Pardubice

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
weszter
Věk: 49

Pardubice

Příspěvek od weszter »

díly za tip, ozkouším.
úplně "v okolí" to není, ale stále se to dá. má představa byla cca do 30minut dojezd... z domu to mám asi 40km, cesta krásná to do půl hodiny dám...

Tebou kdysi uváděné Bělečko stále funguje? pokud ano, je možné ho použít?
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Pardubice

Příspěvek od MMys »

Jo, Bělečko funguje taky, ale tohle je jednoznačně lepší. V podstatě jakákoli lokalita na hřebeni železných hor je OK ve směru východ - jih - západ. Nemusíš až na Spálavu. Ta je dobrá v tom, že až nahoru vede asfaltka, a nahoře je plocha z panelů, takže se na tom dobře rozkládá technika, je tam sucho a celkově je to pohodlné.

Problém se Spálavou je v zimě, to cesta prostě neexistuje. Zapadne sněhem a není poznat od okolního terénu. Nikdo ji neudržuje (není proč, nikam nevede).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
denis.marc

Pardubice

Příspěvek od denis.marc »

Blízké okolí Pardubic není zrovna rájem pro pozorovatele DSO.

Na Spálavě jsem nebyl, ovšem o něco blíže od Pardubic je například Seč, tam jsou v okolí zajímavé lokality, třeba Ústupky. http://www.mapy.cz/s/7OkD V horní části luk nad Ústupky je nadmořská výška až přes 550 m. n. m., sever a severozápad samozřejmě ruší Pardubice a Chrudim, ale ve většině směrů je vcelku pěkná obloha i níže nad obzorem.

Další zajímavá místa, co znám, jsou směrem na Ždárské vrchy, např. Krouna a Pustá Kamenice http://www.mapy.cz/s/7Ol1. Někde jsou tam i cesty a silničky, kde se dá celkem slušně dojet autem. Pustou Kamenici si pochvalovali i pozorovatelé DSO s velkým Dobsonem. Třeba pro pozorovatele meteorů je důležitá hlavně tmavá obloha v okolí zenitu, ale i tak, když stojím třeba někde na kopci nad Krounou za pěkné bezměsíčné noci, je to na první pohled něco jiného než třeba u vesnice v okolí Pardubic a i těch meteorů lze vidět mnohem více. Tahle oblast už je ale spíš kolem 50 km.

Bělečko už podle mapy nemá zrovna moc výhodnou polohu, blízko je Hradec i Pardubice, ale zase mu asi pomáhají rozláhlé lesy v okolí, bude asi zajímavější pro rychlý výjezd z Hradce, nicméně z Pardubic bych asi spíše vyrazil jižním směrem.
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

díky za tipy, určitě vyzkouším...
zatím jsem zkusil betonový plácek v poli u Hostovic, jak o něm psal Jan Hubík. Mám to fakt kousek, což pro mě jako panelákovou krysu je taková prima alternativa "zahradního pozorování"...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Ceperka
Věk: 61

Pardubice

Příspěvek od Ceperka »

Ahoj já pozoruji v obci Čeperka
EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
GS 80/420 QhY-5 CCD Guider mono,canon 760D,canon 1000Dm,canon 40Dm
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

V obci Pustá Kamenice někdo prodává chalupu. I s nějakou loukou. A garáží. Možnost půdní vestavby.

Zdá se to být v okolí pardubic skvělé místo... nemáte někdo třičtvrtě milionu nazbyt?

když to někdo koupíte, rád tam budu jezdit jak do hotelu a na dovolenou...
mně bohužel chybí trochu peněz... tak 98% prodejní ceny... :(
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

Přátelé z Pardubic a okolí,

občas vyrážím s Gunaroidem někam za tmou.
včera jsme jeli do Polomu, ale kvůli oblačnosti skončili na zabláceném plácku zde:
50°2'32.030"N, 16°16'33.613"E

místo bylo zajímavé, jako začátečník musím říct, že jsem viděl věci zatím neviděné :)

(Martine, snad je to dobře, vůbec se neorientuji )

je zde někdo, kdo by se přidal na výjezdy za tmou z Pardubic?

existuje vlákno, nebo jednoduchý způsob, jak dát vědět, že se chystáme, kam se chystáme a kdy? nějaká "skupina"? ideálně s notifikací na mail? přiznám se, že neumím sociální sítě, ale možnost dát vědět nebo se dozvědět, že se v okolí "něco chystá" by mohla být prima...
poradíte prosím?
Miloš Hroch

Pardubice

Příspěvek od Miloš Hroch »

Ahoj, nejsem sice z Pardubic, ale z Hradce, nicméně občas jezdím do Jedlové v Orlických horách. Pokud byste měli zájem, můžeme se někdy domluvit. Jsem teď ještě v zahraničí, ale řekněme někdy od února by to šlo.
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

plánuji dnes výjezd.
někdo z pardubic či okolí, kdo by se přidal?
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

plánuji zítra a/nebo v sobotu výjezd.
někdo z pardubic, chrudimi, slatinan či okolí, kdo by se přidal?
bedla

Pardubice

Příspěvek od bedla »

Ahoj, a kam tedy jezdíš pozorovat "v okolí" Pardubic?
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

sem
http://www.mapy.cz/zakladni?x=15.785690 ... 43&q=boika

a nebo když jen chci něco na chvilku, tak sem
http://www.mapy.cz/s/aI8w
denis.marc

Pardubice

Jak jsem již psal, u Boiky jsem včera byl, vypadá to tam docela pěkně.  ;)
Dneska jsem plánoval na noční pozorování Krounu, ale předpověď počasí mě odradila a koukám, že jsem dobře udělal.  :D
weszter

Pardubice

Příspěvek od weszter »

příští týden snad budou děti u babičky, tak budu mít volněji a minimálně jeden dva večery bych zase vyrazil. měsíc sice bude vylejzat a neznám předpověď, ale vyrazil bych.
napíšu sem, pokud budu plánovat a můžeme se spojit... :)
denis.marc

Pardubice

Dnes možná Krouna, okolí? Podle počasí... ;D
Odpovědět