Jaký dalekohled do 5 tisíc?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já bych zvolil refraktor 70/700 s výměnými okuláry. V pozdější době se dá použít jako lehký přenosný dalekohled. Jako základ to stačí, později bych volil nějaký dobson 200/1200 který bude jen 2,5 krát dražší.

Pro takové základní pozorování a zjištění, zda by mě to vůbec bavilo tak se dá koupit i za 2350 Newton :-)
Celestron ExploraScope 80/550mm
Pepek

Příspěvek od Pepek »

GaN napsal: Jediný, který ti poskytne uspokojení i po čase, je triedr (z toho co navrhuješ) 10x50. Pokud se rozhodneš být nešťastným a po několika pozorováních zanevřít na astronomii - otevři si annonci a takové přístroje tam koupíš nové (v záruce) za čtvrtinovou cenu.
Teď bych byl rád, kdyby mi někdo vysvětlil tohle. Všude čtu, že pro pozorování je důležitý průměr čočky nebo zrcadla. Zvětšení je přece také důležité - vím, že obrovská zvětšení u levných dalekohledů jsou k ničemu, ale u 70mm bych mohl použít kolem 100 a u 114mm dokonce snad 150x. Průměry jsou u všeho větší. V čem je tedy ten triedr lepší? Proto jsem se ptal, co se kterým ze čtyř zmiňovaných přístrojů uvidím. Osobně bych se rád podíval na nějaké detaily měsíce, planet a aspoň některé DSO, i když vím, že tam moc detailů nebude.
GaN

Příspěvek od GaN »

Montáž bude pravděpodobně nedostatečná, chvějící se. Malá zrcadla mají velké centrální stínění a poskytují málo kontrastní obrazy. Velikost hvězdy jako bodu nebude moc uspokojující, dobře vykreslené pole není velké. Se štěstím dosáhneš max. zvětšení do výše cca 3/4 průměru takového zrcadla (zachování kvality obrazu). Dodavaný barlow brzy zahodíš a okuláry o něco později. Ale vyzkoušej...
Kup si triedr 15x70 myslím, že za 3600 korun pokud se chceš dívat na DS.
Pepek

Příspěvek od Pepek »

GaN napsal: Montáž bude pravděpodobně nedostatečná, chvějící se. Malá zrcadla mají velké centrální stínění a poskytují málo kontrastní obrazy. Velikost hvězdy jako bodu nebude moc uspokojující, dobře vykreslené pole není velké. Se štěstím dosáhneš max. zvětšení do výše cca 3/4 průměru takového zrcadla (zachování kvality obrazu). Dodavaný barlow brzy zahodíš a okuláry o něco později. Ale vyzkoušej...
Kup si triedr 15x70 myslím, že za 3600 korun pokud se chceš dívat na DS.
Přiznám se, dát téměř 4 tisíce za obyčejný dalekohled, který používají myslivci atd. se mi nechce. Koupi levného skutečně astronomického dalekohledu mi tady všichni vymlouvají (patrně právem) kvůli špatné kvalitě. Více peněz prozatím nemám. Takže si zatím zajdu zapozorovat na hvězdárnu, která je kousek od místa bydliště.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pepek napsal:

Přiznám se, dát téměř 4 tisíce za obyčejný dalekohled, který používají myslivci atd. se mi nechce. Koupi levného skutečně astronomického dalekohledu mi tady všichni vymlouvají (patrně právem) kvůli špatné kvalitě. Více peněz prozatím nemám. Takže si zatím zajdu zapozorovat na hvězdárnu, která je kousek od místa bydliště.
Ty jsi asi pořád ještě nepochopil, že ten triedr (třeba těch 15x70) ti za uvedenou cenu poskytne ze všech uvedených dalekohledů nejlepší službu, a ještě ke všemu až do smrti (buď triedru nebo tvé  ;) )

Zaprvé je to průměr 2x70mm, pozoruješ oběma očima, což je znát.

Zadruhé - velké zorné pole a velká světelnost, to na začátek hodně oceníš. Ve srovnání se světelností f/10 u zmiňovaných 70mm přístrojů se ti bude triedrem hledat daleko lépe.

Pokud přesto zatoužíš na cvilku po větším zvětšení, třeba na Měsíc, lze si k triedru provizorně na chviku dodat nástavný okulár, a výsledek je velmi slušný.

Uvažuj tento fakt: Planety, na kterých něco málo uvidíš těmi dalekohledy lépe než triedrem, jsou tak tři. Venuše, Jupiter a Saturn. Detaily stejně skoro žádné nečekej, dva rovníkové pásy na Jupiteru a trochu prstence Saturnu a fáze Venuše. To je asi tak vše a okouká se to raz dva. Mlhovin, hvězdokup a podobně je daleko víc, a tam ten triedr vede. Jednoznačně.

P.S.  Co myslíš, že dělám, když mi dalekohled zrovna fotí  ???

Brouzdám triedrem po obloze  ;D
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pepek

Příspěvek od Pepek »

No, proto jsem se ptal, co kterým přístrojem můžu vidět. Když tedy zauvažuji nad tím triedrem - bylo řečeno, že mlhoviny, hvězdokupy atd., ale jaká je míra detailů - tzn. uvidím jen mlhavou skvrknu nebo tam budou nějaké detaily? Díky za odpověď.

PS: Ještě jsem nepozoroval dalekohledem, takže si neumím udělat představu. Kdyby tak bylo nějaké foto se srovnáním výsledků jednotlivých typů - triedr, malý dalekohled, větší dalekohled atd.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Foto ti nepomůže. Všechny objekty vypadají v okuláru jinak než na fotce, to prostě takhle nejde.

V triedru 15x70 bude opravdu pěkná většina hvězdokup. Jasné mlhoviny (třeba M42 v Orionu, mlhoviny ve Střelci: Laguna, Omega) budou se strukturou. Slabší mlhoviny a většina galaxií (tedy v dosahu toho triedru myšleno) jsou spíš mlhavé obláčky. Ale ono hodně záleží na tréningu oka (a vlastně i mozku) a také na pozorovacích podmínkách. A na to je triedr ideální. Snadno ho vezmeš třeba i na hory a podobě, společně s lehkým fotostativem. A pokoukáš se rozhodně víc, než nějakým 70 až 100mm newtonem.

A nesmíš chtít všechno hned, tohle hobby je běh na dlouhou trať :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Ještě taková drobnost. Vím, že nejste obchodník, ale přesto to zkusím. Za kolik by se takový triedr dal koupit nejlevněji? Má cenu uvažovat bazary, tržiště atd.? Díky
MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký dalekohled do 5 tisíc?

Příspěvek od MaG »

Pokud jej koupíš jako druhý dalekohled k tomu výše uvažovanému do 5 tisíc, pak počítám že za nový se vejdeš do 2 tisíc.

Zkoušel jsem přístroje různých cen a na testu hvězd si vylámal zuby leckterý kolem 3,5 tisíc s různě hezky barevnými čočkami. Naopak uspěl triedr za 2 tis. s normálními antirefl. vrstvami. Vykazoval nejmenší reflexy a měl výbornou kresbu. Mohl to být i dobrý kus, ale právě proto doporučuji testovat při koupi na hvězdách, lampách.

Jinak já mám triedr za 1500 a na pár let by tedy asi stačil i bazarový, ale pak bys asi mohl zatoužit jej vyměnit za opravdu kvalitní. Pokud samozřejmě nenajdeš bazarový s výbornými vlastnostmi.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bazary se určitě projít vyplatí, mnohdy tam narazíš na kousky s perfektní optikou za nízké ceny.

Tržištím a různým obchodům typu "vše za 39kč" se vyhýbej. Všechny ty triedry s krásně barevnými čočkami (většinou oranžové, světle zelené a podobné syté barvy) za ceny kolem tisícovky jsou šunt. Mnohdy ani nemají skleněnou optiku, takže pozor i na podezřele lehký triedr

Správné antireflexní vrstvy jsou temně zelené, temně modré až modrofialové, na některých ruských výrobcích jsem viděl i temně červenou, jakoby rubínovou.

A.K.

Re: Jaký dalekohled do 5 tisíc?

Příspěvek od A.K. »

Přiznám se, dát téměř 4 tisíce za obyčejný dalekohled, který používají myslivci atd. se mi nechce.
Aha, takže triedr v cenové relaci Celestronu 15x70 je běžný přístroj pro myslivce, tomu říkám výkřik do tmy  ;) Opravdu triedry nepodceňuj, není to žádna ctnost z nouze, ale nástroj pro seznámení s oblohou  :)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Trieder 15x70 je iste velmi dobra volba, aj ked ani obycajny 7x50 nie je na zahodenie. Mna napr. teraz velmi laka binar 25x100 a to uz mam 250 mm Dobsona. :)

Pre taku predstavu co triedrom vidiet by som doporucil stranky Navod na pouziti vesmiru, cast Nebesky cestopis. Jednym zo zdrojov tohto skveleho materialu je totiz i kniha Binocular Astronomy - teda sprievodca oblohou pre pozorovatelov s roznymi triedrami.

Ja som spravil mensi clanok o triedri na mojich strankach 19.8.2004

Triéder je najjednoduchší, najdostupnejší, kvalitný, ale aj tak často podceňovaný astronomický ďalekohľad. Pritom pod tmavou oblohou ním môžeme sledovať hviezdy až do 9m a desiatky deep-sky objektov. Tak som po dlhom čase opäť neodolal a popri Sky-Watcheru 250 zobral von i môj triéder 7x50. Ľahol som si na lehátko a začal prehľadávať Mliečnu cestu - pozorovanie nadobudlo relaxačný charakter!

Na prekvapenie som ním našiel i dva známe objekty, ktoré mi v minulosti často "unikali". Prvým bola Severná Amerika. Keďže sa nachádzala práve niekde v blízkosti zenitu, bola vidieť i voľným okom ako svetlé zjasnenie v Mliečnej ceste, bez náznakov charakteristických obrysov. Až v triédri, ktorý má na rozdiel od ďalekohľadu väčšie zorné pole nadobudla tvar svojho kontinentu. Bola síce slabá, ale bolo sa na čo niekoľko minút pozerať. Od svojho okolia sa dala najľahšie rozoznať v oblasti Mexického zálivu, kde susedí s výraznou tmavou hmlovinou ľahko viditeľnou a neprehľiadnuteľnou i v triédri. Dobre pozorovatelnou bola i zúžená časť Mexika a pobrežie pozdĺž Atlantického zálivu. Naopak na opačnej a severnej strane splývala a plynule prechádzala do svetlého okolia Mliečnej cesty. Druhým objektom boli Riasy, presnejšie tzv. Východný oblúk NGC 6992-6995. Objavil sa prakticky okamžite, potom čo sa dostal do zorného pola. Užší a slabší koniec mieril na hviezdu epsilon Cygni, širší a jasnejší ukazoval niekde do okolia 52 Cygni. Pri tejto hviezde sa nachádza druhá časť komplexu - Západný oblúk, ten nebol viditeľný. Prostredie doplnila neďaleká otvorená hviezdokopa NGC 6940, zjavujúca sa ako zrnitá škvrnka.

Aj keď ďalekohľad je ďalekohľad, M31 - Veľkú hmlovinu v Androméde vizuálne a pre potešenie lepšie ukáže triéder 7x50. V ďalekohľade sa totiž nevmestí celá do zorného pola, už v triédri zaberá odhadom v dĺžke asi 3 stupne. Pravdepodobne je zbytočné opisovať ako v tomto prístroji vyzerá, dôležitejšie je, že sa mi prvý raz podarilo pozorovať i sprievodcu M110. Vyzeral ako slabá, ale zrejmá hmla na druhej strane od galaxie voči ďalšiemu sprievodcovi M32 - ten vyzeral ako hmlistý objekt podobný hviezde.

Vedľa veľmi nápadnej rozsiahlej tmavej hmloviny naľavo od Denebu leží otvorená hviezdokopa M39. Je vidieť i voľným okom, ale až triéder, ktorý je vďaka jej rozsiahlosti najvhodnejším prístrojom na jej pozorovanie, ju rozloží na jednotlivé hviezdy. Vhodná pre triéder je i Kasiopeja, obsahuje totiž veľké množstvo otvorených hviezdokôp, ktoré sa pri pozornejšom pohľade predstavia aspoň ako slabé škvrnky. Najnápadnejšie z nich sú M52, M103, NGC 663 či NGC 7789. Veľmi pekná je dvojitá hviezdokopa alebo M34 v Perzeovi.

Pokračovaním na juh je pekným objektom ďalšia otvorená hviezdokopa NGC 6709 v Orlovi, či malé zoskupenie "Vešiak na šaty" viditeľné i voľným okom. Nápadnou škvrnkou v tejto oblasti je i M27 - Činka, ktorá s trochou fantázie odhalí i slabý náznak svojho tvaru. V zornom poli môže byť viditeľná i s M71 v Šípe. V Štíte boli viditeľné ďalšie tri škvrny otvorených hviezdokôp - M11, M26 či NGC 6664. Nad ránom som našiel hmlisté škvrny v Povozníkovi M36, M37, M38 a pochopiteľne nezabudol na Hyády či Plejády. Pochopiteľne dalo by sa pokračovať ďalej, v triédri je toho vidieť naozaj veľa!

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Tak jsem si všechno přečetl a opravdu tím triedrem je vidět celkem dost věcí, takže to zkusím. Ještě vybrat ten pravý a bude to v pořádku. Stativ mám, takže si vyrobím nějaký adaptér a bude to.
vla

Příspěvek od vla »

Pepek napsal: Tak jsem si všechno přečetl a opravdu tím triedrem je vidět celkem dost věcí, takže to zkusím. Ještě vybrat ten pravý a bude to v pořádku. Stativ mám, takže si vyrobím nějaký adaptér a bude to. Pokud máš stativ, tak ber 15x70, je v tvé cenové relaci, měl jsem ho půjčený ze Supry a byl perfektní a pokud by neměl v příslušenství konzolku k upevnění na stativ, tak se prodává neznačková asi za 200 kč, nebo stačí stativ. šroub a kousek ohnutého silnějšího plechu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Spíš jsem uvažoval, že koupím něco levnějšího - 7x50 nebo 10x50. Viděl jsem i 12x70 za 1000 korun. Pro seznámení - dál se uvidí.
Odpovědět