zaostreni obrazu
zaostreni obrazu
Bravo Regulus,to me ani nenapadlo,ze to jde odsroubovat tak to vim,hned to zkusim...
zaostreni obrazu
V tom vzorci určitě ne, ale když použije okulár s větší ohniskovou vzdáleností a s krátkou stavební délkou, může se stát, že bude muset mít okulárový výtah povytaženější už i při zaostření na nekonečno, takže při sledování předmětů na bližší vzdálenost už nebude žádná rezerva pro další nutné vysunutí OV.
Ale opět: nezáleží na ohniskové vzdálenosti! Záleží pouze na tom, kde je umístěna ohnisková rovina okuláru. Většina značkových výrobců klasických okulárů se snaží o parfokalizaci okulárů - a potom je naprosto jedno, jaká je jejich ohnisková vzdálenost. Pokud budeme ale kombinovat různé druhy a různé výrobce, můžeme, vzhledem k ohniskové délce okulárů dojít i k opačnému případu, než uvádíš.
Ale opět: nezáleží na ohniskové vzdálenosti! Záleží pouze na tom, kde je umístěna ohnisková rovina okuláru. Většina značkových výrobců klasických okulárů se snaží o parfokalizaci okulárů - a potom je naprosto jedno, jaká je jejich ohnisková vzdálenost. Pokud budeme ale kombinovat různé druhy a různé výrobce, můžeme, vzhledem k ohniskové délce okulárů dojít i k opačnému případu, než uvádíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
zaostreni obrazu
Mně je ten vztah, který jsi uvedl, zcela jasný a nic proti němu nemám. Sám ale vlastním nějaké okuláry s delší ohniskovou vzdáleností, při jejichž použití je trubka dalekohledu opravdu krátká - zvlášť poté, co mám k dispozici OV s krátkou stavební délkou. Je to způsobené různorodostí mé sbírky částečně prehistorických okulárů, která není parfokalizovaná ani náhodou.
zaostreni obrazu
pro:Gogostyl
Mám 2" zenitový zrcátko,je to trochu mamlas a na mém dobsonovi 254/1200 to nefunguje,protože je to mamlas a je potřeba doostřit do tubusu na objekty vzdálené cca 20-30m,takže je to moc dlouhý,možná by to chtělo 1,25" zrcátko protože asi bude menší.Musel jsem z dobsona odělat 2" redukci a zrcátko jen přiložit abych doostřil a zjistil orientaci obrazu.
Co se týče orientace obrazu je to jak jsem psal v SZ zprávě,at jsem natáčel zrcátkem jak jsem moh,obraz se natáčel,ale ne tak aby se dalo pohodlně pozorovat,leda že bys byl hlavou dolů,i tak to stojí za prd.
Doporučuju koupit malí refraktor,třeba v bazaru někdy bude známí Malokuk SW 80/400 nebo něco podobnýho.
Mám 2" zenitový zrcátko,je to trochu mamlas a na mém dobsonovi 254/1200 to nefunguje,protože je to mamlas a je potřeba doostřit do tubusu na objekty vzdálené cca 20-30m,takže je to moc dlouhý,možná by to chtělo 1,25" zrcátko protože asi bude menší.Musel jsem z dobsona odělat 2" redukci a zrcátko jen přiložit abych doostřil a zjistil orientaci obrazu.
Co se týče orientace obrazu je to jak jsem psal v SZ zprávě,at jsem natáčel zrcátkem jak jsem moh,obraz se natáčel,ale ne tak aby se dalo pohodlně pozorovat,leda že bys byl hlavou dolů,i tak to stojí za prd.
Doporučuju koupit malí refraktor,třeba v bazaru někdy bude známí Malokuk SW 80/400 nebo něco podobnýho.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP