Přistání na Měsíci

Rakety, sondy, mise....zkrátka dobývání vesmíru a vše kolem!
Odpovědět
Tinka

Přistání na měsíci

Příspěvek od Tinka »

Ked sa este v tych prvych prispevkoch hovorilo o dalekohladoch tak ma napadla otazka: Napriklad taky HST: dokaze vidiet neviem kolko tisic svetelnych rokov daleko, ale preco nemoze nasnimat Pluto? vsetky obrazky Pluta,ktore som videla boli len neostre a rozmazane...?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od MMys »

Protože obraz Pluta je prostě tak malý. Vzdálenost "dohlédnutí" nemá co do činění s rozlišovací schopností, ta je omezená difrakčním limitem díky vlnové povaze světla. Pokud je objekt jasný, dalekohled ho prostě vidí jako světelný bod, i když je velmi daleko a jeho zdánlivý rozměr je hluboko pod rozlišovací schopností optiky.

Ze stejného důvodu jsou limitované i zobrazitelné detaily na Měsíci či kdekoli jinde.

A ze země nám to ještě značně kazí atmosféra.

Ale to už je totálně mimo téma, takže toho necháme.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Maser
Věk: 45

Přistání na měsíci

Příspěvek od Maser »

Všechny co chtějí debatovat o tom, jestli USA byly nebo nebyly na měsíci chci upozornit, že se to tu už řešilo v jiném téma.
Pokut někdo pořád pochybuje, ať si přečte poslední příspěvek a příslušným zpusobem zareaguje.

Jinak k tomuto tématu. MMys to vysvětlil myslím dokonale. Tedy není možné, ani nejvetšímy dalekohledy, ať na zemi nebo ve vesmíru, rozlišit na tak velkou vzdálenost tak malé objekty. Družice na orbitě Měsíce je mnohem blíže, a tak i s méně výkonou optikou má mnohem větší rozlišení. Snad se tedy dočkáme onoho, pro "nás" nezpochybnitelného, záběru té vlajky.  ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
baranka

Přistání na měsíci

Příspěvek od baranka »

http://www.unmannedspaceflight.com/inde ... topic=6111
Stránka jedné diskuze.Ty obrazky jsou dle mě simulace stínu ,jaké by měli mít přístoje a přistávací část LM zanechané na Měsíci?Anglicky tolik neumím.
Newton 114/900
Homer
Věk: 70

Přistání na měsíci

Příspěvek od Homer »

Algol77: Máte pravdu - nebyl jsem na Měsíci u misí Apolla. Nebyl jsem ani v druhohorách a neviděl dinosaury, nebyl tam ani Algol77, ani MMys tam nebyl, nebyl tam nikdo z nás. Existovali vůbec někdy ti dinosauři? Ptám se proto, protože existují lidé, kteří si myslí, že to je rovněž mystifikace, pouze ne lidská ale Boží, neboť ten podle nich stvořil Zemi a vše na ní před méně než 10 000 roky...Zkuste jim to vyvrátit.

Tak mne napadá - nejezdí  Spirit a Opportunity už pět roků taky v hollywoodském atelieru?
Myslím, že tahle cesta nikam nevede-nebráním ale nikomu, aby si po ní vykračoval...
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Opět hrušky vs. jabka...aneb jak překroutit vše, co jen překroutit jde...
ad.1.) netvrdím, že na Měsíci nikdo nebyl
ad.2.) z dinosaurů zbyly alespoň kosti
ad.3.) ty ZHN v tom Iráku taky podle Jirky Křoví byly
ad.4.) pouze jsem se pozastavil nad tím, jak je někdo pohoršen nad tím, jak si někdo sakra může v demokracii myslet něco jiného, než co je uváděno v oficiální verzi
ad.5.) myslet můžeme, někdy to není na škodu, a jak ukazuje předchozí příspěvek, čím víc tím líp, a jak ukazuje předchozí příspěvek, někdy není špatné alespoň trochu...

Někdo se tady na něco zeptá a hned se na něho slétnou kapacity, které u jiných požadují vědecký přístup, ale sami ho nedodržují...

Howgh!
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
MilAN
Věk: 76

Přistání na měsíci

Příspěvek od MilAN »

Pro  to, že  lidé nebyli na Měsíci, existuje jediný "důkaz" , a to  tvrzení, že všechno lze  ve studiu sfalšovat. Existuje nějaký jiný , vědečtější  či opravdový důkaz ?

Pro opak je dostatek přímých i nepřímých důkazů. Jen namátkou:
- stovky kg horniny, kterou mohou zkoumat vědci v desítkách laboratoří a mohou se pokusit dokázat, že není z Měsíce
- koutové odražeče, umístěné na Měsíci, které lze dodnes  přímými metodami lokalizovat

.................
A prosím moderátory, ať to přesunou z kosmonautiky tam, kam to patří. Sem tedy určitě ne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od BiF »

O čem to tu, proboha, zase diskutujete. Na Astrofóru takovéto téma? Kdo se tím má pořád probírat...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
radekw

Přistání na měsíci

Příspěvek od radekw »

To MilAN - Ty důkazy které namátkou popisujete, nedokazují přítomnost lidí na měsíci, srovnatelné věci dokázali rusové bez přítomnosti lidí na měsíci, takže tyto vaše důkazy nejsou o nic přesvědčivější, než důkazy "popíračů".
Je to prašť jako uhoď. I kdyby některý z kosmonautů co se zúčastnili lunárních misí řekl, že na Měsíci nebyl, zástupy "věřících" by takový důkaz nepřijali, takže žádání "vědečtějších či opravdových" důkazů zdá se mi irelevantní. Dokázat se však dá, že některé fotografie z lunárních misí nemohly vzniknout tak jak je předkládáno (podobně i některé fotografie z Marsu) - není to důkaz o nepřítomnosti lidí na Měsíci, ale prokazuje to ochotu NASA manipulovat materiály (nic víc, nic míň).
Důležité je také uvědomit si, že 90% (možná víc) "konspiračních teorií" nevzniká v hlavách "chorých mozků", ale je cíleně vytvářeno k zakrytí a zamlžení skutečných podvodů a manipulací.
Aby nedošlo k omylu. Osobně VĚŘÍM, že američané na Měsíci byli, pokud, ale budu jakýkoli protiargument odmítat již z principu (jak tu někteří činí) přijdu minimálně o řadu zajímavých informací a názorů. Mám zkušenost, že rozumně diskutovat se dá s většinou lidí i o naprosto protichůdných názorech (navzdory fanatikům a hlupákům na obou stranách).
Triedr 12x60, MAK90 na EQ2
MilAN

Přistání na měsíci

Příspěvek od MilAN »

To MilAN - Ty důkazy které namátkou popisujete, nedokazují přítomnost lidí na měsíci, srovnatelné věci dokázali rusové bez přítomnosti lidí na měsíci,.-Rusové dokázali dopravit zpět řádově desítky gramů, Apollo stovky kg
-komunikace i vlastní let byl monitorován ostatními státy, zrovna tak jako přistání zpět na Zemi.
- Kde se potom vzalo Apollo i s kosmonauty, když celý let měla mezinárodní veřejnost pod kontrolou ?
- Jestliže dnes je v silách amatérských astronomů vyfotit družici u Měsíce, lze předpokládat, že to v té době nebylo v silách špionáže nebo observatoří ?
- mají současní pochybovači v rukách jiné nástroje a možnosti, čím spochybnit tehdejší let, než tehdejší protistrana ?
MilAN

Přistání na měsíci

Příspěvek od MilAN »

TDokázat se však dá, že některé fotografie z lunárních misí nemohly vzniknout tak jak je předkládáno (podobně i některé fotografie z Marsu) - není to důkaz o nepřítomnosti lidí na Měsíci, ale prokazuje to ochotu NASA manipulovat materiály (nic víc, nic míň).
.Nezlob se na mě, ale to, co tu tímhle předvádíš, nevypovídá ani tak o úmyslech NASA, jako o Tobě.

BiF
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od BiF »

MilAne, že tě to baví...

Podobné "problémy" řeším v práci naprosto pravidelně. Někdo si někde něco přečte, na Nově něco řeknou ve zprávách, ... já pak přijdu ráno do práce a všichni se na mě sesypou. Nemá cenu jim vysvětlovat, že zpochybnit se dá úplně všechno, že to v televizi překroutili a nafoukli, že to UFO (pro ně UFO= plavidlo mimozemšťanů), co viděli stovky lidí není UFO, ale obyčejné letadlo...
Nemá cenu takové věci vysvětlovat. Naposledy se na mě sesypala celá nástrojárna, nebyli schopni pochopit, jak můžu tvrdit, že hmotnost Země je taková a taková, když ji nikdo ještě nepostavil na váhu  :-X . A to vedoucí nástrojařů je Ing.  Nakonec z toho byla málem bitka.

Je to pár let, co se na Nově objevilo video UFO nad Lipnem. Viděli ho stovky lidí, mluvili s meteorology, vojáky, s někým z leteckého provozu. Nikdo netušil, co by to mohlo být... Co jsem si pak druhý den prožil v práci? No hrůza. Byl jsem za blbce, co nevěří, jaký že důkaz bych ještě chtěl, atd. Pár dní na to jsem šel městem a potkal jsem u Benziny jednoho z kolegů. Náhodou zase letělo to UFO! Ukázal jsem mu to, po chvilce čekání se z toho vyklubalo obyčejné letadlo. Přesto si pořád mleli svoje: "vždyť to říkali v televizi..."
Prostě, kdo nechce, neuvěří a kdo chce, uvěří čemukoli.
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
radekw

Přistání na měsíci

Příspěvek od radekw »

To MilAN - napadal jsem vaše špatně zvolené argumenty, nikoli přistání lidí na měsíci, místo odpovědi předkládáte nové, stejně "relevantní" důkazy - děláte přesně to co právě vyčítáte "popíračům".
Napadat osobu a nikoli argument pak svědčí o tom, že vám nejde o debatu o faktech.
... jistěže dnes existují lepší nástroje a možnosti - před dvaceti (nebo před čtyřiceti) lety mohl běžný člověk získat maximálně přetisk přetisku fotografie z novin, dnes jsou snadno dostupné mnohem věrnější scany, jsou také veřejně známé postupy jak informace manipulovat a lze se tedy účiněj bránit.
Uvítal bych trochu více pokory k cizímu názoru.
To Fra - a odkudpak vy víte, že lidé chodili po Měsíci? - že by z televize.
Opakuji, že NEPOPÍRÁM program Apollo.
Celá moderní fyzika stojí na DOHODĚ a VÍŘE v pravdivost několika postulátů, ale "vědecky" se tady dokazuje: "můj argument je pravdivější, protože ho dávali v televizi dřív"... Víra v přistání na měsíci není o nic lepší než víra, že je to mystifikace.
Triedr 12x60, MAK90 na EQ2
dvader
Věk: 59

Přistání na měsíci

Příspěvek od dvader »

Podle mne je mezi těmi 2 vírami rozdíl zcela zásadní a to nikoliv s ohledem na nějaké důkazy - tady už totiž o žádné nejde.
Jde o přístup k okolí a ke společnosti obecně. Ti, co věří, že přistání skutečně bylo, mají konstruktivní přístup. Z principu věří, že se nelže a že lidstvo jako takové je schopno pokroku. Ti všichni mají pozitivní a sociální chování...
Kdežto popírači všeho možného mají silně negativistický přístup, okolí nevěří, všude vidí samé lži. To je asociální chování a většinou jej mají zakomplexovaní jedinci, kteří toho sami moc nedokázali a tak nepřejí úspěch ani ostatním. Pak jsou tu samozřejmě ti, co na těch předchozích vydělávají a ty konspirační teorie vyrábí či podporují... To je ale vlastně také asociální chování.
Takže shrnuto, jde o pozitivní či negativní přístup k životu a nikoliv o váhu správnost různých důkazů...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
BiF
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od BiF »

To Fra - a odkudpak vy víte, že lidé chodili po Měsíci? - že by z televize.
Ano, z televize, z novin, z časopisů, z internetu, ...

O to nejde. Mě jde o to, že nemá smysl se o tom bavit. Jakýkoli lepší grafik udělá snímek, že ani odborník nepozná, že je to podvrh, když já předložím fotografii své babičky, tak se najde spousta dalších odborníků, kteří najdou na té fotce plno nesrovnalostí a fotku zcela zpochybní.

Mě jde o to, že diskuze nad takovými tématy je nekonečná a nesmyslná...
Odpovědět