrousit ten objektiv presne podle svzch predstav a ac se mnohemu zda investice do prumeru "pouhych" 14cm nesmyslna (za tytez penize bych mohl mit 35cm zrcadlo), staci si jen uvedomit, nebo spocitat, o kolik je to vic, nez nam nabizi proste oko. Myslim, ze vetsi prumer uz nikdy potrebovat nebudu (ackoli muj tajnz sen - ovsem skutecne jen sen z nejbujnejsich - je vlastni velky refraktor 30cm...
-NO, jsou dva typy astronomů, jenž se rekrutují dle existujících fyzikálních zákonů optiky v tomto námi poznávaném vesmíru:
1: Průměráci - těm co záleží spíše na průměru
2: Dlouháci - těm co záleží spíše, no - na tom jak je dlouhý a Mezotyp by mohli být třeba Newtoňáci - Mají průměr i dýlku... :rotflmao:
- Taky mám dojem, že cockac je jaksi uzasny jak tim pronika to svetlo, tim cirym necim, co pak udela obraz, ale.......
Hej tak R300/4500 SI M A N I A K !!!! :rotflmao: :hi:
- No este me napada tak special APO 300/1200 na AZ montazi ;D

-NO, jsou dva typy astronomů, jenž se rekrutují dle existujících fyzikálních zákonů optiky v tomto námi poznávaném vesmíru:
1: Průměráci - těm co záleží spíše na průměru
2: Dlouháci - těm co záleží spíše, no - na tom jak je dlouhý a Mezotyp by mohli být třeba Newtoňáci - Mají průměr i dýlku... :rotflmao:
- Taky mám dojem, že cockac je jaksi uzasny jak tim pronika to svetlo, tim cirym necim, co pak udela obraz, ale.......
Hej tak R300/4500 SI M A N I A K !!!! :rotflmao: :hi:
- No este me napada tak special APO 300/1200 na AZ montazi ;D
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Cockovy achromat
Achernar napsal: Myslim, ze vetsi prumer uz nikdy potrebovat nebuduNeverim Ti ani pismenko z tej vety. ;) Nikdy nehovor nikdy! :nono: ;D
Cockovy achromat
No, naprosto chapu, ze mi neveris:-) Taky netvrdim, ze se mi o vetsim prumeru nezda, jen, ze ho nebudu potrebovat. Doted jsem pozoroval prevazne cockou 6cm a za tech zhruba patnact let jsem na tz obloze jeste zdaleka nevzkoukal to, co mi takovz maly dalekohled umoznuje videt. Predpokladam proto, ze moznosti diametralne odlisneho prumeru 14cm nevycerpam ani za dvakrat delsi dobu...
Jinak, presne to bylo vyjadreny s tim cirym necim - kdykoli se divam refraktorem, mam uplne fysicky pocit toho primeho pohledu, svetla, ktere prochazi krasnym, uslechtilym materialem a cela ta genialita achromatickeho objektivu, tech ctyr presnych ploch a dvou skel me uplne nuti k posvatnemu tichu a ucte k lidskemu umu a znalostem.

Jinak, presne to bylo vyjadreny s tim cirym necim - kdykoli se divam refraktorem, mam uplne fysicky pocit toho primeho pohledu, svetla, ktere prochazi krasnym, uslechtilym materialem a cela ta genialita achromatickeho objektivu, tech ctyr presnych ploch a dvou skel me uplne nuti k posvatnemu tichu a ucte k lidskemu umu a znalostem.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Cockovy achromat
Achernar napsal: No, naprosto chapu, ze mi neveris:-) Taky netvrdim, ze se mi o vetsim prumeru nezda, jen, ze ho nebudu potrebovat. Doted jsem pozoroval prevazne cockou 6cm a za tech zhruba patnact let jsem na tz obloze jeste zdaleka nevzkoukal to, co mi takovz maly dalekohled umoznuje videt. Predpokladam proto, ze moznosti diametralne odlisneho prumeru 14cm nevycerpam ani za dvakrat delsi dobu...
.Hmm, poviem Ti moju skusenost z poslednych dni:
doteraz som sa pozeral cez 10cm refr (somet) a 15 cm newton. Nebolo to zle. Ale to co som zazil pre par dnami bol SOK:
DSO ako M81,82 priamym videnim, M31 viditelny tmavy pas, M110 vypadala ako M31 v somete. M51 jasne viditelna spirala (nie priamym),galaxie v Levovi fantazia - tie Mkove priamym videnim, tie ostatne (spusta pre mna neznamych NGCcok) krasa, NGC 891 parada (zatial bez tej ciarky).
Reflexne hmloviny v okoli Konskej hlavy, bez problemov (okrem K.H. ) Pred tym ma otvor.hviezokopy az tak nebrali ale x a h ziarili ako diamanty. (ked mas MHV 14.5 M44,M45,M35,M36-38. M42,43 kampitola sa o sebe, ako na diaku (bolo vidiet ako hml. pokracuje do kruhu a okolite ramena)-kto nevidel neuveri.Na kometu som sa nemohol vynadivat. Kam to namieris tam nejaky objekt (nevedel som ze pri M81,82 v podobnej vzdialenosti este 2 galaxie). Situacia sa otocila: uz neplanujem a potom hladam, ale hladam a potom identifikujem po pozorovani. Vsetko co som videl doposial mi pripadalo ako cez tmave okuliare.
To je moja osobna skusenost a teraz viem ze mensi priemer by som nechcel.
Achernar napsal: Jinak, presne to bylo vyjadreny s tim cirym necim - kdykoli se divam refraktorem, mam uplne fysicky pocit toho primeho pohledu, svetla, ktere prochazi krasnym, uslechtilym materialem a cela ta genialita achromatickeho objektivu, tech ctyr presnych ploch a dvou skel me uplne nuti k posvatnemu tichu a ucte k lidskemu umu a znalostem.To si napisal pekne

.Hmm, poviem Ti moju skusenost z poslednych dni:
doteraz som sa pozeral cez 10cm refr (somet) a 15 cm newton. Nebolo to zle. Ale to co som zazil pre par dnami bol SOK:
DSO ako M81,82 priamym videnim, M31 viditelny tmavy pas, M110 vypadala ako M31 v somete. M51 jasne viditelna spirala (nie priamym),galaxie v Levovi fantazia - tie Mkove priamym videnim, tie ostatne (spusta pre mna neznamych NGCcok) krasa, NGC 891 parada (zatial bez tej ciarky).
Reflexne hmloviny v okoli Konskej hlavy, bez problemov (okrem K.H. ) Pred tym ma otvor.hviezokopy az tak nebrali ale x a h ziarili ako diamanty. (ked mas MHV 14.5 M44,M45,M35,M36-38. M42,43 kampitola sa o sebe, ako na diaku (bolo vidiet ako hml. pokracuje do kruhu a okolite ramena)-kto nevidel neuveri.Na kometu som sa nemohol vynadivat. Kam to namieris tam nejaky objekt (nevedel som ze pri M81,82 v podobnej vzdialenosti este 2 galaxie). Situacia sa otocila: uz neplanujem a potom hladam, ale hladam a potom identifikujem po pozorovani. Vsetko co som videl doposial mi pripadalo ako cez tmave okuliare.
To je moja osobna skusenost a teraz viem ze mensi priemer by som nechcel.
Achernar napsal: Jinak, presne to bylo vyjadreny s tim cirym necim - kdykoli se divam refraktorem, mam uplne fysicky pocit toho primeho pohledu, svetla, ktere prochazi krasnym, uslechtilym materialem a cela ta genialita achromatickeho objektivu, tech ctyr presnych ploch a dvou skel me uplne nuti k posvatnemu tichu a ucte k lidskemu umu a znalostem.To si napisal pekne
Re: Cockovy achromat
Akoby si mi cital moje vlastne skusenosti. Ked som namieril prvy krat pod tmavou oblohou svoj newton, tak som najprv samozrejme naplanoval co si chcem pozriet a ako to najdem. To je stale dobry postup, no na pozretie sa len tak, uz takmer netreba vymyslat ako najst nejaku galaxiu, hmlovinu alebo nieco podobne. Staci namierit a trocha pohybat dalekohladom. Ono sa tam uz nieco ukaze a nepotrva to tak dlho.Pavuk_ píše:...uz neplanujem a potom hladam, ale hladam a potom identifikujem po pozorovani....

Budes potrebovat atlas s vacsim dosahom, pretoze (aspon u mna to tak plati), ked niekam namieris tak, sa ti velmi lahko stane, ze v SkyAtlase bude siroko-daleko prazdny papier a hviezdy, ktore v atlase ani nemas sa ti budu jasne trblietat v zornom poli.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Cockovy achromat
Mas samozrejme pravdu, cim vetsi prumer, tim vidis vic, ovsem princip, o nemz hovorime je stejny: tz prestupujes z 15 cm na 35, no a ja z 6 na 14, takze subjektivne je ten skok pro me uplne stejnym sokem. Mam naprosto stejny pocit a taky najednou vidim spoustz objektu, o kterzch se mi ani nezdalo, zahadne mlhoviny a galaxie, ktere nemam v zadne mape vyznacene. Mam rad cocky, ale obavam se, ze tak velkou cocku nikdy mit nebudu. Mimochodem ten 300/1200 na AZ montazi, to by bylo PRESNE ono!:-)
Cockovy achromat
Achernar napsal: ty prestupujes z 15 cm na 35, no a ja z 6 na 14, takze subjektivne je ten skok pro me uplne stejnym sokem. Mam naprosto stejny pocit a taky najednou vidim spoustz objektu, o kterzch se mi ani nezdalo, zahadne mlhoviny a galaxie, ktere nemam v zadne mape vyznacene. Ano, to mas pravdu BTW este som sa nepozeral cez 14cm refraktor, rad by som to niekdy skusil o com to je.