Tak vám pěkně děkuji, teď to není červík ale ČERV ;D Ne, děkuji všem za rady a pomoc. Snad se rozhodnu správně, ještě popřemýšlím jestli chci i fotit...
Pro pana Hamra: Díval jsem se na váš web a chtěl jsem se zeptat jestli jste to všechno fotil A430? A myslíte že v astrofotografii hraje velkou roli rozlišení fotoaparátu? Asi ano že
Zatím shledávám astroforum jako nejinteligentnejsi, zkuste se někdy zeptat těch vševědů na fóru o počítačích :-X
Ještě jedna poznámka; focení DSO je další a jiný level, mají-li ty fotky k něčemu vypadat. Budeš potřebovat spoustu věcí, o kterých nyní nevíš a základem bude odpovídající montáž, která by už v dnešní době měla mít vstup pro autoguider. Přeci jen je pohodlnější automatická pointace než ruční. Takže si takovou montáž stejně později pořídíš, budeš-li chtít fotit + další "tunu" nezbytných věcí a proprietek. Na Tvém místě bych nyní volil Dobson, který i do budoucna bude mít stále pro Tebe trvalou užitnou hodnotu jako výborný nástroj k pozorování a nebude to kompromis.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Pro Kuba,
většina je focena Canon A430, teď mám čerstvě Canon 720is. Větší rozlišení u kompaktu je určitě lepší a pro pokusy na DSO to chce i delší čas, ale pak i montáž s pohonem. Ten 720 má 15s závěrky a lze ho softwarově natáhnout až na 64s. Pro to afokální foto Měsíce a planet stačí ale časy krátké nebo točit video a to skládat. Seriózní focení DSO je jak už tu bylo řečeno úplně jiná kapitola, s jiným vybavením.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Zřejmě zvolím vámi doporučovaný dobson za tech 7tisic...je pravda ze nejdriv si to osaham a to je asi lepsi s az montazi a navic vice uvidim...
Jen poslední dotaz: Co znamená u toho Dobsona SW slovo ,,pyrex'' ? Na jiných e-shopech jsem nalezl stejné 200/1200 akorát jeden teleskop mel podoznaceni prave pyrex a byl dražší. Díky
Pyrex je sklo které nepotřebuje tolik času na vyrovnání s okolní teplotou oproti ostatním.
Takže je dříve vytemperované a připravené na pozorování,další věc je vytemperování tubusu.
No, řekl bych, že délka temperace pyrexového skla a skel ostatních bude velmi podobná. Vtip spočívá v tom, že tepelná roztažnost tohoto materiálu je nízká a je tedy při teplotních změnách rozměrově stálejší. Poskytne proto i při nedokonalé temperaci lepší obraz než sklo běžné.
Pyrex je sklo které nepotřebuje tolik času na vyrovnání s okolní teplotou oproti ostatním.
Takže je dříve vytemperované a připravené na pozorování,další věc je vytemperování tubusu.
Hlavni vyhodou Pyrexu neni jeho rychlejsi temperace (tam je rozdil pouze cca 20%), ale jeho nizsi tepelna roztaznost (zhruba 3x) oproti obycejnemu sklu.
Díky Právě jsem narazil na topic týkající se poškozeneho teleskopy ktery prisel postou tak by me jeste zajimalo zda mate nejake zkusenosti s obchodem BINOX.cz, zda je v poradku...
Mohl by mi prosím někdo napsat rozdíl mezi
Celestron OMNI 150/750, Orion Europa 150/750, GSO 150/750, Skywatcher 150/750, Celestron C-6N 150/750 ?
Pořád se nemůžu rozhodnou, jaký bych si pořídil dalekohled do prahy jen na planety, měsíc a jasné DSO a abych mohl používat kamerku mallincam a taky se dívat visualně.
Taky jsem přemýšlel o nějakém refraktoru ale ty, které bych chtěl jsou moc drahé. Dále mě napadlo zahrnout do výběru ještě celestron SCT 6".
Chtěl bych k tomu použít montáž celestron CG5.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Některé z vyjmenovaných 6" OTA Newtonů, mají pouze hřebenový výtah 1,25", zde může býti problematické zaostření s kamerkou (C6N a SW 150/750). Jinak na vlastní pozorování postačí.
Pro tento účel by snad byl lepší Vixen R 150 S (OTA), ostření posunem v drážce s 1,25" výtahem. (ATC).
Nebo Newton OMNI s úpravou XLT a s Crayfordovým výtahem 1,25".
Mám za to, že je k mání pouze s montáží CG4.
Orion Europa LX OTA 150/750mm, PV 1/8 a GSO 150/750 mm mají 2" Crayford, jsou spíše vhodné pro astrofoto s dalším vybavením (komakorektor atd.).
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
To Chef: Já jsem vybíral úplně stejně. Nakonec mám sestavu Orion Optics 150/750/ Europa DeLuxe/CG5 Adv. GoTo, rozhodla lepší optika a podstatně lepší výtah, jehož výměna by převýšila ušetřené peníze za GSO 150/750, k tomu jsem ještě doobjednal od Orionu upgrade na dvourychlostní Crayford a připravuji si úpravu tubusu pro "focení" u www.astrocomes.wz.cz. Jinak nejdříve budu řešit Mallincam Hyper Plus Color pro pozorování touto sestavou stejně jako Vy. Pozorování touto kamerou uvažují i jako dálkově ovládané.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual