CCD kamery pro úzkopásmovou fotografii

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Ohledně čipu Sony ICX429ALL jsem žádný graf nenašelICX429ALL má QE na Halfa cca 67%, viz:
http://www.kolumbus.fi/oh5iy/astro/Ccd.html
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Stratus: no tipoval bych to spis na 60%, podle toho grafu diky za zajimavy odkaz!
Stratus

Příspěvek od Stratus »

no tipoval bych to spis na 60%, podle toho grafuPozor QE není v grafu po 10%, ale pouze po 7%! A ta 429 je ta horní křivka.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Vsak ja vim, vsiml jsem si a 63% jsem zaokrouhlil dolu, tj. 60% ja radeji zaokrouhluju pro me nevhodnym zpusobem, abych pak mel jistotu, ze horsi uz to nebude takzvany worst case scenario :-)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to Konihlav : stále jsem přesvědčen, že se nedíváš na tu horní křivku ale na křivku ICX 249. Křivka pro ICX 429 je evidentně na 66-67%. 63% by bylo až na další vodorovné čáře a to by bylo pro vlnovou délku nějakých 675 nm
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

OK, tak jste me donutili se na to podivat jeste jednou, tentokrate to promerit ano muj prvotni odhad 63% je nizky. Presne mi ted vyslo 66.5% spocitano trojclenkou takze tech 67% co Stratus uvedl uplne nahore je spravne.

Ne ze by na tom tedy zalezelo 63-67% uz takovy rozdil neni :)

Nicmene vcera jsem se v Praze snazil o uzke H-alfa foceni s ICX429ALL a nakonec z toho bylo testovani vseho mozneho, protoze: letadla (fotit kousek od Ruzyne holt neni nejlepsi napad, ale drive me to nevadilo), pak objekt co jsem si vyhledl se ukazal byt 5x mensi nez jsem myslel, zalozni objekt jsem taky nemohl nalezt a tak jsem ztratil cca 1 hodinu casu na foceni a delal tedy testy techniky...

pri 6ti minutove L expozici se snimek nedal pouzit, totalne prepalene vsechno - mlha/mliko.
pri 6ti minutove Ha (5nm) pekne, moc pekne detaily na Bublince :-)
pri 15ti minutove Ha (5nm) mnohem vice detailu... fity jsem zas tolik neporovnaval (na ADU jednotky apod.), ale je mi jasne, ze az budu pod super oblohou, tak natahnu expozice vice, kdezto ve meste mi tech 6minut bude stacit...
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tak už jsme se vrátilili z Pohoří na Šumavě. Díky za odkazy na QE kamer. Skusím to zítra nebo pozítří projít a přidat tam pár dalších kamer, o které jste si řekli. Jinak QE u CCD kamer s Kodak chipy jsem hledal přímo v příslušných datasheets, případně použil číslo deklarované výrobcem kamery. I tak se čísla lišila o pár procent, např. podle toho, jaké sklo bylo použité. U Sony jsou to čísla vyhrabaná z internetu, protože v datasheets je uveřejněna pouze relativní změna QE v závislosti na vlnové délce. U Atiku 314L jsem si zdoj uložil, bohužel ne pro Atik 16IC (tam těch QE~30% berte s rezervou, nebyl jsem schopen to číslo znova dohledat a můžu si ho pamatovat špatně, je to jediná hodnota v tabulce, kterou jsi nejsem moc jistý). Rozhodně ale není třeba brát ty čísla tak přesně, pár procent nahoru dolů nic zásadního nezmění.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tak jsem tam přidal Atik 16 a chip KAF-9000 ještě dnes. PDF k stažení je na stejné adrese:
http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/ast ... _alpha.pdf.

KAF-9000 vychází hodně dobře, má slušnou kvantovou účinnost a relativně malý vyčítací šum. Ten je efektivně menší, díky velkému rozměru chipu (je třeba téměř 4 pixelů Atiku 314L k pokrytí jednoho pixelu tohoto chipu - šumově jsou si tak oba chipy podobné a protože je podobná i QE, tak vychází velmi podobně jako Atik 314L). Srovnání může být díky velkým rozdílům v rozměrech pixelů trochu zavádějící. S chipem KAF-9000 a f=384mm by bylo težké dostat ze snímku 4" detaily. No a zase při focení větších ploch bych mohl u Atiku 314L použít hardwarové binování a pak Atik bude vycházet opět líp. Je třeba teda brát tyhle čísla u takhle velkých pixelů trochu s nadhledem. Pokud bych použil plnou hodnotu vyčítacího šumu (6e-) vycházely
by časy podobně jako u KAF-3200E.

Atik 16 ma slušnou kvantovou ucinnost. Vyčítací šum je ale trochu vyšší (11e-), což kameru handikapuje pod velmi tmavou oblohou, případně pro použití s 3nm filtry. Efektivní využití této dobré učinnosti vyžaduje dlouhé expoziční časy, případně hodně světelnou soustavu. Jinak bych řekl, že tohle bude výborná kamera pro LRGB fotografii, kde se jeji citlivost plně uplatní i při kratších časech.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

prave ta velikost pixelu (velkych 12um) je z meho pohledu jedinou "slabinou" KAF-9000, protoze se nechystam na dlouha ohniska, ale chci zustat do pulmetru max 750mm - coz uz by teda asi snesl...

idealni cip by byl 4 x ICX285 jako je tomu u KAF-6303, ktery je 4x KAF-1603, aby clovek nemusel delat mozaiku jenze idealni cipy nejsou, tak clovek vzdy musi delat nejaky kompromis (alespon 1).

ten 429ALL v Atiku 16 a StarShoot II od Orionu USA, kterym fotim zatim ja, opravdu hodne sumi a bez dark framu se clovek obejde jen tezce (pravda, ted uz delam taky jen mapu hotpixelu, pri expozicich pres 10minut). Dnes jsem si objednal OIII filtr 3nm a ten chci pouzivat az na lepsi kamerce :-)
Froggy

Příspěvek od Froggy »

ten 429ALL v Atiku 16 a StarShoot II od Orionu USA, kterym fotim zatim ja, opravdu hodne sumi a bez dark framu se clovek obejde jen tezce (pravda, ted uz delam taky jen mapu hotpixelu, pri expozicich pres 10minut).
S tím šumem u Atik ATK-16 (ICX-429ALL) bych to neviděl zas tak špatně. Šum je sice větší než u ICX-285AL, ale ani na jednom svém snímku jsem nemusel použít DF ani FF a snímky vypadají podle mě dobře. Podle mě není potřeba u Atik ATK-16 (ICX-429ALL) DF pořizovat. Když jsem zkoušel použít DF (ale možná, že jsem ho neuměl použít), tak výsledek nebyl lepší a zabralo to více času...
http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

S tím šumem u Atik ATK-16 (ICX-429ALL) bych to neviděl zas tak špatně. Šum je sice větší než u ICX-285AL, ale ani na jednom svém snímku jsem nemusel použít DF ani FF a snímky vypadají podle mě dobře. Podle mě není potřeba u Atik ATK-16 (ICX-429ALL) DF pořizovat. Když jsem zkoušel použít DF (ale možná, že jsem ho neuměl použít), tak výsledek nebyl lepší a zabralo to více času...Pozor, vyčítací šum nemá s DF nic společného (šum temného proudu je další člen v rovnici (1), ten jsem ale zanedbával, jeho vliv mi vyšel numericky malý i u Atiku-4000, kde jsem počítal s hodnotou 0.01e-/s, u Sony chipů je temný proud nejméně o řád menší). Vyčítání způsobuje bias (ten se odečte master bias snímkem pořízeném při co nejkratším čase) a je dalším zdrojem šumu, a právě o ten jde. Znamená to, že pokud se uložil v daném pixelu daný náboj (třeba 100e-), tak jednou ho vyčteš jako 110e-, jindy zase třeba jako 90e-. Je to více méně náhodný proces (aspoň s tím ve vzorečku počítám - jak jsem také pochopil z internetu, tak u horších kamer tam jsou v šumu nějaké korelace a těch se zbavuje mnohem hůř). Prostě při jednom vyčtení kamery se ti signál(+pozadí) zašumí o dalších 11e-. No a protože u úzkopásmové fotografie je šum pozadí malý, hraje vyčítací šum podstatnou roli (viz. přiložené tabulky).

Tím nechci říct, že Atik 16 je špatná kamera a nejde s ní fotit. Jenom se snažím říct, že pokud chceš plně využít její velkou kvantovou účinnost tak je nutné používat u úzkopásmové fotografie velice dlouhých časů.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Alesi u tech Tvych 20minutovych subexpozici mas pravdu! Moje nedavne zkusenosti, kdy jsem ted fotil 10min Ha a jiz nejakou dobu nemam dark framy pro 10min a vice (posledni jsem delal 8mi minutove) jsem zjistil, ze staci udelat hot-pixel map a tu odecist. S biasem jsem si taky hral, ale prinos odecteni bias framu jsem nepoznal, ba naopak se mi to zdalo horsi - resim to odriznutim/offsetem v histogramu. Takze shrnu-li to, u expozic 10minut a vice opravdu staci hot-pixel mapa a melo by vse byt OK. U expozic do 10minut, treba 5-6-8, nedej boze mene, je nutne dark framy udelat a odecist, vysledek stoji za to a je "tisickrat" lepsi. Pokud takovych snimku s kratkou expozici mas hodne, muzes pouzit sigma clip combine. Pokud mas mene (treba jen 10) snimku je lepsi median.
Zajimave zjisteni jeste je, ze kdyz jsem ted cvicne zkusil slozit 10min expozice bez jakekoli kalibrace, tak pri sigma clip tam samozrejme jsou artefakty - carecky z hotpixelu, ale pozor zmena, pri median combine jsou eliminovany! Finalni snimek ukazi nekdy o vikendu, ted nemam v praci zadny dobry monitor (nebo zas SW, kdyz uz monitor).
Stratus

Příspěvek od Stratus »

Tak jsem tam přidal Atik 16 a chip KAF-9000 ještě dnes. PDF k stažení je na stejné adrese:
http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/ast ... pdf.Koukám, že se to stále plete, u toho Atiku 16 máš uveden chip 249 místo 429.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Díky, je to opraveno.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak me napada, ze by ted uz ani nemusel byt velky problem pridat podobny "report" pro OIII na 500.7nm ci tak podobne :D
----------
edit: no a pak uz bys to mohl skoro i publikovat jako clanek ;-)
Odpovědět