Dalekohled atp...

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

jen tak mimochodem...kolik tak muže ten dalekohled vážit???
Prolhanej, úskočnej a svinskej prevít, s šarmem a společenskou grácií filcky...;)
vla

Dalekohled atp...

Příspěvek od vla »

Měl bys počítat podle výrobce asi 15 až 20 kg, pro 200 mm, pokud bys vyráběl sám tak by to mohlo být tak 10 až 12 kg..
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled atp...

Příspěvek od MMys »

Mozna bych jeste ubral. Dvoustovka v celoduralovem provedeni se necha udelat kolem 7-8kg (Tolik vazi moje 210-ka). Ale pokud myslis i s "bedynkou", tak to k tem 10kg nakonec vyleze. Original s ocelovym tubusem od Drbohlava ovsem bude vazit tak, jak bylo psano.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

kua kdo je zas Drbohlav?? :)
no...já si určitě svůj dalekohled stavět nebudu idkyž mi fyzika de, v oblasti optiky, kterou znám zatim jen ze základky, mám velký mezery :)
Prolhanej, úskočnej a svinskej prevít, s šarmem a společenskou grácií filcky...;)
A.K.

Dalekohled atp...

Příspěvek od A.K. »

xARGx napsal: kua kdo je zas Drbohlav?? :)
....Jiří Drbohlav - výroba astronomických dalekohledů

V astrotechnice to na 100% již hóóódněkrát padlo ;)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

::)
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

jóó...to už sem někde vyděl co myslíte že je lepčí??? já bych šel asi do toho celestronu ale nevim...nechám si poradit :)
MilAN
Věk: 76

Dalekohled atp...

Příspěvek od MilAN »

Názory na konkrétní dalekohledy se tu dozvíš, vybrat si ale budeš muset sám podle Tvého zájmu a potřeb. Každý dalekohled má svá pro a proti, nelze obecně napsat tohle je k ničemu a tohle je to pravé.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

Takže, který si myslíte že je lepší, resp co si o nich myslíte...mě ty od pana Drboholava připadaji takoví dost fóroví....a hlavně vypadaj že je nepřenesu už vůbec nikam, aniž by se něco nerozbylo :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled atp...

Příspěvek od MaG »

Správně pochopeno. Pan Drbohlav umí. Je však otázkou, proč dělá "nepřenosné" dobsony.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Re: Dalekohled atp...

Příspěvek od MilAN »

Dvoustovka v celoduralovem provedeni se necha udelat kolem 7-8kg (Tolik vazi moje 210-ka). Ale pokud myslis i s "bedynkou", tak to k tem 10kg nakonec vyleze.
Nebyl bych až takový optimista. Tubus je OK, ale ten box  pro 200ku i 300-ku neuděláš  moc pod 10 kg. Takže stejně celková minimální váha  tak 17-18 kg.
GSO je velmi lehké a váží ke 20kg (200ka)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled atp...

Příspěvek od MMys »

Milane, je teda fakt, že jsem bedýnku od dobsona nikdy nestavěl, takže jsem to asi podcenil, ale opravdu myslíš, že by vážila tolik ? Chápu, že třeba z dřevotřísky asi jo, ta je těžká, ale co třeba překližka, nebo odýhovaná laťovka. Popřípadě ještě s nějakým vylehčením, třeba nějaká příhradová konstrukce. Jako tohle - Libor Němců tvrdí, že to váží do 5kg.

Přeci by to mohlo jít udělat, aby se to dalo ještě rozumně nosit. V jedné ruce tubus třeba za nějaké držadlo, a v druhé bedýnka, v ní okuláry, mapky...

Je teda fakt, že uvedený kousek je 200/800, ale prodloužení tubusu při f=1m by zase tolik na váze přidat nemuselo. Já vím, ono pak vyjde výše těžiště a prohlubuje se i bedýnka, nicméně do 10kg je stále daleko.

To: xARGx
Uvažuj realisticky, vzhledem k věku si to zatím neodvezeš za tmou sám autem, a pochybuji, že rodiče budou ochotní s tebou jezdit každou cvíli v noci ven, to bys musel mít velké šrěstí, takže to musí být fakt přenosné. Na paralaktiku zapomeň, to je strašně neskladná záležitost pro takovýto dalekohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

Dalekohled atp...

Příspěvek od FunTomas »

MMys napsal: Milane, je teda fakt, že jsem bedýnku od dobsona nikdy nestavěl, takže jsem to asi podcenil, ale opravdu myslíš, že by vážila tolik ? ...
Nestavajte to z drevotriesky. Potom to budete mat lahsie. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
vla

Dalekohled atp...

Příspěvek od vla »

FunTomas napsal:
Nestavajte to z drevotriesky. Potom to budete mat lahsie. ;)Ovšem pro toho kdo nemá moc peněz je dřevotříska nejlevnější.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
FunTomas

Dalekohled atp...

Příspěvek od FunTomas »

vla napsal: Ovšem pro toho kdo nemá moc peněz je dřevotříska nejlevnější.Ale tu nie su ceny ako pri komponentoch spominanych Skymaster-om. Drevotrieska (podobne ako aj MDF) je pre konstrukciu dalekohladu ta najhorsia z moznych variant. Pricom rozdiel v cene sice moze byt az 100% ale tu ide o ceny v radovo stovkach korun. Uznavam vsak tvoj argument. Peniaze samozrejme ako vzdy urcia kvalitu prevedenia.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět