Valikost sledovaného objektu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak např. průměr 200 mm totiž "přiblíží" bez ohledu na zvětšení pozorovaný objekt 100 x.  Jen tedy nevím jak si vypočítat průměr pozorovaného detailu třeba na Měsíci s daným dalekohledem. Zvětšení 2D je ovšem nazýváno zvětšení mrtvé, které u jasnějších objeků typu Měsíc, planety není úplně nežádoucí, problém je také s daným seeingem. Obvykle používám 1D.

P. S.: teď jsem se dočetl, že to není tak složité.
Lectorem iustus...
Raf

Příspěvek od Raf »

Tak např. průměr 200 mm totiž "přiblíží" bez ohledu na zvětšení pozorovaný objekt 100 x. .
Tomu moc nerozumím. Pro velikost zdánlivého obrazu je rozhodující ohnisková vzdálenost a ne průměr.
Lepší koukat do okuláru, než na TV, SCT 8"
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

tak ještě jednou a snad zcela srozumitelně:

- pro velikost obrázku v okuláru je rozhodující jen a pouze zvětšení! když chci a mám vhodný okulár, můžu si na jakémkoliv dalekohledu udělat jakékoliv zvětšení. následky (v podobě moc malého nebo moc rozmazaného obrazu) pak ovšem ponesu sám.

- cztwercův komentář jenom jinak formuluje to, co již bylo řečeno, a to že s daným dalekohledem jsou vidět jen určité podrobnosti - já teda budu polemizovat s tím, že 1D je dost, já prostě takové oko nemám, takže si to radši zvětším víc, pokud můžu (samozřejmě ne u 300ky aabych šel na 600x )
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Raf

Příspěvek od Raf »

tak ještě jednou a snad zcela srozumitelně:

- pro velikost obrázku v okuláru je rozhodující jen a pouze zvětšení!Tak to je snad jasné. Právě proto jsem asi dobře neporozuměl tomu, že "průměr 200 mm totiž "přiblíží" bez ohledu na zvětšení pozorovaný objekt 100 x"
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ale vždyť je to jednoduché. Seeing u nás je ovšem obvykle takový, že mění optické vlastnosti, většího "přiblížení" dosáhneme nikoliv větším zvětšením, ale dalekohledem většího průměru. Problém je, že s větším průměrem se také více projevuje vliv seeingu. V dalekohledu v tomto případě vzniká "turbulentní skvrna", která může přesáhnout průměr ohybového kotoučku. Při horších podmínkách... Atmosférický neklid často brání plně využít rozlišovací schopnosti dalekohledu a tím pádem většího přiblížení. A také brání bez problémů použítí většího zvětšení. Zvětšení není přiblížení. Promiňte za slovíčkaření. ;)

1D je za daných podmínek někdy tak akorát, to radši i oželím přesvětlený kotouček planety.
Lectorem iustus...
Raf

Příspěvek od Raf »

Ale vždyť je to jednoduché. Seeing u nás je ovšem obvykle takový, že mění optické vlastnosti, většího "přiblížení" dosáhneme nikoliv větším zvětšením, ale dalekohledem většího průměru. :o hlava mi to nějak nebere. Jaký je rozdíl mezi zvětšením a přiblížením ?
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Pozorovaný objekt si "přiblížíš" (proto v uvozovkách) větším rozlišením, zdánlivě si ho zvětšíš až v okuláru. To je objektiv a okulár, vstup a výstup dalekohledu...

Trošku mi to připomíná sousedku z chaty: "a kolik jako ten dalekohled přibližuje?" konec citace... ;D
Lectorem iustus...
Raf

Příspěvek od Raf »

Pozorovaný objekt si přiblížíš větším rozlišením, zdánlivě si ho zvětšíš až v okuláru. To je objektiv a okulár, vstup a výstup dalekohledu...

Trošku mi to připomíná sousedku z chaty: "a kolik jako ten dalekohled přibližuje?" konec citace... ;D Mám pocit, že si pleteš dojmy s pojmy. Doporučuji studium nějaké jednoduché učebnice fyziky a prostudování pojmů přiblížení a zvětšení. Jedná se jinými slovy o totéž - o zvětšení zdánlivého úhlu, pod kterým předmět (libovolný) pozorujeme. Proto jsem poněkud na rozpacích nad prohlášením, že si pozorovaný předmět přiblížíš větším rozlišením. Jak dalekohled funguje a jaké jsou principy optiky dalekohledu jsem pravděpodobně věděl v dobách, kdy jsi ještě byl neuspořádaným shlukem atomů v oblasti střední Evropy, takže ze mě nemusíš dělat hňupa, který neví, co je okulár a objektiv.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Já mám jasno Rozhodně to nebylo myšleno jako urážka. Jestli jsem to napsal necitlivě, tak se ti veřejně omlouvám. Vysvětli mi to, rád se poučím.
Já to vydím takhle:
Rozlišovací schopnost oka je  60", dalekohledu o průměru objektivu 200 mm asi 0,6" - tento přístroj nám tedy daný objekt bez ohledu na zvětšení přibližuje (teď už bez uvozovek) asi 100 x.

Berme to s nadhledem. :)
Lectorem iustus...
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Cztwerec: problém je v tom, že bazíruješ na "své" definici pojmu "přiblížení", která se tobě líbí, ale není obecně používána. Pak není divu že se s Raf-em míjíte, protože se (v podstatě oba) snažíte "přesně" používat slovo, které ovšem pro většinu z nás (minimálně pro mě) žádný přesný význam nereflektuje. Tento druh argumentace podle mé zkušenosti nikdy nevede ke zvýšení stupně porozumění :)

Každopádně si myslím, že už je jasné, že všichni říkají to samé.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Raf

Příspěvek od Raf »

Já mám jasno Rozhodně to nebylo myšleno jako urážka. Jestli jsem to napsal necitlivě, tak se ti veřejně omlouvám. Vysvětli mi to, rád se poučím.
Já to vydím takhle:
Rozlišovací schopnost oka je  60", dalekohledu o průměru objektivu 200 mm asi 0,6" - tento přístroj nám tedy daný objekt bez ohledu na zvětšení přibližuje (teď už bez uvozovek) asi 100 x.

Berme to s nadhledem. :) Vidíme - li Měsíc pouhým okem pod úhlem 30 obloukových minut,, vidíme jej čtyřicetinásobně zvětšujícím dalekohledem pod úhlem 1200 obloukových minut, tj. 20 stupňů, tedy pod čtyřicetkrát větším úhlem než při pozorování prostým okem. Nebo jinak řečeno, vidíme Měsíc čtyřicetkrát blíže. Ze vzdálenosti 400 000 km je tedy Měsíc přiblížen na vzdálenost 10 000 km pomocí čtyřicetinásobného zvětšení. Jinými slovy - pojmy přiblížení a zvětšení jsou totožné. Samozřejmě chápu, kam míříš, ale mám dojem,že si pojem rozlišovací schopnost objektivu pleteš s přiblížením.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Promiň, budu žít dál ve svém "mylném" přesvědčení...to že to jsou totožné pojmy vím, já jsem jen odpovídal na tvůj dotaz - jaký je rozdíl mezi zvětšením a přiblížením? Alespoň pro mě je to jasné, to že jsem si je takto pracovně pojmenoval a vysvětlil ti je, to je ode mě maximum. Upravovat fyzikální pojmy to umím asi jenom já.

Jak říkám, já mám jasno ;)

P. S.: svůj předchozí příspěvek jsem vymazal, již jednou jsem se omluvil, já jen opravdu doufám, že skutečně víme o čem mluvíme. Nedorozumění tedy skutečně vzniklo na popud k mému slovíčkaření. Dosaď si jedno ze slov, které se líbí tobě do obecně platné věty o rozlišení a problém je snad vyřešen.
Lectorem iustus...
Raf

Příspěvek od Raf »

Taky se omlouvám - mě jen nadzdvihla ta paní odvedle. Tak všechno dobrý ;)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

To tak rozhodně nebylo myšleno, jsem fakt atom. ;D Všechno dobrý ;)
Lectorem iustus...
Raf

Příspěvek od Raf »

Ještě drobet off topic - často se tu používá slovo seeing. Je to jen chvění vzduchu, nebo jde obecně o pozorovací podmínky jako celek ?
Odpovědět