PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

MP napsal: je per. chyba tou nejvetsi neprijemnosti, kterou moje mala jednoducha montaz zpusobuje.

S tím určitě souhlasím, to je dost náročný požadavek na montáž, která stojí srovnatelné nebo spíš menší peníze jako lepší okulár.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jan

Příspěvek od Jan »

MMys: "Navíc spektra získaná pomocí FFT průběhu per. chyby ukazují to, na co už mám dlouho podezření. Totiž že chyba kol v té mizrené plechové převodovce mezi KM a šnekem je vyšší, než chyba samotného šnekového soukolí."
Nachází-li se mezi motorem a osou dalekohledu více převodových soukolí ("v sérii"), pak podíl každého dílčího soukolí na celové periodické chybě PE montáže se vyčte z grafu FFT. To je skvělé. Není mi ale jasné, jak a v jakém SW prostředí se graf FFT získává.. Zatím se nikdo nepřiznal, že by FFP měřil a co konkrétního mu křivka FFP řekla.

Na uvedeném WEBu je zveřejněna i malá studie - ale vč. grafů - o vlivu na velikost PE různých konstrukčních úprav téhož šnekového soukolí:
byla použita kuličková ložiska od různých výrobců kuličková ložiska byla nahražena kluznými ložisky byl vyzkoušen vliv mazadla v soukolí měření PE před a po záběhu ložiska, přičemž po záběhu zmizely četné superponované oscilace malé amplitudy, křivka PE byla jako "vyhlazená" Zdraví
Jan

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ono v případě, že významná chyba způsobená nějakým jedním kolem převodovky, superponovaná na hlavní průběh PE šnekového soukolí je dostatečně výnamná, nepotřebuješ ani FFT. Prostě je to vidět na první pohled i v časovém průběhu PE. Pokud by však byla převodovka mizerná ve více komponentech, může to již být na první pohled "neprůhledné" a chaotické, a tam pak FFT průběhu může pomoci. Udělat půjde třeba v nějakém SW typu Matlab, Mathcad nebo nějakých SW určených pro zpracování signálu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MP napsal: ... Takze, pokud si dam praci s ustavenim montaze a pokud moc nefouka vitr, je per. chyba tou nejvetsi neprijemnosti, kterou moje mala jednoducha montaz zpusobuje...Presne tak. Periodicka chyba je problem, s ktorym sa bude pozorovatel stretavat neustale. Ci vietor fuka alebo nefuka. Jej neustale korekcie pri foteni zacnu po case byt na obtiaz. To znamena, ak clovek nechce alebo nemoze pouzivat pocitac pri pointovani, ostava mu vyber montaze s co najmensou periodickou chybou.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Re: PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Příspěvek od FunTomas »

...A co se týká předváděnýh přístrojů, je to někde úplně jinde, než o čem si tu denně povídáme...
Akoze inde. Ved su tam montaze EQ5, 6 HEQ..., to su montaze dnes uz bezne zohnatelne v nasich koncinach.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Hynek2 napsal: Domnívám se že , zná-li člověk parametry jednotlivých převodových stupnů a otáčky motoru, dá se z pravidelnosti kolísání otáček vyvodit který převodový stupeň je příčinou potíží. V praxi je však jistě obtížné nepřesné kolo nahradit.To je zaujimave, no myslim si, ze jednoducha vymena nie je riesenim problemu. Koliesko musi byt do prevodovky zabrusene a zalapovane, aby sa neprejavovali zubatosti krivky sposobene jeho nerovnym povrchom. Jednoduchsie je elektronicky kompenzovat periodicku chybu. Autoguider je najspolahlivejsi, no aj periodicka korekcia tejto chyby prinasa pekne vysledky. Postaci urcite aspon na fotografovanie dlhsim teleobjektivom. Uspech korigovania podla mna zavisi hlavne od pravidelneho priebehu krivky. Vsimnite si na spomenutej stranke, ako maju niektore montaze nepravidelnu per. chybu. Jedna perioda sa na druhu takmer neponasa.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

igi napsal: Velmi zaujimava stranka. Ked som porovnal parametre montazi, ktore su pre nas cenovo dostupne, s montazou Astrophysics, len som sa trpko pousmial :-/. Inak ake montaze sa daju v nasich koncinach zohnat? Teda okrem GS a EQ.Hocijake, pozri si http://www.dalekohledy.cz alebo http://www.celestron.cz . Ak by si siel na inych zahranicnych predajcov (ved sme uz v EU ;D ), tak najdes aj tu Astrophysics. Jedine Takahashi su trocha o inom. Nie ze by sa zohnat nedali, ale su na ne vraj strasne dlhe cakacie doby (vraj od niekolkych tyzdnov az po mesiace).
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Morpheus napsal: Prečo má každá vyrobená montáž inú periodickú chybu? Nemal by mať každý prevod rovnakú PE. Bude to dosť blbé, keď narazím na kus, ktorá je nepresná. Alebo to snáď vyrábajú nejaký Čínania? ???Pretoze kazda montaz moze mat iny prevodovy pomer. Jedny maju 180 zubove snekove kolesa, ine maju 114 zubove, niektore 96 atd. Periodicka chyba je dana hlavne tym poslednym prevodom - snek/snekove koleso. Pozri sa trocha do fora, uz to tu bolo niekolkokrat vysvetlovane a je to na dlhsie.
Zial robia to Cinania. Dnes robia takmer vsetko Cinania. Niektore veci robia lepsie, niektore veci horsie. Podla mna su ako Rusi. Kus od kusu sa kvalitou lisi.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

FunTomas napsal:
Periodicka chyba je problem, s ktorym sa bude pozorovatel stretavat neustale. Ci vietor fuka alebo nefuka. Jej neustale korekcie pri foteni zacnu po case byt na obtiaz.
Dokud nebyly elektronicky řízené motorky, byla periodická chyba ve stínu nepřesnosti otáček motorku.Klidně se fotilo a ručně pointovalo . Byla u toho zima, ztuhlé tělo, vykoukané oko a radost z toho, že se povedl snímek. Nebylo si kam stěžovat - nebylo astrofórum.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

MilAN napsal:

...Klidně se fotilo a ručně pointovalo . Byla  u toho zima, ztuhlé tělo, vykoukané oko a radost z toho, že se povedl snímek...
Tak tak  :nod: :D, to mi připomíná moje první dva roky focení, než jsem si pořídil "autopointer". Párkrát jsem u dalekohledu vymrznul i tak, že ruku na návětrné straně jsem měl ztuhlou a dělalo mi problémy ji ohnout... A ještě další den mě bolely záda od zkrouceného postoje u okuláru. A radost ze snímku byla  ;D  VELKÁ...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hynek2

Příspěvek od Hynek2 »

když jsem psal že se tam zabývají něčím úplně jiným než my, měl jsem na mysli tyto stránku
http://astrosurf.com/demeautis/materiel/vma.htm
a podobné
Jan

Příspěvek od Jan »

http://astrosurf.com/demeautis/materiel/Ve stejné rubrice tohoto WEBu a ke stejnému námětu je uveden detailní rozbor vlastností, architektury a parametrů nové montáže fy VALMECA typ VMA 200. Je to přetisk článku z amatérského astronomického časopisu. Autor článku Viguier Eric končí svůj referát „LA MONTURE VALMECA VMA 200“ zajímavou poznámkou:

„Pokud jde o dodací lhůtu VMA 200, je nutné mít trpělivost a počítat s jedním rokem až dvěma léty mezi objednávkou a dodávkou – někdy ovšem i méně, máte-li to štěstí, že se časově trefíte na výstup série zakázek o četnosti asi 6 až 10 montáží.“

Nu což – dodací lhůta je asi to poslední, co by mi vadilo a dá se pochopit, že nikdo nedrží na skladě k okamžitému dodání výrobek za cca 300.000,- Kč, což je přibližně cena kompletní montáže VMA 200 vč. příslušenství.

Přesto myslím, že je velice zajímavé se dovědět, jak je konstruován dokonalý výrobek (dokonalý = velice pracný, materiálově náročný a tudíž patřičně drahý). Výrobek VMA 200 je určitě jiná kategorie než např. EQ6, ale všimněte si. že postupem času některé dokonalé, drahé a unikátní konstrukční řešení a technologické postupy jsou následně a úspěšně uplatňovány i ve velkých sériích u výrobků nižších cenových skupin... Takže: máme se na co těšit?

Zdraví
Jan

FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Jan napsal: „Pokud jde o dodací lhůtu VMA 200, je nutné mít trpělivost a počítat s jedním rokem až dvěma léty mezi objednávkou a dodávkou – někdy ovšem i méně, máte-li to štěstí, že se časově trefíte na výstup série zakázek o četnosti asi 6 až 10 montáží.“

Nu což – dodací lhůta je asi to poslední, co by mi vadilo a dá se pochopit, že nikdo nedrží na skladě k okamžitému dodání výrobek za cca 300.000,- Kč, což je přibližně cena kompletní montáže VMA 200 vč. příslušenství.
Na sklade to samozrejme nikto nedrzi. Na objednavku sa vyrabaju aj montaze Paramount. To uz su super masinky. Maju vsak kratsiu minimalnu dodaciu lehotu (10-12 mesiacov namiesto 12-24) a vykazuju velmi podobne vlastnosti. Periodicka chyba surovej montaze je 5 obl. sekund a po korekcii sofwerom klesne na cca 2". Vid info z FAQ na stranke vyrobcu.

The resulting smooth periodic error for the RA gears is 5 arcseconds or less, before periodic error correction. Periodic error after correction is typically about two arcseconds. This permits (non-ProTrack assisted) two- to four- minute unguided exposures at focal lengths under 3800 mm (150 inches)
Otazka znie kde vziat a nekradnut cca 10.000$. ???
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

FunTomas napsal: Otazka znie kde vziat a nekradnut cca 10.000$.  ???Odpoved - znizime si naroky na montaz. Ked vypracujem technologiu autoguidera, potom aj moja Vixen pofrci presne. Teraz vykazuje drobne oscilacie, ktore su viditelne uz pri 500mm ohnisku. Pri 200 mm ich nevidno a to je aj terajsi limit, s ktorym si trufam fotografovat bez inej techniky niekde v terene.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Odpovědět