pointace ohniska 750, 800, 900mm
Děkuji moc za vaše postřehy a rady. Asi začnu u toho zrcadla. Ani by mě to nenapadlo, kdybych si nepřečetl toto vlákno. S malinkou nadějí jsem očekával něco jako "seš uplný jelito, pootoč tímto šroubkem a bude to chodit, jak má". Takže hurá do experimentovaní. 

NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Díky za vaše rady a komentáře. Tak jsem povolil zrcadlo a znova zkolimoval dalekohled. Výsledkem je padesáti procentní zlepšení. Spokojený pořád nejsem, ale pokrok nastal. Z dvojhvězdy se stala čárka s poloviční délkou. Ještě to budu muset znova vyzkoušet a ověřit, zadali dostanu stejný výsledek. Je tady spousta ovlivňujících faktorů. Každopádně po nákupu kolimátoru, jsem často seřizoval dalekohled a zrcadlo bylo hodně dotažené. Ještě ho zkusím znova povolit a volněji usadit.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Tak ho úpně povol ve všech směrech a nech v klidu alespoň do druhého dne ležet ( zrcadlo vodorovně ). Před kolimací dotáhni volné šroubky jen tak, naprosto volně jen na dotyk. Při vlastní kolimaci se již žádný šroub k zrcadlu nedotahuje , a vše se děje naprosto bez nástrojů, volnou rukou. A hlavně si nenech někým namluvit, že je potřeba stále kolimovat. Když provedeš kontrulu kolimace 2x do roka, tak to je až až.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
hokle: zrejme zhruba vieš, ako na kolimáciu, ale predsa len by som doporučil toto andyho jednoduché a poučné videjko. Tiež som dávnejšie podľa neho skúšal kolimáciu. Keď budeš postupovať podľa toho návodu ušetríš kopu času rozmýšľaním, "čím mám teraz hýbať ?":
http://www.andysshotglass.com/Collimating.html
http://www.andysshotglass.com/Collimating.html
pred par dny jsem zjistil, ze jsem si vlastne v Chorvatsku koncem cervence trosku poladil ciselniky na montazi a od te doby (srpen, zari) se tady v CR trapim tim, proc se mi Polarka rano po foceni objevi dost daleko od hlavni kruznice kolem NCP v PH.
Vcera jsem to zkusil postelovat (vyladit na aktualni datum, cas podle "tranzitu" (nazvoslovi ze Starry Night, asi by to cesky melo byt kulminace ci tak nejak) Polarky dnes rano ve 3:07 ci tak +-) a ejhle, po vcerejsi noci musim konstatovat, ze uz zase ustavuji montaz velmi presne
Takze az budu pristi vikend (da-li pocasi, Mesic mi nevadi) testovat pointaci dlouheho ohniska, treba dojdu konecne k lepsim vysledkum tentokrat to budu testovat s koma korektorem a mozna i OAG, podari-li se mi to sestavit a zaostrit
ohnisku 862mm zdar
Vcera jsem to zkusil postelovat (vyladit na aktualni datum, cas podle "tranzitu" (nazvoslovi ze Starry Night, asi by to cesky melo byt kulminace ci tak nejak) Polarky dnes rano ve 3:07 ci tak +-) a ejhle, po vcerejsi noci musim konstatovat, ze uz zase ustavuji montaz velmi presne

Takze az budu pristi vikend (da-li pocasi, Mesic mi nevadi) testovat pointaci dlouheho ohniska, treba dojdu konecne k lepsim vysledkum tentokrat to budu testovat s koma korektorem a mozna i OAG, podari-li se mi to sestavit a zaostrit

ohnisku 862mm zdar

Máš HEQ SS - na ručce se Ti zobrazuje hodinový úhel Polárky. Nemusíš používat stupnice, ale z polohy v polárním hledáčku -malý kroužek dole- otočíš RA osou o hodnotu hodinového úhlu ( k tomu použiješ otočnou stupnici na RA ose. ) Je to rychlé a jednoduché a nejde skoro pochybit.
mel bych jeste jednu otazecku na fotice pres newtona: nez zacnete "finalne" fotit sekvenci expozic, co vsechno predtim kontrolujete na Vasi technice? Otazka se tyka zejmena tech odvazlivcu, kteri pres zrcadlove a jim podobne teleskopy foti v terenu (v pozorovatelne bych rekl spousta prace odpada).
DIKY !!!
P.S.: zajima me jak jinak nez zda kontrolujete kolimaci, pokazde ci nekdy, zda kontrolujete upnuti zrcadla apod.
DIKY !!!
P.S.: zajima me jak jinak nez zda kontrolujete kolimaci, pokazde ci nekdy, zda kontrolujete upnuti zrcadla apod.

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Čas od času zkontroluji kolimaci, vždy zjistím, že je OK a vlastně už skoro 2 roky drží. Zbytek je udělaný tak, že není co kontrolovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Opravdu netuším, co bych měl u Newtona stále kontrolovat. Jestli se něco hýbe, tak je potřeba s tím konstrukčně něco udělat. Je to stejné jako s refraktorem - co s tím v terénu děláš a kontroluješ ?Už jsi ho někdy kolimoval ? Možná ani nevíš, jak špatně je z výroby seřízen a přesto se tu na to ještě otázka neobjevila.

s refraktorem nejsou sebemensi starosti, dam ho na montaz, zaostrim, fotim Kdyz jsem sveho Bordzka mel prvnich par mesicu a koukal i na nejakou hvezdu pres okular, tak jsem zcela jasne a evidentne videl krasne difrakcni krouzky kolem hvezdy, pri rozostreni. Pak jsem mel pri foceni takove divne odlesky a podeziral jsem i spatnou kolimaci objektivu, protoze se mi ani pri star testu uz nepovedlo dosahnout tak krasnych kruznicek (pravda ze jsem je nedelal na extra jasne hvezde a pri mensim rozliseni). Nakonec hlavni problem byl v zavitu u CCD. S novou CCD ten problem zmizel. Muj 77EDII se uzivatelsky kolimovat neda (to jde jen 101cka). Konec OT, to ja jen, aby se zde ta otazka objevila

Ja vim, ze se mnohdy ptam jako trotl, ale radeji pochybuji a ptam se, nez bych opakoval neci postupy aniz bych nad tim neuvazoval a nepremyslel, zda neco nejde udelat jinak (a nejlepe jinak a jeste k tomu lepe).
Je jasny, ze v pozorovatelne to funguje snaze, nez pri kazdodenim stehovani a transportu (a ze mam auto s velmi tvrdym podvozkem, zadny komfortni ladeni).
Jinak OAG asi nevyuziji (nakonec), protoze pak se mi do cesty samozrejme nevejde filtrove kolo :-/ protoze Paracorr vyzaduje 55mm+-4mm vzdalenost ohniskove roviny od konce korektoru.
Nicmene zkousel jsem o vikendu znova fotit testy pres ohnisko 862 a dejme tomu by to tech 5minut mohlo vydrzet. 10ti minutovka uz mi prisla "jeta". Ale ja zkoumam kazdy 6.45um ctvercovy pixelek

Ahoj,
vracím se k řešení mého problému s pointací a chci vás informovat o mém malém pokroku. Začátkem října jsem zkoušel 5ti minutové expozice M15. Výsledek byl na mé požadavky uspokojivý. Takřka v pěti případech byl výsledek stejný. Viz. přiložený výřez 1:1 z jedné expozice. Musel jsem zapnout ISO100, protože svit Měsíce byl velice silný a s vyšší ISO bych měl jenom bílo.
Jaké pokusy jsem udělal:
1) snažil jsem se co nejpřesněji ustavit montáž, ale pouze podle polárního hledáčku.
2) zafixoval jsem kabely (USB k EOSu, USB k WEB kameře) ke středu montáže. V předchozím případě volně visely k notebooku na stole.
3) pootočil jsem tubusem dalekohledu, tak aby okulárový výtah byl blíže středu montáže. Chtěl jsem zmenšit moment zatížení od foťáku.
4) ještě jednou povolil dle rad na delší dobu zrcadlo a znovu jsem musel kolimovat. Když jsem měl zkolimováno, zkoušel jsem jemně (fakt jemně) zatlačit na různá místa dalekohledu a například zvýšit moment na okulárovém výtahu a to při zapnutém laseru. Docela mě překvapilo, jak se paprsek viditelně odchyluje. A tak dávám za pravdu Martinovi Myslivcovi, že SW newton 254/1200 je především na koukání. Jeho tuhost nebude nijak valná. I když výsledky tentokrát dopadly dobře, nevěřím, že jsem problém odstraníl. Musím ještě vyzkoušet fotit objekty v jiných částech oblohy (v zenitu a na různé světové strany). Určitě to bude mít velký vliv na deformaci vzájemné polohy newtona a pointačního dalekohledu.
Asi to vypadá, že s mojí sestavou to nedám nikdy do kupy, ale zatím se nevzdávám
). Ale na druhou stranu na astrofotky.cz vidím, krásné fotky se stejným vybavením. Tak nějaká rezerva tam určitě ještě bude!
pozn.: možná, že můj problém nyní více sedí na vlákno "Ujíždění pole"
vracím se k řešení mého problému s pointací a chci vás informovat o mém malém pokroku. Začátkem října jsem zkoušel 5ti minutové expozice M15. Výsledek byl na mé požadavky uspokojivý. Takřka v pěti případech byl výsledek stejný. Viz. přiložený výřez 1:1 z jedné expozice. Musel jsem zapnout ISO100, protože svit Měsíce byl velice silný a s vyšší ISO bych měl jenom bílo.
Jaké pokusy jsem udělal:
1) snažil jsem se co nejpřesněji ustavit montáž, ale pouze podle polárního hledáčku.
2) zafixoval jsem kabely (USB k EOSu, USB k WEB kameře) ke středu montáže. V předchozím případě volně visely k notebooku na stole.
3) pootočil jsem tubusem dalekohledu, tak aby okulárový výtah byl blíže středu montáže. Chtěl jsem zmenšit moment zatížení od foťáku.
4) ještě jednou povolil dle rad na delší dobu zrcadlo a znovu jsem musel kolimovat. Když jsem měl zkolimováno, zkoušel jsem jemně (fakt jemně) zatlačit na různá místa dalekohledu a například zvýšit moment na okulárovém výtahu a to při zapnutém laseru. Docela mě překvapilo, jak se paprsek viditelně odchyluje. A tak dávám za pravdu Martinovi Myslivcovi, že SW newton 254/1200 je především na koukání. Jeho tuhost nebude nijak valná. I když výsledky tentokrát dopadly dobře, nevěřím, že jsem problém odstraníl. Musím ještě vyzkoušet fotit objekty v jiných částech oblohy (v zenitu a na různé světové strany). Určitě to bude mít velký vliv na deformaci vzájemné polohy newtona a pointačního dalekohledu.
Asi to vypadá, že s mojí sestavou to nedám nikdy do kupy, ale zatím se nevzdávám

pozn.: možná, že můj problém nyní více sedí na vlákno "Ujíždění pole"
Už několik nocí jsem strávil laděnim parametrů v PHDguidingu, vyvažovaním i rozvažovaním sestavy, ale pořád se mi nevede pořádně rozchodit pointaci. Poblíž nebeského pólu se mi sice povedlo nastavit PHD tak, aby byla RMS pod 0,3 px, ale odchylky se zvyšují směrem k rovníku. Tam často vystřelují přes 1 px. Jediné, co pomohlo, bylo nastavit v PHD hysteresis na 0, pak sice odchylka skáče sem tam, ale udržuje se pod 1 px. Pužívám exp. čas pointace 1 s. Jediné, co mě ještě napadá, je, jestli nemám přetíženou montáž. Dokáže to někdo posoudit? Sestava je na obrázku tady. Díky předem.
Montáž EQ6, dalekohled SN206/812, pointer Wallimex 90/500, pointační kamera QHY5, CCD Atik 16IC. Pointační i snímací kamera mají skoro stejné rozlišení 2"/px. Dalekohled váží 13 kg, pointer+CCD+dvojitá úchytná lišta 3,6 kg a závaží 20 kg.
Montáž EQ6, dalekohled SN206/812, pointer Wallimex 90/500, pointační kamera QHY5, CCD Atik 16IC. Pointační i snímací kamera mají skoro stejné rozlišení 2"/px. Dalekohled váží 13 kg, pointer+CCD+dvojitá úchytná lišta 3,6 kg a závaží 20 kg.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Michale. Nikdo se nemá k odpovědi, tak se s tebou podělím o svoje zkušenosti a budu doufat, že ti třeba pomohou. A snad není na škodu, že uvedeným programem pointuji ještě delší ohnisko. Začnu asi tím, že bych po zkušenostech s vlastním bojlerem 305/1500 poradil dát pointační objektiv na lištu na horní stranu kruhů držících SN206/812. Určitě víš, co myslím, tady je ukázka. Náhled1 Tady se pro změnu podívej, fotil asi M. Gembec na Astronomickém dni na Jizerce v sobotu, co mám na EQ6 já: Náhled2 Protože jsem z pochopitelných důvodů měl pointér (80/400, nedávno ještě 102/500) dole, jsou závaží více posunutá ke středu soustavy. To ukazuji jako dopověď na tvoji otázku, jestli můžeš mít svoji EQ6 přetíženou. Takto tu sestavu používáme bez měsíce už 3 roky, slouží k naprosté spokojenosti jak pro vizuální tak fotografické použití (tfuj tfuj tfuj), to dodávám jen jako poznámku k často v minulosti slýchané otázce "jak dlouho to ta EQ6 může vydržet?" :) Dále ti poradím, věnovat pozornost nastavení rozhraní Ascom, je tam celá řada možností, které ovlivňují pointaci, tady věnuj pozornost především nastavení její rychlosti a odezvy. V samotném programu PHDguiding ti nejvíce ovlivní pointaci hned průběh její kalibrace, tady bych doporučil věnovat pozornost především délce kalibračního kroku. Jeho délku mám pro N305/1500 nastavený teď podle seeingu cca na hodnotu 200-300 ms. A potom, opět v závislosti na momentálních podmínkách, volím nastavení exp. času kamery (vždy nad 1s), agresivity (většinou, v závislosti na síle větru, do 90%) tolerance na centroid (0,15-0,45) a délky pointace obou os ( od 160 do cca 500 ms). A ještě malá poznámka. Než začnu se samotným procesem focení a pointování, ověřím si zkušební expozicí, jestli v té soustavě není něco úplně špatně nepointovanou epozicí 60 s. Pokud jsou hvězdy bezchybně kulaté, pokračuji dál, pokud ne, hledám chybu v ustavení, vyvážení, kabelech apod. Dříve jsem tímto ohniskem dělal jako zkušební 90 s expozice, to už ale bylo skutečně hodně náročné a proti 60 s už to nepřinášelo nic navíc.
Karle, díky. 60 s bez pointace a kulaté hvězdy? Já, když jsem dříve bez pointace měl hvězdy jakš-takš kulaté po 20 s, tak jsem byl šťastný. Vždy po asi této době montáž najednou skočila do strany. Tak už vím, o co se příště snažit.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Zopar poznamok
1. Absolutne najdolezitejsie dobre nastavenie montaze na polarku
Ak pracujes s PHD nasmeruj dalekohlad na meridian otvor "mozok" zaskrtni "disable guide output " spusti PHD a na grafe uvidis ako mas "align" montaze.
Ja si pomocou PHD viem nastavit montaz na polarku za par minut.
2.Doporucujem vynikajuci navod na PHD http://www.rosecityastronomers.org/reso ... uiding.pdf
od grega Marshalla
3. Ohladne guidovanie by som doporucil vybornu video prednasku
http://www.stark-labs.com/movies/NEAICG ... esktop.m4v
od Craiga Starka
Myslim si ,ze ked si pozries prednasku ktora je sice v anglictine , ale je tam vela nazornych obrazkov a precitas navod na PHD od Marsala, ktory veci vysvetluje velmi zrozumitelne tak budes dosahovat rms 0.15 a budes nestastny ze tak vela
kolec
1. Absolutne najdolezitejsie dobre nastavenie montaze na polarku
Ak pracujes s PHD nasmeruj dalekohlad na meridian otvor "mozok" zaskrtni "disable guide output " spusti PHD a na grafe uvidis ako mas "align" montaze.
Ja si pomocou PHD viem nastavit montaz na polarku za par minut.
2.Doporucujem vynikajuci navod na PHD http://www.rosecityastronomers.org/reso ... uiding.pdf
od grega Marshalla
3. Ohladne guidovanie by som doporucil vybornu video prednasku
http://www.stark-labs.com/movies/NEAICG ... esktop.m4v
od Craiga Starka
Myslim si ,ze ked si pozries prednasku ktora je sice v anglictine , ale je tam vela nazornych obrazkov a precitas navod na PHD od Marsala, ktory veci vysvetluje velmi zrozumitelne tak budes dosahovat rms 0.15 a budes nestastny ze tak vela
kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
http://astrofotky.cz/~kolec